came_lia
25.09.18, 11:02
Zastanawiałam się dlaczego na moim koncie na instagramie masowo dostaję listy miłosne od generałów U.S Army ,żołnierzy na misji,lekarzy,inżynierów morskich itp.Fotkę mam malutką w profilu a na koncie żadnych twarzy i ludzi.Okazało się że to są scammerzy. Zapraszają na swój profil,próbują zaprzyjaźnić się,zdobyć zaufanie a następnie wyłudzają pieniądze na różne cele.Najczęściej jest to chwyt na chore dziecko.Kradną zdjęcia z czyjegoś konta,robią swoje portfolio .Systematycznie dodają nowe fotki ,między innymi z życzeniami miłego dnia,miłego weekendu itp.
Myślałam że jestem teraz chroniona,zamknęłam konto na prywatne i dobieram tylko partnerów biznesowych i co się okazuje.Czytam i nie dowierzam.....,,Wabią ofiary na strony sprawiające wrażenie poważnych potencjalnych partnerów biznesowych i infekują ich komputery wirusami najnowszej generacji. W ten sposób chcą pozyskać dalsze informacje albo wręcz zdobyć bezpośredni dostęp do kart kredytowych albo kont ofiar "
www.komputerswiat.pl/artykuly/redakcyjne/nigeryjski-przekret-wraca-teraz-bardziej-osobiscie/g7lkvbx