Dodaj do ulubionych

Batman - schemat

13.08.14, 21:13
Witam,
mam zamówienie, aby zrobić Batmana na szydełku. Czy mógłby mnie ktoś wspomóc schematem (może to być głowa batmana, cała sylwetka, lub czapka a'la Batman). Poszukuję schematu już od dłuższego czasu. Niestety nieskutecznie dotychczas.
Z góry dziękuję
smile
Obserwuj wątek
    • roga.laa Re: Batman - schemat 13.08.14, 22:18
      www.craftfoxes.com/projects/batman-amigurumi
      musisz wejść na bloga i tam jest wzór do ściągnięcia
      nerdigurumi.com/2012/07/batman-amigurumi-pattern-gotham-city-impostors.html
      • forgetmenot459 Re: Batman - schemat 14.08.14, 20:11
        Dziękuję bardzo smile
      • forgetmenot459 Re: Batman - schemat 14.08.14, 20:15
        Mam nadzieję, że mi Batman podobny do tego ze zdjęcia. Do tej pory robiłam tylko serwetki, obrusy i spódniczki dla lalek na szydełku...
        serwetki-quillinq.blogspot.com/
        • forgetmenot459 Re: Batman - schemat 19.08.14, 16:44
          Chciałam napisać, że mam nadzieję, że wyjdzie mi Batman podobny do tego ze zdjęcia.
    • forgetmenot459 Re: Batman - schemat 11.09.14, 18:34
      Niestety, opisy na podanych stronach, jak wykonać Batmana są dla mnie nie do przejścia... Najbardziej kłopotliwe są poszczególne skróty. Tutaj: nerdigurumi.com/2012/07/batman-amigurumi-pattern-gotham-city-impostors.html, co prawda są opisane skróty, ale mam kłopoty z ich przetłumaczeniem. Np. Single Crochet to słupek, czy półsupek? Albo, jak wykonać Increase? Tłumaczenia tego słowa też nie znalazłam.

Będę wdzięczna za pomoc... smile

serwetki-quillinq.blogspot.com
      • roga.laa Re: Batman - schemat 11.09.14, 21:30
        mój angielski jest bardziej niż bardzo kulejący, ale robiłam tego typu schematy trochę na czuja ,
        pewnie zaraz mnie tu dziewczyny skorygują, ale jesli umiesz zrobić kulę na szydełku to wykonanie ciała powinno być dla ciebie bardziej niż proste,
        to co ja robiłam to zawsze naginałam schemat pod siebie wink
        SC = Single Crochet - półsłupek
        HDC = Half Double Crochet -
        DC = Double Crochet -podwójny słupek
        TC = Triple Crochet potrójny słupek
        SL ST = Slip Stitch
        SK = Skip pomiń/obróć
        CH = Chain oczka łańcuszka
        INVDEC = Invisible Decrease zebranie dwóch słupków w jeden
        INC = Increase (2 SC in one stitch) 2 słupki w jednym oczku
        czyli głowa i ciało
        :czarna włóczka,
        10oczek łańcuszka, - robótka idzie na około, warto na zakończenie rzędu przekładać sobie kolorową nitkę albo znacznik

1. INC, SC x 7, INC, pop over to other side of the CH, INC, SC x 7, INC; join then CH x 1 (22)
        2 półsłupki, półsłupek x7, 2płs, płsX7, płs w każde oczko (powinnaś mieć 22 oczka)

2. INC x 2, SC x 7, INC x 2, SC, INC, SC x 7, INC, SC; join then CH x 1 (28)

2płsp w jednym oczku, płs x7, 2płsx2, płs, 2płs, płsx7, 2płs, płs w każde oczko (razem powinno być 28)

3. SC x 28; join then CH x 1 (28)

robisz dookoła w każde oczko 28
        4 – 7. repeat round 3 for each of rounds 4 through 7
        powtarzasz rzędy

8. SC x 16; SC x 4; HDC, DC then TC in the same stitch, TC then DC in the same stitch, HDC; SC x 4; switch to gray, join then CH 1 (30)
        płs x16, płsx4,podwójny, - tutaj mam zagadkę jak ci wytłumaczyć, ale jak spojrzysz na zdjęcie to widać że broda rośnie wink... zmiana koloru na szary

9. SC x 22; INC x 2; SC x 6; join then CH x 1 (32)
        płsx22, 2płs w jednym oczku x2, płsx6, płs do konca (razem 32 oczka)

10. SC x 20; SK next stitch, SC x 4, SK next stitch, SC x 6; join then CH x 1 (30)
        tutaj zaczyna sie omijanie, ale wydaje mi się że dziurki będą , małe, zrobiłabym "invdec"

11. SC x 22, INVDEC, SC x 6; join then CH x 1 (29)
        płs x22, zbieranie, czyli 2 oczka przerabiasz w jeden płs(tutaj masz nptaki filmik , płsx6, potem w każde oczko płs

no i tak dalej
        12. SC x 29; join then CH x 1 (29)
        13. SC, INVDEC, SC x 10, INVDEC, SC, INVDEC, SC x 8, INVDEC, SC; switch to yellow, join then CH 1 (25)
        14. SC x 25; join then CH x 1 (25)
        • forgetmenot459 Re: Batman - schemat 12.09.14, 08:49
          Ok, dziękuję bardzo. Może teraz uda mi się coś zdziałać.

serwetki-quillinq.blogspot.com
    • bogdap1 Re: Batman - schemat 12.09.14, 17:34
      zerknij tutaj
      www.google.pl/search?q=batman+crochet&biw=1198&bih=657&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=ThITVKykEYP5yQOXkILACg&ved=0CAYQ_AUoAQ
      • forgetmenot459 Re: Batman - schemat 27.09.14, 20:20
        Dzięki bogdap1 za link, ale zdjęcia Batmana wykonanego na szydełku niewiele pomogły. Chodziło mi o rozgryzienie schematu po angielsku. W końcu jakoś sobie poradziłam, choć trochę mojemu Batmanowi brakuje do oryginału...
        Dziękuje za pomoc
        Pozdrawiam
        ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka