Dodaj do ulubionych

Pasta do zębów.

11.07.12, 15:56
Jaką pastę do zębów proponujecie przy wrażliwych dziąsłach. Czasem mi krwawią przy myciu. Nie mam kamienia nazębnego. Stosuje płyn Listeryne i Parodontax. Dziwne bo jeżeli już mam krwawienie to z dziąsła żuchwy. Czytałem gdzieś ,że należy myć zęby przemiennie minimum 2 ma pastami.
Obserwuj wątek
    • filip505 Re: Pasta do zębów. 11.07.12, 16:10
      ....jak pytasz powaznie to na tv polonia reklama
      takiej leci,ale moze wystarczy wyrwac zeby,zagoi sie
      i po problemie,schabowego co prawda nie zjesz,ale
      plynnego jadla sporo,np takie;jak kolaze w czasie
      jazdy pija,ponoc bardzo zdrowe i kaloryczne,pierogi
      to by raczej nie mogla bo z bialkiem,
    • euro-walonki Re: Pasta do zębów. 11.07.12, 16:12
      Chamosal Dent firmy Tołpa Torf Corporation na zmianę z Sensodyne - tak radzi dentysta. Odstaw Listerine, płucz tylko Paradontaxem.
      • misia007 Re: Pasta do zębów. 11.07.12, 16:46
        Tez mi krwawiły czas jakiś temu i Paradontax, pasta pomogła.
      • amityr Re: Pasta do zębów. 11.07.12, 20:35
        euro-walonki napisała:
        Odstaw Listerine, płucz tylko Paradontaxem.

Dlaczego odstawić.Podaj powód. Używam niebieskie od 2-ch lat i mam zero kamienia i ubytków.
        • euro-walonki Re: Pasta do zębów. 11.07.12, 21:27
          amityr napisał:

> Dlaczego odstawić.Podaj powód. Używam niebieskie od 2-ch lat i mam zero kamien
          > ia i ubytków.

Nie jestem dentystą, przekazuję tylko, co poradził specjalista na krwawiące dziąsła. Ale na chłopski rozum, jeśli używasz czegoś, co jest na tyle silne i skoncentrowane, że jest w stanie rozpuścić płytkę nazębną i kamień, to wyobraź sobie, jak to działa na podrażnioną tkankę miękką, czyli krwawiące dziąsła. Możesz spróbować jeszcze pasty i płynu Meridol i jedz dużo produktów z witaminą C, albo łykaj Rutinoscorbin.
          • filip505 Re: Pasta do zębów. 11.07.12, 22:26
            ....amityr,zona moja miala paradontoze,dziasla jej
            krwawily,dentysta poradzil zeby urzywac szczotki
            mechanicznej,takiej okradlej,do dzisiaj to robi,problem
            zniknal,a dziasla ma takie ze nitke z trudem miedzy
            zeby wlozy,jak trzeba,plyny do plukania tez urzywamy,
            pasta rozna,dodam ze minelo cos miedzy 10 a 15 lat,
            do detysty tylko na kontrole chodzimy zeby potwierdzic
            ze wszystko ok,
          • amityr Re: Pasta do zębów. 11.07.12, 23:47
            euro-walonki napisała:

> amityr napisał:
            >
            > > Dlaczego odstawić.Podaj powód. Używam niebieskie od 2-ch lat i mam zero k
            > amien
            > > ia i ubytków.
            >
            > Nie jestem dentystą, przekazuję tylko, co poradził specjalista na krwawiące dzi
            > ąsła. Ale na chłopski rozum, jeśli używasz czegoś, co jest na tyle silne i skon
            > centrowane, że jest w stanie rozpuścić płytkę nazębną i kamień, to wyobraź sobi
            > e, jak to działa na podrażnioną tkankę miękką, czyli krwawiące dziąsła. Możesz
            > spróbować jeszcze pasty i płynu Meridol i jedz dużo produktów z witaminą C, alb
            > o łykaj Rutinoscorbin.

Nie no teraz to pojechałaś na pełnym gazie. Płyn nie rozpuszcza płytki na zębnej(szkliwa) ,jest bakteriobójczy i niszczy kamień nazębny itd . Same plusy wiem to z praktyki . Krew mi przecież nie płynie, troszkę mam zaczerwienioną pianę i to nie zawsze. Cały czas używam pasty Meridol i właśnie chyba za długo. Stąd mój watek. Dzięki za podpowiedzi
            • natla Re: Pasta do zębów. 12.07.12, 00:06

Zmień szczoteczkę. Musi co używasz takiej z papierem ściernym wink
              Poradzono mi kiedyś, że jeżeli już używać kosmetyków, to różnych. Tak więc zmieniam co jakiś czas wszystkie, równiez pasty.
              Walonki, myślicie, że Amityr ma szkorbut? Ale w końcu wit. C nie zaszkodzi wink
            • euro-walonki Re: Pasta do zębów. 12.07.12, 00:55
              Płytka nazębna to nie jest szkliwo! To osad tworzony przez bakterie.
              pl.wikipedia.org/wiki/P%C5%82ytka_naz%C4%99bna
              Najlepiej idź do swojego dentysty i niech on Ci coś poradzi, skoro Meridol nie działa. Może po prostu używasz za ostrej szczoteczki.

@ Natello: nie widzę u amityra zadatków na współczesnego Ludwika W. No i chyba w pudle też nie siedzi, więc skąd ten szkorbut miałby się wziąć? wink
              • natla Re: Pasta do zębów. 12.07.12, 08:11
                Może z wycieńczającego prowadzenia? big_grin
                Widzisz Amityr, Walnki też uważają, że pumeks do mycia zębów nie jest najlepszy wink
                • kla-ra Re: Pasta do zębów. 12.07.12, 08:25
                  nic nowego nie napisze,ale moj domowy stomatolog zawsze radzi TAK :
                  1.zdjecie panoramiczne,
                  2.wizyta u dentysty
                  I tyle dyskusji))))))))))))
                  • misia007 Re: Pasta do zębów. 12.07.12, 10:11
                    Kla-ra trafiła w sedno.Najważniejsze poznać przyczynę krwawienia a mogą być różnę.Wizyta u stomatologa wydaje się wskazana.
                    • amityr Re: Pasta do zębów. 12.07.12, 16:01
                      Hehe! Znaczy się ,że jak byłem się ostatnio podkuć ,to kowal w błąd mnie wprowadził. A wszystko przez tą eurozpacz jak pisała jedna @ erotomanka do drugiej o buraczkach czy innych porzeczkach.Jak wynika z wypowiedzi natliło sie coś na przyzębiu.
                      http://i42.tinypic.com/1qk1n4.jpg
                      • euro-walonki Re: Pasta do zębów. 12.07.12, 18:25
                        amityr napisał:

> Hehe! Znaczy się ,że jak byłem się ostatnio podkuć ,to kowal w błąd mnie wprow
                        > adził. A wszystko przez tą eurozpacz jak pisała jedna @ erotomanka do drugiej o
                        > buraczkach czy innych porzeczkach.Jak wynika z wypowiedzi natliło sie coś na p
                        > rzyzębiu.

A po polsku?
                        • amityr Re: Pasta do zębów. 12.07.12, 21:09
                          M.in Natla napisała ,ze mam jakieś szkaradne buty więc je zdjąłem i poszedłem się podkuć . Przecież nie będę chodził na bosaka jak Wojtek. Wszystkim serdecznie za rady dziękuję.Zastosuję chyba Ajone,którą już kiedyś używałem.

http://i42.tinypic.com/1qk1n4.jpg
                          • filip505 Re: Pasta do zębów. 12.07.12, 22:01
                            ...o nowej szczotce radzil bym pomyslec,oral B czy jakos tak,
                            • amityr Re: Pasta do zębów. 12.07.12, 22:12
                              Myslisz?http://i47.tinypic.com/2w1tv5w.jpg
                              • amityr Re: Pasta do zębów. 12.07.12, 22:15
                                Ostatecznie można posmakować http://i49.tinypic.com/2v13xjb.jpg
                                • natla Re: Pasta do zębów. 12.07.12, 22:37
                                  Muszelka nazbyt oklepana. Wolę Twoje zdjęcie. Tak mi sie pokrywa z moimi wyorażeniami wink
                              • natla Re: Pasta do zębów. 12.07.12, 22:34
                                To Twój portret? No to jakże Ci mają dziąsła nie krwawić. big_grin
                          • natla Re: Pasta do zębów. 12.07.12, 22:10
                            Amityrku, a gdzież to ja o Twoich butach napisałam. Nawet nie między liniamii big_grin
                            • filip505 Re: Pasta do zębów. 13.07.12, 02:00
                              ....amityr,to twoja stala fryzura czy tylko od swieta,
                              dosc pracowita sie wydaje,
                            • amityr Re: Pasta do zębów. 13.07.12, 17:16
                              natla napisała:

> Amityrku, a gdzież to ja o Twoich butach napisałam. Nawet nie między lin
                              > iamii big_grin

No a szkorbut?
                              • polnaro Re: Pasta do zębów. 13.07.12, 18:02
                                Nie żaden but ino robak sie w tych zębach wylągł.
                                Amityr, toż już w średniowieczu wiedzieli, że robale są przyczyną kłopotów z zębami.
                                A robala otruj i po kłopocie.
                                • filip505 Re: Pasta do zębów. 13.07.12, 19:26
                                  ...te robale nadaja sie na ryby?????,
                                  moze pochoduje,
                                  ----zaraz rzuca sie na ciebie obroncy natury,truc to co bog
                                  lub natura stworzyli,nie zazdroszcze ci,
                                • amityr Re: Pasta do zębów. 13.07.12, 22:50
                                  polnaro napisała:

> Nie żaden but ino robak sie w tych zębach wylągł.
                                  > Amityr, toż już w średniowieczu wiedzieli, że robale są przyczyną kłopotów z zę
                                  > bami.
                                  > A robala otruj i po kłopocie.

Fakt , z tym robakiem to prawda. Nieraz czuję jak mi schodzi w dół jakimś kanalikiem i w tedy drętwieje.Twój men też miał pewnie takiego robala i stąd przypuszczenia. A może ma w dalszym ciągu tylko robal rozleniwił się, ALBO GO ZATRUŁ JAKIMŚ PIWSKIEM. wIADOMO POWSZECHNIE ,ŻE PIWO ..........
                                  • filip505 Re: Pasta do zębów. 14.07.12, 06:19
                                    .....sie pije miales na mysli,
    • natla Re: Pasta do zębów. 08.04.13, 08:37
      Ajona to świetna pasta. Nie wiem, czemu tak mało popularna.
      • misia007 Re: Pasta do zębów. 08.04.13, 10:56
        Nie widziałam nigdzie takiej pasty.
        • amityr Re: Pasta do zębów. 08.04.13, 19:18
          To jest koncentrat.Mało się nakłada. Jednak po pewnym czasie trzeba na jakiś czas odstawić.
          • pierogi_z_jagodami Re: Pasta do zębów. 09.04.13, 07:25
            To ciekawe, teraz dopiero zdałam sobie sprawę, że cale życie miałam ten problem, regularnie przy każdym prawie myciu zębiszczy, a od paru lat nie mam, czyżby to była sprawa jedzenia????? hmm!

A propos tematu, gdzieś słyszałam że dobrze jest myć zęby wodą utlenioną, ale głowy sobie za to urwać nie dam. Słyszeli o tym?
    • pierogi_z_jagodami Re: Pasta do zębów. 09.04.13, 07:20
      Czytałam gdzieś, że fakty historyczne świadczą o tym, że pasta do zębów wcale nie była polecana przez stomatologów, na początku rynek zdobyła tylko dzięki skutecznemu lobbowaniu przez producentów. Potem dopiero wkręcili w to lekarzy, bo są mega skuteczni, (podobnie zresztą jak w kwestii wielu leków). To był czysty marketing, tak dobry że wszyscy w to uwierzyli.
      Ale nie pytajcie co używać zamiast pasty, bo nie wiem, cza szukać i czytać big_grin
      • amityr Re: Pasta do zębów. 09.04.13, 17:55
        Jak masz żółte ,przypisane genetycznie to niczym nie wybielisz. Każdą frajerkę i frajera ze sztuczną szczęką można poznać po super bielutkich i równiutkich zębach. Woda utleniona jest jednak żrąca z samej nazwy.Niektórzy stosują roztwór nadmanganianu potasu.
        Ja do płukania zębów i usuwania kamienia stosuję Listeryne niebieski.
    • natla Re: Pasta do zębów. 09.04.13, 08:44
      Ciocia google informuje np:
      "w jednym "pytaniu na śniadanie" była rozmowa z dentystką na temat wybielania zębów. wcześniej jakaś 'gwiazda' mówiła, że wybiela zęby, płucząc je 5min wodą utlenioną. pani stomatolog potwierdziła tę metodę (wcześniej stanowczo odradziła wybielanie cytryną czy sodą oczyszczoną, bo niszczą szkliwo), tylko pod warunkiem, że będzie odpowiednie stężenie wody utlenionej wymieszanej z wodą.

czy któraś z was wybiela w ten sposób zęby? jakich używacie proporcji, żeby było dobrze? bo szanowna pani stomatolog nie raczyła powiedzieć, jakie to mają być proporcje, to by było za piękne."
    • bez_przekazu Re: Pasta do zębów. 10.04.13, 18:27
      ja ostatnio kupuje swietna paste produkowana na Litwie, na ziolach himalajskich.
      jest w sredniej grupie cenowej 10,99zl.
      dla mniej testem jest osad tworzacy sie na zebach. po tej pascie go nie ma.
      • amityr Re: Pasta do zębów. 10.04.13, 20:27
        Na pewno jest! A myjesz w okularach?
    • pierogi_z_jagodami Re: Pasta do zębów. 14.04.13, 11:40
      Acha... krwawienie z dziąseł - brak witaminy C, podobnie jak przy szkorbucie. Więcej surowych jarzyn, koty produkują w dużych ilościach, ludzie wcale. Jeśli nie jesz witaminy C w postaci naturalnej masz jakby szkorbut naczyń (źródło - wykład dr Dąbrowskiej na jutubie).
      Przyswajanie utrudnia nikotyna, kawa, stres, surowe ogórki oraz pigułki antykoncepcyjne (źródło - internet). smile
      • amityr Re: Pasta do zębów. 14.04.13, 13:21
        Najczęściej jednak krwawienie dziąseł to efekt niewłaściwej higieny – i to zarówno niedostatecznej, jak i zbyt intensywnej .
        • pierogi_z_jagodami Re: Pasta do zębów. 14.04.13, 13:44
          no być możliwe, ale powtarzam, minęło mi krwawienie jakoś tak niezauważalnie i sama nie wiem kiedy, tym postem mi przypomniałeś moje zmartwienia z tym związane, a całe życie mi to dolegało, zęby myję tak samo jak kiedyś, nic się nie zmieniło
          • filip505 Re: Pasta do zębów. 14.04.13, 23:25
            .....pasty do zebow sie zmienily,i to bardzo,swiadomosc tez,
            chyba,masaz dziasel istotny,obrotowe szczotki do zebow,
            tak naprawde do masarzu dziasel,ale to chyba pisalem,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka