Dodaj do ulubionych

Coś bym zjadł dziś na oniad

16.01.20, 05:45
Chodzi za mną krupniczek i wątróbka z cebulką i jabłuszkiem . Może być też na deser serniczek . Może się plany urealnią ...
Obserwuj wątek
    • sagittarius954 Re: Coś bym zjadł dziś na obiad 16.01.20, 05:47
      no własnie admin by się przydał ....oniad obiadbig_grinbig_grin
      • came_lia Re: Coś bym zjadł dziś na obiad 16.01.20, 11:57
        Takie czasy ,że musiałby kilka dań zrobić do wyboru .Ja rybę zamawiam 😊
        • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na obiad 21.01.20, 03:41
          Dzis stek z miecznika na grilu - jak ze to ryba dosc malo "pachnaca" to z salatka z pora... i ziemniaki.
          • sagittarius954 Re: Coś bym zjadł dziś na obiad 21.01.20, 09:12
            Ja polecam rosół z kluseczkami lanymi, kopytka z piersią z indyka pieczoną, buraczki z jabłuszkiem i sernikem na deser. Kawa, herbata i po obiedzie sjesta ...
            • came_lia Re: Coś bym zjadł dziś na obiad 21.01.20, 10:23
              O której podajesz ?😉
              • sagittarius954 Re: Coś bym zjadł dziś na obiad 21.01.20, 10:40
                Czynasta... może być?big_grin
                • came_lia Re: Coś bym zjadł dziś na obiad 21.01.20, 10:49
                  Trzynasta ?może być,wymienimy się ..Będzie chleb właśnie się piecze i pasta z dyni z suszonymi pomidorami.
      • sagittarius954 Re: Coś bym zjadł dziś na obiad 10.02.20, 09:14
        1.zupa z ciecierzycy
        2.Pieczona kaczka w jabłuszkach i żurawinie, ziemniaki , buraczki.
        3. Kawka , herbatka , bury petit i sjejsta big_grin
        • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na obiad 10.02.20, 17:21
          Jadłam u mamusi kacapoły faszerowane mielonym swojskim, cebulką, czosnkiem , grzybami suszonymi i ciut ciut kapusty kwaszonej) pyyycha!
      • inka_a43 Re: Coś bym zjadł dziś na obiad 20.04.20, 23:30
        zupa grzybowa
        gulasz,kasza bulgur,surówka z marchewki
        • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na obiad 21.04.20, 06:59
          Daawno nie robiłam zupy grzybowej, już mi pachniesmile
    • sagittarius954 Pani Sylwia Spurek 12.02.20, 21:41
      Bo bym zapomniał .
      Prosze pani u mnie była wątróbka z cielaka i wołowiny na obiad w cebulce i jabłuszkach big_grinbig_grinMniam big_grin
      • x94x Re: Pani Sylwia Spurek 17.02.20, 07:31
        Ja dziś będę mieć pierogi z kapustą i grzybami, oczywiście podsmażony boczuś z cebulką też jest w farszu. Ostatnie moje odkrycie, to pierogi z serem białym i szpinakiem. Szpinak podduszony na maśle z kilkoma ząbkami czosnku, wymieszać z serem, są pyszne. Ciasto- pół kg mąki, szklanka cieplego mleka( lub wody), 1 jajko. łyżka oleju lub stopionego masła. Ciasto dobrze wyrobić, mają być pęcherzyki powietrza w środkusmile Po przekrojeniu- malutkie dziurkismile Pozdrawiam
        • engine8 Re: Pani Sylwia Spurek 18.02.20, 01:44
          Za duzo roboty...... O wiele latwiej kawalek miesa wrzucic na grila a obok zwinietye w folei ziemniaki...
          Do tego jakas surowka i butelka wina czy szklanka whisky i zrobione...
          Wczoraj wrzucilem kawalek halibuta...
          W lodowce widze jagniece zeberka czekaja na swoja kolej.. smile
          • x94x Re: Pani Sylwia Spurek 18.02.20, 06:23
            U mnie są pierogi średnio raz w tygodniu, lubimysmile
            • sagittarius954 Re: Pani Sylwia Spurek 18.02.20, 10:18
              Zupa pomidorowa
              Łopatka duszona w warzywach z dodatkiem jabłek kasza jęczmienna
              Marchewka z groszkiem zaległe bo domownicy wypieki się na nią w sobotę dziś będzie udawała nówkębig_grin
              Herbata kawa purchawka czyli sękacz lubelski
    • sagittarius954 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 20.02.20, 17:49
      1.Kubek czerwonego barszczu , ciasto francuskie z nadzieniem na ruskie pierogi , zapiekane i z mięsem na pierogi z mięsem .

2.Ćwiartka z kurczaka zapiekana w czosnku i papryce , ziemniaki, fasolka szparagowa na parze gotowana umoszczona w masle i bułce tartej.

3.Pączki pączki pączki i troszeczkę chrustu , kawa , herbata.
      • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 20.02.20, 19:24
        Obiad zjadłam w pracy, 3 pączki w domu, kawusiasmile Pozdrawiam
        • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 21.02.20, 23:38
          Dzis ja przygotowalem placki ziemniaczane.... U nas to rarytas ktory jest tylko pare razy w roku poniewaz nikomu sie nie chce trzec zemniakow. A inne opocje typ drobne tarcie na maszynach to nie to - tylko recznie na rusko-podobnej tarce takiej co wyglada jak gwozdziem wybijana... smile.
          • filip505 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 26.02.20, 04:20
            smacznego,mi smakuje wszystko czego nie musze sam robic,placki ziemniaczane
            bardzo mimo ze tarcie ziemniakow moje,
            ponoc jest jakas rosyjska maszyna do tarcia,z ktorej placki smakuja jak recznie tarte,
            • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 26.02.20, 06:13
              No widzialem w Polsce, maja attachement do ichnego robota wlasnie z taka tarka - wybijana ruskim gwozdziem... U nas tego nie ma (tzn sa ale za ponad $250) i najwyzej mozna robic male wiorki... a to nie to.
            • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 26.02.20, 06:25
              Miałam wczoraj na obiad, w Polsce też są takie nakładki do placków ziemniaczanych, dopina się do maszynki do mięsa, elektrycznej, mam takąsmile
              • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 26.02.20, 18:59
                Tu mozna kupic jakas z Litwy chyba za $250 i ludzi w komentrzach strasznia sie zastanwiaja kto i po co cos takiego chcialby? Najlepsze odpowiedzi to ze mozna uzyc do skrobania skorki z cytryny albo sera Parmezanskiego na proszek.... smile)
                • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 26.02.20, 19:13
                  www.youtube.com/watch?v=gSLvUD_EaDs

Mam taką, polecamsmile
                  • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 27.02.20, 00:16
                    Eh na raz czy 2x w roku dla dwoch osob nie warte zachodu...
                    Syn jako ze urodzony w Polsce to jeszcze polskie jedzenie lubi ale juz jego zona i corka nie..
                    Jeszcze pierogi robimy czesciej - moze 3-4 razy w roku ale placki to juz od wielkiego swieta....i sa na wymarciu.
                    • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 27.02.20, 06:42
                      To rzeczywiście nie opłaca się, można na zwykłej tarce utrzeć, pozdrawiam.
            • irsila Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 03.03.20, 07:49
              Kombinowałam kiedyś z maszynkami do ucierania ziemniaków,
              ale jednak zwyklej tarki nic nie zastąpi.
              Ważna jest metoda, najpierw trzemy ziemniaka na tej stronie gwoździem wybijanym,
              a w połowie, przerzucamy tarcie na te drobną stronę,
              dla palców bezpieczną
              i tym sposobem całego ziemniaka do końca ścieramy.
              Wychodzi bardzo dobra masa.
              Cebule do tego na najwiekszych oczkach ścieram bądź kroje nożem drobniutko.
              Mało mycia, mało zachodu z niepotrzebnymi ustrojstwami.

filip505 napisał:

> smacznego,mi smakuje wszystko czego nie musze sam robic,placki ziemniacz
              > ane
              > bardzo mimo ze tarcie ziemniakow moje,
              > ponoc jest jakas rosyjska maszyna do tarcia,z ktorej placki smakuja jak
              > recznie tarte,
    • sagittarius954 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 27.02.20, 15:05
      1.Zupa pomidorowa z ryżem .
      2.Skrzydełka pieczone w czosnku, kopytka ,surówka z marchwii, jabłka i selera.
      3.Kawa, herbata z sokiem malinowym.
      • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 27.02.20, 16:10
        Ooo, same dobre rzeczy, lubię taką surówkę i pomidorówkę, takich skrzydełek nie jadłam, pewnie smaczne, pozdrawiamsmile
        • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 27.02.20, 21:32
          Po wczorajszym poscie cokolwiek miesne bedzie dobre smile
    • sagittarius954 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 29.02.20, 18:11
      1.Zupa fasolowa
      2. Pieczony udziec z indyka ziemniaki pieczone, marchewka z groszkiem
      3.Kawa ,herbata, sernik , wafle przekładane polewą tofi .

Jutro.

1.Rosół z makaronem( własny)
      2.Mięso z rosołu, polędwica wołowa -medium środkowy palec, ziemniak , marchewki z patelni ,rosołu i surowa.
      3. Tenże sernik z dnia poprzedniego , kawa , herbata, papieros i długo długo kanapabig_grinbig_grinbig_grin
      • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 29.02.20, 18:35
        Masz porządne jedzonko, też pieczemy czasami indyka. Sernik rzadko robimy( jak córy przyjeżdżają).
      • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 01.03.20, 22:21
        Kurze nic lepszwgo wymyslec nniemoglem a zona mnie zaltwila - "Idz i kup co chcesz"?
        Wiadomo co mezczyzna kupi...
        - Steki - antrykot
        - piwo,
        - czerwone wino,
        - scotch
        - ziemniaki....

Da sie cos z tego zrobic na grilu? Hm...
    • sagittarius954 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 12.03.20, 06:00
      1.Zupa dyniowo cukiniowa z pierożkami z soczewicy , może jak więcej pierożków włoże do zupy to bez drugiego obejdzie się big_grin
      2. Kawa herbata murzynek na deser i oczywiście kieliszek likieru no może dwa big_grin
      • irsila Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 13.03.20, 17:58
        A niby z czego ten obiad miałam dzis gotować,
        kiedy ziemniaków w każdym sklepie osiedlowym zabrakło
        tak samo i mąki i wszelkich innych kasz?
        Poszłam na plac targowy,
        na szczęście w pobliżu go mam,
        ziemniaków 5 kg kupilam
        twaróg zawsze w lodóce mam,
        jako i cebule
        no i mąke jakąs
        i pierogów ruskich narobiłam,
        jak zwykle w piatek.
    • sagittarius954 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 20.03.20, 08:46
      1.PAnga marnowana usmazona w panierce , ziemniaki , pomidorki coctailowe z czosnkiem
      2.Sztrucla serowa , kawa herbata .
    • sagittarius954 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 21.03.20, 08:47
      1.Makaron w sosie pieczarkowo moonowym , kotlet z piersi kurczaka, ogórek konserwowy .
      2.Kawa herbata, no może po jednym cukierku dodatkowo do deseru.
      • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 23.03.20, 07:57
        Wiesz, moja córa zamówiła sobie przez internet włoską maszynkę do makaronu, taką, jaką mamy w domu i będzie robić makaron, by nie wychodzić z domu, podziwiam ją, ma 23 lata.

Co znaczy "moonowy"? Pozdrawiam
        • sagittarius954 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 23.03.20, 12:35
          grzyby moonoczywiście lub jak to tam się pisze , w każdym bądź razie chińskiebig_grin

też robię makaron ale tylko do rosołu .
          • sagittarius954 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 23.03.20, 12:54
            Nie moon a mun , mój błąd sorki big_grin
          • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 23.03.20, 14:41
            Oooo, dzięki za informacjęsmile
    • sagittarius954 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 23.03.20, 12:46
      https://images91.fotosik.pl/336/9bbe58cb085ba1c4med.jpg

Jak na zamieszczonym zdjęciu .

1.Rosół z makaronem
      2.Polędwiczka wieprzowa z ziemniakami i sałatą mix ze śmietaną .
      3.zapalanka do wszystkich dań i do deseru który dziś stanowiła herbata i kawa .

Smacznych obiadów życzę big_grin

• x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 23.03.20, 13:13
        Fiu, fiu, ale sobie dogadzasz! Ładne zdjęcie, aż mi ślinka lecismile Cóż, ja się odchudzam, czeka na mnie zupa kapuściana.
        • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 20.04.20, 13:29
          U mnie dziś niezdrowe jedzonko: frytki i bigos, smaczne, pozdrawiamsmile
          • romulus20 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 21.04.20, 13:58
            Barszcz czerwony, ziemniaki puree, pieczony karczek i ogórki kiszone.
            • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 24.04.20, 10:45
              Dziś znalazłam kartkę na stole z napisem: "zrób ogórkową proszę". "...Ludzie listy piszą..."smile

U mnie w takim razie ogórkowa i naleśniki, piątkowy zestawsmile
              • romulus20 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 28.04.20, 13:23
                Dzisiaj proponuję spaghetti bolognese
                • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 28.04.20, 13:43
                  U mnie dziś krupnik i coś do udka trzeba wymyślić, może ziemniaki pieczone i ogórek kiszony.
    • meagda Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 22.04.20, 16:02
      Witam, zwracam się z prośbą o wypełnienie poniższej ankiety. Pomoże mi to w napisaniu pracy magisterskiej. Z góry dziękuję za poświęcony czas smile
      docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScRGyMf1r1ShxhTpAS6fAZ1MEJFaLOL0wxS3hxSMyToJ8SuOA/viewform
      • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 22.04.20, 16:41
        Wysłane, choć uważam, że w niektórych pytaniach powinna być możliwość kilku odpowiedzi, pozdrawiam.
    • romulus20 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 04.05.20, 13:59
      Grillowana pierś z kurczaka, ziemniaki puree, i sałatka z pomidorów
      • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 04.05.20, 16:35
        Zupa pomidorowa z makaronem, krokiety z kapustą, grzybami i mięsem, barszcz czerwony. Na deser po południu " placek mieszany widelcem" z jabłkami i wydrylowanymi wiśniami ze słoika, pycha, ostatnie moje odkrycie kulinarnesmile Pozdrawiam
        • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 04.05.20, 22:03
          Sashimi, sushi, ryz i piwo smile
          • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 04.05.20, 22:16
            Wypiłyśmy dziś jedno piwo na 3 głowysmile Po raz pierwszy w życiu piłam takie piwo i nawet mi smakowało.
            • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 11.05.20, 14:45
              U mnie dziś zupa pieczarkowa z ryżem i pierogi z serem. Pozdrawiamsmile
    • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 13.05.20, 17:16
      www.przepisy.pl/przepis/spaghetti-z-cukinia-i-papryka

Robiłam dziś podobnie, tylko miałam samą czerwoną paprykę i dałam też cebulę, naprawdę smaczne.
    • pixma59 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 14.05.20, 11:39
      U mnie dzisiaj papryka faszerowana w sosie pomidorowym, pychota. Chodziła za mną kilka dni, stało się, kusi zapachem, drażni podniebienie.
      • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 14.05.20, 12:06
        Dawno nie robiłam takiej papryki, u córek ostatnio była po 27 zl za kg. Ja robiłam z farszem podobnym do gołąbków. Polecam też cukinię faszerowaną. Masz dobry obiadeksmile Ja wstawiłam do piekarnika ciasteczka owsiane z żurawinąsmile Z czego masz farsz? Pozdrawiam
        • pixma59 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 14.05.20, 15:36
          Farsz to kasza gryczana, mielone szynkowe wieprzowe, pieczarki, czosnek, przyprawy. Mnie taki farsz odpowiada, już obiadek w brzuszku.
          • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 14.05.20, 16:30
            Dzięki, mnie tez taki pasujesmile
            • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 16.05.20, 15:59
              Jadłam dziś białe szparagi do obiadu, nie zachwyciły mnie. Kupiłam z ciekawoścismile
              • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 16.05.20, 16:00
                PS Maja mdły, mało wyrazisty smak.
              • pixma59 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 21.05.20, 13:21
                Twarde i włókniste części szparagów potrafią popsuć cały ich smak. Żeby szparagi były miękkie koniecznie odłam twarde końcówki szparagów, jeśli chwycisz ją dłońmi, twarda część odłamie się w odpowiednim miejscu. Obierz szparagi przed ugotowaniem, skrob szparagi za pomocą obieraczki podobnie jak marchewkę, do czasu, aż zobaczysz miękką, jasną część warzywa. Ja zazwyczaj gotuję al dente, są bardziej chrupiące. Smacznego
    • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 20.05.20, 14:18
      Ja dziś serwuję pomidorową z makaronem i pierogi z kapustą i grzybami. Na deser ciasteczka serowe z wiśniami. Dawno ich nie robiłam, pyszne mi wyszłysmile
      • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 21.05.20, 21:25
        Bratowa to dziś robiła na obiad. Podpatrywałam raczkując z bratankiemsmile

www.kwestiasmaku.com/pasta/makaron_carbonara/przepis.html
        • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 22.05.20, 00:40
          Tzn u nas to lunch... Dzis na szybko. od idei do stolu jakies 30 min.
          Stek Filet Mignon i ziemniaki pieczone na grilu . Do tego salata - mieszanka salaty zilonej z roznymi rzeczami i czyms tam jeszcze ..
          Stek jakies 6-7 cm grubosci wiec wyszedl (medium-rare) jak pownien tzn rozowy i w srodku lekko krwisty.
          Piwo IPA.
          Espresso + czarna czekolada.
          • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 22.05.20, 07:43
            Brzuch Ci nie rośnie od piwa, że tak nieśmiało zapytam?smile Przepraszam za szczerośćsmile Po obiedzie gazowane piwo? Nigdy nie piję piwa do obiadu, dlatego mnie to dziwi. ale skoro lubiszsmile Pozdrawiam
            • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 22.05.20, 20:53
              hehhehee wogole nie mam brzucha... plaski jak deska. smile)
              Gadasz jak zona - on nic do obiadu nie pije bo uwaza ze slina i siki trawienne powinny sie zjac tym co zjadla.... apotem dopiero za jakies pol godziny pije..
              A steka trzeba przepic.. to tradycja. Oczywisci emozna wino ale jakos tak sie przyzwyczialem ze jak pijemy wino to oboje a jadna strone nie ma ochty to ja wiem ze ona piwa nie lubi wiec nie ma problemu smile Uslysze swoje "No ile razay mam ci mowic zebys sobie piwo wypil pozniej" i tyle... smile
              W Japoni np kazdy obiad czy przyjecie zaczyna sie od piwa.. i piwem w zasadzie wznosie sie toast.. potem sie je a potem chleje whisky.. smile
              Co jest ciekawe to to ze wszyscy na swiecie znaja Sake jako tradycyjny japonski alkohol..
              Rzecz w tym ze Sake po jakonsku to ni eznaczy to co my uwazamy za sake - to znaczy po prostu alkohol.... tak piwo to najpopularniesza sake w Jaoni .. smile)
              I zamawiajc "Sake" w Japoni na peryferiach gdzie kultura nie-japnska nie jest tak znana mozna sie spotkac z podniesionymi brwiamy - "tzn jaka konkretnie ta sake chcesz"? To na co my mowimy Sake naprawde nazywa sie NIHONSHU - to jest walsnie then "cieniutki napoj alkoholowy z ryzu ktory pije sie zimny albo cieply ..
              A zamawiajac Piwo tez nalezy buc ostroznym poniewa Japonczycy nazwyja ten napoj NAMA...
              A rozumeije piwo i nazywaja go "Biru".. Tylko ze wymawiajc to slowo nalezy przecignac "i" ibedzie "biiiiiiru" bo wypmowa z krotkik "i" znaczy po prostu budynek..
              Poniwaz NAMA do znaczy "swieze" piwo ale do grzecznosci nalezy go zamowic jako pierwsze a potem dopiero mozna zamwiac co sie chce.. M in dlatego ze w Jaoni obwiazuje absiltna grzecznisc ale tylko do pierwszego lyka piw.... potem juz sie jat pod wplywen alkoholu i mozna robic o wiel wiecej - na nawymyslac szefowi..... co po trzezwemu byloby przstepstwem nie do wybaczenia.

Tak ze w japoni mazna ich zaskoczyc znajmosci JAponi zamwiajac NAME a potem do obuadu porosic o NAMA a potem o NIHONSHU..
              • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 22.05.20, 21:04
                Ciekawe rzeczy piszesz, tylko nielicznie pijąc często piwo są szczupli, gratuluję figurysmile
                • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 23.05.20, 01:00
                  Przeciez ja piwa czesto nie pije... moze 4 czy 5 na tydzien - takie 0.33L.... to przeciez tzw "male piwo" smile)
                  • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 23.05.20, 06:40
                    To mało, myślałam, że więcejsmile Twoja małżonka ma rację, powinno się pić pół godziny po posiłku. Pozdrawiam
                    • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 23.05.20, 14:24
                      U mnie dziś kasza pęczak, udko pieczone, sałatka zielona z rzodkiewką i pomidorem. Kasza pęczak jest bardzo smaczna i zdrowasmile Pozdrawiam
                      • pixma59 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 23.05.20, 16:59
                        Smacznego!
                      • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 23.05.20, 17:50
                        A ja w lodowce widze ladne kawalki jagnieciny z jakim zielskiem na wierzchu ... smile
                    • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 23.05.20, 17:48
                      Wczoraj mi dala przed obiadem kubek rosolu..... eh moze to zdrowo ale piwo to piwo i zedne rosol go nie zastapi
                      • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 23.05.20, 18:42
                        Rosołek jest spoko. Dostałam od sąsiadki całą kaczkę mrożoną, kiedyś nagotuję rosołu dla całego forumsmile Mój tatuś kiedyś mnie poprosił, bym mu kupiła żubra. Kiedyś często przywoziłam mu piwo, ale bierze dużo leków i ma 85 lat. Kupiłam mu dziś 4-pak żywca. Od kilka miesięcy nie wychodzi poza podwórko z powodu koronawirusa, niech chociaż piwa się napijesmile ŻONY TRZEBA SIĘ SŁUCHAĆsmile
                        • x94x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 23.05.20, 18:43
                          Kilkusmile
                        • pixma59 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 25.05.20, 15:46
                          W tym wieku to tylko się napić i czekać na przychylność niebios.
      • x49x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 19.06.20, 13:10
        U mnie dziś pieczarkowa z ziemniakami i makaron z musem truskawkowo- serowym ( zmiksowany ser biały, truskawki, jogurt naturalny i ciut cukru waniliowego). Chodzi za mną zupa szczawiowa, nie jadłam jej kilka lat, mąż za nią nie przepada. Pozdrawiam
        • pixma59 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 19.06.20, 15:20
          Szczawiowa na wywarze z żeberek, szczaw koniecznie przetrzeć do zupy, ja dodaję jeszcze mięsko z żeberek. Ewentualnie można całość zblendować na krem przed podaniem. Do tego ugotowane jajeczka, jak mąż nie jada takiej zupy to można zapożyczyć chociażby jajeczka. Smacznego
          • zolza670 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 19.06.20, 17:56
            A i do pieczarkowej bardziej pasują jajeczka sadzone...zwłaszcza te od męża zapożyczone wink
          • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 19.06.20, 17:59
            A skad wziac jajeczka? W sklepie nie ma. Sa tylko jajka ?

A skad sie wzielo slowo "zblendowac" Kiedys to sie tylko miksowalo bo chyba nie bylo w Polsce blenderow tylko miksery? smile
            • x49x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 19.06.20, 18:05
              Ja mam swojskie jajka od mamusi kurek, czasem kupuję od sąsiada po 60 groszy za sztukę. Ja mam taki czajnik do robota i on miksuje. Jeszcze mam taką trzepaczkę metalowąsmile Gdy zabraknie prądu, to mogę biszkopt utrzepaćsmile
            • pixma59 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 19.06.20, 18:56
              Konserwatywny człowiek z Ciebie, jak zwał tak zwał, tak trudno się domyślić? Odnoszę wrażenie, że jesteś lekko upierdliwy, ale nie obraź się.
              • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 19.06.20, 21:43
                Konserwatywny ? Bardzo..
                Lekko upierdliwy? To lekka przesada - potrafie byc .....mocno upierdliwy jak mi ktos zalezie za pazury.
                Jak ogladalas ruskie filmy dla dzieci Wolk i Zajac... To ja taki Wolk. chodze i patrze komu by to "dowalic " Tak ze uwazaj...
                Aha i jeszcze jedno ja sie zwykle nie obrazam ja sie mszcze i conajwyzej innych obrazam. smile
          • filip505 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 19.06.20, 17:59
            po kolei,nakladka do tarcia ziemniakow nie dlanas bo nie mamy
            maszynki do miesa mielenia,zboza tez,
            ostatnio mamy szczescie ze sasiad zawodowy kucharz nie pracuje
            i czesto gotuje w domu,casem dla wiekszej ilosci sasiadow i znajomych,
            wtedy nam zawsze cos podrzuca,mi to bardzo smakuje zonie o dziwo
            tez,jest boliwijczykiem wiec przewaza ich kuchnia czyli cos pomiedzy
            zupa a gularzem wieloskladnikowym,w wiekszosci z morskich skorupiakow
            z duza iloscia zielenimy,jak widac nie tylko glupim ale i leniwym w gotowaniu
            szczescie sprzyja,
            • x49x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 19.06.20, 18:08
              Mnie ostatnio Ukrainiec( sąsiad) coś podrzucił w folii. Ziemniaki pieczone, przekrojone na pół, w środku boczek i cebula, smaczne. Prawie sobie dłonie poparzyłam, bo mi dał do rąk prosto z grilla. Nie wiedziałam, że są takie gorące.
              • filip505 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 19.06.20, 18:20
                sa z tym boczkiem i cebula pieczone od razu????,bo my po upieczeniu
                dodajemy,choc najczesciej maslo,slone,
                • x49x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 19.06.20, 18:55
                  Tak, to są ziemniaki obrane ze skórki, przekrojone na pół, w środek włożony gruby plaser boczku i gruby plaster cebuli, doprawione, zawinięte szczelnie w folię (każdy ziemniak oddzielnie zawinięty i pieczone na grillu) Można pewnie je upiec też w piekarniku.
            • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 19.06.20, 21:50
              Ja tam wole steka czy kwalek baraniny - jagnieciny jak sie w Polsce mowi..
              Dzis znow gril tym razem Halibut... I do tego jakas salatka, ziemniaki usmazone czy upieczone obok na grilu i albo wino albo piwo - co sie nawinie.
              O pare dnie temu kupilismy w Costco super steki Ribeye -prime i zmielislmy jednego na hamburgery.. To bylo dopiero super jadlo... Zrobilem hamburgery na grilu - takie grube, ociekajace tluszczem i medium rare ... Zrobilismy 4 bo niby po 2 ale zanim sie zona z jednym uporala to ja 3 zjadlem.... i halbe piwska (niemieckiego tym razem) wypilem. Do dzis mi tego burgera wypomina i sie odgraza co to nie zrobi nastepnym razem.
              • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 19.06.20, 23:47
                No wiec halibut wyszedl super. Upieklem go bez niczego - pieknie sie zrobil bo swiezy - piekne platy...a zona zrobila sos olej/piertuszka.czosnek - tak jak kiedys jedlismy w Wenecji....
                Do tego ziemniaki pieczone - pol na pol z batatami (ja nie lubie batatow wiec dla mnie zimniaki) i do tego surowka z pora.
                Wino - Chardonney La Crema 2018..... i na deser espresso Lavazza plus kawalek czarnej czekolady - 85% Lindt....
                Niebo w gebie...
                A potem
                Siesta...
                Spacer nad Oceanem
                .

• pixma59 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 20.06.20, 07:25
                  Mam nadzieję, że szanujesz zdrowie, nie trujesz organizmu toksycznymi związkami i korzystasz z elektrycznego grilla. Korzystam z takiego i polecam.
                  • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 20.06.20, 20:41
                    No way....zaden elektryczny - Gazowy.
                    • pixma59 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 21.06.20, 17:22
                      Każda liszka swój ogonek chwali. Cenię wygodę.
                      • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 21.06.20, 19:27
                        Gaz chyba wygodniejszy - przynajmnije w moich warunkach
                        i zdecydowanie "lepszy" do tego celu... tzn nie znam sie na elektrycznych poniewaz takowego tutaj nawet nie widzxilaem a liczy sie temperatura, rozklad temp w srodku i szybkosc zmian czy mozliwosci przypieczenia oraz grilowani "na" albo "obok" ognia.
                        Ja robie caly biad w tym samym czasie i "za jednym zamachem" . Np na dwoch palnikach pieke mieso, na jednym zimianaki a na innym warzywa... Kazde potrzebuje innych warunkow i opcjei regulacji.
                        Odpala natychmiast i jest gotow (rozgrzany) w 5 minut.
                        Moj Weber Genesis ma 4 palniki o duzej wydajnosci - 3 "normalne" i jeden do "przypiekania" a wiec duzo mozliwosci grilowania roznych rzeczy i to w tym samym czasie...Na boku ma dodatkowy palnik gazowy do gotowania czy podgrzewania a wiec moze sluzyc jako kuchenka gazowa w czasie grilowania albo kiedy indziej..
                        Moge go postawic gdzie chce w danej chwili, uzywac nawet jak pada deszcz i nie martwac sie o to jak go podlaczyc.
                        No i o kosztach gazu i elektrycznosci nie wspomne.. Zawsze mam zapsowa butle pelna gazu wiec nie ma problemu z "zasilaniem.
                • x49x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 20.06.20, 07:27
                  Ja nawet nie mam grilla, pozdrawiam.
                  • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 21.06.20, 01:41
                    Dzis ja wybralem pizze, zona zeberka bo ja znajomi namowili wiec wiadomo kto wygral i idziemy ze znajomymi na zeberka, frytki i piwo...i kto tam wiec co wiecej.
                    • filip505 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 22.06.20, 21:29
                      mamy gryl taki jak engine,stary na wegle,oraz maly elektryczny,....tyle ze bardzo
                      malo urzywamy,od zimy jeszcze nie,zona preferuje zdrowa kuchnie wiec robi prawie
                      wylacznie gotowane obiady,czasem dopiekane w piekarniku,miesa jadamy malo
                      nie liczac ryb wiec nie bardzo jest potrzeba grylowania,chyba ze jest jakies przyjecie
                      wieksze i jest nasz kolega milosnik stania przy goracym grylu,mozna powiedziec
                      fanatyk,
                      • x49x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 22.06.20, 21:40
                        Ja się przytrułam kilka lat temu kiełbasą z grilla i od tamtej pory nie jadam niczego z grilla.
                        • x49x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 22.06.20, 21:41
                          PS To było u brata.
                        • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 22.06.20, 22:44
                          A co ma grill do przytrucia? Cyha ze grliowlas na niedoplaonych nasiknietych chemiklaimi brukietach i to co robilas ni ebyly wystarcxjace wypieczone..
                          • x49x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 23.06.20, 06:56
                            Była niedopieczona i z Biedronki, miałam tak silny ból brzucha, że nie mogłam oddychać. Obejdę się bez tego, moje dzieci też nie jedzą takich rzeczy, pozdrawiam.
                      • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 22.06.20, 22:49
                        A co to niby w gazowym grilu jest niezdrowe? Wyzsza temp (zwykle gril ma goracy na 350- 400 st F (180-200C) chyba dobra do zabicie wszytkiego co mozna?

No i nikt przy goracym grilu nie stoi - gril sie obserwuje z odlegosci z chlodnym piwem. Masz temp i czas i im mniej zagladasz i przewracasz tym lepiej.
                        U
                        nas pogoda na grilowanie jest przez 365 dni....
                        • pixma59 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 23.06.20, 10:40
                          "U nas pogoda na grilowanie jest przez 365 dni...."
                          Nie zaskoczyłeś, u nas tak samo...a czasem i 366 dni grilowania.
                  • x49x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 26.06.20, 11:21
                    U mnie na razie deserek; kasza jaglana z truskawkami i śmietaną, tak uczciłam początek wakacji, choć mój mąż uważa, że mam wakacje od połowy marca, pozdrawiamsmile
                    • pixma59 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 26.06.20, 14:27
                      Skoro mąż uważa, to ma rację.
                      • zolza670 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 26.06.20, 15:17
                        I tak delikatnie uważa...bo nasza droga x49x ma zawsze wakacje 🙂
                        • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 26.06.20, 18:38
                          Tak jak ja...
                      • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 26.06.20, 18:39
                        W koncu cos rozsadnego i nie kontrowersyjnego.
                    • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 26.06.20, 18:40
                      hehehe zona tez od jakiegos czasu robi podchody z kasz jagana - "bo zdrowa"
                      Jak taka ona zdrowa to niech sobie ja sam je - i wlasnie je smile Ja tam wole te mniej zdrowe rzeczy..
                      • x49x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 26.06.20, 19:03
                        Mnie nawet smakuje, w ogóle lubię różne kasze, można je przyrządzać na wiele sposobów. Kasza jaglana jest preferowana przy zakwaszonym organizmie, pozdrawiam.
    • pixma59 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 29.06.20, 13:36
      Ja dzisiaj chłodnikiem się delektuję, a Wy czym zaspakajacie ssanie w żołądku, daniem z grilla?
      • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 29.06.20, 17:33
        oczywiscie...
    • x49x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 29.06.20, 15:13
      U mnie dziś rosół ( bo wczoraj nie było) i pierogi z jagodami i śmietaną, sama je wczoraj uzbierałam. Na wczorajszą kolację była jajecznica na kurkach, mniam, mniamsmile
    • x49x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 01.07.20, 13:36
      Jadłam dziś na obiad zlepieńce lasowiackie, smaczne, polecam, pozdrawiamsmile
      • pixma59 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 01.07.20, 20:52
        Gdzie serwują takie danie? Oczywiście jeśli to nie tajemnica regionalna.
      • x49x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 01.07.20, 22:37
        pl.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g277818-d10091300-r411806898-W_Starej_Piekarni-Sandomierz_Swietokrzyskie_Province_Central_Poland.html#photos;aggregationId=&albumid=&filter=2&ff=213641152
        • pixma59 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 02.07.20, 09:35
          Obejdę się smakiem, choć świat wydaje się mały, dzieli nas wiele.
      • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 02.07.20, 03:31
        Filety z lososia - na grilu oczywiscie, smile
        Warzywa i ziemniaki.
        Chardonnay
        • pixma59 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 02.07.20, 09:47
          Czyżbyś się delektował Zuccardi Q Chardonnay?
          • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 02.07.20, 18:12
            Kurde, zajrzalem do kosza na butelke co to bylo.
            Zwykle pijamy lokalne
            La Crema Sonoma Coast Chardonnay
      • x49x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 02.07.20, 12:56
        Zupa brokułowa i placki ziemniaczane w sosie kurkowym (sama dziś je uzbierałam), na deser czerwone porzeczki z ogrodusmile
        • x49x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 24.07.20, 14:05
          Jakie macie sprawdzone sposoby na smaczną cukinię? Pozdrawiam, u mnie dziś koperkowa z ryżem i naleśniki z dżemem jagodowym.
          • zolza670 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 25.07.20, 05:33
            Serio myślisz że kogoś interesuje co Ty jadasz?
            • engine8 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 26.07.20, 01:39
              A czemu nie..... Po tym co jesz mozna cie ocenic pod wieloma wzgledami smile
              • pixma59 Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 26.07.20, 06:59
                Naprawdę uważasz, że jedzenie ma jakiś wpływ na ocenę człowieka? Do tej pory oceniano ludzi po zawartości worka ze śmieciami. Dziwne, że wszyscy chętnie grzebią w cudzych śmieciach, zaglądają w okna innych, sami mając b-rdel w swoim życiu!
              • x49x Re: Coś bym zjadł dziś na oniad 26.07.20, 07:12
                Oj, tak, mamusia do tej pory robi swojski makaron, bo tatusiowi taki najlepiej smakuje do rosołusmile Sam to ostatnio powiedział. Obchodzą w tym roku 60- lecie małżeństwa, mają 7 dzieci, 17 wnucząt i 13 prawnucząt. Rodzinka się rozrastasmile Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka