Dodaj do ulubionych

Pomóżmy w ratowaniu psów.

28.11.13, 08:14
Kliknij codziennie, a może przyczynisz się do uratowania choć jednego biednego psa.
karmimypsiaki.pl/pomagaj-codziennie
Ja klikam w ostanie okienko.
Obserwuj wątek
    • misia007 Re: Pomóżmy w ratowaniu psów. 28.11.13, 09:52
      Klikam już czas jakiś na kocim forum ....na wszystkie psiaki!!!
      • narfi Re: Pomóżmy w ratowaniu psów. 28.11.13, 13:13
        No, nie chcem byc takom calkowitom swiniom, ale muszemsmile
        Mieszkam w dosc zamoznym kraju, ktory jest czesto celem wszelkiego rodzaju apeli o wszelkiego rodzaju pomoc.
        Chodzi glownie o glodne dzieci w Somalii czy Sudanie, albo umierajacych ludzi gdzies w Czadzie z powodu braku wody zdatnej do picia, albo leczenie slepoty gdzies w Rwandzie.
        Chodzi o datki typu 1 dollar na dzien, ktory ma utrzymac przy zyciu jakiegos murzynka, albo 5 dolarow, ktore ma uratowac wzrok innemu murzynkowi.
        Duzo ludzi ,nawet niespecjalnie narzekajacych na nadmiar gotowki, cos tam regularnie posyla.
        Dwa lata temu znalazl sie pewien emerytowany prawnik, ktoremu sie chcialo sprawdzic co sie dzieje z tymi wszystkimi datkami. Duzym nakladem kosztow i czasu, wymuszajac sadownie
        zastosowanie FoIA (Freedom of Information Act), ktory niby istnieje, ale czesto bez wyroku sadu nie sposob go wykorzystac, dotarl do wiekszosci finansowych szczegolow dzialania tej fundacji. No i co sie okazalo. Ze wszystkich wplaconych datkow tylko 5% bylo efektywnie
        zuzytych na pomoc potrzebujacym. Natomiast trzech glownych dyrektorow tej fundacji kupilo
        domy po 5mln dolarow. Kilkunastu pomniejszych szefow pobiera uposazenia 100K na rok za sam fakt zasiadania w zarzadzie tej fundacji. Szeregowi pracownicy zarabiaja 50K na rok za
        srednio 10 godzin pracy na tydzien. Ta praca polega glownie na tzw. inspekcjach w co wchodzi zakwaterowanie w 5 star hotelach, braniu udzialu w safaris, a jednej osobie udowodniono, ze placila karta kredytowa fundacji w najlepszym burdelu w Gaborone.
        Po dwoch latach od ujawnienia calej afery nikogo nie pociagnieto do odpowiedzialnosci, podobno wszystko to, co sie dzialo, bylo legalne wedlug statutu tej fundacji. Fundacja caly czas oglasza sie w TV, prawie kazdego dnia to widze, a owego emerytowanego prawnika
        ciaga sie po sadach za szkalowanie dobrego imienia wlascicieli fundacji.
        No, moi drodzy, przykro mi, ale juz nigdy nawet jednego centa nie dam na zadne "szlachetne cele". Zastanawiam sie wlasnie, kto czerpie najwieksza korzysc z tej akcji ratowania psiakow.
        Ciekawe czy mozna zazadac szczegolowego rozliczenia tej organizacji z kazdego grosza, ktory zostal wplacony na jej konto.
        • natla Re: Pomóżmy w ratowaniu psów. 28.11.13, 19:44
          Zawsze miałam migawy w tych wszystkich "zbiórkach", zarówno realnych jak i wirtualnych. Nie do końca wierzyłam, nie do końca rozumiem. Myśle, że klikanie, które nic mnie nie kosztuje, mogę kontynuować ..... jednak jeżeli nabijam cwanemu złodziejowi kabzę, to mi się nawet kliknięcie nie podoba, bo ktoś mną manipuluje. Dobrze, że tacy emerytowani pułkownicy istnieją, tylko co z tego, skoro piszesz, że nie dość, że kase stracił, to i po sądach go ciągle włóczą.
          Chcesz pomóc, a zostajesz naiwniakiem, który nie pomaga. Widać, że tylko indywidualna pomoc i to sprawdzona, może być uczciwa.
          Tak mi przyszło do głowy, że złodziejstwo w PRL było mniej zakłamane, powiem nawet, że takie prostolinijne big_grin
          • misia007 Re: Pomóżmy w ratowaniu psów. 28.11.13, 20:01
            Wolę się nawet i dać nabrać niż nie pomóc rzeczywiście potrzebującemu.Wiele mi nie ubędzie więc klikam i przesyłam.
    • dwa-filary Re: Pomóżmy w ratowaniu psów. 28.11.13, 17:15
      Od lat klikat tu:
      www.poomoc.pl/
    • pierogi_z_jagodami Re: Pomóżmy w ratowaniu zwierząt. 29.11.13, 15:55
      Zapraszam do zakupu kalendarza ze zwierzaczkami, w ten sposób wesprzecie schronisko dla zwierząt w Korabiewicach, kalendarz nabyłam, potwierdzam, fotki są naprawdę ładne a każdemu kalendarz na ścianę się przyda: schronisko.info.pl/en/component/k2/item/303-kup-kalendarz-odbuduj-korabiewice

O Korabiewicach poczytacie na podanej stronce, zapraszam.
      • pierogi_z_jagodami Re: Narfi! 29.11.13, 16:01
        Znam ludzi z Vivy, są to młodzi ludzie z sercem, pasją i nic sobie nie kupują poza zaspokojeniem podstawowych potrzeb, nie chcesz - nie płać, ale nie oczerniaj na zapas wszystkich, którzy nie myślą tylko o swoim tyłku i przełamują konwencję.
        To jest rodzaj ludzi, jakich mało na tym świecie, są szczerymi weganami, oczywiście można się przyczepić i nazwać ich oszołomami, jeśli ktoś chce - proszę bardzo, ale robią robotę na którą inni nie mają czasu ani siły. Propagują postawę pełną szacunku wobec innych istot żywych - ludzi i zwierząt.
        • filip505 Re: Narfi! 29.11.13, 18:34
          ......pierogi,udajesz czy nierozumiesz o czym piszemy,chodzi o to
          ze przecietny czlowiek jak widzi ogloszenie o pomocy zwierzaczkom
          to mysli ze wszystko co przekaze tam trafia,a przynajmniej wiekszosc
          kasy,a okazuje sie ze to tylko od 5do 20%,reszta to nabijanie kabzy
          organizatorom,nie mowimy tu o tysiacach niedoinformowanych
          ofiarodawcach,bardzo szlachetnych,tylko o szefach tych organizacji,
          bawiacych sie po swiecie za kase zwierzaczkow,jak myslisz czemu
          nie publikuja rozliczen finansowych??????,np peta i temu podobne,
          ale bloga nieswiadomosc to tez jakies wyjscie,przyjemne,tylko malo
          pozyteczne,

• pierogi_z_jagodami Re: filip 30.11.13, 12:50
            to ty nie widzisz i nie czytasz uważnie co napisałam

... zajmujecie się cudzymi grzeszkami, chorzy ludzie, a co mnie Peta obchodzi? poza tym, że mają ciekawe kampanie w mediach, zapewne nie za darmo, nie zaglądam tym ludziom w kieszeń, bo mam swoją do oglądania... i im nie zazdroszczę, a od pilnowania przestrzegania przepisów są tam u was chyba jacyś powołani do tego ludzie, policjantem jesteś czy zgryźliwą stara babą? oczernianie wszystkich, którzy robią coś dla innych, a nie zajmują się tylko swoim przewodem pokarmowym, jest podłe, niskie i obrzydliwe (niestety też polaczkowskie)
            • natla Re: filip 30.11.13, 19:54
              Pierogi, nie tak ostro. Przecież już niejedna tego typu afera została nagłośniona. Nie wyklucza to oczywiście wiary w ludzi z sercem na dłoni dla innych ludzi i dla zwierząt. Dlatego piszę, że mam migawy i wole sprawdzić, gdzie moje pieniądze są lokowane. Nie robie tego zawsze, nawet powiem, że częściej płacę nie pytając i zdając sobie sprawę, że może to iść na luksusy dla cwaniaczków. Klikanie mnie nie kosztuje, wiec mniej sie zastanawiam dla kogo klikam, mając nadzieję, że jednak na zwierzęta.
              • pierogi_z_jagodami Re: natlo 30.11.13, 22:53
                ostro będzie, a nawet bardziej, bo nikczemnym jest oczernianie ludzi, których się nie zna nawet i nic o nich się nie wie poza plotkami

poza tym wyraźnie napisałam - podawszy temat o kalendarzach - że znam tych ludzi, to są ideowcy którzy nic się nie dorabiają, a poświęcają każdą wolną chwilę na te rzeczy, kosztem swojej kariery i dobrostanu, jest tam też wielu wolontariuszy, zwłaszcza w samych Korabiewicach, młodych cudownych ludzi, wiesz jak jest w Polsce, nie jest łatwo i należy to cenić, a nie oczerniać obrzydliwie... więc poczułam, że filip atakuje takie postawy i powtórzę jeszcze raz - takie zachowanie to jest obrzydliwy trolling, jest to niesprawiedliwe i ci ludzie na takie teksty nie zasługują, zasługują tylko i wyłącznie na szacunek z uwagi na to że są szczerzy, bezinteresowni, ofiarni, pracowici i uczciwi

podobnie rzecz się miała z Owsiakiem i ktoś został właśnie pozwany za to co pisał na forach i jest rozjeżdżany przez mecenasa, bo się okazało że jego komentarze to zwykle 'hejterskie' pomówienia, zwykle oczernianie... koniec i kropka (a jeśli się komuś coś powiedzie i rozwinie akcję bardziej i na dodatek kupi sobie samochód, to cala chmara niedowartościowanych zawistników będzie sugerować popełnianie przestępstwa i rozsiewać ploty - typowo polskie ohydne zawistne paskudztwo)

ostro było? o nie, to było łagodnie jak do owieczek, jak na sytuację i proszę zwrócić uwagę, że nie oceniam człowieka po całości, a zachowanie, żeby byla jasność
                • natla Re: natlo 30.11.13, 23:50
                  I jak tu nie mieć podejrzeń???
                  www.lepszypoznan.pl/2012/01/05/pusta-miska-z-drugim-dnem.html
                  Choć jest i tak:
                  www.gazetaprawna.pl/artykuly/723320,nowa-charytatywnosc-online.html
                  • pierogi_z_jagodami Re: natlo 01.12.13, 02:00
                    NATLA, CZY TY CZYTASZ CO SIĘ DO CIEBIE PISZE?
                    dlaczego rozmydlasz temat?
                    co mnie obchodzą jacyś ludzie, przecież ja o konkretnej rzeczy.. o Korabiewicach, pogięło was? proszę wsiąść w pociąg i pojechać zamiast gluty ciągnąć, to jest w Polsce a nie Kanadzie
                    • filip505 Re: natlo 01.12.13, 05:58
                      .....jakos dziwnie sie sklada ze te wszystkie epitety, ktorymi starasz sie nas
                      obrzucic bardziej pasuja do ciebie jak reszty,zachowujesz sie jak "ugodzona
                      w czuly punkt"choc cie nie podejrzewam ze maczasz paluchy w tym jak to
                      piszesz "obrzydliwym" interesie,tylko dlatego ze z natury jestem malo podejrzliwy,
                      ----mnie bycie polakiem napawa duma,jak i zdecydowana wiekszosc moich
                      znajomych tu i w polsce,szkoda ze czujesz sie "polaczkowska",cokolwiek to
                      znaczy,
                      ----kto kogo tu oczernia????????,czy napisanie ze na swiecie sa zlodzieje jest
                      dla ciebie jednoznaczne z tym ze niema uczciwych ludzi??????,moze dla ciebie
                      trzeba jasniej,czy to ze na swiecie sa bogaci ludzie oznacza dla ciebie ze niema
                      biednych,
                      ---gdzie ja tu kogos atakuje ??????,ze napisalem "niedoinformowanych
                      ofiarodawcach,bardzo szlachetnych",co wcale nie oznaczaze niema wsrod
                      nich rowniez ludzi nieuczciwych czyli jak dla ciebie zlodziei,zeby bylo prosciej,
                      dwa linki ktore natla podala sa sa tego malenkim przykladem,ale prasa nawet
                      w polsce pisala o wielu i wiekszych przekretach,brak wiedzy niestety nie robi
                      ludzi bardziej swiatlymi,tak ze przeczytaj se je ze zrozumieniem,albo popros
                      kogos niech ci to wytlumaczy,
                      ---po to zeby ludzie rozsadni,jak natla i wielu nie mieli rozterek ze sa oszukiwani
                      powstaly takie serwery jak np JustGive.org,ktore transparetnie rozliczaja kazdy
                      grosz,to zle pierogi??????,linkowana przez ciebie organizacja nie wspomniala
                      gdze mozna znalezc rozliczenie akcji,co wcale nie znaczy jeszcze ze sa nieuczciwi,
                      ale eliminuja z darczyncow wielu rozsadnych ludzi,
                      ----podsumowujac,myslenie ma przyszlosc,czasem warto pomyslec zanim sie
                      zacznie rzucac blotem na oslep,
                      .......pozdrawiam,filip,
                      • narfi Re: natlo 01.12.13, 10:36
                        Pierogi napisaly gdzies tam powyzej, ze to schronisko dla zwierzakow prowadza weganie.
                        W zwiazku z tym zastanawia mnie czym oni te psy i koty karmia. No, bo tak, jezeli karmia je
                        trawa, to zwierzaki zdechna, czyli nic dobrego dla nich nie robia, wrecz przeciwnie, a jezeli je karmia miesem to popieraja "przemysl zabijania zwierzat" co jest sprzeczne z ich religia.
                        Jakas hipokryzja to cuchnie, tak mniej wiecej jak posty Pierogow, ktora ma w sygnaturce napisane:

"Moje poglądy są moje; inne są dopuszczalne, a nawet zalecane".

"Zawsze może istnieć kilka różnych a słusznych poglądów na jedną i tę samą sprawę."

...a malo kto wylewa takie kubly pomyj na osoby reprezentujace inne poglady niz jej wlasne.

Takie zachowanie:
                        "jest podłe, niskie i obrzydliwe (niestety też polaczkowskie) "
                        (cytat) Pierogi_z_jagodami
                        big_grin
                        • pierogi_z_jagodami Re: narfi 01.12.13, 13:03
                          to twoja kolejna wypowiedź która dołaczy do popezednich- tych glupich i złosliwych, owszem Korabiewicami opiekuje się Viva, ale wolontariusze są różni, każdy może pracować, ty też w czasie wakacji

Nikt normalny nie karmi kota czy kruka trawą, pogięło cię chyba, a jeśli upatrujesz w tym hipokryzję - to pomyśl, że człowiek nie jest kotem i vice versa.. pozostawię ci do przemedytowania to subtelne różnice pomiędzy naszymi gatunkami, jak również co oznacza hipokryzja

twoja złośliwość jest również podła i obrzydliwa, tak jak sugestie filipa, że w Vivie siedzą oszuści (i że Peta też jest oszukańcza organizacją), zdaje się że nasłuchał się plotek rozsiewanych przez lobbystów przemysłu mięsnego, szeptane akcje propagandowe mają się świetnie, zważcie zdroworozsądkowo, iż uwagi na to że tego typu organizacje spotykają się z nienawiścią i atakami bardzo często (choćby dlatego że psują niektórym biznes, odstaja od tradycji i religii) muszą pracować wyjątkowo czytelny i przezroczysty sposób, żeby nikt się do nich nie mógł przeczepić i zakazać im działalności pod byle pretekstem... to chyba logiczne

Lem powiedział kiedyś: "Dopóki nie odkryłem internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." big_grin
                        • pierogi_z_jagodami Re: narfi - o kubłach pomyj 01.12.13, 13:08

oceniam wypowiedzi i zachowania, nie ludzi, przeczytaj uważnie co napisałam - podle i obrzydliwe jest oczernianie które zastosował filip oraz twoja bezmyślna słowna agresja - wlaściwie ta agresja jest głupia, ale tak bez sensu że nawet trudno nadać jej wymiar nikczemności, i zakładam że sa sytuacje kiedy zachowujesz sie przyzwoicie i elegancko, chyba sie nie mylę?

mam nadzieję że wypowiedź Lema ciebie nie dotyczy? czy może sie identyfikujesz? bo z idiotami nie rozmawiam co do zasady
                          • narfi Re: narfi - o kubłach pomyj 01.12.13, 13:37
                            ...alez Filip nikogo nie oczrnial, to tylko Ty tak to zrozumialas.
                            Wiadomo, ze wsrod organizacji charytatywnych istnieje duzo przekretow z zwiazku z czym wszystkie takie organizacje musza byc dokladnie kontrolowane, ta, o ktorej wspominasz, rowniez.
                            I to jest wszystko co ja zrozumialem z jego wypowiedzi.
                            Co do reszty to jak zwykle krecisz, manipulujesz i zmyslasz, czym ugruntowujesz moje przekonanie co do prawdziwosci wypowiedzi Lema.
                      • misia007 Re: natlo 01.12.13, 10:47
                        Ludzie nieuczciwi ....są wszędzie i w każdy możliwy sposób mogą nas wykantować.I miedzy innym po to płacimy podatki,żeby nas państwo przed oszustami chroniło.Jak ktoś ma potrzebę i czas to owszem może się w Sherlocka Holmesa zabawić i sprawdzać gdzie te jego złotówki idą ale nie ma prawa rzucać nie sprawdzonych zarzutów na cale rzesze uczciwych wolontariuszy.Czemu????A bo to są ludzie,którym się chce,którzy pomagają kosztem swojego zdrowia,czasu i pieniędzy.To co robią to posłannictwo ale i ciężka codzienna praca.Znam trochę to środowisko i czasem aż mi się wierzyć nie chce ,że jeszcze tacy ludzie są.W dodatku wielokrotnie spotykają się z wrogością,niezrozumieniem i szyderstwem , bo jak to zamiast poleżeć przed TV z piwkiem ale połazić po centrach handlowych lecą świtem do schronisk ,żeby psy zamknięte w klatkach na spacer wyprowadzić,walczą o ciepłe koce, szczególnie teraz przed zimą, o każdy grosz na lepsza karmę.Czemu to robią????No albo idioci albo jakiś Interes w tym mają,nie!!!
                        No cóż moim zdaniem winniśmy im szacunek i pomoc i wrzucanie wszystkich do jednego worka uważam za .....wredne.
                        • narfi Re: natlo 01.12.13, 11:23
                          No, ale widzisz, swiat tak, niestety, dziala.
                          Przypuszczam, ze wiekszosc ksiezy jest dobrymi, serdecznymi ludzmi, ale ta mala grupa
                          pedofilow rzucila cien na caly Kosciol.
                          Przypuszczam, ze wiekszosc prawnikow jest uczciwa i ciezko pracuje na korzysc klienta, ale ta mala grupa szubrawcow dbajacych tylko o swoja kieszen, nie liczaca sie z nikim i niczym, spowodowala, ze w kazdym kraju na swiecie, prawnicy,obok politykow sa najbardziej pogardzana grupa zawodowa.
                          Ten sam mechanizm dziala w przypadku wszelkich organizacji dobroczynnych i filantropijnych.
                          Zbyt wiele oszustw zostalo ujawnionych, zeby nie traktowac kazdego nowego apelu o pomoc, kazdej nowej instytucji charytatywnej z duza doza podejrzliwosci.
                          W wielu krajach na swiecie kazda nowa osoba mianowana na jakies wysokie stanowisko musi przedstawic dokladnie swoj status majatkowy i przy opuszczeniu tego stanowiska musi zrobic to ponownie.
                          Chodzi oczywiscie o probe ukrocenia korupcji i osiagania nieuprawnionych zyskow z powodu sprawowania jakiejs funkcji mimo, ze tylko maly procent tych ludzi bierze lapowki i kradnie.
                          Czyli zgodnie z Twoim punktem widzenia , taka procedura jest "wredna" poniewaz z gory zaklada, ze kazdy wysoki urzednik to lapowkarz i zlodziej i nalezy go zawsze sprawdzac.
                          Jezeli gdzies wyjezdzasz to jestes dokladnie sprawdzana czy nie szmuglujesz narkotykow lub ladunkow wybuchowych. Czyli kazdy jest z gory traktowany jak przemytnik lub terrorysta, a iluz jest tych terrorystow czy przemytnikow? Jakiez to "wredne". Nieprawdaz?
                          • misia007 Re: natlo 01.12.13, 12:09
                            Wredne jest powielanie stereotypów a robią to ludzie,którzy pojęcia nie mają o środowisku ,które krytykują.Jest to po prostu....woda na ich młyn.Fajnie sobie pogadać ,ponarzekać a ,że przy okazji kogoś się skrzywdzi no to przecież winni są ci oszuści a nie JA.W dodatku robią to przeważnie ludzie,którym jest obca jakakolwiek empatia i chęć pomocy innym.Tacy oszuści to dla nich usprawiedliwienie ba rozgrzeszenie z ....nic nie robienia.
                            Od tropienia oszustw jest policja , od wyroków sądy a rzucanie takich oskarżeń to....samosąd,dla mnie wredny!!!!
                            • narfi Re: natlo 01.12.13, 12:29
                              Czy Ty nie widzisz analogii pomiedzy przykladami, ktore podalem, a sytuacja organizacji charytatywnych, ktore zbieraja fundusze na jakies chlubne cele, ale nie rozliczaja sie co zrobily z pieniedzmi?
                              Celem kazdego systemu prawnego jest przede wszystkim zapobieganie.
                              Z Twojego rozumowania wynika, ze lepiej jest zrobic dochodzenie i szukac winnych po wysadzeniu samolotu w powietrze niz w kazdy mozliwy sposob zapobiec aby to sie nie stalo.
                              Kazdemu wolno miec swoje zdanie, ale cale szczescie, ze wsrod ludzi, ktorzy ustanawiaja owe prawo, zdecydowana wiekszosc ma zdanie odmienne od Twojego.
                              • anka125 Re: natlo 01.12.13, 12:30
                                A ja "klikam" i dalej będę klikała na pomoc dla zwierzaków.
                                • misia007 Re: natlo 01.12.13, 12:43
                                  Ależ proszę uprzejmie,ustanawiajmy analizujmy ile tylko trzeba,żeby uczciwi czuli się bezpieczni ,żeby kasa trafiała tam gdzie powinna.No ale widać ty nie rozumiesz ,że ustanawianie prawa to jednak co innego niż...."jedna baba ,drugiej babie ,tak na ucho" bo potrzebujący nie znikną, byli,są i będą.I to oni tracą najbardziej.
                                  • narfi Re: natlo 01.12.13, 13:42
                                    .No ale widać ty nie roz
                                    > umiesz ,że ustanawianie prawa to jednak co innego niż...."jedna baba ,drugiej b
                                    > abie ,tak na ucho"

Mozesz to jakos rozwinac? No,bo tak jak to napisalas , to dla mnie jest to tylko belkot.

Jezeli dalem jakiejs organizacji $100 to chce otrzymac pokwitowanie, ze taka sume wplacilem, nastepnie na koniec roku chce zobaczyc rachunek, ze z tych $100 powiedzmy $80 zostalo wydane na karme dla psow , a $20 zostalo zaplacone pracownikowi, ktory te psy karmil.
                                    W praktyce taki rachunek wyglada tak,ze $10 zostalo wydane na karme, a $20 zostalo zaplacone pracownikowi, a $70 poszlo na koszta administracyjne bez zadnego wyszczegolnienie jakie to byly koszty.
                                    Oczywiscie moge uznac, ze taka proporcja jest OK, a moge uznac, ze nie jest. Chodzi o to, ze bym mial ten wybor. W praktyce takich rozliczen nie podaje sie do publicznej wiadomosci, bo nikt przy zdrowych zmyslach nie zaakceptuje tych proporcji i przestanie dawac pieniadze, a to oznacza urwanie sie dochodow dla tzw. administratorow i cieple posadki szlag trafi.
                                    Zadaniem panstwa jest ustanowienie prawa, ktore ma regulowac finanse takich organizacji i egzekwowac jego stosowanie. Takie prawo ma dotyczyc i PCK i Caritasu i Korabiewic.
                                    Nie wiem czy moglbym wytlumaczyc to jasniej.
                                    • misia007 Re: natlo 01.12.13, 14:54
                                      Już widzę jak dajesz na karmę dla psów sto dolców.Kino po prostu.Mniemam,że chodzi ci o to,żeby nie tylko nic nie dać ale i innych do tego zrazić.Psom od tego nie przybędzie.
                                      • natla Popatrzcie, ile w tym prawdy 01.12.13, 15:10
                                        http://images.tinypic.pl/i/00438/3p7sbv0h6ha7_t.jpg

Najśmieszniejsze w tym jest to, że wszyscy piszemy o tym samym, tylko nie wszyscy czytamy z pełnym zrozumieniem intencji wpisujących. I po co komu agresja w dyskusji? Bo brak argumentów? Nie dajmy sie zwariować.
                                        • misia007 Re: Popatrzcie, ile w tym prawdy 01.12.13, 15:51
                                          To już nasz taki sport narodowy agresja w dyskusji .Kto głośniejszy,brutalniejszy ....jego na wierzchu.Rzeczowa wymiana poglądów...a co to takiego???
                                          • filip505 Re: Popatrzcie, ile w tym prawdy 02.12.13, 01:49
                                            .....misiu,sorry ale nie rozumiem twego stanowiska,to zle jak zwierzaczki
                                            nie beda okradane przez pazernych organizatorow zbiorek na nie???????,
                                            chyba zrozumialas w przeciwiestwie do pierogow na czym polega to"klikanie",
                                            jak jest legalnie dzialajaca organizacja charytatywna to ma obowiazek robic
                                            rozliczenie,choc wiele z nich jak ma koszta wlasne ok 80% to to ukrywa,
                                            ale sa tez niesiace realna pomoc,nie musza nic ukrywac,i podaja swoje
                                            rozliczenia publicznie,narfi i linki natli w jakims stopniu to obrazuja,
                                            niewiedza lepsza???????,
                                            ----trzeba miec "rozumowanie" pierogow zeby pojac jak weganie moga
                                            zabijac zwierzeta na karme dla zwierzat (koty,psy),a ludziom juz nie,
                                            bo chyba wszyscy wiemy ze nie rzeznicy sa za to odpowiedzialni,tylko
                                            ludzie to kupujacy,tylko nie mow ze jak kupuja sucha karme bo tansza
                                            to niema tam "zamordowanych" ssakow i ryb,
                                            ----nie rozumiem jak mozna nie wierzyc ze ktos daje 100$ na karme dla
                                            zwierzat,przeciez wspomagasz swoja kasa swoje koty wziete ze schroniska,
                                            jestes jedyna na swiecie??????,ja z zona od wielu lat wspomagamy bardziej
                                            potrzebujacych,i jest to wielokrotnosc 100$,rocznie,ale zazwyczaj w akcjach
                                            bezposrednich,na okreslony,scisle cel,lub przez transparetnie dzialajace
                                            organizacje,zazwyczaj wspieramy ludzi,ale z 10,20% trafia tez do zwierzaczkow,
                                            to dziwne????????,dla nas naturalne,
                                            ----jesli tu jest agresja to tylko ze strony pierogow,sorry pierogi ale tak to
                                            brzmi,nawet jesli jestes lekarzem to na podstawie kilku zdan ciezko
                                            przy odrobinie rozumu wiekszosc uznac za chorych,
                                            pozdrawiam,filip,
                                            • misia007 Re: Popatrzcie, ile w tym prawdy 02.12.13, 12:38
                                              No właśnie Filipie nie możemy się zrozumieć no i z tym pozostańmy.Bo jak ci wytłumaczyć ,że jak ktoś mięsa nie jada to nie znaczy automatycznie,że.....nie myśli.Zmierzch świadomości łowcy zaczął się już dawno ale no cóż można udawać,że się o tym nie wie.Koty,psy to stworzenia miesożerne a ludzie niekoniecznie .Są całe nacje nie tykające mięsiwa i maja się lepiej niż jego amatorzy.Nie będę ci robić wykładu,że ani nasze zęby, nasz przewód pokarmowy nie bardzo pasują do miesożerców bo możesz to sobie zguglować. Co do tych 100 dolców to z tonu i treści postu można sporo wywnioskować o intencjach piszącego.Co do pierogów to owszem reaguje emocjonalnie bo.....jej na tym zależy.No cóż mam podobne odczucia ale ikry pierogów mi brak!!
                                              • filip505 Re: Popatrzcie, ile w tym prawdy 03.12.13, 19:29
                                                .....a gdziez to ja napisalem ze ze ludzie niejadajacy miesa nie mysla???????,
                                                mimo ze w przyrodzie to zwierzeta miesozerne,czyli na koncu "lancucha
                                                zywieniowego",sa najbardziej inteligetne,np niedzwiedzie od saren,
                                                szczury od krolikow,japonczycy od papuasow(jedynych prawie wegan
                                                wsrod ludzi,chodzi w tym wypadku o nacje,bo pojedyncze osobniki sa
                                                wszedzie),
                                                ......misiu,moze by tak zadac sobie pytanie po co sa schroniska,
                                                kot w klatce w schrnisku jest bardziej szczesliwy jak u mnie czy
                                                u ciebie w domu???????,
                                                .....te slowo zmierzch raczej bym zastapil slowem moda,ale jak podaja
                                                statystyki wiecej ludzi na swiecie mysli zeby cokolwiek zjesc I przezyc
                                                niz niz sprawdza etykietki czy product nie zawiera grama miesa,
                                                .....te 100 "dolcow" ja odebralem zupelnie inaczej,mysle ze blizej
                                                intencji nafri,zeby nie kierowac sie tylko emocjami,i zadac se trud i
                                                sprawdzac czy jacys nieuczciwi ,ladnie mowiacy nie okradaja zwierzaczkow
                                                z naszych datkow,to zle???????????,
                                                • misia007 Re: Popatrzcie, ile w tym prawdy 03.12.13, 19:53
                                                  Filip daruj ale już mi się nie chce tego ciągnąć.Sam pomyśl dlaczego schroniska są przepełnione a są.Pasuję w tym temacie .....OSTATECZNIE!
                                                  • filip505 Re: Popatrzcie, ile w tym prawdy 03.12.13, 21:02
                                                    .....misiu,czy twoje koty trafia kiedys do schroniska??????,moj napewno
                                                    nie,i o to chodzi zeby ci duzo gadajacy chwilowi milosnicy zwierzat ich
                                                    nie kupowali na farmach a jak sie znudza nie wyrzucali na ulice,czy do
                                                    lasu,to zle??????,badzmy odpowiedzialni,to mialem na mysli,to zle????,
                                                    kiedys ktos zadal mi pytanie,skad wiesz ze twoj kot nie bylby szczesliwszy
                                                    mieszkajac w smietniku,nie wiedzialem co odpowiedziec,dzisiaj wiem,
                                                    raz w gorach zostawilismy ja na zewnatrz I pojechalismy gdzies na kilka
                                                    godzin,jak wrocilismy to tak sie cieszyla ze nie odstepowala nas na krok,
                                                    wiec uwazamy ze jest z name szczesliwa,a jak ty myslisz,jest??????,
                                                    ----dziwie sie ze moglas pomyslec ze jestem za ich calkowita exterminacja,
                                                    choc uwazam ze nie mozna mnozyc ich bezdomnosci w nieskonczonosc,
                                                    trzeba znalezc rozsadny choc nie zloty srodek,
                                                  • pierogi_z_jagodami Re: misiu 05.12.13, 15:29
                                                    karmisz trola smile
    • pierogi_z_jagodami Re: Peta rulez 05.12.13, 15:27
      Przy okazji - w Chinach z psów też zdzierają skórę, często żywcem (taniej)
      świetna akcja Pety, naprawdę genialna, z punktu widzenia artystycznego też się nie ma do czego przyczepić
    • pierogi_z_jagodami Re: świetna grafika czyli sztuka zaangażowana 05.12.13, 15:56
      Tu jest pokaz pracy magisterskiej pewnego studenta gdańskiej ASP, cytuję wypowiedź autora: Zwierzęta polują na siebie nawzajem, robią to by przetrwać i ludzie również. Takie prawo natury. Sęk w tym, że to nie jest problem. Te plakaty mówią o zabijaniu z innych powodów. Dla dóbr materialnych w postaci np. biżuterii i gadżetów. Zwierzęta się tak nie zachowują. Czy niedźwiedź ozdabia sobie jaskinię porożem upolowanego jelenia? Słoń robi sobie biżuterię z pazurów jakiegoś drapieżnika. To jest ludzkie zachowanie. Moim zdaniem te zwierzęta giną bez sensu. To nie jest zabijanie dla przetrwania i nie trzeba być ekologiem, żeby próbować to zrozumieć. Te kreacje to mój bunt przeciw takiemu postępowaniu. Każdy może mieć jednak swój własny pogląd i ok. 
      Szalenie mi sie podoba zwrócenie uwagi na drobiazg, który tak sie zadomowił w naszej psychice, że juz go nie zauważamy, jak to jest z tym szacunkiem do życia i świata... i w konsekwencji do siebie samej/go

(agresywnym trollomsrolom nie odpowiadam big_grin )
      • filip505 Re: świetna grafika czyli sztuka zaangażowana 05.12.13, 19:52
        ....brawo pierogi,piekny artykulik z ktorym sie w calosci
        zgadzam,"Zwierzęta polują na siebie nawzajem, robią to by prze
        > trwać i ludzie również. Takie prawo natury. Sęk w tym, że to nie jest
        problem."juz dawno pisalem ze od czasu jak mamy kota,ok 17 lat nikt w
        rodzinie oprucz starszego syna,notabene wegeterianina od jakiegos
        czasu I od dawna z nami nie mieszkajacego, nie nosi nic skorzanego
        nawet,ale miesko z krowek I rybek jemy,czyli robimy tak jak reklamowany
        przez ciebie artykulik zaklada,dzieki,
        • filip505 Re: świetna grafika czyli sztuka zaangażowana 05.12.13, 19:54
          .....a slonie nie poluja na drzpiezniki,sa prawie wegtarianami,
          mogliby o tym wiedziec studeci,nawet na asp,
    • konfirm Re: Pomóżmy w ratowaniu psów. 07.12.13, 21:31
      Przeczytałam cały wątek. Kocham psy. Dzieci również. Nie klikałam nigdy na różne"nakarm psa" - bezdomne psy karmię w realu, kupując żarcie za własne pieniądze. Nie przypuszczałam, że "klikanie", może równać się - przekręt - raczej wydawało mi się to trochę bez sensu. Nie widziałam związku z klikaniem i karmieniem. Po przykładzie, podanym przez Natlę, tym bardziej tego związku nie widzę . Jestem na forach, które zajmują się pomocą dla psów i pomagam tym, których znam osobiście i którzy prowadzą domy tymczasowe dla psów, lub organizują "bazarki" i równocześnie, są osobami godnymi zaufania.
      Co do Fundacji(nie mam tu na myśli "psich", tyko "ludzkie" w swoim czasie, opodatkowałam się na taką, która pomaga dzieciom. Okazało się, że pomaga głównie zarządowi. Dzieciom też trochę kapie z zebranych funduszy, ale - niewiele. Nie mam czasu i zdrowia na prześwietlanie fundacji, chociaż ten 1% z podatku, na ngo - płacę (często są to hospicja, ale nie wyłącznie ), bo chociaż są to nieduże pieniądze, no i nie całkiem moje, nie lubię ich marnować.
      smile
      konfirm
      • natla Re: Pomóżmy w ratowaniu psów. 07.12.13, 23:10
        .... bo najlepiej i najpewniej pieniądze podawać z rączki do rączki .... właściwej i nie dawać sie "rydzykować". smile
        • filip505 Re: Pomóżmy w ratowaniu psów. 10.12.13, 21:22
          ......kiedys bylo takie przyslowie,krowa ktora duzo ryczy malo
          mleka daje",ci "zawodowi" obroncy chca tylko wspomagac
          cudzymi pieniedzmi,bron boze grosik z wlasnej kieszeni,kliknonc,
          nie siegnac do swojej,tak ze confirm zachowujesz sie bardzo
          rozsadnie I realnie pomagasz zwierzaczkom,pierogi kiedys
          pisala ze nie moze futrzaka miec w domu bo jej na cos tam
          szkodzi,niepamietam czy na puder,urode czy cos innego
          np kase,
          .....natla,masz racje,dodal bym miec pewnosc na co,dajemy,
          • kla-ra Re: Pomóżmy w ratowaniu psów. 15.12.13, 10:46
            Filipie,ja nie mam watpliwosci ze KOT w domu ma sie lepiej niz na smietniku.
            I nigdy bym swojego pupila nie zostawila pod domem aby sie o tym przekonac.
            2 miesiace temu o 4 w nocy slysze pod oknem okropne mialczenie.Biore latarke i oczom nie wierze male kocie siedzi pod krzakiem.W stroju nocnym wybiegam,robie przedstawienie goniac malego po osiedlu.Zlapalam Maly schowal sie w mojej dloni.Zaropialy,zawszony.Lekarz.badania,szczepienia.Maly zdarl struny glosowe.Nie miaulczy ale JAK on MRUCZY !!!
            Mam juz trzecie kocie.Zwykly polski dachowiec,rozrabiaka.Juz zostanie i bedzie moj !!!!!
            Wrazliwosc nie tylko na ludzi . Ta zasada towarzyszy mi przez cale moje zycie.
            Pomagajmy jak tylko mozemy i nie patrzmy ze grosz zabiera fundacja na potrzeby dzialalnosci.
            Czy ktos ma pojecie o pracy TAKICH fundacji??? Ja tak.
            I jeszcze jedno . Znajomej wnuczek targal do przedszkola karme dla kotow,psow,kanarkow bo Sw Mikolaj obdarowuje wszystkich : )
            • misia007 Re: Pomóżmy w ratowaniu psów. 15.12.13, 12:27
              Kla-ra ,głaski dla małego ,niech się dobrze chowa.Pozdrawiam z naszą czwórką.
              • filip505 Re: Pomóżmy w ratowaniu psów. 18.12.13, 15:44
                .....klara,nie zostawilismy kota aby sie przekonac,przez
                nieuwage,zawsze sprawdzamy ale spryciucha kotka
                czasem z naimi "pogrywa",np jak wyjezdzamy w gory
                I chsemy ja zabrac to sie tak schowa ze trzeba ja
                dlugo szukac,jak nie zabieramy to przychodzi zawsze
                sie pozegnac,czyta nasze mysli?????,
                • misia007 Dla nie i....klikających! 29.12.13, 19:20
                  blog.tablica.pl/
                  • filip505 Re: Dla nie i....klikających! 01.01.14, 03:20
                    .....www.gazeta.tv/Wideo/10,133243,14786885,Czy_bezmiesna_dieta_jest_zdrowa_.htmlhttp://
                    .....to dla pierogow,
                    • filip505 Re: Dla nie i....klikających! 01.01.14, 03:22
                      www.gazeta.tv/Wideo/10,133243,14786885,Czy_bezmiesna_dieta_jest_zdrowa_.html
    • narfi Re: Pomóżmy w ratowaniu psów. 09.01.14, 12:09
      Mhmm... ale w tym watku, to my, ze tak powiem, paniedzieju, no jakby tu tak... ten tego,
      no wiesz, o pomocy dla zwierzaczkow razgawory prowadzimy, tak, ze wiesz, no, ten tego,
      o pomoc dla human puppies, to chyba trzeba do oenzetu, sztrasburgera czy jakiegos innego owsika czyco.
      ...a jaka rasa? smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka