malwina52 20.09.06, 12:47 "Buraki" : wieśniak gorszy od miastowego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malwina52 Re: "Buraki" 20.09.06, 12:48 www.szuman.wudeka.net/buraki_wie_niak_gorszy_od_miastowego__2.html oczywiscie za szybko kliknelam dobry artykuł adresowany przede wszystkim do tych mieszczuchów, którzy czują się lepsi od mieszkańców wiosek Odpowiedz Link
kasia573 Re: "Buraki" 20.09.06, 16:03 Wszyscy wywodzimy się ze wsi, bo miasta powstały potem. Moi przodkowi mieszkali w miastach. Ze wsią miałam bardzo słaby kontakt, ale wiem, ze stamtąd też pochodzą fajni ludzie. Młodzież, szczególnie dawniej, miała utrudniony kontakt z nauką i sztuką (tak narzekał znajomy 35latek), ale chyba najważniejsza jest kultura i dobro, które to cechy można mieć, wychowując się w każdym miejscu. To daje dom. Znam ludzi "prostych" ( nie lubię tego określenia), ale o wrodzonej kulturze, mądrości i wychowaniu, które dał dom rodzinny. Odpowiedz Link
kryzar Re: "Buraki" 20.09.06, 16:30 najmniej szacunku dla "buraków" ma pierwsze pokolenie "miastowe", często wstydzą sie swoich wiejskich przodków. Na prawdziwej wsi pierwszy raz mieszkałam przez kilka letnich miesięcy w 1981 roku i bardzo miło wspominam ten okres. Chowałam nawet kury/ z książki/,2 owce i 2 króliki i uważam, ze człowiek może robić wszystko. Dzięki temu moje dziecko poznało wiele ciekawych roślin i zwierząt, których ja jako mieszczuch nie miałam okazji zobaczyć we wczesnym dzieciństwie. Było nam bardzo dobrze, świeże warzywa beż chemii, mięso również bez antybiotyków, pranie w wodzie z rzeki a w jesieni było nam żal wracać do domu. Poznałam też wówczas ludzi pracujących ciężko na roli i przy hodowli zwierząt, którzy robili wszystko aby wykształcić swoje dzieci. Tyrali niemiłosiernie, a teraz zostali sami. Dzieci lub wnuki wpadają tylko po wałówę, rzadko do pomocy. Nigdy nie nazawałabym tych ludzi "burakami" Odpowiedz Link
natla Re: "Buraki" 20.09.06, 16:51 Dla mnie "burak", to nie koniecznie osobnik ze wsi...oczywiście słowo wywodzi się ze wsi, ale dotyczyć moze każdego nieokrzesańca, człowieka nieobytego, gbura, nieuka itp. czyli "burak" = prostak (nie mylić z prostym człowiekiem!) Odpowiedz Link
beika Re: "Buraki" 20.09.06, 17:08 natla napisała: > Dla mnie "burak", to nie koniecznie osobnik ze wsi...oczywiście słowo wywodzi > się ze wsi, ale dotyczyć moze każdego nieokrzesańca, człowieka nieobytego, > gbura, nieuka itp. czyli "burak" = prostak (nie mylić z prostym człowiekiem!) Jestem tego samego zdania. Dodałabym jeszcze brak kultury i zwykłe chamstwo. Odpowiedz Link
goskaa.l Re: gbur 21.09.06, 11:57 Niezupełnie. Popatrz na te trzy linki: pl.wikipedia.org/wiki/Gbur pl.wiktionary.org/wiki/gbur www.cassubia-dictionary.com/index.php?option=com_use_slownik&Itemid=61 Pozdrawia gburowata Gośka Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: gbur 21.09.06, 12:43 Słyszałam,ze tym mianem''buraki''określano ludzi ze wsi,niebardzo rozumiem dlaczego,znam sporo /miastowych buraków/ Najgorszy moim zdaniem to z chama pan,nie brakuje takich w naszym społeczeństwie niezależnie od pochodzenia/wieś-miasto/. Odpowiedz Link
b_ska56 Re: "Buraki" 13.10.06, 20:18 I dokładnie to samo chciałam napisać Natlo! Podpisuję się pod tą definicją!!! natla napisała: > Dla mnie "burak", to nie koniecznie osobnik ze wsi...oczywiście słowo wywodzi > się ze wsi, ale dotyczyć moze każdego nieokrzesańca, człowieka nieobytego, > gbura, nieuka itp. czyli "burak" = prostak (nie mylić z prostym człowiekiem!) Odpowiedz Link
kryzar gbur 21.09.06, 13:54 pierwotnie gbur to jednak bogaty gospodarz rzeczywiście nie tylko kaszubski, ale na terenach dawnego zaboru pruskiego. Pojęcie gbura jeszcze obowiązywało w latach 20-tych ubiegłego stulecia. To właśnie na gburskich terenach Grubbów, Kohnke'ów, Skwierczów czy Kurrów powstała Gdynia. Określenie człowieka niewychowanego jako gbura nastąpiło znacznie później Odpowiedz Link
malwina52 Gdzie "wieśniacy" są najwięksi? 02.01.07, 07:52 "Cóż, Warszawa ma najsłynniejszą w kraju ulice Wiejską, więc i wieśniacy muszą być najwięksi! " motoryzacja.interia.pl/hity_dnia/news/gdzie-wiesniacy-sa-najwieksi,852401,415 Odpowiedz Link