Dodaj do ulubionych

Pytanie mam ornitologiczne

17.01.10, 12:36
Na mojej ulicy w niektórych ogródkach są świerki i sosny.Pierwszy
raz zostały one opanowane przez jakieś ptactwo. W dzień cisza i
spokój, a wieczorkiem zlatują chmary ptaków i lokują się wewnątrz
drzew tak, że ich nie widac w tym gąszczu, natomiast słychac
świergotanie.Idę nocą z psami i mijając takie drzewa wywołuję
solidny gwar tak jakbym przeszkadzała im w spaniu i opierniczają
mnie za to. Gwar jest naprawdę bardzo solidny, ale przy tym jest to
sympatyczne, bo tu mroźna zima a przy tym świergot ptaków. Nie
zdołałam zobaczyc jak one wyglądają. Może ktoś wie jakie to może byc
ptactwo?
Obserwuj wątek
    • sagittarius954 Re: Pytanie mam ornitologiczne 17.01.10, 13:53
      Z tego opisu to raczej wróżenie ,ale mogą to byc wrony , albo gawrony , albo
      szpaki , może sójki opuściły obrzeża lasu , ptactwo po prostu wie ,że w mieście
      jest cieplej , dlatego nocuje tutaj .Zrób zdjęcie w trybie nocnym aparatem
      fotograficznym ze zbliżeniem , może przynajmniej po główkach dowiemy się co to
      za ptactwo .

O mam , to mogą być flamingi big_grinbig_grin Czekają aż śnieg się rozpuści i powstaną
      bardzo duże i płytkie jeziorka pełne ślimaków , mięczaków i dafni .big_grin
      • an.ta Re: Pytanie mam ornitologiczne 17.01.10, 14:31
        O tej porze dnia w świerkach cisza. Nie ma nikogo. Natomiast w moim
        ogródku pies znalazł jednego przedstawiciela na wpół zamarzniętego.
        Psa mam mądrego, zaprowadził mnie do znaleziska i poszedł sobie.
        Wzięłam do domu , wsadziłam w pudełko i niech odmarza. Jak przeżyje
        do wieczora posadzę na gałęzi świerka.Ptak jest większy od wróbla,
        ma długi, cienki dziób, jest czarny z refleksami granatu
        • natla Re: Pytanie mam ornitologiczne 17.01.10, 16:24
          2 pierwsze zdjęcia to gawron, a trzecie wrona. Myślę, ze to gawrony.

http://i46.tinypic.com/1zg54ye.jpg
          • sagittarius954 Re: Pytanie mam ornitologiczne 17.01.10, 16:37
            Może kopciuszek z rodziny drozdów
            jesiennew.w.interia.pl/3/kopciuszek/kopciuszek.htm
            A może strumieniówka , wieszczek ,kos z żółtym dzióbkiem , możliwości wiele
            szybko zajrzyj do atlasu smile
            • skrzydlate Re: Pytanie mam ornitologiczne 18.01.10, 11:33
              tak, wracałam kiedyś w Radomiu z imprezy na św. Patryka, solidny śnieg, chodnik
              mi się jakoś tak dziwnie zawijał w prawo do góry, nie mogłam chwilami utrzymać
              prostej.... i te ptaszki w śniegu, ale ptaszki były serio, są świadkowie, one
              świergolą w nocy, po ciemku... tzn miejskie oświetlenie było jeno... nie wiem
              czemu i nie rozumiem, ale to nie gawrony, ani nie wrony, one wydaja inne
              dźwięki, miałam ich sporo koło domu i widziałam jak działają
              • an.ta Re: Pytanie mam ornitologiczne 18.01.10, 16:57
                No dokładnie jest tak jak piszesz. Wczoraj w nocy siedziały w
                koleinie śniegowej. Kiedy doszłam tam z psami zrobił się świergot ze
                trzy razy głośniejszy i błyskawicznie nad nami przemieszczał się
                znacznie większy ptak, a te małe z koleiny darły się i machały
                rozpaczliwie skrzydełkami. Poszliśmy sobie, żeby ich nie stresowac,
                ale wracając zajrzałam w to miejsce. Było już puste, natomiast
                drzewa nieomal "chodziły" od świergotu. Wychodzi na to, że o tej
                porze roku wykluły się jakieś młode ptaki?
                • sagittarius954 Re: Rozdziobią nas kruki ,wrony ..... 18.01.10, 19:04
                  A szkielet skubną sępy .big_grin
                • skrzydlate Re: Pytanie mam ornitologiczne 18.01.10, 19:52
                  karnawał jest, co za pytanie
                • cortyzol Re: Pytanie mam ornitologiczne 18.01.10, 20:22
                  an.ta napisała:

> No dokładnie jest tak jak piszesz. Wczoraj w nocy siedziały w
                  > koleinie śniegowej. Kiedy doszłam tam z psami zrobił się świergot ze
                  > trzy razy głośniejszy i błyskawicznie nad nami przemieszczał się
                  > znacznie większy ptak, a te małe z koleiny darły się i machały
                  > rozpaczliwie skrzydełkami. Poszliśmy sobie, żeby ich nie stresowac,
                  > ale wracając zajrzałam w to miejsce. Było już puste, natomiast
                  > drzewa nieomal "chodziły" od świergotu. Wychodzi na to, że o tej
                  > porze roku wykluły się jakieś młode ptaki?

Boże ,co Ty piszesz?
                  • an.ta Re: Pytanie mam ornitologiczne 19.01.10, 00:58
                    cortyzol napisał:

> an.ta napisała:
                    >
                    > > No dokładnie jest tak jak piszesz. Wczoraj w nocy siedziały w
                    > > koleinie śniegowej. Kiedy doszłam tam z psami zrobił się
                    świergot ze
                    > > trzy razy głośniejszy i błyskawicznie nad nami przemieszczał się
                    > > znacznie większy ptak, a te małe z koleiny darły się i machały
                    > > rozpaczliwie skrzydełkami. Poszliśmy sobie, żeby ich nie
                    stresowac,
                    > > ale wracając zajrzałam w to miejsce. Było już puste, natomiast
                    > > drzewa nieomal "chodziły" od świergotu. Wychodzi na to, że o
                    tej
                    > > porze roku wykluły się jakieś młode ptaki?
                    >

> Boże ,co Ty piszesz?

Dobra nie będę już o tym pisac. To jest głupi temat. A swoją drogą
                    idę na Uniwersytet Przyrodniczy popytac co się dzieje.
                    • sagittarius954 Re: Pytanie mam ornitologiczne 19.01.10, 07:09
                      Absolutnie masz o tym pisac smile Sagi Cię o to prosi i czeka na wiadomość co to za
                      ptaszki zimą pitolą w świerkach big_grin
                      • an.ta Re: Pytanie mam ornitologiczne 19.01.10, 15:16
                        big_grin
                        • sagittarius954 Re: Pytanie mam ornitologiczne 19.01.10, 15:25
                          Wiesz , z uśmiechem Ci do twarzy smile
                          • polnaro Re: Pytanie mam ornitologiczne 19.01.10, 15:33
                            Więc napisz co się dopytałaś.
                            A może to jakieś "zimorodki" rzeczywiście.
                            • sagittarius954 Re: Pytanie mam ornitologiczne 19.01.10, 15:38
                              ...i ciekawe jak ten zmarźlak , odtajał, poleciał , czy pagibł ?
                              • an.ta Re: Pytanie mam ornitologiczne 20.01.10, 23:20
                                Zmarznięte poległo.
                                Ptaki już odleciały. Od dzisiaj jest cisza. Mogły to byc kosy lub
                                szpaki dlatego, ze teraz te ptaki zaczęły zimowac u nas i sprowadzac
                                się do miast. Mogły byc przelotne ptaki z północy które zatrzymały
                                się na wypoczynek. W żadnym wypadku nie mogło byc piskląt o tej
                                porze roku. To co wydawało mi się młodymi , to samiczki które są
                                mniejsze od samców no i żerują na ziemi. Najbardziej pasują kosy, bo
                                ładnie śpiewają i faktycznie, że przez trzy noce ulica była
                                rozśpiewana. No to już jestem o tyle mądrzejsza, że wiem co z
                                ptactwa może zostawac na zimowanie u nas smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka