22.06.12, 07:00
Cześć dziewczyny
Jestem nowa nie tylko na tym forum, ale również jeśli chodzi o pracę na szydełku, tzn.: w szkole coś tam robiłam, ale to było tak dawno, że ledwo pamiętam. Chciałabym jednak wrócić do tego zajęcia dlatego potrzebuję pomocy. Szperając w "Szydełkomanii" znalazłam przepiękne spódnice, a jedna z nich podoba mi się szczególnie tj.: club.osinka.ru/topic-31447?&start=0, nr 11 Tosik(a). Wydrukowałam sobie to co mogłam i zaczęłam tłumaczyć, przełożyć to na język dla mnie zrozumiały, ale niestety, jestem już tak uboga w skróty szydełkowe, że powoli tracę nadzieję, że coś z tego wyjdzie... I tu mam do Was dziewczyny wielką prośbą; może któraś z Was robiła taką, lub podobną spódniczkę? Może mi ktoś wytłumaczy te wszystkie kropki, kreski, plusy, linie krzywe, i te cyferki??? Na razie się tylko domyślam, że to łańcuszek, słupek, półsłupek, plus - to może oczko zamknięte, a cyferki - to ilość oczek w łańcuszku??? No nie wiem, jeśli ktoś mógłby mi to wytłumaczyć byłabym wdzięczna. No i jeszcze; jaką włóczkę i szydełko kupić na taką spódniczkę? Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Obserwuj wątek
    • a_figa Re: prośba 22.06.12, 18:34
      Która to jest spódniczka nr 11 ?
      • pralinkowa Re: prośba 22.06.12, 20:28
        Mam na myśli spódniczkę białą.
        • vichta Re: prośba 22.06.12, 23:58
          U mnie sie pokazuja tylko slady po obrazkach. Prawdopodobnie zostaly usuniete z serwera. Jesli masz fotke, to wstaw na forum.
          • pralinkowa Re: prośba 23.06.12, 07:39
            Cześć dziewczyny
            Dziękuję za odzew smile
            Niestety nie mam fotki, posiadam dane tylko z tych stron. Może to się otworzy:
            keep4u.ru/full/070731/99c8331c909bc2e0aa/jpg
    • bogdap1 Re: prośba 23.06.12, 10:14
      Na obu zdjęciach obok spódniczki pokazane są schematy jak po kolei wykonać wzory .
      Teoretycznie nie ma tam nic trudnego ale wzór jest (u mnie ) słabo widoczny ,wiec tylko tu widziała bym problem z dokładnym odczytaniem .Jeżeli chodzi o symbole to zaglądnij tutaj
      maranciaki.pl/podstawy_szydelko.htm
      Niestety nie mogę znalezć opisu stonki z graficznym opisem wzorów , może jakaś dobra duszyczka ma .
      • pralinkowa Re: prośba 23.06.12, 11:34
        gogda1 - dziękuję.
        W sumie to już prawie wszystko "rozszyfrowałam" z tych schematów. Nie mogę tylko zrozumieć 2 rzeczy, a mianowicie: w schemacie a. od piątego oczka z lewej (licząc od dołu) idzie ku górze splot łańcuszka - taki pourywany i są przy nim cyferki (chyba numery rzędów), nie wiem czemu to (ten łańcuszek) ma służyć???. W schematach d. i e. też są te pourywane łańcuszki. 2. sprawa to - kilka rzędów jest w kolorze niebieskim, też się zastanawiam co to znaczy??? Jeśli mogłabyś mi pomóc, lub ktoś inny będę wdzięczna.
        Pozdrawiam
        Iwona
        • pralinkowa bogdap1 23.06.12, 11:36
          Przepraszam, nie wiem jak mi to wyszło (pomyłka z nickiem).
          chciałam się jeszcze zapytać czy wiesz może co oznacza schemat F ?
        • bogdap1 Re: prośba 23.06.12, 11:51
          Jeżeli dobrze cię zrozumiałam to chodzi ci o łączenie kolejnego rzędu , Literki faktycznie określają rząd , natomiast ten słupek i"urwany" łańcuszek pokazują w jaki sposób znależć się w konkretnym miejscu aby rozpocząć kolejny rząd .Przy czym 1 słupek to 3 oczka i robiąc w sposób pokazany na schemacie znajdujesz się w tym miejscu co trzeba .
          Co do koloru niebieskiego to ktoś sobie zaznaczył słupki chyba dla lepszej przejrzystości .
          Mam nadzieję że pomogłam a jeżeli nie to może inna dziewczyna ci to wyjaśni bo ja właściwie siedzę już na walizkach i czekając na transport włączyłam kompa .
          • pralinkowa Re: prośba 23.06.12, 12:27
            bogdap1 - dziękuję smile
            Nie wiem czy zdążę, ale życzę Ci miłego weekendu!

Pozdrawiam
            Iwona
    • pralinkowa Jeszcze jedna prośba 27.06.12, 12:09
      Próbuję na razie "na sucho" scalić te spódniczkę i mam mały problem... Powiedzcie mi proszę od której części spódniczki powinnam zacząć? I jak połączyć część "c" z "e" ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka