malwina52 24.06.05, 08:39 kobieta.interia.pl/gal/galeria?galId=5105&tytulGal=Czekoladowe+cuda smaczna i zdrowa, przyznac sie jaka lubicie najbardziej ))) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zlapalamoddech Re: czekolada... 24.06.05, 08:43 Zdrowa jest tylko czekolada gorzka. Ja natomiast lubię mleczną. Może być z bakaliami, orzechami, albo nadziewana (byle nie masą owocową). )) Odpowiedz Link
bubliczka Re: czekolada... 24.06.05, 09:15 Zdrowa jest taka, ktora ma min. 70% kakao. Lubie taka z drobinami pomaranczowej skorki. No coz, pozwalam sobie z rzadka, ale nie odmawiam. A najlepszy jest puchar czekoladowy w sklepie/kawiarni WEDLA w Warszawie. Recepturka jak wierzyc opisowi w karcie wlasna i baaaaardzo stara. Ale to mozna raz w roku od wielkiego swieta ze wzgledu na kalorie - niestety. A probowal ktos czekolade z krysztalkami soli lub papryczka czili? Odpowiedz Link
tesunia Re: czekolada... 24.06.05, 09:33 hmmm...slodziutki temat) jak juz kupuje czekolade to gorzka z 70-80% kaka´la ale takie chcice mam nieczesto,lezy pozniej w lodowce niedojedzona, az slubny sie nia zaopiekuje) czasmi z orzechami calymi zakupie. a co to jest "puchar czekoladowy"?? Odpowiedz Link
bubliczka Re: czekolada... 24.06.05, 12:08 Puchar czekoladowy to taki super deser czekoladowy z karty smakolykow w pijalni czekolady WEDLA na Szpitalnej w Warszawie - ma swoja nazwe, ktorej nie pamietam. Pycha. Odpowiedz Link
danurn Re: czekolada... 24.06.05, 13:42 Ja również lubię gorzką, ale także nadziewaną o smaku kawowym. W marcu dostałam od dyrektora Wedla brązową mysz komputerową z zatopioną kostką czekolady. Ciekawostka , gadżet reklamowy. Nie używam, sama mam bezprzewodową, dałam wnuczce. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: czekolada... 27.01.20, 15:34 spotkałem się ze stwierdzeniem 'droższe nie znaczy lepsze', przeprowadzono w grudniu 2018 test czekolad i okazało się, że najdroższa, Godiva Milk Chocolate, była najgorszą. Najlepsza, Die gute Schokolade, Dobra czekolada, z oceną ogólną: dobra, należąca do najtańszych Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: czekolada... 27.01.20, 18:15 A kto opłacał badających i na czyje zlecenie zostały wykonane badania ? Odpowiedz Link
chris.w5 Re: czekolada... 29.01.20, 17:11 sagittarius954 napisał: > A kto opłacał badających i na czyje zlecenie zostały wykonane badania ? badania wykonała Stiftung Warentest, fundacja założona przez rząd niemiecki jako instytut, którego zadaniem jest przeprowadzanie porównawczych testów produktów i usług. Jest całkowicie niezależnych organem, a zatem nikt nie może wpływać na to, co i w jaki sposób będzie testowane. Współpracuje z polskim miesięcznikiem Pro-Test Odpowiedz Link
engine8 Re: czekolada... 27.01.20, 18:41 Ja nie jadam mlecznych praktycznie wogole - dla mnie to nie czekolada no bo ile tam tej czekolady jest? Ale praktycznie codziennie jadam kostke (taka duza) do esspresso po lunchu .. co od wilelu lat jest juz rutuna albo nalogiem... I to jest najczesciej Lindt 80 - 85%. Wszytko ponizej 80% jest za slodkie a powyzej 85% za gorzkie. Odpowiedz Link
banitka51 Re: czekolada... 27.01.20, 19:05 Moim zdaniem najgorsze są robione na palmowym tłuszczu z ekstraktem z kakao, czyli dla mnie wiedza (skład) ma spory udział w smaku Odpowiedz Link
malwina52 Re: czekolada na goraco... 24.06.05, 10:22 teraz latem to raczej na zimno, ale lubie ten napitek, tabliczke jak otworze to raczej zjadam i wyrzucam papierek pozniej mam na pare dni spokuj z podjadaniem Odpowiedz Link
tesunia Re: czekolada na goraco... 24.06.05, 10:29 czekolada na goco lub kakao jakos mnie zamula i raczej sie tymi napitkami rzadko racze), natomiast lubie wlozyc tabliczke czekolady do kawci-pycha-smakuje mi) a do czekolady na goraco jak juz nieraz zrobie sobie to wkladam lyche lodow waniljowych tez pychotka) sprobujecie przy okazji) Odpowiedz Link
krista57 Re: czekolada 24.06.05, 11:07 sorry jestem gapa.... Jezeli czekolada to tak jak większosc tylko gorzka bo smaczna i pożywna ze smakowych to miętowa Odpowiedz Link
malwina52 Re: czekolada 24.06.05, 11:11 mietowa prawie o niej zapomnialam, ale bardzo mi smakowala, musze sobie szybko przypomniec jej smak )))) Odpowiedz Link
tesunia Re: czekolada 24.06.05, 11:32 n,malwinko...chyba juz nie bylas w kiosku po mietowa)? choc przyznam,ze lubie ja pod kawke,taka pomieszana z marcepanowa masa) Odpowiedz Link
malwina52 Re: czekolada 24.06.05, 11:39 pracuje daleko od sklepow i kioskow, ale mamy pania co ma rodzine Niemczech a ona dorabia sobie handelkiem w pracy a szafie ma czego duszyczka zapragnie, czekoladek do wyboru, orzeszkie wszelkiego gatunku rodzynki tez, ma zbyt mozecie mi wierzyc, a tak na marginesie ta szwabska mietowa jest super, podniosla walory mojej kawki )))) Odpowiedz Link
regine Re: czekolada 24.06.05, 11:35 Tak ,tylko gorzka,innych nie lubię, choć i gorzką jem w nagłych wypadkach, Czuję ,że dygoczę cała(raptowny spadek cukru-samoistny), Wtedy dwie -trzy kostki,wyrównują poziom. Rzadko to się zdarza,ale mam wtedy okazję podelektować się... Uwielbiam-"Michałki", masa czekoladowa + orzechy,więc zawsze je dostaję, to taka moja słabostka.Inne czekolady mogą spokojnie leżeć, czy to w zasięgu wzroku,czy ręki)) Ale mam koleżankę,która zajadała się i zajada słodyczami. Kładła się spać,a w nocy budziła się i musiała zjeść to, co zostało z czekolady, Którą jadła wieczorem.W ukryciu przed rodziną pochłaniała takie ilości, że jakbym jej nie znała, tobym nie uwierzyła.A zwłaszcza czekolady... Odpowiedz Link
axsa Re: czekolada 24.06.05, 11:58 Każda, nienadziewana, najchętniej jednak gorzka, znika we mnie z prędkościa swiatła, tak mniej więcej jedna w tygodniu. Odpowiedz Link
lili50 Re: czekolada 16.02.06, 17:57 Uwielbiam czekoladę, wszystko co czekoladowe zwłaszcza jak mam chandrę.Po czekoladzie robię się spokojniejsz, ale niestety po niej tracę apetyt. Odpowiedz Link
toskania8 Re: czekolada...- która odchudza !! 26.06.05, 22:08 jest jeszcze jedna, całkiem miła postać "konsumowania" czekolady. w dodatku odchudzająca !!! W gabinecie kosmetycznym mianowicie. Są takie zabiegi, że całego człowieka smarują czekoladą ( takim preparatem kosmetycznym oczywiście, z zawartością czekolady), potem zawijają w folię i pod kocyk elektryczny na pół godziny. Pachnie bosko, relaksuje wspaniale i do tego odchudza i wygładza. Drogi taki zabieg jak skurczybyk, ale w ramach dobroci dla siebie, czasem, albo niech ukochany zafunduje na imieniny (będzie potem mógł polizać może ). Odpowiedz Link
ligia12 Re: czekolada...- która odchudza !! 26.06.05, 22:23 Fajny wątek,ja własnie teraz zajadam się czekoladą gorzką,mam dzisiaj zły dzien to pomaga czekoladka,przypadł mi dzisiaj dyżur nocny ,a do rana jest jeszcze trochę... Odpowiedz Link
mira54 Re: czekolada...- która odchudza !! 26.06.05, 22:34 Jak wszyscy piszacy, tez najbardziej lubie gorzka czekolade. Za smakowymi nie przepadam, jesli juz, to mietowa. Odpowiedz Link
ligia12 Re: czekolada...- która odchudza !! 26.06.05, 22:37 dawniej przepadałam za czekolada mleczną lub z orzechami od 4 lat tylko gorzka Odpowiedz Link
regine Re: czekolada...- która odchudza !! 26.06.05, 23:04 Gorzka -najlepsza,na góry i Mazury!!!Lubię kostkę mieć w ustach i popijać gorzką czarną kawą.Pyszności!!!Lub po prostu wrzucam do kawy...też pycha)) Odpowiedz Link
regine Re: Zdrowa tylko czarna..... 20.07.05, 00:55 Jedz czarną czekoladę! 19.07.2005 06:33 Czarna czekolada nie tylko łagodzi charakter, ale może także obniżać ciśnienie krwi - wynika ze studium opublikowanego przez Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologii. Czekolada zawiera bowiem flawonoidy usprawniające pracę naczyń krwionośnych. Te właśnie związki flawonowe zmniejszają ryzyko choroby serca. Kierujący badaniami Jeffrey Blumberg z uniwersytetu Tafts w Bostonie podkreślił, że celem badań "nie było doprowadzenie do jedzenia większych ilości czekolady". Chodziło o wykazanie, że flawonoidy znajdujące się w kakao "są pożyteczne w kontekście funkcji naczyniowych". Naukowcy nie zamierzają jednak udzielać pacjentom specjalnych rekomendacji. Jak dotąd, eksperci od żywienia przestrzegali przed zajadaniem się czekoladą ze względu na tłuszcz, cukier i kalorie, w jakie obfituje. Blumberg wraz z kolegami z uniwersytetu L'Aquila we Włoszech prowadził badania z udziałem 10 mężczyzn i 10 kobiet odznaczających się wysokim ciśnieniem krwi. Przez piętnaście dni połowa z nich jadła codziennie tabliczkę czekolady czarnej, połowa - białej. Potem role się odwróciły. Okazało się, że dzięki konsumpcji czarnej czekolady u każdej osoby spadało ciśnienie; biała zaś nie sprawiała takich "cudów". Odpowiedz Link
zlapalamoddech Re: Zdrowa tylko czarna..... 20.07.05, 07:04 Nie kupuję czekolady. Jem tylko jak mnie poczęstują. A i tak jem czekoladki za dużo. Niestety mojej ukochanej mlecznej. A gorzka taka zdrowa Odpowiedz Link
regine Re: Zdrowa tylko czarna..... 20.07.05, 17:47 No widzisz...Więc teraz kupuj czarną gorzką...Zawsze jem taką, choć ostatni bardzo rzadko...)))Ale kilka kostek mam, zawsze przy sobie... Odpowiedz Link
hania48 Re: czekolada... 22.07.05, 00:31 Gorzką! Też kiedyś wyczytałam, że czekolada, to zdrowe jedzenie. A prócz tego chałwa! – też zdrowe jedzenie! Ale niestety mogę pozwolić sobie tylko od czasu do czasu…((((((((( Odpowiedz Link
regine Re: Chałwa, Waniliowa... 22.07.05, 00:38 Oj,ąle mi Haniu narobiłaś smaku na noc...Uwielbiam, ale nie jadła jej już od roku...Obywam się smakiem tylko...Ale najlepsza jest nasza polska jednak )) Zawsze w Tesco kupowałam taki blok 1/2 kg, zajadałam się bez rozsądku... Odpowiedz Link
hania48 Re: Chałwa, Waniliowa... 22.07.05, 00:58 A ja wolę Odry. Taka w batonikach. Mala porcja. Tez waniliowa. Odpowiedz Link
august2 Chocolate Day 02.08.05, 21:00 Czy obchodzicie Dzien Czekolady? W ubiegla niedziele mielismy czekoladowe party. Bylo to juz drugie z kolei. Nie moglismy ucelowac na 22 Lipca kiedy to wlasnie tego dnia nalezy obchodzic to swieto. Czekolady bylo wbrod. Do tego tance, hulanka i swawola w upalne kalifornijskie popoludnie. Odpowiedz Link
vogino55 Re: Chocolate Day 02.08.05, 22:55 Auguscie już był u nas "E Wedel dawniej 22 lipca" albo jak wolisz "22 lipca dawniej E Wedel"()))) Pozdrawiam Wojciech Odpowiedz Link
august2 Re: Chocolate Day 03.08.05, 01:51 Wojciechu, dlatego wlasnie obchodzimy Dzien Czekolady zeby uczcic "E Wedel dawniej 22 lipca". Kazda okazja jest dobra zeby sie spotkac i wlasnie taka zostala wymyslona przez znajomych.. Pozdr tez August Odpowiedz Link
wiktoria53 Czekoladka ? 13.08.05, 14:27 Leży sobie w szafce i czeka na gościa.Ja rzadko jadam z powodu wyrzutów sumienia o przyrost balastu Odpowiedz Link
sarna52 Re: Czekoladka ? 13.08.05, 15:18 Dobra czekolada mimo wszysko jest bardzo kusząca i takie 2 kostki porawią deszczowy humor chociaż na chwilę.Polecam. A oglądaliście film "Czekolada" w roli głównej z Juliette Binoche? Odpowiedz Link
malwina52 Re: czekolada... 14.10.05, 07:22 a to Ci dopiero????? czekolada nafaszerowana bakteriami, to najnowszy wynalazek naukowców Politechniki Łódzkiej. Bakterie nie dość że nie szkodzą, to jeszcze służą zdrowiu - pisze "Express Ilustrowany", najwazniejsze, zeby byla slodka )))) wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=4754 Odpowiedz Link
takanietaka CZARNA -90% 14.10.05, 14:36 Nareszcie i w polsce jest czekolada w której kakao jest przeszło 90% (chyba 95?) robi jA Wawel i własnie jest na rynku.Marzyłam o takiej i wrreszcie moZna to sobie normalnie kupic ! Odpowiedz Link
kesaira Re: CZARNA -90% 14.10.05, 14:45 A ja najlepiej lubię gorzką Goplany. Super! Albo czarną z bakaliami- niebo w gębie. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: CZARNA -90% 16.12.05, 15:11 Podobnie jak Ty Kesairko,zjadam tylko gorzką czekoladkę od czasu do czasu.Pycha i fakt-niebo w gębie)))) Odpowiedz Link
goskaa.l Re: CZARNA -90% 14.10.05, 14:53 Mam ją właśnie w szufladzie. Pierwsza prawdziwie gorzka czekolada!!! Wszystkie inne są obrzydliwie słodkie. A jeśli mam ochote na słodką, wolę mleczną. Odpowiedz Link
malwina52 Re: czekolada... 16.12.05, 10:30 Światowe królestwo czekolady - Belgia, postanowiła połączyć przyjemne ze... zdrowym. Na rynek trafiło właśnie dziewięć nowych czekolad zawierających wyciągi z rozmaitych roślin, owoców i przypraw, od dawna znanych ze swych leczniczych właściwości. fakty.interia.pl/ciekawostki/news?inf=696348 i teraz to napewno bedzie to zdrowa czekolada, "Sexy" chyba bym ja polubila )), ciekawe kiedy znajda sie na polskich polkach Odpowiedz Link
malwina52 Re: czekolada i seks 15.02.06, 14:17 facet.interia.pl/news?inf=715437 tu pisza, ze dziala jak afrodyzjak Odpowiedz Link
kla-ra Re: czekolada i seks 15.02.06, 18:23 Lubie wszystko co czekoladowe i w czekoladzie. Sa dni ze tabliczka dziennie to malo. Ale czekolada jak dla mnie musi byc slodka,90% tylko do ciasta,mas i kremow. Odpowiedz Link
margo.pf Re: czekolada i seks i nie tylko :) 15.02.06, 20:52 Lata cale odbywalam sama dlugie podroze samochodowe. Do samochodu wlewalam paliwo a sama jechalam na czarnej czekoladzie tj. 70-90%. Jedynym "prowiantem" jaki bralam w droge byla czarna czekolada, witamina C i duzo wody mineralnej. Jezdzilam w roznych warunkach i o roznych porach roku i bardzo czesto zmeczenie dawalo sie we znaki a umowione spotkania nie czekaly. Ratowalam sie czarna czekolada, ktorej malutki kwadracik dziala jak dopalacz. Do tego jedna witamina C i nastepne 250-300 km samo sie robilo. Ktos pisal o belgijskich czekoladach ) hm..... 19 lat mieszkalam o kilka km od Belgii i wierzcie mi , ze czekolady Leonidasa nie zalowalam sobie) Odpowiedz Link
annal74 Re: czekolada i seks i nie tylko :) 15.02.06, 21:12 Ze słodyczy to jadam śledzie , przepraszam , czasem gorzką " Wawela" tą z dużą zawartością kakao .Moja dziatwa kiedyś lubiła snickersy .Wiem że zdrowa lecz jadam gdy mam zapotrzebowanie , ponieważ obowiązkowo muszę trzymać wagę ze wzgłędu na serce. Odpowiedz Link
fanka8 Re: czekolada i seks i nie tylko :) 15.02.06, 21:18 Czekoladę uwielbiam od zawsze, w ciężkich czasach kartek zamieniałam odcinki R-ileś (wódka, cukier, papierosy) na wyroby czekoladowe (nie mylić z wyrobami czekoladopodobnymi o smaku plasteliny, które były sprzedawane bez talonu), a jak juz nie miałam na co zamieniać, to robiłam pseudoczekoladę w domu. Ja bez słodyczy czekoladowych (głównie gorzka oczywiście) nie mogę życ. Jestem uzależniona (podobno naukowcy to potwierdzają, że istnieje taki nałóg), jadam ją bardzo często i sporo. Za to ciasta i cisteczka mogą dla mnie nie istnieć. Czekolada (jeszcze lepiej z gorzka kawą) bardzo mi podnosi nastrój i chroni przed nadmiernym stresem. Odpowiedz Link
toskania8 Re: czekolada...natla! nie pozwól im !!! 15.02.06, 22:24 czy mogłabyć może na jakiś czas schować ten wątek do ciemnego kąta ? Klub się odchudza a one tu o czekoladzie !!! Boga w sercu już nie macie ! Odpowiedz Link
malwina52 Czekolada dodaje skrzydeł 25.05.06, 07:47 Najnowsze badania wskazują, że także mleczna czekolada może poprawiać funkcjonowanie mózgu. - Czekolada zawiera wiele substancji stymulujących, jak teobromina, fenetylamina (fenyloetyloamina) i kofeina - powiedział doktor Bryan Raudenbush z Wheeling Jesuit University w Wirginii Zachodniej. - Już wcześniej było wiadomo, że substancje te same z siebie zwiększają czujność i uwagę; odkryliśmy, że poprzez spożywanie czekolady można uzyskać efekt stymulacji i nasilenia funkcji umysłowych - wyjaśnił. fakty.interia.pl/ciekawostki/news?inf=752301 ciezko dzisiaj mysle i czytam, ze bez czekolady sie nie obejdzie, lece do sklepiku ))))) Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: Czekolada dodaje skrzydeł 25.05.06, 13:35 Coś w tym jest Malwinko,czasem mam ochotę na czekoladę(tylko gorzka) i potrafię zjeśc całą,tabliczkę na dosiad))) potem mam spokój na dłuższy czas a inne mam problemy ...ale i tak nie odpuszczę sobie jak mnie weżmie smak na czekoladę))) Odpowiedz Link
regine Re: Czekolada dodaje skrzydeł 25.05.06, 14:50 Lubię, ale całej tabliczki jeszcze nigy nie zjadłam. Ale łakomczuszek z Ciebie Helenko. Lubię czasami wieczorkiem do kawy, czy wina 1, góra 2 kostki. Też gorzką. Mogą być praliny z orzechowym nadzieniem, "Michałki". Te to kocham. Ale też 2-3 i to nie codziennie. Odpowiedz Link
malwina52 Re: czekolada... 17.10.06, 07:26 fakty.interia.pl/zdrowie/news/zakaz-sprzedazy-czekolady-w-szkolach,806628,1441 Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: czekolada... 17.10.06, 09:57 A jakby tak wogóle zabroniono jeśc w szkole ? W Australii. Sklepy stojące na drodze do szkoły ogołocone zostałyby ze słodyczy . Eeee oni już pewnie dojeżdżaja smochodami ... Odpowiedz Link
malwina52 Na jesienne smutkie: czekolada... 02.11.06, 11:23 Na jesienne smutki doskonałym lekarstwem jest czekolada. Poprawi humor, wzmocni pamięć, złagodzi stres. kobieta.interia.pl/zdrowie/news?inf=808821 wlasnie sie lecze, to naprawde skutkuje po kazdej kostce jest mi lepiej a podjadam mietowa jest pyszna Odpowiedz Link
banitka51 Do 'tycich" - czekolada... 02.11.06, 13:22 kuzynka od lat jada czekolade i jablka w olbrzymich ilosciach, do tego platki orkiszowe i sezonowe jarzyny, warzywa. Oprocz ziemniakow. Chleba nie uznaje. 175 wzrostu - 58 kg. Bo nie problem w czekoladzie, Toskanio, ale w tej 'reszcie', co sie ja wchlania! Smacznej gorzkiej i mlecznej, mietowej i bialej, wiwat anonimowy wynalazca czekolady!! Odpowiedz Link
kasia573 Re: Do 'tycich" - czekolada... 02.11.06, 18:47 Oj, tak, tak! Wiwat! Dla mnie to lekarstwo powinno być refundowane, bo bez niego nie mogę żyć. Teraz własnie nutelli podjadłam, bo nie mam czekolady. Odpowiedz Link
came_lia Re: czekolada... 29.01.20, 21:31 A moze z Luxury Body jadalny olejek do masażu czekolada z miętą ..? Odpowiedz Link
banitka51 Re: czekolada... 29.01.20, 23:59 Jadalny olejek do masażu...brzmi przepysznie Odpowiedz Link
came_lia Re: czekolada... 15.02.20, 21:08 Wydawało się, że w dziedzinie czekoladowych przysmaków nic już nowego nie da się wymyślić. Jednak rewolucja nadeszła w 2017 roku, kiedy to niespodziewanie belgijsko-szwajcarski koncern Barry Callebaut zaprezentował na targach w Szanghaju zupełnie nowy rodzaj czekolady o zaskakującym kolorze - rubinowym. Prawdziwą sensacją było to, że ten niecodzienny kolor nie był wynikiem dodania odpowiednich barwników, ale nowatorskich metod selekcji i przetwarzania ziaren kakaowca o nazwie Ruby. Ciepła, rubinowa, nieco pudrowa barwa tej czekolady jest więc równie naturalna co ciemny brąz, do którego przez dekady przyzwyczaili nas producenci czekolady. Rubinowa czekolada jest jednak wynikiem zupełnie innych procesów technologicznych, nad których przygotowaniem specjaliści z Barry Callebaut pracowali przez 13 lat. Więcej: weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,25687082,rozowa-rewolucja-eksplozja-smaku-mieszanka-przyjemnych-doznan.html Odpowiedz Link
engine8 Re: czekolada... 15.02.20, 23:48 Dla mnie czakolada inn niz czekoladowa nie jest czekolada.. proste? A to co ludzi wymyslaja i jak to nazywaj to mnie malo intertesuje.. Jak ktos zrobi czarne mleko to go nie bede kupowal, Ale np bylem na plazy z czarnym piaskiem - a ten jest w 100$ naturalny bo wulkaniczny.....z tym ze ludzie ktorzy sie w nim polozyli - wstaja wygladaja tak jaki dzikie swinie... i to wcale nie wyglada apetycznie Odpowiedz Link
banitka51 Re: czekolada... 16.02.20, 01:14 Z jednej strony interesujące, z drugiej - ten "proces technologiczny" wolałabym, żeby oznaczał dodanie soku z buraka, niż jakieś E. Ostatnio dostałam czekoladę z drobinkami złota i jakoś nie bardzo mam ochotę włożyć do ust, bardziej skłonna jestem wykorzystać ją do makijażu.. Odpowiedz Link
came_lia Re: czekolada... 18.02.20, 13:39 Nie wiem gdzie wyczytałaś ,że dodawane są witaminy.W każdej produkcji czekolady jest jakiś ,, proces technologiczny " tu jest trochę zmieniony .Ziarna pochodzą z rubinowego kakaowca ,są inaczej fermentowane,prażone dlatego nabierają takiego koloru.Czekolada więc sklada się z miazgi kakaowej i masła kakaowego,uważam ją za zdrową .Jak dla mnie to rewelacja .Przestałam już od jakiegoś czasu kupować czekoladę a na tą nabrałam ochoty. Odpowiedz Link
banitka51 Re: czekolada... 18.02.20, 16:20 E to nie witaminy, tylko chemiczne dodatki (kolory): Odpowiedz Link
banitka51 Re: czekolada... 18.02.20, 16:21 A tak między nami - jakość czekolady zależy, ile jest ziarna kakaowego i czy nie jest dodawany olej palmowy. Odpowiedz Link
came_lia Re: czekolada... 18.02.20, 18:09 Więc ja tak zrozumiaam,że te kolory i smak biorą się z dłuższej fermentacji ,smak jest lekko kwaśny przypominający jagodowy i owoców leśnych.Czekolada ta więc jest orzeźwiająca i można zjeść jej więcej.Banitko po co ciagniesz ten wątek ? Teraz mi się chce tej czekolady tylko gdzie ja kupić ? Odpowiedz Link
banitka51 Re: czekolada... 19.02.20, 02:25 piszesz o jedzeniu, którego nie masz pod ręką???? Odpowiedz Link
came_lia Re: czekolada... 19.02.20, 14:53 Jadłam tylko lody ruby z polewa ,są w żabce. Na ten artykuł natknęłam się przypadkiem nie wiedziałam że są takie czekolady .Zwykle kupujemy wedla gorzką klasyczną.Najbardziej to jednak lubię z orzechami. Odpowiedz Link
filip505 Re: czekolada... 26.02.20, 04:33 na straznika czekolady raczej sie nienadaje,jak niema w poblizu to ok, ale jak lezy predemna to jej ostatni zywot,.....ale tylko czrna,gozka,minimum 70 % a to dlatego ze innej w domu nie znajdziesz, Odpowiedz Link