Dodaj do ulubionych

Dołącz do akcji

24.06.13, 11:26
http://i39.tinypic.com/atou3n.jpg
Obserwuj wątek
    • misia007 Re: Dołącz do akcji 24.06.13, 11:46
      Zrobione!!!!!
      • polnaro Re: Dołącz do akcji 24.06.13, 12:08
        To znaczy, że jakoś mogę przeciwdziałać?
        Jak?
        • dwa-filary Re: Dołącz do akcji 24.06.13, 13:49
          rozpowszechniaj smile
          • polnaro Re: Dołącz do akcji 24.06.13, 15:35
            big_grin
            No, wiesz co?
            Nie mam znajomych z takimi inklinacjami.
            • misia007 Re: Dołącz do akcji 24.06.13, 16:53
              Nikt nie ma a ile jest porzuconych zwierzaków!!!!
              • polnaro Re: Dołącz do akcji 24.06.13, 17:16
                Misiu, dobrze wiesz, że podobne akcje nie zmienią zachowań takich ludzi.
                To ci sami, którzy obojętnie przechodzą obok leżącego na ulicy, uciekają z miejsca wypadku, palą plastik, wyrzucają śmieci do lasu, dewastują ławki i kosze na śmieci, a ścieki wypuszczają do rzek ......
                Ich może nawrócić kara i to dotkliwa, ale nikt sobie nie zada trudu, bo to kosztuje albo sąsiadowi można się narazić.
                • misia007 Re: Dołącz do akcji 24.06.13, 17:44
                  Takich ludzi może i nie ale normalnych uczuli i uwrażliwi na ten problem a przecież każdy ma sąsiadów,znajomych,rodzinę.
                  Akcja jest po to aby zwrócić uwagę na problem aby takie zachowania były zgłaszane i ....piętnowane.
                  • filip505 Re: Dołącz do akcji 24.06.13, 21:46
                    .....moja kot-ka nigdy bezdomna nie bedzie,niezaleznie czy
                    beda takie akcje czy nie,ale jesli nawet tylko malenki %
                    ludzi zmieni swoje zachowania wzgledem pupili to jest potrzebna,
                    od chyba zawsze jestem zwolennikiem edukacji,dobrego
                    przykladu,a nie karania,choc i to potrzebne w drastycznych
                    sytuacjach,tylko nie badzmy utopistami,nie stawiajmy dobra
                    naszych "zabawek" nad dobrem ludzi,
                    • misia007 Re: Dołącz do akcji 25.06.13, 08:25
                      Sęk w tym ,że to nie są "zabawki" !!!!!
                      • dwa-filary Re: Dołącz do akcji 25.06.13, 09:47
                        misia007 napisała:

> Sęk w tym ,że to nie są "zabawki" !!!!!

Filipku, te niby zabawki zyją mają uczucia, czują ból i trzeba je kochać, tak kochać. U mnie zwierzaki sa członkami rodziny. I tak je traktuje
                        • pierogi_z_jagodami Re: Dołącz do akcji 25.06.13, 10:06
                          Mam tego lata psi hotel w domu, na początek wyjątkowo słodki młody labradorek, będę go układać, on się do tego nadaje, a to ja lubię ... potem dwoje głuchych i nieco ślepych staruszków obojga płci, jedno już nawet nie chce wychodzić ... nie mają nic wspólnego z zabawkami, to czyste życie, bardzo pojętne, uczuciowe, chętne do współpracy, ze swoim własnych charakterkiem, to taki inny rodzaj ludzi
                    • polnaro Re: Dołącz do akcji 25.06.13, 11:04
                      Zabawki, czy 'zabawki', nieważne, bo nie są nimi zwierzęta - chorują, cierpią, cieszą się, są głodne, tęsknią .....to żywe i czasem milsze od niektórych ludzi, towarzystwo.
                      • filip505 Re: Dołącz do akcji 25.06.13, 15:29
                        .....ulubione zabawki to te o ktore bardzo dbamy,
                        lubimy z nimi przebywac,np kochanki,wiec chcialbym
                        aby wszystkie nasze pupile tak traktowac,...zle,
                        zona do kotki czesto mowi "choc do mnie lalka"
                        choc imie ma inne,
                        • misia007 Re: Dołącz do akcji 25.06.13, 15:49
                          Jak mówimy do swoich pupili nie ma znaczenia ,ja akurat lalka mówię do wnuczki.Chodzi o to ,że zabawka to zabawka i ją wyrzucasz do kosza jak się popsuje a ....zwierzakiem pędzisz do weta.Czujesz różnicę?
                          • pierogi_z_jagodami Re: Dołącz do akcji 25.06.13, 16:44
                            Krótko mówiąc zabawka jest przedmiotem, a zwierzęcy towarzysz nie i nie traktujemy go jak przedmiot. (Chociaż są ludzie, którzy tak zwierzęta traktują, jest ich większość, ale starają się o tym nie myśleć na co dzień, bo by zwariowali, vide rzeźnie).
                            • filip505 Re: Dołącz do akcji 25.06.13, 18:57
                              .....zabawki jak mocno kochamy to uczlowieczamy,
                              dostaja ludzkie cechy,w naszej ..........wyobrazni,
                              • misia007 Re: Dołącz do akcji 25.06.13, 19:29
                                Rozumiem Filipku,że w twoim wypadku jest to.....wędka!!!!
                              • polnaro Re: Dołącz do akcji 25.06.13, 20:12
                                Niech Ci będzie.
                                Musisz jednak wiedzieć, że ogólnie "zabawka", jako pojęcie, nie kojarzy się z niczym emocjonalnie pozytywnym, na pewno z niczym co żywe i wrażliwe. To raczej przedmiot /wewnętrznie 'pusty'/, dający chwilę przyjemności. Tak jest, że nawet ukochane zabawki otrzymują imiona własne, żeby nie były tylko 'zabawką'.
                                Sie 'wygłupiam'big_grin, bo faceci i to jeszcze za górami i wodami, mogą już egzotycznie myśleć po polsku.
                                • filip505 Re: Dołącz do akcji 25.06.13, 21:07
                                  .....ale tez zabawka to cos,czasami ktos,czym ,z kim sie dobrze bawimy,
                                  sprawia nam przyjemnosc,wedka tez,ale ciagniecie rybki,duzej,wieksza,
                                  ale byc moze wszyscy lacznie z naszymi pupilami jestesmy zabawkami
                                  jakiejs wiekszej inteligecji,
                                  • polnaro Re: Dołącz do akcji 25.06.13, 21:44
                                    To bardzo możliwe, ale jak już, to sznureczki sami sobie plączemy....
                                    • pierogi_z_jagodami Re: Dołącz do akcji 25.06.13, 21:59
                                      Człowiek, który ma tendencję do uprzedmiotawiania innych żywych istot, siebie na ogół też traktuje przedmiotowo, a nawet przemocowo, nie jest wolny. Narzuca sobie cudze koncepcje życiowe i postawy uważając je za swoje własne.
                                      • filip505 Re: Dołącz do akcji 26.06.13, 18:34
                                        .....cos w tym jest co napisalas pierogi,ale napewno czlowiek
                                        zyjacy emocjonalnie ,wolnym tez nie jest,emocje niszcza pragmatyke,
                                        realne myslenie,wiec tacy ludzie wolni niesa,
                                        miedzy przedniotowym trakrowaniem a przemocowym istnieje moim
                                        zdaniem przepasc,to nawet nie ten sam kierunek,srodowisko w ktorym
                                        zyjemy napewno narzuca nam jakies ......"normy',chodzi mi o myslowe,
                                        inne nawet w znacznym stopniu,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka