Dodaj do ulubionych

Inny punkt widzenia

07.05.14, 22:05
Na ziemię, na niebo:
www.crazynauka.pl/mozna-ogladac-ziemie-zywo-miedzynarodowej-stacji-kosmicznej/
Obserwuj wątek
    • natla Re: Inny punkt widzenia 07.05.14, 23:06
      ... a ponieważ punkt widzenie zależy od punktu siedzenia, więc siedzę sobie i gapię sie półprzytomna z marzeniami we łbie. Ten filmik za tapetę u mnie robi. smile Dzięki Wam Pierogi z czarnym w środku wink
      • pierogi_z_jagodami Re: Inny punkt widzenia 08.05.14, 05:14
        wyprazam sobie czarne, to jest jagodowe, zupelnie inna jakość smile
    • pierogi_z_jagodami Re: Inny link do innego punktu widzenia 08.05.14, 05:49
      www.ustream.tv/channel/iss-hdev-payload
      • misia007 Re: Inny link do innego punktu widzenia 08.05.14, 15:38
        Chyba na noc trafiłam bo cicho i ciemno!
        • filip505 Re: Inny link do innego punktu widzenia 08.05.14, 18:44
          ......moze wreszcie kosmici powiedza nam, dzien dobry,
          • graga211 Re: Inny link do innego punktu widzenia 08.05.14, 22:01
            Filipku, TERAZ która jest godzina u Ciebie? Tzn. jaka jest różnica czasowa między nami?
            To tylko tak z ciekawości, bez jakichkolwiek podtekstów.
            • filip505 Re: Inny link do innego punktu widzenia 09.05.14, 02:20
              .......nie wiem gdzie jestes ale jak w polsce to szesc godzin
              temu mialas ten czas co ja teraz,
        • pierogi_z_jagodami Re: misiu 09.05.14, 07:01
          to po prostu czasem nie działa, trzeba innym razem zajrzeć, ale widok przedni, czasem kamerka nie pokazuje linii horyzontu, a rzut z góry na powierzchnie planety, to jest pyszne. Jesteśmy jak wielka błękitna banieczka pokryta słodką kokosową śmietanką. nie wiem czemu, ale zawsze kiedy patrzę, mam takie smakowite kulinarne skojarzenia.
          • izis52 Re: misiu 09.05.14, 10:07
            Piękny widok. Zdecydowanie lepszy niż z teleskopu mena smile. Wszechświat jest pasjonujący, a nadto w pewnym przedziale wiekowym robi się taki..... bliższy sercu. Men, pasjonat tematyki, co rusz przynosi opasłe tomy o podglądaniu wszechświata. Sprawia sobie jakieś lunety, teleskopy, co to "naprawdę będą ostatnimi" . Prawdę mówiąc, konik niegroźny spośród alternatyw.
            • misia007 Re: misiu 09.05.14, 15:58
              Wreszcie zobaczyłam z zachwytem i....pokorą.Dzieki pierogi!
    • graga211 I na Kosmos w ogóle 10.05.14, 15:53
      Ewolucja Kosmosu: Tekst linka
      • izis52 Re: I na Kosmos w ogóle 10.05.14, 18:38
        Niesamowity film. Można oglądać jak widowisko sztucznych efektów świetlnych. Te rozkwitające konstelacje, płynące, wirujące, pełne tajemnic. Dla mnie nie do ogarnięcia rozumem, jest nieskończoność wszechświata, zrozumienie czasu oraz wielu zagadnień z tym związanych.
        I tak już chyba pozostanie, co nie przeszkadza mi nieustannie zachwycać się naszym padołem smile.

Piękno ziemi oglądanej z kosmosu
        • misia007 Re: I na Kosmos w ogóle 11.05.14, 09:35
          Malownicze widowisko!!!!!!
          • natla Re: I na Kosmos w ogóle 11.05.14, 14:20
            Czas mi zabieracie!!! big_grin
            • pierogi_z_jagodami Re: I na Kosmos w ogóle 11.05.14, 17:52
              świetna animacja
              no bo przecież, jeśli nie ma atmosfery czy jakiegokolwiek nośnika drgań to obraz nie jest przekazywany i w pustce kosmicznej nic się nie widzi, w każdym razie tak po prostu oczami - kolory (to bajka), są drgania widoczne na urządzeniach radarowych różnego typu, tak myślę logicznie, bo nie wiem do końca smile
              • narfi Re: I na Kosmos w ogóle 12.05.14, 10:09
                >no bo przecież, jeśli nie ma atmosfery czy jakiegokolwiek nośnika drgań to obra
                > z nie jest przekazywany i w pustce kosmicznej nic się nie widzi

demotywatory.pl/1153457/Facepalm
                • natla Re: I na Kosmos w ogóle 12.05.14, 16:05
                  Narfi, nie wyrażaj się i nie udawaj szympansa wink big_grin
                  • narfi Re: I na Kosmos w ogóle 12.05.14, 17:37
                    Ostatnio gdzies przeczytalem, ze panbucek najpierw stworzyl malpe, ale nie byl zachwycony
                    rezultatem, wiec stworzyl czlowieka, po czym... zaprzestal eksperymentow.
                    Mnie natomiast sie wydaje, ze stworzyl jeszcze pierogi z jagodami i dopiero wtedy sie poddal smile
                    • pierogi_z_jagodami Re: I na Kosmos w ogóle 15.05.14, 15:15
                      Poddał to sie wtedy kiedy się zorientował że wymyslili go ludzie i narfi sie posluguje jego imieniem dla swoich celow mało sympatycznych i neiuprzejmych, ale wybaczam, w pewnym wieku złośliwośc przyrasta do czaszki w miare jak synapsy więdną smile

No fakt, popierniczylo mi się z dźwiękami, każdy się może pomylić... no ale tak swoją drogą to drgania powodujące odbiór kolorów tez musza mieć jakąs materię nośną, kiedys czytałam, że to wszystko inaczej wygląda niz nam pokazują, pokazuja takie "sfotoszopowane" rzeczy nieco, bo realnie widoki mniej atrakcyjne niz chcielibyśmy

Usiluję to znaleźć ... tu na ziemi to wiem, kolor jest "wrażeniem psychicznym wywoływanym w mózgu ludzi i innych zwierząt" smile gdy "oko odbiera promieniowanie elektromagnetyczne z zakresu światła". A światlo to promieniowanie elektromagnetyczne które wylatuje ze źródła (słońce itp), no nie? Potem mamy jeszcze strukturę atomową, odbijanie, absorpcję i tak dalej, ale kiedy takie bajeczne rzeczy nam pokazują, których nikt nie widział, to jest jednak symulacja, animacja i inna sracja, no nie? smile
                      Jednak.
                      W kazdym razie bardzo ładne.
                      • natla Re: I na Kosmos w ogóle 15.05.14, 16:03
                        "W kazdym razie bardzo ładne. "
                        I to najważniejsze ! smile A popierniczyć to się każdemu może, nawet sól z cukrem, co miało miejsce ostatnio w mojej kuchni ( i to nie pierwszy raz) big_grin
                        Myślę, że zdjęcia z najbliższego kosmosu, robione przez nasze wystrzelone maszynki są jak najbardziej prawdziwe, a nie "fotoshopowe". Te "przerabiane", a chyba nawet bardziej dostosowane do naszych "odbiorników" są z dalekiego kosmosu. Tak mi się przynajmniej wydaje, ale łba bym pod szafotem nie położyła.
              • natla Re: I na Kosmos w ogóle 12.05.14, 19:37
                Pierogu miły, gdyby tak było, to byśmy gwiazd nie widzieli razem z naszym słońcem big_grin
                • filip505 Re: I na Kosmos w ogóle 14.05.14, 18:04
                  ......no a jak juz nabral doswiadczenia to stworzyl kota,
                  prawda misiu,
                  • misia007 Re: I na Kosmos w ogóle 14.05.14, 18:30
                    Tego kota

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ld/fh/rcya/Lv5OFpiVpDcxbayuLB.jpg
                    • izis52 Re: I na Kosmos w ogóle 15.05.14, 09:11
                      Głaski dla Puszkina. Fakt, że trzeba było się napracować nad stworzeniem, a potem wychowaniem przystojniaka o bursztynowych ślipkach.
                      • misia007 Re: I na Kosmos w ogóle 15.05.14, 09:50
                        Nad stworzeniem fakt ale nad wychowaniem????Że zacytuję Sumińska "koty wystarczy kochać i szanować".Głaski ....przekazane.
                  • graga211 Re: I na Kosmos w ogóle 15.05.14, 13:16
                    No i jeszcze kobitę, a jakże!
                    Tylko potem tak sobie nad nią stanął, podrapał się po brodzie, podrapał po wysokim czółku i westchnął: - Ty do końca życia będziesz musiała się malować. wink
                    • natla Re: I na Kosmos w ogóle 15.05.14, 14:05
                      .... i to z powodu tych estetów facetów, więc by ulżyć kobietom stworzył psy, którym i tak wszystko jedno, czy jesteś malowaną lalą czy nie, a i wierniejsi są. I tak dochodzimy do ideału stworzonego przez Pana big_grin
                      I tematu sie nawet trzymamy, bo Bozia z kosmosu jest, nie?
                      • graga211 Re: I na Kosmos w ogóle 15.05.14, 14:28
                        Psy nie tylko wierniejsze są, ale uważają, że to właśnie człowiek jest bogiem (w przeciwieństwie do tego, co sądzą koty). No i może dlatego moja psica nie toleruje kotów nawet za oknem, nad czym ja boleję, gdyż obecność obu futrzaków utrzymywałaby w równowadze moje Ego. wink
                        • pierogi_z_jagodami Re: I na Kosmos w ogóle 16.05.14, 21:01
                          ech, a tu historia najsłynniejszego obecnie kota świata, przypomina mi sie drobna futrzaczka, która zaatakowała moje oba psy kiedy niechcący zbliżyły się do jej młodych wędrujących w wysokiej trawie w stronę płotu (to była cicha ewakuacja ze strychu po naszym przyjeździe na działkę)

• graga211 Re: Inny punkt widzenia 10.05.14, 17:51
      Najbardziej lubię filmy z tej serii youtu.be/p8LE-HGyrpw
      Widać dobową aktywność ludzi na Ziemi smile oraz jej największych trucicieli.
      • filip505 Re: Inny punkt widzenia 15.05.14, 18:21
        .....no wiesz co natla,znowu grabisz,my faceci kochamy najbardziej
        wasza dusze,a w niej to miejsce gdzie jest nasza niezaleznosc,
        a malowac sie czy ubierac "ladnie" tez dla nas nie musicie,
        my wolimy rozebrane I potrafimy zgasic swiatlo,
        • graga211 Re: Inny punkt widzenia 15.05.14, 20:26
          A mój szwagier zapewnia, że ze wszystkich sukienek najfajniejsza jest długa nocna koszula, której dół można zawiązać nad głową lubej.
          No i jak tu z takim gadać??? https://supergify.pl/images/stories/Buzia/006.gif
          • filip505 Re: Inny punkt widzenia 16.05.14, 02:36
            .....twoj szwagier lepski facet,ale taka co jej nawet zawiazywac nie trzeba
            tez fajna,
    • pierogi_z_jagodami Re: Inny punkt widzenia 21.05.14, 07:51
      Aleksandria, Kair i rzeka Nil
      https://www.newsweek.pl/g/i.aspx/720/0/newsweek/635314471621992212.jpg

Hiszpania
      https://www.newsweek.pl/g/i.aspx/720/0/newsweek/635314471621368172.jpg

Huragan
      https://www.newsweek.pl/g/i.aspx/720/0/newsweek/635314471621680194.jpg

Źródło
      • filip505 Re: Inny punkt widzenia 21.05.14, 15:42
        .....pierogi,kosmitow mi pokaz,swiatel miasta mi nie brakuje,
        ale zdiecia piekne,dzieki,
        • narfi Re: Inny punkt widzenia 22.05.14, 14:34
          Fantastycznie zrobiona animacja powstania naszej planety i zycia na niej. Pewnie juz gdzies widzieliscie, a moze nie.

www.youtube.com/watch?v=Q_3PFfMdZ9c
          • sagittarius954 Re: Inny punkt widzenia 22.05.14, 15:48
            Teraz tak , ciekawe ile procent prawdy jest w tym wszystkim . Ale w rzeczy samej fajnie się ogląda.
            • narfi Re: Inny punkt widzenia 22.05.14, 16:54
              W innym miejscu czytalem, ze film zostal zrobiony zgodnie z hipotezami popieranymi przez najwiekszy procent naukowcow w poszczegolnych dziedzinach nauki, no ale zawsze to tylko hipotezy, jak bylo naprawde pewnie nigdy sie nie dowiemy.
              • sagittarius954 Re: Inny punkt widzenia 22.05.14, 17:57
                I w tym jesteśmy zgodni , to tylko hipoteza big_grin
                • filip505 Re: Inny punkt widzenia 23.05.14, 02:34
                  .....wiele roznych hipotez sie sprawdza,z rozwojem nauki,
                  niektore upadaja,a ze bog stworzyl zycie to tez niepotwierdzona
                  hipoteza,
                  • pierogi_z_jagodami Re: Inny punkt widzenia 23.05.14, 13:08
                    jest też hipoteza, że to życie stworzylo boga smile
                    • sagittarius954 Re: Inny punkt widzenia 23.05.14, 13:15
                      Oj, ty ty chciałabyś żeby tak było big_grinbig_grin
                      • pierogi_z_jagodami Re: Inny punkt widzenia 23.05.14, 16:45
                        nie muszę chcieć smile
          • pierogi_z_jagodami Re: narfi 23.05.14, 13:35
            to jest piękne, uwielbiam smile cudne 'monsterki', przecudne

i fajny angielski, do posłuchania
            • narfi Re: narfi 23.05.14, 14:44
              Ten angielski jest tez fajny big_grin
              www.youtube.com/watch?v=oKMQKgSnGy8
              • pierogi_z_jagodami Re: narfi 23.05.14, 15:46
                smile

w tym poprzednim widziałam Nessie jak żywą
                • pierogi_z_jagodami Re: narfi 23.05.14, 16:13
                  a ta asteroida, co stuknęła tyranozaurusa rexa, powinna płonąć podczas przechodzenia przez atmosferę, czyż nie? chyba sie nie mylę?
                  • narfi Re: narfi 24.05.14, 05:36
                    Z pewnoscia sie nie mylisz, ale dobrze, ze sie upewniasz smile
                    Tylko, ze gdyby pokazali kule ognia uderzajaca w powierzchnie oceanu, to nie byloby widac samej asteroidy, a o jej pokazanie pewnie producentom chodzilo (imho)
                    • filip505 Re: narfi 27.05.14, 19:23
                      .....masz racje pierogi,to chyba nawet wiecej jak hipoteza ze
                      zycie stworzylo boga,i dobrze bo wiara ludziom potrzebna,
                      to tak ogolnie wiara w lepsze zycie,kiedys,
    • pierogi_z_jagodami Re: Inny punkt widzenia 21.11.14, 22:26

jeszcze jeden filmik, chyba go tu nie ma...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka