stasi1 22.09.21, 17:36 Akurat coś takiego znalazłem na swoim strychu i letnia porą się tym myłem. Nie to że całkowicie znalazlem, wiedziałem że tam jest, tylko zniosłem do łazienki. Mydło ma prawie sto lat. Dokładniej pewnie z połowę tego Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
x49xx Re: Szare mydło 22.09.21, 19:31 Ja też mam całe wiadro szarego mydła i nie wiem, co z nim zrobić, ma pewnie trochę lat. Gdy mąż miał wypadek, to lekarz kazał przemywać ranę szarym mydłem. Ja tez po cesarce przemywałam ranę szarym mydłem i szybko mi się zagoiła. Pozdrawiam Odpowiedz Link
stasi1 Re: Szare mydło 23.09.21, 13:15 Ja dokładnie myłem stopy, teraz to już nie robię Odpowiedz Link
x49xx Re: Szare mydło 23.09.21, 19:09 Niech mam używa, korzystnie wpływa na skórę, moi rodzice używają szarego mydła, tatuś moczy stopy w ciepłej wodzie z szarym mydłem. Odpowiedz Link
stasi1 Re: Szare mydło 04.10.21, 13:52 Dla odmiany robiąc bałagan na strychu znalazłem gdzieś 20 kostek pachnącego mydła. pewnie już nie pachnie bo też ze trzydzieści kilka lat ma. Ale o ile szare mydło w całości przeżyło to te pachnące myszy opyliły w części. znaczy pachnące bardziej smakuje Odpowiedz Link
x49xx Re: Szare mydło 04.10.21, 14:04 Możesz go zetrzeć na tarce i do prania wrzucić. Ja mam plagę mysz w budynku, już 3 się złapały. Odpowiedz Link
tuttifrutti1234 Re: Szare mydło 04.10.21, 18:34 x49xx napisała: > Możesz go zetrzeć na tarce i do prania wrzucić. Ja mam plagę mysz w budynku, ju > ż 3 się złapały. myszy możesz do zupy dorzucić Odpowiedz Link
tuttifrutti1234 Re: Szare mydło 04.10.21, 22:23 x49xx napisała: > Jaki człowiek, taki wpis! ten człowiek zna się na gotowaniu i wie co pisze Odpowiedz Link
tuttifrutti1234 Re: Szare mydło 04.10.21, 18:32 stasi1 napisał: > Akurat coś takiego znalazłem na swoim strychu i letnia porą się tym myłem. Nie > to że całkowicie znalazlem, wiedziałem że tam jest, tylko zniosłem do łazienki > . Mydło ma prawie sto lat. Dokładniej pewnie z połowę tego całkiem możliwe, że to poniemieckie mydło produkowane w czasie okupacji z tłuszczu ludzkiego, czyli ma niecałe 80 lat Odpowiedz Link
stasi1 Re: Szare mydło 05.10.21, 08:41 Na szczęście nie jest tak Stare. zostało z zapasów które mama robiła jeszcze w prl-u. Jeszcze kilka wiader misek trochę proszku do prania ale to już z początku trzeciej RP. Proszek z prl-u został już zurzyty z 5 lat temu Odpowiedz Link
tuttifrutti1234 Re: Szare mydło 05.10.21, 10:23 a co z papierem toaletowym, jeszcze stare zapasy czy już ten nowy, współczesny, delikatny w dotyku...? Odpowiedz Link
stasi1 Re: Szare mydło 21.06.22, 21:13 Znajomym powiedziałem że coś takiego mam i chcieli abym przywiózł im. Zawiozłem ale czy skorzystali tego nie wiem Odpowiedz Link
xdanax Re: Szare mydło 21.06.22, 21:22 Ja nadal mam całe wiadro, ale poza domem, w innym domu. Znalazłam przez przypadek u wujka ( robiąc porządki) Odpowiedz Link
xdanax Re: Szare mydło 22.06.22, 13:00 Wykorzystać do prania we Frani Szare mydło jest dobre na mycie ran, nie uczula. Niemniej bałabym się myć takim starym. Kupowałam szare mydło do przemywania ran, tak lekarz zalecił. kIedyś był płatki mydlane, prałam w nich pieluchy tetrowe moich dzieci. Odpowiedz Link
stasi1 Re: Szare mydło 24.06.22, 06:17 Ja latem to co znalazłem miałem do mycia nóg. Po całym dniu w sandałach trzeba było solidnie się je naszorować . A ja już prawie w pracy Odpowiedz Link