Dodaj do ulubionych

Usztywnianie Wikolem

24.04.13, 11:12
Drogie Panie na pewno nie które z was swoje robótki usztywnia Wikolem.Ja też próbowałam i białe robótki to i owszem wychodzą ładne,ale gorzej już z kolorowymi .Moje usztywnianie skończyło się tym że mam fioletowo-białą kulę.Może któraś z Pań zna jakiś dobry sposób i zechciała by mi doradzić Będę bardzo wdzięczna.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • amabel Re: Usztywnianie Wikolem 24.04.13, 13:31
      Ja swoje prace usztywniam zawsze Ługą. Dozuję ją w miarę potrzeb.Jeżeli ma być baardzo sztywne to wkładam do Ługi i zostawiam nawet na cała noc,nieraz na godzinkę(np.serwetki).Natomiast jeżeli nie potrzeba mocnego ukrochmalenia to minimalnie rozcieńczam wodą.U mnie ten środek sprawdził się rewelacyjnie,dlatego z niczym innym nie cudujęsmile
      Pozdrawiam
      • tenia58 Re: Usztywnianie Wikolem 26.04.13, 14:22
        Ja też usztywniam Ługą serwetki gwiazdki nigdy nie próbowałam z bombkami .Wikolem super to wychodzi ale jak jest biała ,gorzej mi poszło właśnie z fioletem.Muszę spróbować jedną na Ługować .Dzięki za podpowieć POZDRAWIAM.
        • misia-44 Re: Usztywnianie Wikolem 26.04.13, 18:12
          Witaj
          Jeżeli chodzi o mocne usztywnienie typu bombki, gwiazdki itd.to moim zdaniem ługa jest za słaba, ja krochmale w mieszance ługi z wikolem, proporcje tak na "oko', metodą prób i błędów, musisz pamiętać, żeby dobrze odciśnąć to nie będzie bialych śladów na kolorze, powodzenia, pozdrawiam Gosia
          • tenia58 Re: Usztywnianie Wikolem 26.04.13, 20:09
            Serdeczne dzięki jutro próba.
            • efa_pjd Re: Usztywnianie Wikolem 27.04.13, 12:29
              Ja w sumie jeszcze nie spotkałam się ze zniszczeniem robótki przez mieszankę wikolu z wodą (ale zawsze używałam jakieś takiej podróby w pomarańczowym opakowaniu pt. "klej do drewna") - a usztywniałam bardzo dużo białych i kolorowych prac. Kiedyś próbowałam też zwykłego krochmalu z mąki - tak usztywniałam aniołki szydełkowe - trzeba było kilka razy nałożyć ten krochmal, ale robótka już od około 4 lat jest sztywna (choć po jednokrotnym nałożeniu robótki "więdły"). Do drobiazgów natomiast używam zwykłego bezbarwnego lakieru do paznokci. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka