Dodaj do ulubionych

Engine8t, nie godzisię

23.05.23, 12:27

by na własną Ojczyznę tak nadawać,
kiedy 30 lat temu opuściło się ją,
kiedy rozkradana była,
zakłady pracy były likwidowane,
a my na kuroniówkach i zasiłkach...
To z twej strony zwykłe tchórzostwo było,
że za granicę wybyłeś.
A myśmy tu wspaniali,
jakoś tę gehennę przetrwali.
Obserwuj wątek
    • bento67 Re: Engine8t, nie godzisię 23.05.23, 17:04
      lubimyczytac.pl/cytat/143892
      • hana2 Re: Engine8t, nie godzisię 23.05.23, 17:47
        Przecież on nie kala ziemi polskiej, jedynie głupców, którzy mają czy mieli nad nią władzą i z Polski robili prywatny folwark, nie dając czasem nadziei na lepszy świat. Gdyby nie ci, co wyjechali, byśmy nie wiedzieli, że istnieje w ogóle lepszy.

Engine pisze lepszą polszczyzną niż nie jeden prawdziwy patriota. A język polski to element tożsamości.

Poza tym narzekając na ceny mieszkań też panie plujecie we własne gniazdo i polską politykę mieszkaniową.

• taniarada Re: Engine8t, nie godzisię 23.05.23, 18:49

" Engine pisze lepszą polszczyzną niż nie jeden prawdziwy patriota. A język polski to element tożsamości .To żeś nie widziała pięknej polszczyzny .Napierdziala na Polskę bo mu się kojarzy z zacofaniem , a szczególnie nie toleruje czarnoskórych i za to łapie bana na ematce .Kiedyś mnie posądzał że ja go nadałem .Pisze dłużej z Danusią na tych forach ,a jak ona się pojawia na portalu motoryzacyjnym to razem kolegami ją ośmiesza .Choć by mógł milczeć .Nie moja broszka tu dyskutować ,ale nie masz rozeznania .Na forum Ematka jest taka grupka kobiet specjalizujących się w hejcie .I nieraz te kobiety, które się wychowały zagranicą ,wyszydzają .Tak często jest z Princessą kolega ją zna. Ale to ona się przyznała ,że uczy się języka polskiego bo urodziła się zagranicą ,a dobre studia kończyła w USA .Czasami się pisze z telefonu więc mogą pojawiać się błędy , zwłaszcza na szybko .
          • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 23.05.23, 19:38
            Taniarado,
            widzę, że Ty dużo wiesz,co dzieje się na innych, różnych forach.
            Ja nie bywam, nie śledzę, nie czytam,
            tylko po latach, te tu odwiedziłam
            i jeszcze emerytów.
            Raczej na blogach bywam i czytam co ludzie tam piszą.
            Nie lubię się przekomarzać ani nosa zadzierać.
            • bento67 Re: Engine8t, nie godzisię 23.05.23, 19:51
              Szczerze? Nie wierzę! Zadzierałas tu nosa.
            • taniarada Re: Engine8t, nie godzisię 23.05.23, 21:13
              irsila napisała:

> Taniarado,
              > widzę, że Ty dużo wiesz,co dzieje się na innych, różnych forach.
              > Ja nie bywam, nie śledzę, nie czytam,
              > tylko po latach, te tu odwiedziłam
              > i jeszcze emerytów.
              > Raczej na blogach bywam i czytam co ludzie tam piszą.
              > Nie lubię się przekomarzać ani nosa zadzierać.
              >
              Oj bardzo .Zaczęłaś obrażać mnie i Danusię .To samo robił enigine tylko na innym portalu . Hana nie od dziś naparza na PIS ,ale musi dymać jeszcze ku chwale ich wszystkich i starszych którym Pisiory dają wszystko .Podwyżki emerytur ,13 ,14 i 15 mq być .Darmowe leki ,karta seniora to o połowę tańsze wejścia na imprezy sportowe ,baseny ,kawiarnie i przejazdy środkami lokomocji .Mnie Niemcy znakomicie wystarczają na życie i nie liczę na jakąś durną przesyłkę z ZUS . Życie jest piękne ,ale w dwoje i to jest mój ból .
          • engine8t Re: Engine8t, nie godzisię 23.05.23, 20:13
            Mnie osobiscie nie zalezy juz na pisaniu piekna polszczyzna... mea culpa.

Polska mi sie nie kojarzy z zacofaniem - skad takie idee?
            Niemniej jednak w Polsce ciagle zyje sie biednie i skromnie a wszyscy uwazaja ze juz maja wszytko i stac ich na wszytko... malo tego - uwazja ze wiedz wszytko i nawet wiedz lepiej jak sie nam tutaj zyje.
            A ze widza wszytko najlpeiej to nie sluchaja dobrych rad ale nadaj swoje....
            A Pilski jezyk jest juz tak zasmiecony angielszczyzna ze dziwne iz wogole jeszcz ktos ma pretensje o pianie nie-piekna polszczyna..
    • taniarada Re: Engine8t, nie godzisię 23.05.23, 17:45
      Umocniałaś socjalizm ,czy walczyłaś z komunizmem sowieckim ? Ja mam jeszcze znaczek i legitymację Solidarności .Patrz jak w tamtych latach można było żyć bez internetu .Niesamowite .
    • engine8t Re: Engine8t, nie godzisię 23.05.23, 20:06
      A co jak takiego nadaje?
      Zreszta Polska to moja ojczyzna? Hm... Ojcowie przyjechal z terenow Lwowa i mieszklali tam na terenach poniemieckich. Tam sie urodzilem i pracowalem uczciwie ale "ojczyzna" mi nie pozwolila na uczciw prace i uczciwe i godne zycie...
      Tchorzostwem nazywasz to ze szedlem glodny do pracy? Ze nie dostalem mieszkania poniewaz partia mnie nie lubila. Ze za mowienie prawdy wywalono mnie z pracy, ? Ze nie bylo zadnych perspektyw? Ze nie bylo dl amnie pracy w moim zawodzie i musilalem "brac co dawali"?
      To byla desperacja i wielka odwaga a nie tchorzostwo.
      Tchorze sie bali zrobic tego kroku.
      I dzieki temu ze my wyjechalismy to rodzinie pozostalej w kraju bylo lepiej.
      O patriotyzmie nie wspminaj nawet poniewaz obecnie na ptriotach sie wszyscy wyzywaj bo prefeuja EU - czyli niemowle neimiecka?

Wyjechalem tam gdzie mnie przyjeto z otwartymi rekami i pozwolono zyc i oddychac tak ja chcialem.
      Ja sie tu fizycznie i psychicznie lepiej czulem juz miesiac po wyladowaniu.
      Polska sie zmienila na tyle ze wracjac nie czuje juz ze wracam na teren ojczyzny - absolutnie nie tesknie za niczym oprocz rodziny i przyjaciol.. Ale tych moge odwiedzac i oni mnie.
      No i pomimo zmian Polska przez moment wygladala ze idzie w strone kapitalizmy i wolnosci ale szybko wrocila na scezke socjlaizmu i powoli EU wprawdza europjeski socjalizm na zasadzie - plac nam podatki bo my wiemy najlepiej co ci potrzeba.
      Tu co prawda ten mnie komuna dogania le jest na tyle opcji aby sie od tego uniezaleznic i odizolowac ze zyje sie o wiele lepiej.
      • hana2 Re: Engine8t, nie godzisię 23.05.23, 20:17
        Duży skok i duża poprawa zaszła właśnie po wejściu do tej "autorytarnej" uni. Pamiętam dobrze Polskę, warunki życia, warunki na rynku pracy, wysokość zarobków przed unią i po. Zapytaj się znajomych w Polsce, czy żałują wejścia do unii.

• engine8t Re: Engine8t, nie godzisię 23.05.23, 20:33
          I jjak sie zastanowic dlaczego sie porawilo to latwo zauwazyc ze wprowadzil sie obcyy kapital i zatrudnil polakow za wieksze pieniadze... A inzynierowie po studiach nie robia tego co ich uczono ale proacuja dla firm zachdnich jak przedstwaiciel handlowi.. dadza darmowe auto, darmowy kouter, darmowy telfon etc...
          A wiec Polska stal sie hala produkcujna zachodu.. A wiec poprawa jest ale czy to powod do radosci? Tylko tymczasowej poniewaz w czasie kryzysow tu bedz ciecia i ograniczenia.
          Wikeszsc znajomych nie zaluje wejsci do Uni bo maja wiecej kasy - o ktora mi tu w nos pluja..
          ale to wszystko kosztem zaleznosci od Nimiec.
          A wiec ekonomicznie - tak wiekszosci sie porawilo ale patriotycznie to to pokolenie oddalo sie rece Nimiec za kase.. nie oceniam tego ale nie oceniajcie mojego patrityzmu
          Ja tutaj od poczatku moglem pracowac w sowim zawodzie. na czubku swiatwej technoologii i jak poronalem jak tutaj sie w pracy traktuje ludzi namim poziomie i jak w Polsce to niebo a ziemia.
          A po latach? Tez nie mzooona porownywac. Moja sytaucja jest prownywalna w Pilsce ze znajmomym lekarzem ktory jest ordynatorem w duzym szpitalu, ma doktora medyczny, ma wlasna klinike i praktyke oraz apteke - a wiec to polska elita, i z nim mozemy razem podrozowac bo wtedy wiadac kogo na co naprawde stac.. Tylko ze on na to musi zasuwac 18 godzin dziennie a ja to co mam to mnie kkosztowalo jedynie 8 godzin i w wiku 60 lat oprzestalem juz pracowac..
          • hana2 Re: Engine8t, nie godzisię 23.05.23, 20:49
            Inżynierowie pracują jako programiści. Mają dobre i bardzo dobre zarobki, ludzkie warunki pracy. Obraz inżyniera- handlowca to obraz sprzed 20 lat. Faktycznie, gdy się otwierało wtedy dodatek "praca" gazety wyborczej to jedynie oferty na stanowisko handlowca były.

Wybacz, ale myślę, że masz takie pojęcie o tej zależności od Niemca jak my o realnym życiu w Ameryce. Przekomarzanie na zasadzie, że wiem lepiej jak jest tam, gdzie mnie nie ma.

• engine8t Re: Engine8t, nie godzisię 23.05.23, 21:28
              Ale oczywiscie , sa tacy co programuja ale ciagle masa tych co mowisz "sprzed 20 lat"
              Znam wielu programistow ale i tyle samo "handlowcow". A ze sam bylen na pozycji zatrudniani i programistow i handlwcow w innych krajach wiec wiem co to jest i gdzi jest ich miejsce w strukturze.
              Maja dobre zarobki na Polskie warunki - tzn 1/4 tego co tu zarabiaja ale za samochd i wszelka elektronike placa tyle samo co my, za paliwo 2x tyle co my i za dla nich wyjazd fo USA na miesiac to ogromny koszt wiec najczesciej jedsnk wyboeraj zorganizowane objazdowki.. Nic w tym zlego ale to znaczy ze jednak jeszcze ptrwa aby mogli z tego do czego maj dostep korzystac w takim samych stopniu jak inni.. I jak chca sie "dorobic" tzn dogonic zachod to musz niestety wyjechaa na ten zachod.

Nie sadze ze was az tak "omamili" ze nie wdzicie ze Komorka Polityczna EU sa niemcy i bez niemiec nic si enie stanie i nie widzisz jak niemcy traktuja Polske i ze Polaka zawsze bedzie jedynie krajem peryferialnym wspomagajacym gospodarke Niemiec....
              Ja potrafie to ocenic poniewaz ja znam Europe i Polske z autopsji. I nie mowie ze wiem lepeiej ale mowie ze ja to widze z wysokosci 10 tys metrow i ten obrazek jest torche inny nz z perspektywy pojedynczego czlowieka ktory najczesciej ma w nosie to wszytko jak musi harowac aby miec to co sasiedzi maja..
              Powtorze ze jest lepiej jak bylbo w recz duzo lepiej bo Poilacy maj mozliwsci... niestety wiekszsc to teroetyczne poniewaz sa inne rzczy ktre blokuja dostep do tego co niby jest.
              • bento67 Re: Engine8t, nie godzisię 23.05.23, 22:05
                Nie muszę mieć tego, co mają sąsiedzi i nigdy nie będę mieć. Wystarczy mi to, co mam. Nie jestem materialistką i nigdy nie byłam.
                • taniarada Re: Engine8t, nie godzisię 23.05.23, 22:16
                  " Nie jestem materialistką i nigdy nie byłam.
                  Dlaczego jak tu wszyscy liczą kasę .Ja nie liczę jestem chodzącym bankomatem .Rozdaje za darmo.Wszystkim co poproszą lub nie .Daję bo lubię .Tu się nie liczy dar serca tylko durna wyższość nad kimś .Niektórzy stracili swoją tożsamość .Tu się liczy przyjaźń ,a nie anonimowe nicki w necie.To jest najważniejsze .
                  • bento67 Re: Engine8t, nie godzisię 23.05.23, 22:28
                    Mnie tak wychowano, moi rodzice nie byli bogaci, ale dawali za darmo ludziom biedniejszym od nich. Całe życie to robili. Mamusia to robi do tej pory. Nie zabierzemy bogactwa do grobu, trzeba się dzielić tym, co się ma, dobranoc.
                    • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 23.05.23, 23:26
                      Ja tam zwykła, prosta baba jestem.
                      Nigdy do żadnych partii nie należałam, ani do solidarności.
                      Tak z boku się temu wszystkiemu przyglądam, tym reformom ,(oświatowej również)
                      tym zmianom.
                      Jakoś to wszystko przetrwałam, przekwalifikując się i dostosowując do rynku pracy,
                      by do emerytury dotrwać.

Ani mi się nie polepszyło, ani się nie pogorszyło.
                      Jedynie lat przybyło i zdrowie się trochę pokruszyło.
                      Kobiety trudniej mają, obciążone rodzeniem.
                      Nie będę się z panami porównywać ani z Ameryką, ani z młodszymi,
                      przecież to sensu nie ma.
                • engine8t Re: Engine8t, nie godzisię 23.05.23, 23:45
                  Ja tez nie jestem materialista ale po prostu chce zyc dobrze i wygodnie a do tego trzeba niestety kasy. Dla mnie pieniadz nie jest celem zycia ale srodkiem i dlatego nigdy nie wydawalem tyle ile moglem ale tyle im musialem.
          • hana2 Re: Engine8t, nie godzisię 23.05.23, 21:06
            "jak tutaj sie w pracy traktuje ludzi namim poziomie i jak w Polsce to niebo a ziemia."

Wiem, bo my tu w Polsce mamy teraz możliwość pracy w zachodnich firmach. Mam doświadczenie i bliskie mi osoby, jeśli chodzi o standardy pracy amerykańskie czy holenderskie. Podejrzewam, że dzieci pozostałych forumowiczów identycznie. Dopóki jesteśmy w UE nie jesteśmy zdani na polskich Januszy oferujących etat za miskę ryżu i utyskujacych, że muszą finansować solidarność społeczną wobec słabszych.

• engine8t Re: Engine8t, nie godzisię 23.05.23, 21:33
              Mam tez nadzieje ze wy nie tylko wiecie jak amerykanskie firmy traktuja ludzi u was a jak tutaj i nie zakladacie ze tak samo?
            • taniarada Re: Engine8t, nie godzisię 24.05.23, 05:09
              "Dopóki jesteśmy w UE nie jesteśmy zdani na polskich Januszy oferujących etat za miskę ryżu i utyskujacych, że muszą finansować solidarność społeczną wobec słabszych..Żebyś się nie zachłysneła tym całym zachodem i UE .Nie musisz pracować u Januszy bo.można założyć własną firmę .Jeśli się tylko chce .
              • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 24.05.23, 06:59
                taniarada napisał:

> "Dopóki jesteśmy w UE nie jesteśmy zdani na polskich Januszy oferujących etat z
                > a miskę ryżu i utyskujacych, że muszą finansować solidarność społeczną wobec sł
                > abszych..Żebyś się nie zachłysneła tym całym zachodem i UE .Nie musisz pracować
                > u Januszy bo.można założyć własną firmę .Jeśli się tylko chce .

Taniarado,
                do kogo to piszesz?
                Do mnie 70 latki, która emeryturę ma i na podstawowe rzeczy jej starcza
                i do tego męża ma, który dwa razy większą emeryturę ma?
                Jaka firma w tym wieku?
                Niedawno przed mym blokiem sklep zbankrutował
                i lokal stoi pusty.
                Ten kto go założył, pola w kieleckim wyprzedał
                i myślał, że interes będzie chodził,
                ale no cóż,
                wielki market lidl w pobliżu wszystko pożarł.
                A tak a propos twojej pracy w Niemczech,
                taką scenkę z lidla ci przytoczę.
                Kasy samoobsługowe wprowadzili,
                do normalnej dostępu nie było
                i pewien dziadek się zaczął sam obsługiwać,
                ale mu to nie wychodziło,
                choć pomoc jakaś dochodziła,
                na cały głos zaczął wrzeszczeć,
                że on nie będzie u kajzera pracować

I wcale mu się nie dziwię.
                Ty pracę u Niemców wychwalasz, no i dobrze, panie bobrze.
                Sądziłam, że własną emeryturę już masz i tylko sobie dorabiasz.
                • bento67 Re: Engine8t, nie godzisię 24.05.23, 07:26
                  Mój brat jest w Niemczech, sprząta, ma tytuł dr. Bardzo sobie chwali pracę. Ma bardzo dobre warunki mieszkaniowe, legalną pracę na miejscu i zarabia dwa razy więcej ode mnie. Co najmniej 80 procent pensji odkłada. Sam sobie gotuje.
                  • engine8t Re: Engine8t, nie godzisię 24.05.23, 19:03
                    I wy narzkacie na ameryke?
                    Ja tu przyjechalem bez znajomosci jezyka.
                    Po 4 miesiacach dostalem prace w swoim zawodzie i bez koniecznsci udwadniania swojego wyksztalcenia.. Zapytali jaki ema, uwierzyli na slowo bo wiadomo ze okaze sie w praniu i to szybko ile w tym jest prawdy.. I caly czas pracowalem w swoim zawodzie. Placono mi od poczatku tyle ile loklanym.
                    Nie bardzo rozumiem jak ludzie wyksztalceni wyjezdzja aby sprzatac i to mna dlugo mete.
                    Ok studenici jada aby sobie w wakacje zarobic.... Ktos emigruje i przez pare miesicy musi robic to co mus aby przezyc ale zeby ktos po doktoracie nie mial mabicji pracowac w swoim zawodzie tylk sprztac? To albo on jest co D albo jego doktorat G warty? Ale przeciez przed doktoratem skonczy jakies normalne studia?
                    • bento67 Re: Engine8t, nie godzisię 24.05.23, 19:30
                      Taka z Tobą rozmowa, wyśmiać, upokorzyć.
                      • engine8t Re: Engine8t, nie godzisię 24.05.23, 22:33
                        Nie taki byl moj zamiar.. Drazni mnie ten ped za kasa za wszelka cene.. Ludzi wyksztalceni sa tak opetsni zdza pieniadza ze pswiecja swoje wyksztalcenie i czesto rodzine i wyjedzja sami zarabiac.
                        A z drugiej strony kogo by nie zapytac to Polska przeciez jest krajem i unijnym i europejskim i Polacy zyja na pozimie europejskim
                        Jeszcze bylby to zrozumiale gdyby Polska i Polacy byli biedni..

Jak to polaczyc?
                    • hana2 Re: Engine8t, nie godzisię 24.05.23, 20:12
                      "Nie bardzo rozumiem jak ludzie wyksztalceni wyjezdzja aby sprzatac"

Aby ich dzieci miały lepiej. Aby zdobyć pieniądze, które pozwolą ich dzieciom zdobyć lepsze wykształcenie. Może na uczelni nie zarobiłby tyle samo. Czasem warto schować do kieszeni ambicje.

• irsila Re: Engine8t, nie godzisię 24.05.23, 22:27
                        Engine8t, za bardzo koloryzuje.
                        Nie wierzcie mu.
                        Bajki opowiada, zemstę na kraju i na nas sobie tu odprawia.
                        Znam inne relacje stamtąd, prawdziwe a nie wydumane,
                        by się dowartościować.
                        • engine8t Re: Engine8t, nie godzisię 24.05.23, 22:36
                          Znasz relacje ludzi nielegalnych z Chicago czy NYC?
                          Narkaja ci co si ena emigracje nie nadaja z wielu wzgledow a do Amryki pojechali liczac ze tam kasa na ulicy lezy...
                          No lezy ale niestety trzeba sie po nia schylic i od tego grzbiet boli. A i zwiazkow zawodowych nie ma , I socjali tez nie za wiele.
                        • engine8t Re: Engine8t, nie godzisię 24.05.23, 22:40
                          No wg zwolennikow teorii "nie da sie" to rzeczywoscie koloryzuje.
                          Poza tym kto chce sluchac pozytywnych rad i wiesci? Zwlaszcza jak im samym si enie powiodlo a oni postepowali wlasciwie.
                          Znam setki kudzi tutsj dookola i nie znam nikogo kto by tu boedowal i planowal wyjazd... Roznie sie ludziom wiedzie al kazdy woli tu jak gdzi inadziej..
                          A dlaczego tak jest?
                          A dlatego m in ze tu nie ma Poloni, nikt niezatrudnia Polakow a Polskich firmach
                          Kto tu przybywa musi sie zabrac za siebie, wlaczyc w nurt lokalny i dac sobie rade.. I okazuje sie sobie daja. I ci supper wyksztalceni i ci nie koniecznie.
              • hana2 Re: Engine8t, nie godzisię 24.05.23, 08:10
                Utyskujesz a ty Taniarado i cała twoja rodzina żyjecie z możliwości jakie dają otwarte granice.

"Nie musisz pracować u Januszy bo.można założyć własną firmę .Jeśli się tylko chce ."

Tak też bym zrobiła, gdybym nie miała wyjścia. Mam rozne pomysły. Znam trochę ludzi pracujących na swoj rachunek. W ostatnim czasie cos tam zrobiłam, aby poszerzyć swoje możliwości. Zobaczymy, jak to ogarnę.

Napatrzyłam się na komplikacje kobiet- matek, gdy jeszcze sama nie miałam dzieci i gdy sama zostałam matką ostrożnie wybrałam pracodawcę. I właśnie ten z zachodu potrafił uszanować, że jego pracownicy są też rodzicami.

Myślę, że i nasi przedsiębiorcy zaczną zmieniać podejście. We wszystkich sferach zmienia się podejście do człowieka, kobiet, dzieci, zwierząt, przyrody.

• taniarada Re: Engine8t, nie godzisię 24.05.23, 12:54
                  "Myślę, że i nasi przedsiębiorcy zaczną zmieniać podejście. We wszystkich sferach zmienia się podejście do człowieka, kobiet, dzieci, zwierząt, przyrody. Bystra jesteś dasz radę .Co się liczyło u Januszy biznesu .Fura i komóra ,a nie inwestycja w ludzi .Ja wyjechałem w 1985 roku ,gdy pomału upadał PRL .Pięć lat w Budapeszcie .W bonach się zarabiało , dorabiało się dolcami .Wtedy kwitł handel i sporo ludzi tam przebywało .Poznałem wtedy T ,zresztą wiesz .Syn z z niesprawnością .Postarzała się przy nim .Później przyjechał biznesmen z Austrii ,handlował tam gazetami i wysyłał ludzi do Niemiec .W byłym komitecie PZPR w moim mieście miał swój biznes wraz z komuszkami i byłym wojewodą ,który u niego był dyrektorem .Miał spółkę z potężną firmą Holzmann też zdechła .Kohl ją ratował ,ale nic nie dało .Wyjechałem wtedy gdy były granice ,psy ,wartownicy i zarabiałem w markach ,którą darzę dużym sentymentem . Pózniej poleciało .Córka skończyła filologię germańską ,syn studia psychologiczne .Oboje pracują w innych zawodach .Akurat niemiecki córce jest potrzebny .Nie będę pisał w jakie oboje rodziny weszli bo to znasz .Nie powiem ,gdy nie byliśmy w Unii to ciągle były szykany .Nie można było pracować non-stop .Ja w takim trybie 9 miesięcy i trzy miesiące w kraju .A traktowanie wtedy Polaków ,którzy nie mieli obywatelstwa przez policję i urzędy paskudne .Teraz jest inaczej tu masz rację .Dowód osobisty ,nie ma granic bajka .Nawet w czasach covidowych nikt mnie nie kontrolował .Tylko w firmie .Myślę że dasz radę bo jak piszesz że Ci się prostuje i masz fajne plany. Pozdrówka Hana .
              • friend_of_women Re: Engine8t, nie godzisię 24.05.23, 11:26
                taniarada napisał:

>Nie musisz pracować u Januszy bo.można założyć własną firmę .Jeśli się tylko chce .

To czego do tej pory nie założyłeś własnej firmy tylko zapie*dalasz u Niemca? Taki "mondrala" z ciebie, a kulisz ogon, d*pę ściskasz i do UE za chlebem gonisz. Ja w przeciwieństwie do ciebie wziąłem sprawy w swoje ręce kiedy była na to pora i dzisiaj nie narzekam, stać mnie na wszystko wink
              • engine8t Re: Engine8t, nie godzisię 24.05.23, 18:57
                Problem w tym ze Polakow wychowano i to juz ktres tam pokolenie na tym ze dostaja darmowa przyslowiowa miske ryzu a wiec niemaj pedu do ponoszenia ryzyka oraz checi robienia czegos sammeu... Bo po co? bo sie ni eoplaca? bo za duze ryzyko. Etc.... szpitala i lekarza mam za darmo, jaks tam emeryture dostane i jak braknie to dzieci czy pomoc spoleczna jest.
                Absolutnei za kadym razem kiedy wspomnisz o wlasnym bznesie to natychmista sie slyszy ze to ryzyko i si eni eoplaca.. A ma sie tak oplacac ze na drugi dzien od zalozenia firmy masz miec gwarantowany dochod i to dobry..
      • taniarada Re: Engine8t, nie godzisię 25.05.23, 05:37
        No dobra użaliłeś się nad swoim ciężkim losem ,ale Cię już nie było ,gdy upadał komunizm w Polsce .Gdy powstała Solidarność ,stan wojenny ,a Ruskie i cała reszta grozili interwencją , U mnie w mieście w Ikarze MPK najważniejsze toczyły się rozmowy o losach Polski ,regionu i ludzi zamykanych .Zapomniałeś o tym .Siedziałeś sobie w tej cieplej Ameryce .I ty mówisz że Polska się cofnęła .Nie było cię wtedy gdy padały granice ,mury ,a ludzie łapali wolność i nie musieli słuchać już radia Wolna Europa .Ani słowem o tych przemianach nie wspomniałeś .Absolutnie nie tęsknisz za niczym bo cię tu nie ma i straciłeś tożsamość .
        • hana2 Re: Engine8t, nie godzisię 25.05.23, 07:22
          Już po wpisie, że Polscy inżynierowie są zadowoleni, bo dostali samochody, laptopy i pracują jako handlowcy można było stwierdzić, że Engine ma słabe pojęcie jak wygląda dzisiejsza Polska. On ma obrazy Polski sprzed 20 lat, sprzed wejścia do unii.

Pewnie, że ciągle gonimy zachód i jesteśmy 20 lat za nimi, ale rozwijamy się, czerpiemy wzorce. Psioczymy na realia, ale chcemy tu żyć. Wielu wyjechało i wróciło z tęsknoty. Pewnych kwestii (gospodarczych) się nie przeskoczy i nie zależą jedynie od rządzących.

• taniarada Re: Engine8t, nie godzisię 25.05.23, 10:27
            Jak teraz patrzę to Tina Turner zwiała z tego raju zwanego Ameryką ,gdzie nie szanuje się prywatności . Tak powiedziała 20 lat temu .Pisząc o niej doświadczyła przemocy domowej . Ciekawe, że do przemocy domowej zawsze dochodzi w domach. Być może trzeba pomyśleć o zaostrzeniu prawa do posiadania domów; co zresztą już powoli się dzieje....
    • kochamzapachfrezji Re: Engine8t, nie godzisię 25.05.23, 07:00
      .
      • friend_of_women Re: Engine8t, nie godzisię 25.05.23, 08:53
        ...a ja zapach pomarańczy i widok jak fajna laska tańczy www.facebook.com/reel/929635898082499
      • taniarada Re: Engine8t, nie godzisię 25.05.23, 10:28
        Ja też 😊😊
        • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 27.05.23, 08:55
          Engine,
          nie wszystko co piszesz jest złe.
          Wybacz, że tak Cię pogoniłam, za bardzo krytycznie oceniłam,
          ale to tylko w porównaniach nas do Ameryki, czy tam stanów,
          które to w sumie nic mnie nie obchodzi.
          Taką sentencję sobie zapamiętałam, którą tu podałeś,
          że wolni jesteśmy, gdy dzieci się z domu wyprowadzą i zdechnie pies.
          No właściwie na to oczekiwałam i w sumie tak jest.
          Tylko, że syna schizofrenicznego mam,
          zupełnie od życia realnego oderwanego
          i tak od 20 lat
          i on będzie z nami,
          aż do naszej śmierci.
          • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 05.08.23, 19:59
            Engine8t, widzę,że cię tam gdzieś zbanowali, skoro nick zmieniłeś na polamek100.
            Tej telewizji discovery, amerykańskiej zresztą, 24 całą dobę tvn, się naoglądasz i nas straszysz,
            no nie na tym forum,
            ale tam gdzieś na Auto-Moto.
            Dlaczego to robisz?
            • polamek100 Re: Engine8t, nie godzisię 05.08.23, 22:13
              Nie rozumiem...
              Co ja takiegi zrobilem - wytlumacz mi prosto i jasno..

Ja nie mam TV w sensie wciskanej mi propagandy na swoim telewizorze wiec nie wiem kto i co klamie akurat teraz. Ogladam Youtube i nietorych ludzi tam dyskutujacych ktorych uwazam za rozsadnie myslacych
              A ja naprawde nie rozumiem dlaczego ludzie na Automoto tak sie poirytowali kiedy zapytalem czy sa przygotowani do ewakuacji.???
              Skoro nie macie powodow to nie musicie sie przygotowywac ale mnie sie wydawalo ze w sytuacji jaka jest - a jest powazna i nie wiadomo w kroa strone pojdzie to ja bylbtym przygotowany.
              Zreszta pokazalem powody - dyskusje Polskich ekspertow ktorzy sugerowali ze nie jest dobrze i moze by cgorzej?
              Nie jest wazne czy to wynik polityki, klamstwa czy czegokolwiek ale fakt jest ze to moze pierdnac tak ja starsi i madrzejsie zaplanowali.?
              Co wiec zlego w spomojnym przygotowaniu sie na ewentualnosc ktora moz en9gdy nie nastapic?
              Wg mnie to glupota ppolczona z naiwnoscia .. ale tak Pilacy historycznie reagowali i nnic sie widac nie zmienilo.
              • kochamzapachfrezji Re: Engine8t, nie godzisię 05.08.23, 22:26
                Ja mam rodzinę w Przemyślu. Mają spakowane najważniejsze dokumenty i mogą natychmiast opuścić mieszkanie. Pod koniec ubiegłego roku byłam u nich. W razie jakiegokolwiek zagrożenia mogą się u mnie schronić. Chcesz dobrze, patrzysz na wszystko z boku, z daleka. Niemniej nie siej paniki, bo nam to nie jest potrzebne.
                • taniarada Re: Engine8t, nie godzisię 05.08.23, 23:01
                  Przecież nie sieje paniki .Tylko normalna rozmowa ,która została sprowadzona do hejtu .Aż musiałem wywalić jedną osobę z prywatnego forum ..Nienawidzę tego i ośmieszania ludzi. Na forach GW to tylko napierdalanka na kościół i na PIS i to na wszystkich forach .
                • polamek100 Re: Engine8t, nie godzisię 06.08.23, 02:10
                  Aha tzn jakbym tez np zapytal czy macie przynajmniej 500 zl gotowki w domu na wypadek kiedy prad wylacza i nikt w sklepach czy na stacjacgh benzynowych nie bedzie uznawal karty to tez byloby to sianie paniki?
                  • kochamzapachfrezji Re: Engine8t, nie godzisię 06.08.23, 05:33
                    Nie mam nawet 10 zł gotówki. Tu masz rację.
                  • taniarada Re: Engine8t, nie godzisię 06.08.23, 06:38
                    polamek100 napisał:

> Aha tzn jakbym tez np zapytal czy macie przynajmniej 500 zl gotowki w domu na w
                    > ypadek kiedy prad wylacza i nikt w sklepach czy na stacjacgh benzynowych nie be
                    > dzie uznawal karty to tez byloby to sianie paniki?
                    Na co ci złotówki .Waluta i najlepiej aktualny paszport .
                  • friend_of_women Re: Engine8t, nie godzisię 06.08.23, 07:44
                    polamek100 napisał:

> Aha tzn jakbym tez np zapytal czy macie przynajmniej 500 zl gotowki w domu na w
                    > ypadek kiedy prad wylacza i nikt w sklepach czy na stacjacgh benzynowych nie be
                    > dzie uznawal karty to tez byloby to sianie paniki?

Zawsze uważałem i uważam, że gotówka w kieszeni to jest to. Plastik w pewnych sytuacjach jest wygodny, ale może być też bezwartościowy, dodatkowo każda operacja odbija się na kieszeni. Z kont i kart korzystam jedynie w przelewach firmowych, osobiście cenię gotówkę. Banki łapią naiwnych wciskając im karty kredytowe, a to nie jest bez wpływu na zbędne wydatki. 500 zł przynajmniej? Nie tylko pięćset...
            • taniarada Re: Engine8t, nie godzisię 06.08.23, 06:45
              irsila napisała:

> Engine8t, widzę,że cię tam gdzieś zbanowali, skoro nick zmieniłeś na polamek100
              > .
              > Tej telewizji discovery, amerykańskiej zresztą, 24 całą dobę tvn, się naoglądas
              > z i nas straszysz,
              > no nie na tym forum,
              > ale tam gdzieś na Auto-Moto.
              > Dlaczego to robisz?
              >
              Hehe może Ty coś napiszesz pozytywnego na tamtym forum 😀
              • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 06.08.23, 07:46
                Nie będę nikogo cytować tylko po kolei odpowiem .
                Rodzinę mam miedzy Rzeszowem a Przemyślem i to z hodowlami,
                tak, że to oni by do mnie mogli uciekać ale nie sądzę, żeby cały dobytek zostawili,
                piwnice mają by się ukryć.
                Podobnie u mnie piwnica spora jest a w mieście wybudowanym za Stalina,
                w czasie zimnej wojny, pełno schronów jest podziemnych.
                Poza tym, kłopot z dłuższym chodzeniem mam i ja i mąż,
                tak, że nigdzie byśmy nie doszli.
                Pieniądze zawsze przy sobie mam i nawet więcej niż 500 zł,
                gdyż się już nieraz przejechałam, że kasy kart nie przyjmują z powodu awarii.
                A propos jeżdżenia, mąż niedowidzi, i problem z drżeniem rąk ma, a ja też nie,
                bo gdzie?
                Działki już za miastem nie mamy a po mieście od roku za darmo jeżdżę,
                gdyż po przekroczeniu 70 tak tu dobrze jest..
                Na imprezy rodzinne syn nas podwozi lub taksówkę bierzemy.
                Jakiś tam samochód w garażu stoi, po to tylko , gdyż to miłość męża jest
                i przywiązanie.
                Sama kiedyś jeździłam ale odkąd wypadek miałam,
                za nerwowa do tego jestem,
                dlatego tam na tamtym forum się nie wypowiadam, samochodami, jazdą, drogami się nie interesuję.
                Dyletantką w tym jestem.
                W sumie tam, mnóstwo wątków of topic jest, przypadkiem zajrzałam
                i same słowne przepychanki,
                podobnie jak tu, a ja tak mało energii mam i na co innego ją wolę poświęcić.
                Dlaczego ludzie zmieniają nicki, mnie zastanawia.
                Z powodu bana czy zmiany poglądów? Czy też z powodu wstydu za to co kiedyś napisali?
                • taniarada Re: Engine8t, nie godzisię 06.08.23, 10:51
                  Nie ma kolega E bana na IP tylko za nick .Takie są standardy na forach GW .Na przykład na forach wrażliwych takich jak psychologia i lub religia za jeden dzień i już pod swoim nickiem nic napiszesz ,musisz założyć nowy .Dlaczego forum religia jest wrażliwe nie wiem . Na forum E harpie bywają okrutne i niczym się nie różnią od facetów . A zmieniają nicki w zależności od tematu wątku . W większości ludzie łamią regulamin i uchodzi im to na sucho .Wracając do tematu jak Ty będziesz z tymi złotówkami uciekać zagranicę lub bez paszportu .Na te czasy można go sobie wyrobić .Jak były czasy covidowe to ja wyrobiłem i jeździ ze mną .Rosjanie straszą użyciem guzika atomowego i zaprowadzenie ruskiego miru .Wiadomo że to jest złożona sprawa ale tu zostawiam kropki .......
                  • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 06.08.23, 11:24
                    Jestem już w takim wieku, że nie będę uciekać.
                    I nie siejcie paniki.
                    Paszportów dziś nie potrzeba.
                    Lepiej we własnym łóżku umrzeć, niż na cudzy,m..
                    O mnie się nie martw, tylko o siebie.
                    Schronów u nas dostatek i to przeciwatomowych.
                    • taniarada Re: Engine8t, nie godzisię 06.08.23, 12:27
                      Chyba że sama sobie wykopiesz i zapewnisz stały dostęp do wody .Wcześniej myślałem że engine robi sobie żarty ,ale później zmieniłem zdanie . Drugie masz zapasy porobione to przeżyjesz . " Mam już parę złotych, zbieram drugą noc
                      Dałbym tobie kwiatów nawet cały kosz
                      I tak kochałabyś i pogłaskałabyś
                      Potem z głodu łokcie będę gryźć . To słowa z pewnej piosenki 😊
                      • hana2 Re: Engine8t, nie godzisię 06.08.23, 13:00
                        To nawet nie jest sianie paniki. To są desperackie oczekiwania, że w końcu ktoś ze znajomych w Polsce pozazdrości mu tej Ameryki. Powie, że wygrał los na loterii stawiać wszystko na jedną kartę i wyjeżdżając.

Nie, nie panikujmy. Będziemy działać, bronić się, wspierać jedni drugich.

Poza tym Putin chyba ma większe obawy wobec grupy Wagnera, bo co ona faktycznie planuje nikt nie wie. Nie wiadomo w którą stronę to wybuchnie.

• taniarada Re: Engine8t, nie godzisię 06.08.23, 13:36
                          Hehe polityczna dziewczyna .Jest jeszcze taka wojenna jedna .Wszystkie jej wmawiają że straszy 😊 Ale fakt wszyscy się boją ,ale w Polsce zaczęła się kampania wyborcza .Widać ją wszędzie .Zaczyna się młyn właśnie .
                        • polamek100 Re: Engine8t, nie godzisię 06.08.23, 20:19
                          Nie masz racji - to jest inne spojrzenie i inne podejscie do problemow oraz wartosci jakie przypisujemy do swojego zycia.
                          Nie, zadnego losa na loteriii nie wygralem poniewaz nie gram na zadnej loterii - nie wierze i nie licze na szczescie ale na wlasne "rece"
                          "Dzialajcie" wiec jak chcecie i nie wpadajcie w pnike z byle powodu bo to swiadczy ze wasze nerwy siedza an granicy wytrzymalosci - a nie musza bo wystarczy byc przygotowanym na kazda ewentualnosc.
                          Putin wie doskonale co i kiedy grupa Wagnera planuje poniewaz to on nia keruje i Putin robi jej plany.
                          Jak sobie z tego nie zdajecie jeszcze sprawy z tego to macie duzo do nauki i nie dziwota ze byle pierddniecie wpedza was w panike.
                      • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 06.08.23, 15:22
                        U nas na każdym osiedlu są studnie głębinowe, takie na pompę,
                        gdyby wodociągi nie działały lub były zatrute.
                        Dużo starych drzew,możną ciąć , bądź potrawy gotować na zewnątrz,
                        Zbożem to nawet w piecach palą, gdyż nie dało się sprzedać, tak mi brat mówił.
                        Jeszcze Ukraina dowozi, tak, że z głodu nie pomrzemy.
                        • taniarada Re: Engine8t, nie godzisię 06.08.23, 16:02
                          A gdy prąd wyłączą .Można mieć generator itp itd .Nie ma sensu wypisywać bo i tak to nic nie da .Nikt nie jest przygotowany na wojnę .Wystarczy że braknie internetu i ludzie są ugotowani .Dobrze kombinujesz Urszula w tej swojej główce cudnej .
                          • taniarada Re: Engine8t, nie godzisię 06.08.23, 16:10
                            Do Hana zazwyczaj ufam ,póki nie wyczuję fałszu .Ludzi szybko poznać czy mają dobre intencje .Ty powinnaś zostać zawodowym psychologiem od ludzkich dusz .Masz dar rzeczowej oceny .Gdzie się tego nauczyłaś nie wiem .Czasami potrafisz zaskoczyć .
                            • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 06.08.23, 16:24
                              Najgorsze jest to, że przed starością i niemocą, nie da się uciec.
                              Mąż się dziś przewrócił, nie po raz pierwszy zresztą,
                              szybę w kredensie wybił i się w rękę skaleczył.
                              Kiedyś do wanny wpadł i wyciągnęliśmy go z synem na ręcznikach.
                              Czasem zawroty głowy ma i się taka coś zdarza.
                              Boję się go samego z domu wypuścić, to są problemy rzeczywiste
                              a nie jakieś wydumane o ewakuacji.
                              Jestem bardzo zmęczona i trudno mi nawet odpocząć.
                              Baterie życiowe wysiadają.
                              • polamek100 Re: Engine8t, nie godzisię 06.08.23, 20:23
                                Jak baterie zyciowe wysidaja to moze czas na sloneczne?
                                • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 07.08.23, 00:33
                                  polamek100 napisał:

> Jak baterie zyciowe wysidaja to moze czas na sloneczne?

Ostatnio mało słońca, same deszcze big_grin

70-80 lat, to już końcówka raczej, tylko nieliczni dobijają do setki.
                                  Czas ucieka, wieczność czeka, taka myśl mnie ostatnio prześladuje.
                                  Bateryjki w pilocie wymieniłam, akumulator do samochodu można naładować,
                                  póki nie zasiarczony ale siebie jak naładować energią, to nad tym ostatnio główkuję.
                                  • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 07.08.23, 00:50
                                    Brat ma fotovoltaikę na dachu i chyba czuje się bezpiecznie, gdyby mu prąd odłączyli.
                                    Gorzej mają te mieszkania nowoczesne, gdzie wszystko na prąd, kuchnie indukcyjne,
                                    co u syna w sobotę widziałam a ciepła woda z elektrociepłowni płynie.
                                    Jak im prądu braknie, to nie ugotują nic.
                                    U mnie kuchenka na gaz i ciepła woda też od gazu uzależniona.
                                    Tylko piekarnik elektryczny.
                                    Jak mi odłączą gaz to na butlę się przerzucę i jakoś przeżyję.
                                    Kiedyś u nas w bloku,
                                    kuchnie na węgiel były, kominy sprawne zatem są i taką kuchnię
                                    też by można ostatecznie zainstalować w razie długiej wojny,
                                    tylko skąd ją wziąć? Na wieś kiedyś wywieźliśmy.
                                    A na zewnątrz, kuchnie "balbiny", będą ustawione,
                                    takie jak ten fajny i zabawny kucharz używa,
                                    no jak on się nazywa, aha Okrasa a imię jakie ma?
                                    Och Karol, przypomniałam sobie.

Ludziska różne starocie w piwnicach trzymają,
                                    ja np jeszcze kuchenkę gazową wraz z palnikiem na gaz
                                    i kocher na trzech nóżkach rozkładanych z czasów namiotów
                                    i wczasów pod nimi
                                    i jeszcze trochę brykietów węgla na grill big_grin
                                    Ale mi się plecie, ecie, peciesmile
                                    • polamek100 Re: Engine8t, nie godzisię 07.08.23, 00:59
                                      "Brat ma fotovoltaikę na dachu i chyba czuje się bezpiecznie, gdyby mu prąd odłączyli."

A to by byl zaskoczony kiedy by sie okazalo ze odlaczyli i pradu njet tak samo jak u sasiadow pomimo paneli.
                                      Poczytaj jak ten biznes FV pracuje to zobaczusz ze to nie takie proste - ba wrecz szokujace.
                                      • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 07.08.23, 01:03
                                        Od lat FV ma i twierdzi, że za darmo ciepłą wodę ma
                                        a nadwyżki prądu oddaje.
                                        Ja sobie nie zmyślam, tylko fakty podaję.
                                        W piecu też pszenicą palił,
                                        swoją w poprzednich latach,
                                        gdyż nadwyżki miał,
                                        nie do zbycia.
                                        On jest wielkohektarowy.
                                        • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 07.08.23, 01:08
                                          Wok na trójnogu mam, taka duża misa na łańcuchach zawieszona, jeszcze z czasów namiotowych,
                                          zdjęcia w tej chwili nie mam.
                                          Chrustu nazbieram w ogródku przyblokowym zainstaluję i jakąś wodę zagotuję,
                                          czy nawet potrawę ugotuję.
                                          Polamku, zatem się o mnie nie martw.
                                          • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 07.08.23, 01:11

Taniarado,
                                            Generatory prądu, to raczej w szpitalach będą potrzebne,
                                            już oni wiedzą i przygotowani są, na okoliczność braku prądu.
                                            • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 07.08.23, 01:14
                                              Zaraz ktoś mi zarzuci, że po nocy piszę,
                                              ale skoro "idę spać z kurami"
                                              to nocą się budzę i jestem aktywna,
                                              wokół cisza,spokój,
                                              i tak odżywam.
                                              Na starość tak mam, taką sjestę nocną tylko dla siebie,
                                              z rana nie muszę już wstawać i do pracy biec.
                                              I to jest dobre.
                                        • polamek100 Re: Engine8t, nie godzisię 07.08.23, 01:17
                                          No wiec FV pracuje mniej wiecej tak ze Twoje panel produkuja prad i wysylaja go nie do samego siebie ale do Sieci..
                                          Firma energetyczna ten prad od wlasciciciela kupuje po cenach hurtowych.
                                          A teraz jako uzytkownik ty ciagle kupujesz tak samo jak kazdy inny - prad od fimry energetycznej po cenach rynkowych i zaleznych od pory roku.
                                          No i na koniec okresu obrachunkowego - zwykle to rok, firma podlicza ile od ciebie kupili i ile ty wyprodukowalas i kto komu jest winien.
                                          Pamietaj ze kupili po cenie "x" PLN za kWH a sprzedali ci za pewnie srednio 5x.
                                          Wiec jeslii masz duzo paneli i produkujesz duzo (O pamietaj ze produkujesz jedynie kiedy jest slonce a wiec w sloneczne dni gdzies pomiedzy 9 a 16?) i wyprodukowalas 5x aby pokryc to co kupilas to zaplacisz im "tylko" za koszty lini i przesylki.
                                          Jak masz mala produkcje (malo paneli) a ciagniesz duzo i to w godzinach szczytu to dostaniesz slony rachunek.
                                          A jak masz nadprodukcje ( bo masz mase paneli i male zuzycie) to albo to ci wkladaja do "banku" ktory mozesz wykorzystac prze jakis okres albo odkupia od ciebie za przyslowiowe grosze co moze pokryc koszty stale i wtedy ludzie mowi ze ich nic nie kosztuje..
                                          I teraz jak wylacz prad to wylacza i tobie poniewaz ty nie uzywasz wlasnego pradu.
                                          Jedyna opcja aby sie uchronic to zainstalowac baterie ktore ci zasila dom w czasie przerw w dostawach. Ale bateri sa drogie - wrecz bardzo drogie ale wPolsce moze ot byc oplacalne poniewaz slnce jest tylko w okreslonych okresach.

Mam nadzieje ze on nadwyzekk tak nie oddaje za darmo?
                                      • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 07.08.23, 01:17
                                        polamek100 napisał:

> "Brat ma fotovoltaikę na dachu i chyba czuje się bezpiecznie, gdyby mu prąd odł
                                        > ączyli."
                                        >
                                        > A to by byl zaskoczony kiedy by sie okazalo ze odlaczyli i pradu njet tak samo
                                        > jak u sasiadow pomimo paneli.
                                        > Poczytaj jak ten biznes FV pracuje to zobaczusz ze to nie takie proste - ba wre
                                        > cz szokujace.

Skoro własnych paneli na dachu nie masz,
                                        to po luj się wymądrzasz?
                                        Mój brat mądry jest, pracowity, zaradny i we wszystkim obyty,
                                        choć na wsi mieszka.
                                        Swój rozum ma.
                                        • polamek100 Re: Engine8t, nie godzisię 07.08.23, 01:25
                                          Ja nie ma paneli i wiem dokaldnie dlaczego ich nie mam.
                                          Powod prosty to czas zwrotu inwestycji..
                                          Mam tak may pobor pradu ze zabralo by mi ok 15+ lat aby splacic kosty instalacji
                                          A panele maja gwarantowny okres zycia ok 20 lat.
                                          I teraz gdybym zalozyl tyler ile potrzebuje to jedno ale co bedzi ejak za 5 lat kupie EV i zamienie AGD z gazu na prad? Dolozenie paneli to nie takie proste jak to napisane ale bardzo droga impreza
                                          O, gdybym potrzebowal reperowac dach? No prpblem - firma przyjdzie wymontuje panele a potem zalozy za $$$$

Gdybym mial wiekszy pobor i koszty zwrocilyby sie w 5-7 lat to bym to zrobil.
                                          I m in dlatego wiem dokladnie jak to pracuje i kiedy mi siebedzie oplcac
                                          A ludzie co maj zwykle nie odrobili zadani domowego i zalzyli baazujac na obiecankach firmy instalujacej.
                                      • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 07.08.23, 01:29
                                        polamek100 napisał:

> "Brat ma fotovoltaikę na dachu i chyba czuje się bezpiecznie, gdyby mu prąd odł
                                        > ączyli."
                                        >
                                        > A to by byl zaskoczony kiedy by sie okazalo ze odlaczyli i pradu njet tak samo
                                        > jak u sasiadow pomimo paneli.
                                        > Poczytaj jak ten biznes FV pracuje to zobaczusz ze to nie takie proste - ba wre
                                        > cz szokujace.

Skoro własnej FV nie masz, ani żadnych doświadczeń z tym,
                                        to po luj jakieś linki mi podajesz?
                                        • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 07.08.23, 01:32
                                          "Uczył Marcin Marcina
                                          a sam głupi jak świnia."
                                          To jest przysłowie, nie ja je wymyśliłam.
                                          • polamek100 Re: Engine8t, nie godzisię 07.08.23, 01:38
                                            Najgorzej jak ktos powtarza powiedzeni ktorych nie rozumie.
                                            • taniarada Re: Engine8t, nie godzisię 07.08.23, 10:16
                                              polamek100 napisał:

> Najgorzej jak ktos powtarza powiedzeni ktorych nie rozumie.
                                              Dlaczego w wątku Bywalca nie podyskutowałeś z Kubkiem .On wszystko wie .Nawet 100 zł zaoszczędził 🤣🤣
                                              • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 07.08.23, 11:21
                                                Odnośnie fotowoltaiki czy jak to się zwie.
                                                Jeden brat ma, gdyż dach duży dwuspadowy ma,
                                                północ południe i jeszcze inne dachy i nadmiar energii jakoś sprzedaje.
                                                czy gdzieś tam przekazuje.
                                                Drugi brat ma na domu dach kopertowy i innych dachów obszernych do południa brak,
                                                dlatego może nie zainstalował.
                                                Mnie to zupełnie nie interesuje,
                                                mieszkam w bloku i choć od południa duży dach spadowy jest,
                                                to nie wolno mi się szarogęsić.
                                                Może kiedyś wspólnota mieszkaniowa coś wykombinuje.
                                                Jak ciepło jest, to na strychu, się normalnie gotuję, jak pranie wieszam.
                                                Jeśli temat Cię interesuje, to tam masz, gdzie lubisz dyskutować.
                                                Tu się z gupią starą babą o tym nie nagadasz.
                                                Idź tam:
                                                forum.gazeta.pl/forum/w,20,176469882,176469882,OT_fotowoltaika_i_pompy_ciepla_czy_oplacalne_.html
                                                • taniarada Re: Engine8t, nie godzisię 07.08.23, 15:24
                                                  Pracowałem sporo lat przy solarach słonecznych .Teraz u kumpla w mieszkaniówce .Nie zabieram tam głos bo Kubuś najmądrzejszy . Pewnie Engine wie o tym .Już go forum auto moto nie rajcuje .Zresztą tu pisał częściej .
                                                  • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 07.08.23, 16:41
                                                    Zajrzałam tam i bardzo specjalistycznie się wypowiadają,
                                                    jakieś dane liczbowe podają.
                                                    Skoro się polamek100 za specjalistę uważa,
                                                    to go tam skierowałam, niech przebije ich wszystkich.
                                                    Co mnie o tym wiedzieć.
                                                    Od pana prezydenta przykład wzięłam:
                                                  • taniarada Re: Engine8t, nie godzisię 07.08.23, 16:49
                                                    🤣🤣🤣🤣🤣🤣
                                        • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 07.08.23, 01:42
                                          Skoro FV nie masz, ani żadnych doświadczeń z tym,
                                          to po luj się wymądrzasz?
                                          Bez przerwy Cię banują,
                                          za te twoje "mundrości"
                                          żyjesz tam sobie w innej rzeczywistości,
                                          i nie jesteś kompatybilny z naszą,
                                          ot co.
                                          • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 07.08.23, 01:45
                                            Szkoda mi energii, na dyskusję z Tobą.
                                            Niezły z Ciebie wampir energetyczny,
                                            ale to już jest psychologia i duchowość
                                            o której tym bardziej pojęcia nie masz.
                                            • polamek100 Re: Engine8t, nie godzisię 07.08.23, 03:58
                                              To o czym ja ma pojecie a o czym nie to Ty G wiesz i skup sie raczen na tym co sam wiesz a czego nie.
                                              Skoro szkoda ci energii na dyskutowanie ze mna to po jaka cholere sie odzywasz?
                                              • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 07.08.23, 08:35
                                                polamek100 napisał:

> To o czym ja ma pojecie a o czym nie to Ty G wiesz i skup sie raczen na tym co
                                                > sam wiesz a czego nie.
                                                > Skoro szkoda ci energii na dyskutowanie ze mna to po jaka cholere sie odzywasz?
                                                >

A pisz ile chcesz, kto to w końcu czyta? Ja nie.
                                                Ja wolę zapasy robić na zimę, niż siedzieć przed ekranem i nap........
                                                "Tylko nas nie strasz, bo się zes.....", jak mądre przysłowie ludowe mówi.
                                              • taniarada Re: Engine8t, nie godzisię 08.08.23, 12:15
                                                polamek100 napisał:

> To o czym ja ma pojecie a o czym nie to Ty G wiesz i skup sie raczen na tym co
                                                > sam wiesz a czego nie.
                                                > Skoro szkoda ci energii na dyskutowanie ze mna to po jaka cholere sie odzywasz?
                                                >
                                                Ale Ula lubi z tobą rozmawiać 🤣
                                                • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 08.08.23, 12:26
                                                  taniarada napisał:

> polamek100 napisał:
                                                  >
                                                  > > To o czym ja ma pojecie a o czym nie to Ty G wiesz i skup sie raczen na
                                                  > tym co
                                                  > > sam wiesz a czego nie.
                                                  > > Skoro szkoda ci energii na dyskutowanie ze mna to po jaka cholere sie odz
                                                  > ywasz?
                                                  > >
                                                  > Ale Ula lubi z tobą rozmawiać 🤣

Jak i z każdym, kto na pojedynek mnie wezwie.big_grin
                                                  No doszedł On tam do tych qqubków?
                                                  Czy tylko dzwoni dzwonkiem po przerwie?
                                                  • taniarada Re: Engine8t, nie godzisię 08.08.23, 13:46
                                                    irsila napisała:

> taniarada napisał:
                                                    >
                                                    > > polamek100 napisał:
                                                    > >
                                                    > > > To o czym ja ma pojecie a o czym nie to Ty G wiesz i skup sie .
                                                    > > Ale Ula lubi z tobą rozmawiać 🤣
                                                    >
                                                    >
                                                    > Jak i z każdym, kto na pojedynek mnie wezwie.big_grin
                                                    > No doszedł On tam do tych qqubków?
                                                    > Czy tylko dzwoni dzwonkiem po przerwie?
                                                    >
                                                    No jesteś niezrównana na tym forum .W następnym wcieleniu będziesz. rycerzem 😀
                                                  • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 08.08.23, 17:26
                                                    taniarada napisał:

> No jesteś niezrównana na tym forum .W następnym wcieleniu będziesz. rycerzem 😀

Są tu też inni niezrównani big_grin
                                                    Nie chcę być rycerzem,dość się w życiu ziemskim nawalczyłam,
                                                    teraz dochodzę do wniosku, ze zupełnie niepotrzebnie.
                                                    Mogę być ogrodniczką, w następnym wcieleniu, piękny ogród mieć,
                                                    takie mam marzenie.
                                                  • polamek100 Re: Engine8t, nie godzisię 08.08.23, 18:25
                                                    poszedl.
                                                  • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 08.08.23, 23:52
                                                    polamek100 napisał:

> poszedl.

I co tam zobaczył? smile
                                          • polamek100 Re: Engine8t, nie godzisię 07.08.23, 03:57
                                            To ze osobiscie nie m to nie znaczy ze nie wiem. wiem wiecej niz ci co maja bo wiekszosc tych co maja po prostu nie wiedza co maja i jak to pracuje. Wszyscy sasiedzi maja dookola i ne tylko znam wszytkie versje i formy produkujace oraz technologie i szczegoly jak sie planuje jak sie instaluje czy konfiguruje ale wiem jak to wyglada w rzeczywostosci - i jak sie zwraca i oplaca tak samo jakbym mial.
                                            A do tego mam wlasciwe ku temu wyksztalcenie.
                                            Zapytaj swojego madrego brat jak to sie dzieje ze pomimo ze [panel i i Twoj dom sa podlaczone do tych samych przewodow to jego prad z paneli "leci" do sieci i to po tych samych przewodach co ten prad co uzywasz ktory leci w Twoja - czyli druga strone?
                                            Tak ze G wiesz sama i nie madroj sie bo wiem co mowie.
                                            Banuje mnie durne i progresywne za to ze jak baby glupio gadaja to im mowie ze glupio gadaja i powinny sie zajac garami a nie rzeczami na ktorych sie nie znaja.
                                            Gadaniem sie nie uczysz - sluchaniem juz predzej.
                                            Rzeczywistosci mamy takie same tylko ich zrozumienie i interpretacje inne.
                                            • irsila Re: Engine8t, nie godzisię 08.08.23, 10:14
                                              polamek100 napisał:

> To ze osobiscie nie m to nie znaczy ze nie wiem. wiem wiecej niz ci co maja bo
                                              > wiekszosc tych co maja po prostu nie wiedza co maja i jak to pracuje. Wszyscy
                                              > sasiedzi maja dookola i ne tylko znam wszytkie versje i formy produkujace oraz
                                              > technologie i szczegoly jak sie planuje jak sie instaluje czy konfiguruje ale
                                              > wiem jak to wyglada w rzeczywostosci - i jak sie zwraca i oplaca tak samo jakb
                                              > ym mial.
                                              > A do tego mam wlasciwe ku temu wyksztalcenie.
                                              > Zapytaj swojego madrego brat jak to sie dzieje ze pomimo ze [panel i i Twoj dom
                                              > sa podlaczone do tych samych przewodow to jego prad z paneli "leci" do sieci
                                              > i to po tych samych przewodach co ten prad co uzywasz ktory leci w Twoja - czy
                                              > li druga strone?
                                              > Tak ze G wiesz sama i nie madroj sie bo wiem co mowie.
                                              > Banuje mnie durne i progresywne za to ze jak baby glupio gadaja to im mowie z
                                              > e glupio gadaja i powinny sie zajac garami a nie rzeczami na ktorych sie nie zn
                                              > aja.
                                              > Gadaniem sie nie uczysz - sluchaniem juz predzej.
                                              > Rzeczywistosci mamy takie same tylko ich zrozumienie i interpretacje inne.

Jeśli jeszcze raz, tak mnie znieważysz jakąś swoją "mundrością"
                                              to bądź pewien,że na Auto-Moto to wyśłę
                                              a tam już się z Tobą rozprawią, skutecznie
                                            • taniarada Re: Engine8t, nie godzisię 08.08.23, 12:23
                                              Banuje mnie durne i progresywne za to ze jak baby glupio gadaja to im mowie ze glupio gadaja i powinny sie zajac garami a nie rzeczami na ktorych sie nie znaja.
                                              Gadaniem sie nie uczysz - sluchaniem juz predzej.
                                              Rzeczywistosci mamy takie same tylko ich zrozumienie i interpretacje inne ---To coś niesamowitego bo na ematce wyjątkowo czuję się bezpiecznie .Nawet jak miałem blokadę to i tak mogłem tam pisać i nie wychylać nosa z tego forum .Któryś raz robisz błąd to samo bywalec kolejny raz łapie tam bana .Na auto moto jest spokój bo nie ma wagi .Ten kretyn sam się zbanował .To już kolejny raz ,ale jego nic nie zmieni ,wróci i znowu to samo będzie .To tak się buja od zeszłego roku .Zakłada durne ,personalne wątki .To samo posty .Opanowała go schiza nienawiści do mnie .
                              • taniarada Re: Engine8t, nie godzisię 06.08.23, 20:44
                                irsila napisała:

> Najgorsze jest to, że przed starością i niemocą, nie da się uciec.
                                > Mąż się dziś przewrócił, nie po raz pierwszy zresztą,
                                > szybę w kredensie wybił i się w rękę skaleczył.
                                > Kiedyś do wanny wpadł i wyciągnęliśmy go z synem na ręcznikach.
                                > Czasem zawroty głowy ma i się taka coś zdarza.
                                > Boję się go samego z domu wypuścić, to są problemy rzeczywiste
                                > a nie jakieś wydumane o ewakuacji.
                                > Jestem bardzo zmęczona i trudno mi nawet odpocząć.
                                > Baterie życiowe wysiadają.
                                > Spokojnie potrzebujesz odpoczynku inaczej by to wyglądało gdybyś miała wsparcie syna .
                                >
                          • polamek100 Re: Engine8t, nie godzisię 06.08.23, 20:22
                            Tak mozna miec generator - najlepiej taki na prad LOL bo paliwa nie trzeba kupowac no bo jak kupic paliwo kiedy dystrybutory nie beda pracowac bo nie ma pradu?
                            • taniarada Re: Engine8t, nie godzisię 06.08.23, 20:52
                              polamek100 napisał:

> Tak mozna miec generator - najlepiej taki na prad LOL bo paliwa nie trzeba k
                              > upowac no bo jak kupic paliwo kiedy dystrybutory nie beda pracowac bo nie ma pr
                              > adu?
                              Być może ale młode kobiety mają inne spojrzenie na życie .Niepotrzebnie się skłócilem z Borsuczycą .Gdy dwa lata był hejt na mnie na forum bo z kimś kogoś pomyliłem i ktoś zrobił aferę na ponad 500 wpisów to właśnie te młode kobiety ,większość wychowana zagranicą mnie broniły .Nie wspominam o Urszuli bo ona jest poza konkurencją i to wspaniała babka .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka