25.09.18, 11:02
Zastanawiałam się dlaczego na moim koncie na instagramie masowo dostaję listy miłosne od generałów U.S Army ,żołnierzy na misji,lekarzy,inżynierów morskich itp.Fotkę mam malutką w profilu a na koncie żadnych twarzy i ludzi.Okazało się że to są scammerzy. Zapraszają na swój profil,próbują zaprzyjaźnić się,zdobyć zaufanie a następnie wyłudzają pieniądze na różne cele.Najczęściej jest to chwyt na chore dziecko.Kradną zdjęcia z czyjegoś konta,robią swoje portfolio .Systematycznie dodają nowe fotki ,między innymi z życzeniami miłego dnia,miłego weekendu itp.
Myślałam że jestem teraz chroniona,zamknęłam konto na prywatne i dobieram tylko partnerów biznesowych i co się okazuje.Czytam i nie dowierzam.....,,Wabią ofiary na strony sprawiające wrażenie poważnych potencjalnych partnerów biznesowych i infekują ich komputery wirusami najnowszej generacji. W ten sposób chcą pozyskać dalsze informacje albo wręcz zdobyć bezpośredni dostęp do kart kredytowych albo kont ofiar "
www.komputerswiat.pl/artykuly/redakcyjne/nigeryjski-przekret-wraca-teraz-bardziej-osobiscie/g7lkvbx
Obserwuj wątek
    • banitka51 Re: scammer 18.11.18, 12:22
      Skanowanie komputera to konieczność, żadne dane właściwie nie są teraz chronione. Polecam też dysk zewnętrzny, żeby w razie czego mieć kopie swoich ważnych plików. Niestety, świat wirtualny jest pełen realnych przestępców...
      • came_lia Re: scammer 19.11.18, 12:59
        Dokładnie ,dysk zewnętrzny na którym się pracuje a po pracy wyjąć.Inne zabezpieczenia to nie zawierać żadnych kontraktów i znajomości od osób nieznanych.Czyli tak jak jest w realu.Zanim cokolwiek podpiszesz ,kupisz ,musisz uważnie przeczytać,sprawdzić wiarygodność.Nawet fundusze inwestycyjne mogą być próbą oszustwa,trzeba uważać aby nie stracić oszczędności .Dzisiaj dostałam wiadomość od SantanderBank ,oferta pożyczki.Łapią się wszelkich sposobów aby znaleźć naiwniaka.
        • engine8 Re: scammer 19.11.18, 22:20
          I to cie od niczego nie uchroni... Musialabys zaczac od firmy przez ktora masz podlaczony internet - ci wiedza dokladnie i wszytko o Tobie i te informacje sprzedaja podobnie jak kazdy inny serwis z ktorego korzystasz...
          Jedyne co chroni to porzadny any-spam ktory wyfiltruje i wyrzuci do kosza 90% niechcianych kontaktow i meili...
          Zasada ktor a ja preferuje to nie reaguje na zadne "pchane" mi oferty... zeby to nie wiadomo co bylo a kazda prove kontaktu od nieznajmych zaznaczam jako spam...
      • engine8 Re: scammer 19.11.18, 22:14
        Tzn wszytko zalezy jak ten dysk zewnetrzyny podlaczysz i system ustawisz bo inaczej dysk zenwetrzyny czy wewnetrzyny niczym sie nie roznia.
    • engine8 Re: scammer 19.11.18, 22:13
      hehehehe dobrze ze chociaz nie pomyslas ze to wszystko dlatego ze jestes taka piekna i mloda smile
      Ja wyobraz sobie ze nic takiego nie dostaje....... moze dlatego ze nie mam ani konta na instagramie ani na fejsbuku ?
      • came_lia Re: scammer 27.11.18, 09:30
        Nie masz konta ani tu..i ani tam..?Masz tu.Jesteś dobrym informatykiem ,programistą zauważ że tu serwis działa na tej samej zasadzie.Do niedawna każdy mógł założyć swój profil,wstawić swoją fotkę,napisać coś o sobie,mieć przyjaciół ,swoją galerię foto ,wiadomości prywatne,dostać bana itp.Tamte serwisy są bardziej dopracowane.Zauważ że jest nawet opcja ,,Lubię to !"
        • engine8 Re: scammer 27.11.18, 20:13
          Ale ja z tego portalu nic nie dostaje.
          • came_lia Re: scammer 28.11.18, 09:43
            Ale jest taka możliwość otrzymywania maili ,więc nie ma różnicy na jakim portalu masz konto.
            Dużo jest u nas aukcji charytatywnych i zbiórki pieniędzy na leczenie i drogie operacje.Ja wybrałam jedną sprawdzoną fundację i raz w roku przekazujemy pieniądze na wytypowane dziecko.
            • engine8 Re: scammer 28.11.18, 19:49
              I co to ma do spamowania czy "scamowania"?
              • came_lia Re: scammer 28.11.18, 21:49
                To że jak daję pieniądze np.na chore dziecko to widzę komu.To nie są oszuści internetowi i naciągacze.
                • engine8 Re: scammer 28.11.18, 23:29
                  Wogole nie rozumiem...
                  Jak mozna sie dac "naciagnac" ??? W dobie kiedy wszytkich i wszytko mozna i trzeba sprawdzic....
                  • came_lia Re: scammer 28.11.18, 23:52
                    Gdyby nie te masowe zaproszenia i ciągłe wiadomości też bym nie miała pojęcia ,że tak się dzieje.Zastanawiałam się dlaczego żołnierze US.Army ?Prześledziłam temat , jest bardzo dużo oszukanych.Np.to..
                    natemat.pl/202545,odezwal-sie-do-mnie-na-facebooku-zolnierz-us-army-uwazajcie-oni-ciagle-grasuja-w-sieci-a-polki-daja-sie-nabierac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka