Dodaj do ulubionych

Witaj Bałtyku :))))))

03.10.06, 15:40
Już miałam gotowy do wysłania list i niechcąco nacisnęłam jakiś klawisz-
wszystko skasowałam sad((( Piszę więc jeszcze raz.
Przed weekendem miałam okazję być ponownie w tym roku nad Bałtykiem z czego
bardzo sie ucieszyłam. Wizja jazdy drogą ekspresową ( spory kawał )dodała mi
skrzydeł i rankiem szybko spakowałm się.Ogólnie drogi są kiepskie więc kiedy
już wjechałam na obwodnicę, cieszyłam sie jak dziecko ( tylko nie smiejcie
się ze mnie)
Oto kilka zdjęć z podróży

To chyba Tczew

img167.imageshack.us/img167/8868/miastoga1.jpg
img167.imageshack.us/img167/2738/dogdyni44kmio4.jpg
Droga ekspresowa

img137.imageshack.us/img137/6145/drogaekspresowa1qn4.jpg
img167.imageshack.us/img167/4898/drogaekspresowa2xd2.jpg
img166.imageshack.us/img166/135/drogaekspresowa3mo5.jpg
img167.imageshack.us/img167/7218/drogaekspresowa4fw7.jpg
img167.imageshack.us/img167/8485/drogaekspresowa5kx1.jpg
img213.imageshack.us/img213/8099/drogaekspresowa6mu2.jpg
Przy zjeździe z ekspresowej drogi

img167.imageshack.us/img167/9281/fotoradaras3.jpg
Ziemia Pucka

img167.imageshack.us/img167/2136/ziemiapuckaog4.jpg
img167.imageshack.us/img167/5843/zatokapuckapm9.jpg
Bałtyk

img225.imageshack.us/img225/984/batykdk3.jpg
img167.imageshack.us/img167/7702/batyk2os7.jpg
Meduzy na brzegu

img227.imageshack.us/img227/9897/meduza1vm5.jpg
img225.imageshack.us/img225/687/meduza2ne2.jpg
Port we Władysławowie późnym wieczorem

img225.imageshack.us/img225/9295/portpnymwieczorem1oe3.jpg
img167.imageshack.us/img167/8131/portpnymwieczorem2wa9.jpg
Obserwuj wątek
    • wiktoria53 Hel - port 03.10.06, 16:12
      Jeden dzień spędziliśmy na Helu.

Tym statkiem przypłynęła między innymi młodzież pierwszych klas z Gdańska (
      koty).Większość z napisami na czole : KOTY smile)))))

img396.imageshack.us/img396/5127/statekpc4.jpg
      Marina Helska

img373.imageshack.us/img373/4973/naheluhw6.jpg
      Trochę informacji na temat.Ściągnęłam.

Marina helska - budynek
      Bez wątpienia początek Polski zaczyna się na Helu. Właśnie na Helu, w celu
      zapewnienia spokojnego i komfortowego postoju wszystkim przybywającym do portu,
      wybudowano nowoczesny budynek przy nadmorskim bulwarze. Duża powierzchnia;
      prawie 500m2, nowoczesne i komfortowe rozwiązania architektoniczne oraz dogodna
      lokalizacja, zapewnią wszystkim wygodę i europejski standard pobytu. Zapraszamy
      do środka:
      Kawiarnia i Ogródek Grillowy
      Kawa z dalekiej Afryki, zielona herbata, a może z dzikiej róży? Piwo, wino, a
      do jedzenia złocista ryba z grilla. To wszystko i więcej można znaleźć właśnie
      w Marinie Helskiej.

Restauracja
      Szef Kuchni zaprasza na morskie przysmaki, które zadowolą gusta wszystkich
      Gości. Dla lubiących tradycyjne smaki polecamy przepyszne pierogi pani Renaty i
      domowe gołąbki. Wszystko zjemy podziwiając z okien restauracji niezwykły widok
      na Zatokę Gdańską.

Informacja Turystyczna (otwarta 24/h w sezonie)
      Obsługa udzieli wszystkich praktycznych informacji na temat funkcjonowania
      Mariny Helskiej, Centrum Konferencyjnego oraz informacji turystycznych Helu i
      okolic.

Zaplecze Socjalne
      Marina Helska oferuje zaplecze socjalne dla żeglarzy i odwiedzających:
      Toaleta 2 zł
      Prysznic 5 zł/15 min
      pralka 7 zł/cykl

Klub Muzyczny
      Marina Helska zaprasza na wieczorne, muzyczne niespodzianki dla melomanów i
      wilków morskich. W każdą środę klub muzyczny Sztorm zaprasza miłośników muzyki
      klasycznej, na noce spotkania z wirtuozami skrzypiec i fortepianu. Piątki to
      wieczory dancingowe, w soboty zapraszamy na szalone wieczory przy muzyce
      dyskotekowej. U nas każdy znajdzie coś dla siebie.

Upominki
      Morze Bałtyckie to nie tylko morze możliwości, nie tylko trzy Helskie plaże,
      ale przede wszystkim bogactwo naturalne-Bursztyn Bałtycki. W Marnie można
      zobaczyć, zakupić wszelkie ozdoby, pamiątki i oczywiście przepiękną biżuterię.

Plac zabaw
      Pociechy gości Mariny Helskiej spędzą miło czas na kolorowym placu zabaw, na
      który zapraszamy wszystkie dzieci od lat 0 do 100.

Ekspozycje:
      Muszle świata - Otwarcie przewidziane na rok 2007
      Galeria biżuterii-Ekspozycja stała
      Stare pocztówki z Helu-ekspozycje czasowe

img396.imageshack.us/img396/5127/statekpc4.jpg
      • kryzar Re: Hel - port 03.10.06, 16:31
        Wiktorio a foczki odwiedziłaś? Warto, mozna też skorzystać z wykładu, który odbywa się w budynku fokarium
        A idąc na początek Polski zahaczyłaś o schrony z wielką armatą?
        W ostatnich latach działa stowarzyszenie miłośników Helu, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą o Helu i o obronie Helu w 1939.
      • wiktoria53 Re: Hel - fokarium 03.10.06, 16:46
        Fokarium jest częścią Stacji Morskiej - naukowej placówki terenowej Instytutu
        Oceanografii UG.Jest to zespół doświadczalnych basenów hodowlanych.Realizuje
        się tu projekt odtworzenia i ochrony kolonii fok szarych w rejonie południowego
        Bałtyku.W kilku basenach znajdują się w tej chwili 4 samice i 1 samiec.Tu
        również leczy się chore foki znajdowane na polskim wybrzeżu.

Kilka fotek z tego miejsca.

img435.imageshack.us/img435/5434/fokariumnahelu1hn6.jpg
        img456.imageshack.us/img456/4006/fokarium2ke7.jpg
        img456.imageshack.us/img456/3963/fokarium3mh9.jpg
        img456.imageshack.us/img456/5827/fokarium4ht7.jpg
        img179.imageshack.us/img179/241/fokarium5sm7.jpg
        img179.imageshack.us/img179/9905/fokarium6da4.jpg
        img132.imageshack.us/img132/2390/fokarium7lt2.jpg
        img179.imageshack.us/img179/2936/fokarium8sb1.jpg
        A to skarbonka, do której można wrzucać monety.

img456.imageshack.us/img456/2676/fokarium9skarbonkaqg3.jpg

"....w maju 2001 skandaliczna głupota i bezmyślność idiotów odwiedzających
        fokarium i rzucających fokom monety (!!!!) doprowadziła do śmierci trzyletniej
        foczki szarej Krysi - w jej żołądku znaleziono 1,66 kg monet.... "
        • wiktoria53 Kryzar 03.10.06, 16:49
          Na Helu byłam tylko kilka godzin, tak że niewiele w tym czasie mozna
          zobaczyć.Ale mam nadzieję tu wrócić jeszcze nie raz. smile)))))
          • kryzar Witorio 03.10.06, 17:23
            życzę Ci jeszcze nie jednego wyjazdu na Hel, który najlepiej wygląda wiosną lub we wrześniu. W lecie jest za dużo ludzi. A w muzeum obok fokarium byłaś, dawny kościół z drewnianą wieżą, która jest czynna od kilku lat. Przedtem Hel jako teren wojskowy w olbrzymiej części był zamknięty dla zwykłego śmiertelnika
            • wiktoria53 Kryzar 03.10.06, 18:42
              W tym muzeum byłam dawno, dawno kiedy jeszcze dzieci były małe.Muszę Ci
              powiedzieć, że zainteresowały mnie obiekty wojskowe z czasów wojny. Już
              poszperałam w googlach i poczytałam. Muszę je zobaczyć.Kiedyś......może za rok.
            • del.wa.57 Re: Witorio 03.10.06, 19:55
              Dzięki Wiktorio za wycieczkę,port świetnie prezentuje się nocą a na foczki
              mogłabym tak patrzeć i patrzeć,mają takie ''mądre'' oczka.
              • sioma1 Re: Witorio 03.10.06, 20:46
                Ja też tego lata jechałem " jedynką " nad nasz Bałtyk i też w okolice powiatu
                puckiego. Świetnie ujęłaś widoczny z drogi krzyżacki zamek w Gniewie. Natomiast
                zjazd z obwodnicy i widoczny tam radar, przypomina mi o mojej niefrasobliwości.
                Jadąc tam lekko z górki miałem ponad setkę na liczniku i nie zauważyłem tego
                urządzenia / radar w tym miejscu łapie kierowców jadących ponad 70 km/h /.
                Czekam do dziś na ewentualny mandacik, ale jest cicho. Chyba że radar nie był
                załadowany.
                Ostatnio jeżdżąc nad morze w okresie letnim, staram się znajdywać inne, mniej
                uczęszczane trasy. Najczęściej wybieram drogi w kolorze żółtym, są całkiem
                przyzwoite. Jazda ze Śląska nad morze to dziś bite 10-12 godzin. Ale ja
                pamiętam mój pierwszy wyjazd samochodem w 1967 roku i tę trasę pokonywało się w
                8-9 godzin. Ale ruch był obrzaydliwie niewielki, choć nie było obwodnic i
                czteropasówek.
                • b_ska56 Re: Witkorio 04.10.06, 16:29
                  Ja też tam byłam , trzy lata temu we wrześniu.
                  Żałowałam, że nie zrobiłam zdjęć "z trasy", ale mi to zrekompensowałaś swoimismile)).
                  Marina Helska, to coś nowego, bo nie pamiętam takiego obiektu.
                  Zdjęcia meduz są wspaniałe!Nam udało się "zrobić" meduzy w morzu, ale to nie to
                  samo.
                  Zaskoczyła nas niezwykła "akustyczność" powietrza na tej plaży od strony morza.
                  Bardzo wyraźnie słychać było rozmowę ludzi, znajdujących się w odległosci
                  50-100m od nas(a czasam były to zabawne rozmowy i nie dla postronnychsmile)).
                  "Ale skoro my słyszymy ich to oni też słyszą nas" i wtedy już szeptaliśmysmile))
                  Z pobytu w Helu na Helu przywieźliśmy śpiewającą i machającą płetwami foczkę na
                  baterie.Taki kicz, ale fajna pamiątkasmile))
                  • regine Re: Witkorio 04.10.06, 17:15
                    Przepiękne foczki. A meduzy fantastyczne. Boję się meduz. Zięć mój został
                    poparzony taką. Oj długo się goiło. A na Helu byłam też wieki emu. A polska
                    jest taka piękna. Zwłasza gdzy w kurortach nie ma tłumw. Dziękuję Wiktorio smile
                    • e-baba Re: Witkorio 04.10.06, 23:05
                      Tak, tyle mamy w kraju pięknych miejsc i nie wszystkie je znamy.
                      Piękną Ci, Wiktorio, wycieczkę zawdzięczamy.
      • dnexter Re: Hel - port 01.05.14, 08:43
        Tak Hel jest super! Zresztą cała zatoka i ten mały porcik, ah! www.youtube.com/watch?v=owKI1bgmavw
        • misia007 Jak jechać???? 01.05.14, 15:58
          Weszłam w temat bo aktualny jak najbardziej jako,że mamy już nad Bałtyk autostradę....od wczoraj.Jadę na początku czerwca i biję się z myślami jak.Czy jak zwykle 7 gdzie wcale śle nie było czy autostradą?
    • tofika Re: Witaj Bałtyku :)))))) 11.10.06, 16:22
      WE WLADYSLAWOWIEsad((
      ZAMOWILAM MOJ POBYT JESIENNY I ... KLAPA..
      EH TE MOJE "WYGRANE" NOCLEGI ... smile
      TO CHOCIAZ ZDJECIA NA POCIESZENIE POOGLADALAM,,DZIEKUJE wIKTORIOsmile
      • filip505 Re: Witaj Bałtyku :)))))) 01.05.14, 17:11
        ......prawdopodobnie w czerwcu bede mial okazje to zobaczyc,wybieram sie tam
        miedzy innymi,no ale najwazniejsze najpiekniejsze na swiecie mazury,
        • misia007 Re: Witaj Bałtyku :)))))) 01.05.14, 17:54
          Będziesz w czerwcu na Helu????? Na Mazury jedziemy w sierpniu!
          • filip505 Re: Witaj Bałtyku :)))))) 06.05.14, 19:47
            .....to do zobaczenia misiu na helu,raczej w trzecim tygodniu,
            • misia007 Re: Witaj Bałtyku :)))))) 07.05.14, 12:05
              No może wpadniemy na siebie np. w Juracie,tam mają najlepszy tatar z łososia!
              • filip505 Re: Witaj Bałtyku :)))))) 16.05.14, 18:07
                ......bardzo lubie tatar,ale to chyba z krowy sie robi,
                z ryb to chyba sushi,tak naprawde to podobne,a wiesz z jakich
                ryb najlepsze???,ponoc z coho,to rodzaj lososia,ale musi byc zaraz
                po wyjeciu z wody,czyli zlowieniu,dwa razy jadlem,nad woda,bez przypraw
                zadnych,wspaniale,ale sam nigdy nie zlowilem,to rzadka ryba u nas,
                a najlepsze w/g japonczykow z blekitnej tuny, I to chyba fakt,
                • misia007 Re: Witaj Bałtyku :)))))) 17.05.14, 10:12
                  Z łososia tez się robi,z surowego albo pól na pól z wędzonym ,z cebulką,ogórkiem , kaparami czyli tak jak mięsny.Uwielbiam
                  • filip505 Re: Witaj Bałtyku :)))))) 18.05.14, 04:49
                    .....a co to sa kapary misiu,kafary to wiem,ale jesc sie nie dadza,
                    • natla Re: Witaj Bałtyku :)))))) 18.05.14, 09:32
                      Kaparków nie znasz? Takie zielone owalne pąki kwiatowe, mniejsze od oliwek o specjalnym gorzko-kwaskowatym smaku. Wspaniałe do różnych potraw.
                      • filip505 Re: Witaj Bałtyku :)))))) 18.05.14, 14:21
                        ....ja pakow kwiatom nie objadam,jak sarny,az zgooglowalem ale dalej
                        nie wiem,zapytam pani jak wroci,ale dziwic sie ze nieznam 250 gatunkow
                        tropikalnych roslin to przesada,a ryby na to biora?????,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka