Dodaj do ulubionych

Polaków ciągle oskarża się o anysemityzm!?

02.08.07, 13:50
Tak jakbyśmy byli najbardziej na świecie nieprzyjaznym narodem dla Zydów? Może
jeszcze niebawem okaże sie że to Polacy byli inspiratorami, twórcami i
wykonawcami obozów zagłady? Wyszukują pojedyncze incydenty, których nigdzie na
świecie nie brakuje w takich wielonarodowych państwch i robi sie z tego
wielkie podstawy do szkalowania Polakow na niespotykana skale! Jeśli Zydom tak
zależy na tym aby zrobić z Polaków antysemitow, to ze mną juz im sie udało!
Tak, jestem wrogo nastawiona do Zydów!
Obserwuj wątek
    • kryzar A może jednak Polacy nie są tatolerancyjni jak się 02.08.07, 16:50
      od zawsze uważa?
      Może i nie jesteśmy największymi wrogami Żydów, ale na ogół lubić to ich nie
      lubimy. Mnie osobiście drażni używanie słowa "żydek" co jest bardzo popularne
      wśród wielu osób nawet tych uważających się za tolerancyjnych. Nie podobają mi
      się napisy na murach np "żydzi do gazu" czy gwiazda Dawida zawieszona na
      szubienicy. Tego typu obrazki znajdują się w różnych miastach i ktoś to robi.
      Słowo ŻYD używane jest w Polsce jako obelga . Wystarczy posłuchać lub poczytać
      niektórych naszych profesorów katolickich często goszczących w RM a i zwykłych
      radiosłuchaczy tego radia. Dziwnym trafem prowadzący audycję nigdy nie reaguje
      na dwuznaczne wypowiedzi dzwoniących.
      Żydów w Polsce nie darzono sympatią chyba nigdy a szczególnie wtedy gdy im
      powodziło się lepiej niż "prawdziwemu Polakowi" .
      Czy w Polsce jest antysemityzm? Wg mnie jest i to dlatego, że zawsze musimy mieć
      kogoś winnego gdy nam coś nie wychodzi. Łatwiej zwalić wszelkie niepowodzenia na
      obcych tj Żydów, Ruskich,Cyganów czy ateistów. Od razu Polakowi lżej na duszy
      • dankarol Re: A może jednak Polacy nie są tatolerancyjni ja 02.08.07, 17:13
        Mnie dodatkowo drażni określenie "Prawdziwy polak". Czy jeśli połowa mojej
        rodziny mieszka w Polsce dopiero od dwóch wieków, to ja jestem czy nie jestem
        "Prawdziwa polka". Zgodnie z nauczaniem RM nie, tylko gdzie ja w takim razie mam
        sie wynieść.
        • kryzar Danuśka jesteś po prostu POLKĄ !!! 02.08.07, 17:25
          to ostatnio taka moda zapanowała na "prawdziwych polaków", którzy co i rusz
          pozdrawiają się w wiadomy sposób, szczególnie popularny w czasach ostatniej
          wojny światowej. I dziwne, że naszej obecnej władzy specjalnie to nie przeszkadza
    • madzia-tadzia Chodziło mi o to, że Zydzi wybiórczo 02.08.07, 19:16
      eksponują negatywne fakty z naszej wspólnej ponad 600-letniej histori. Nie służy
      to budowie przyjaźni między naszymi narodami. Nie mam zamiaru ciągle bić się w
      piersi i przepraszać Zydow za holocaust, gomółkowe wypędzenie w 68', Jedwabne,
      ghetto, wszopolaków i co tam chcą jeszcze. Od nas wymaga sie kajania i
      przepraszania za incydenty poszczególnych osobnikow, czy marginalnych grupek, a
      Bermanem i Rózańskim obdarzyli nas kosmici? Za przedstawicieli swojego narodu
      odpowiedzialności nie biora? Ciekawe, prawda?
      • kryzar Nie tylko Żydzi wybiórczo eksponują fakty 02.08.07, 20:07
        ale my także pamiętamy tylko tych złych polakach pochodzenia żydowskiego
        pochodzenia. Dlaczego? Przecież można jak to ładnie napisałaś eksponować
        pozytywne fakty w naszej wielowiekowej historii. Można też przytoczyć wiele osób
        które bardzo dobrze przysłużyły się Polsce. To są ludzie sztuki,intelektualiści,
        fizycy, chemicy itd. itd. Jakże uboga by była kultura i nauka polska, gdyby
        wykreśliła z naszego dorobku osoby pochodzenia żydowskiego.
        Poniżej jak to żydom bywało w Polsce
        www.olszowka.most.org.pl/zydzi01.htm
        Nagroda Nobla a polscy żydzi
        www.tordy.republika.pl/nobel.htm
        A tu art. Heleny Datner-Śpiewak o polskich żydach
        www.jednota.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=211&Itemid=63
    • czarny.humor Obawiam się Madziu, że uległaś propagandzie. 03.08.07, 01:01
      I reagujesz dokładnie tak, jak tego oczekują ludzie rozpowszechniający te głupstwa.
      To oczywiste, że nie jesteśmy „najbardziej na świecie nieprzyjaznym narodem dla Żydów”, ale też nie sądzę, że „Żydom tak zależy na tym aby zrobić z Polaków antysemitów”.
      W ogóle nie zgadzam się na takie proste uogólnienia pozornie wszystko wyjaśniające, a tak naprawdę zakłamujące problem. I nie uważam, że Polacy w swojej masie, są tolerancyjni (nie mówię tylko o Żydach) choć tak o sobie myślą.

Tyle myśli się ciśnie do głowy, że pewnie powstałaby z tego książka, ale może, aby nie pisać zbyt rozwlekle, skupię się na jednym tylko aspekcie. Nie można ustosunkowując się do kwestii Stosunków Polsko-Żydowskich ograniczyć tylko do historii ostatnich kilkudziesięciu lat.
      Żydzi uważali się przecież za Polaków! A jednak tego im odmawiano wtedy i do dziś - gdybyś dziś spytała kogoś na ulicy, czy przedwojenni Żydzi byli Polakami, to co by odpowiedział?. Oni nie mieli innego państwa. Polska była ich ojczyzną i wierzę, że w większości szczerze ją kochali i byli patriotami. Tuwim pisał „Kwiaty polskie” na emigracji, jako kto Twoim zdaniem? A kiedy ten poemat czytasz, to co czujesz? Że to nie Polak pisał?!

Widzisz - przy całej naszej „tolerancji” dla Żydów, gościnności i niezrobieniu im krzywdy przez tych 600 lat (taka jest wersja ogólnie znanej historii), oni jednak nie mogli mieć o tej gościnności dobrego zdania. Oczywiście - mogli tu żyć. Ale jednak polski nędzarz miał jeszcze tę przewagę, że zawsze mógł bezkarnie kopnąć żydowskiego nędzarza. Nędza była bardzo obrazowo opisywana w literaturze, ale dzięki propagandzie, nam raczej się Żyd kojarzy z widokiem tych bogaczy w karocach z „Ziemi obiecanej”, jak zawracają z pogrzebu, na wieść o podniesieniu ceł na bawełnę, z lichwiarzami i właścicielami obskurnych wiejskich gospód, w których „rozpijano naród polski, żeby go zniszczyć” niż z żydowskimi slumsami. Właściwie w naszych dawnych podręcznikach historii nie było nic o naszych Żydach. Pamiętasz jakiś taki podręcznik? Skąd czerpaliśmy wiedzę o tych naszych współobywatelach? Z ustnych przekazów, z rozpowszechnianych makabrycznych opowieści i propagandy komuchowskiej. A tych obywateli pilskich wyznania Mojżeszowego, było w Polsce przed wojną prawie 10%! Wybacz, ale jak sobie uświadamiam, ogrom tragedii tych naszych współobywateli, i zestawiam ją z takimi głosami, jak Twój, to bardzo mi wstyd, że tak mało się o tych krzywdach mówi, a jak już ktoś się odważy, to z drugiej strony zaczyna się niemądra licytacja. I że „Rydzyjko” tak perfidnie ogłupia i wykorzystuje prostych ludzi rozsiewając te sensacje, które także na Ciebie mają, jak widać ogromny wpływ.

Cały ten Polsko-Żydowski spór i niechęć prowadzące prostą drogą do nienawiści, to spór o cierpienie. Jak to nazwałem wyżej - niemądra licytacja cierpień.
      Licytacja ta jest zresztą - jak sądzę - również powodem naszych kompleksów.
      Piszesz „...Zydzi wybiórczo eksponują negatywne fakty z naszej wspólnej ponad 600-letniej historii. Nie służy to budowie przyjaźni między naszymi narodami.”. Myślę, że nie chodzi tu o to, że „wybiórczo”, tylko o to, że w ogóle eksponują! Nie eksponują wybiórczo, tylko eksponują wszystkie. Spytasz gdzie nasze kompleksy? Otóż problem w tym, że my nie potrafimy zadbać o nasze krzywdy, zasługi i w ogóle ich nie eksponujemy. Ale to przecież nie jest wina Żydów, że świat wie o Jedwabnym, a nie ma pojęcia o Powstaniu Warszawskim, o „Żegocie”! Świat wie już o powstaniu w getcie warszawskim, a nie wie o zniszczeniu Warszawy w ciągu 63 dni pod bokiem sowieckiej armii! Świat wzruszał się na filmie o liście Schindlera, a nic nie wie o pani Irenie Sendlerowej, która uratowała 2500 żydowskich dzieci i o setkach, tysiącach innych polakach ratujących żydów. Świat nie ma pojęcia naszej kampanii wrześniowej (No! Poza naszymi szarżami kawalerii na czołgi!), o walkach o Anglię, Tobruku, o naszych kurierach informujących zachód o holokauście ... Rozpracowanie tajemnicy rakiet V2 przywłaszczyli sobie jedni, Enigmę drudzy, o tym, że my i Grecy byliśmy jedynymi krajami podbitymi przez nazistów, które nie miały ani jednego oddziału zbrojnego współpracującego z okupantem (Rosja miała wiele z własowcami na czele) nie wie nawet większość polaków, ....Nie mówiąc już nawet o powojennych ustaleniach aliantów i wyeliminowani z tych ustaleń Polaków - czwartej liczebnie armii walczącej z hitlerowcami. To też powoduje nasze kompleksy i uprzedzenia.
      Jak to?! Oni eksponują swoje „drobne” incydenty, a myśmy tak cierpieli! O naszych krzywdach nikt nie mówi - krzyczymy w swoich grajdołach, a winą obarczamy innych. Mówmy więc! Mówmy głośno i donośnie wszystkim na świecie! Tylko bez naszego ukochanego cierpiętnictwa i bez pomniejszania cierpień innych. Z szacunkiem.

Ale to, że świat nie wie nic o nas, to przecież NASZA wina!! To nasze władze nie nagłaśniały zasług przez całe lata. Nasza historia jest zafałszowana na nasze życzenie, bo za komuny nie wolno było się chwalić zwycięstwami AK, a teraz AL. i BCh. Właśnie za najgorszą naszą cechę, uważam nasze historyczne przemilczenia. Zawsze - łącznie z obecną - nasze władze próbują niszczyć i zakłamywać niepochlebne nam, albo nie pasujące do obowiązującej ideologii fakty historyczne. Także na temat polskich Żydów.
      Zapewne nie będziesz miała problemu, żeby się z tym zgodzić w odniesieniu do komuny. Ale czy przyjmiesz to stwierdzenie w odniesieniu do obecnej władzy? Książki do historii trzeba poprawić, bo jest tam wiele fałszerstw po komunie. Ale czy napisane przez Kaczyńskich, Giertychów ... będą prawdziwe? Czy będą również mówiły prawdę o Żydach?! Czy nie będą wybielały naszych win, a eksponowały cudze? Czy Żydzi, Niemcy, Rosjanie, Ukraińcy, będą musieli się zgodzić bez zastrzeżeń do przyjęcia naszej - nowej - wersji i rezygnacji ze swoich - też subiektywnych i zakłamanych podręczników?! A jak nie, to co? Eskalacja antysemityzmu, antygermanizmu, antyrusycyzmu ...?
      Komu to posłuży? Nienawistnikom spod znaku Rydzyjka.
      Ja nie chcę mieć z tym nic wspólnego.

Nikt z nas nie jest Janem Pawłem II i nie potrafimy tak się poświęcać dla ludzi, ani zupełnie i do cna wyzbyć niechęci wobec innych, ale może warto przytoczyć tu aforyzm Kazimierza Przerwy Tetmajera i spróbować go sobie przyswoić:

„Nienawiścią nie można zajechać daleko. Za daleko można.”
      • kryzar Jak ładnie to napisałeś czarny .humorku 03.08.07, 07:20
        niestety nie jesteśmy tacy nieskazitelni jak o sobie myślimy i jak nas uczono.
        Również zaleźliśmy za skórę naszym sąsiadom, ale o tym raczej nie lubimy wspominać.
        Polecam książkę Ludwika Stommy "Polskie złudzenia narodowe" tom I i II. Warto
        poczytać.
        • czarny.humor Dzięki Kryzarko za ten namiar na książkę. 03.08.07, 12:04
          W sieci znalazłem taki jej fragment, z którym absolutnie się zgadzam:

"Dopóki (...) nie odrzucimy przekonania, że jesteśmy wyłącznymi posiadaczami prawdy, dopóty pozostawać będziemy na rewindykacyjnych pozycjach: inni muszą się nagiąć do naszej wizji świata i swoją tożsamość dopasować do naszej. Jest to droga donikąd. Żeby z niej zejść, dokonać trzeba jednak niemałego wysiłku zakwestionowania opowieści spod lipy. A są one przecież jakże wygodne, gdyż pochlebne, ukazujące nas w najjaśniejszych barwach, uspakajające nasze sumienia, a nawet kreujące nas na naród wyjątkowy, mający szczególną misję do spełnienia. Tymczasem inni też mają swoje mity i swoje prawdy. Zanim zaczniemy ich strofować, pouczać i żądać bicia się w piersi, spójrzmy przedtem krytycznie na własne dziejowe paradygmaty".

I krótkie wprowadzenie:

Jest to zbiór esejów, który uzasadnia i historycznie umieszcza istniejące w świadomości narodowej stereotypy. W czasie lektury pojawia się pytanie, czy aby nie jesteśmy w błędzie, wierząc we własne ponadnormalne umiejętności i zalety - jest to temat do gorzkiej refleksji.

Lecę do biblioteki.

smile))
          • kryzar a w treści słowa Tuwima 03.08.07, 14:47
            zacytowane przez Ludwika Stommę w "Polskich złudzeniach narodowych-księgi wtóre"
            "Zacietrzewiona z głupiej złości
            -Z byle redakcji byle gnida,
            -Co w mojej Poetyckiej Mości
            -Umiała dostrzec tylko Żyda"
            Nic dodać nic ująć

W ww książce jest rozdział o Żydach i masonach polskich.
            Masoni także na równi z Żydami i wszelkiej maści innymi są winni wszystkim
            naszym niepowodzeniom od lat wielu.
            • p.a.d.a.l.c.o.w.a Kryzar !!! 03.08.07, 16:31
              Po raz nie wiem już który dochodze do oczywistego wniosku, że jesteś bardzo
              mądrą osobą. Zawsze mogła_bym podpisać się obiema łapami pod twoimi
              wypowiedziami !!! Serdecznie cie pozdrawiam, (-)Padalcowa
            • czarny.humor Niestety KrysiuW moim grajdołku nie ma tej książki 03.08.07, 17:24
              w żadnej bibliotece.
              Ale nie odpuszczę!

smile)))
        • madzia-tadzia Kryzar, dziękuję ale nie skorzystam. 04.08.07, 16:34
          Przemyślenia i historyczne oceny marionetek legitymizujących peerelowski system
          władzy niby ustawodawczej, nie mogą być moim zdaniem godne uwagi? Może się mylę,
          ale nie będę tracić czasu na "wyprowadzanie sie" z tego błędu smile
          • kryzar do -madzia-tadzia 04.08.07, 19:02
            pożegnałaś mnie miło miło , ale proszę o wytłumaczenie co miałaś na myśli pisząc :
            "Przemyślenia i historyczne oceny marionetek legitymizujących peerelowski system władzy niby ustawodawczej, nie mogą być moim zdaniem godne uwagi? Może się mylę, ale nie będę tracić czasu na "wyprowadzanie sie" z tego błędu smile"
            -Nie bardzo mogę zrozumieć kto jest tą marionetką .
            Może mnie uświadomisz, chętnie się uczę i nawet zmieniam zdanie, gdy ktoś potrafi mnie przekonać do swoich poglądów.
            Pozdrawiam Kr
    • skrzydlate ale macie problemy 03.08.07, 23:15
      no, Polacy sa antysemitami.. ja w ogole zauwalylam ze calkiem sympatyczni ludzie
      nagle przy blizszym poznaniu okazuja sie zazartymi rasitsami, a to murzynowi
      reki nie poda, a to przeciwny kolorowym związkom, a to antysemita... jak
      porzadny na oko gośc to mu odpie...la w innym miejscu ... wiecie co? moj znajomy
      mieszka daleko za granica i powiedzial mi ze wreszcie odpoczal od tej
      kretyńskiej nienawiści i jojczenia, od narzekania i negatywizmu, nie dziwie mu
      sie ... i nie chce za nic w swiecie wracac
      • e-baba Re: ale macie problemy 03.08.07, 23:47
        Kryzar, Czarny Humorze - dzięki za Wasze wypowiedzi oddające i moje stanowisko
        w temacie wątku. A "Polskie złudzenia narodowe"
        Skrzydlate, podobnie jak Ty - uważam, że jako naród jestesmy anstysemiccy. Tez
        spotykam ludzi, o których piszesz.
        Uważam,choć nie uogólniam, że jednak w większości (i to znaczącej) - nie
        tolerujemy innych od nas (choćbysmy żadnych podstaw do poczucia wyższości nie
        mieli), żyjących inaczej niż my (wyznających inne wartości), a nawet inaczej
        myślących (wystarczy posłuchać paru dyskusji, w których występuje powszechnie
        brak szacunku dla interlokutora).

• e-baba Uciekł mi post w trakcie pisania 03.08.07, 23:49
          więc dodaję teraz - a "Polskie złudzenia narodowe" Stommy zdobędę i przeczytam.
          Dzięki, Krysiu, za jej wskazanie.
          • fleur1 Chyba madzia-tadzia pomylila fora, 04.08.07, 13:37
            chciala sie pewnie wpisac na forum Swiat, tam mozna
            sobie duzo poczytac na ten temat.
            Czarny.humorze dziekuje za Twoje obszerne uwagi.
          • skrzydlate Re: Uciekł mi post w trakcie pisania 05.08.07, 22:21
            e-baba, to jest charakterystyczne dla małych tępych móżdżków z kompleksami, cóż,
            jak sie naród podkształci i nieco otworzy umysłowo - będzie lepiej - teraz jakoś
            trzeba przetrwac
        • madzia-tadzia Jeśli uważacie, że większość Polaków 04.08.07, 17:41
          jest nietolerancyjna wobec obcych, to chyba nie spotkaliście się z żadnym
          Amerykaninem, Anglikiem, Francuzem czy Niemcem? Może warto posłuchać, co mówią o
          traktowaniu nas Polaków przez większość obywateli w/w nacji, ci, którzy tam są,
          pracują, wypoczywają? Nieuzasanione umęczanie Siebie może mieć różne przyczyny,
          kto co i jak robi ze sobą, nie wnikam, ale dlaczego to uogólniać na cały polski
          naród? Zupełnie nie rozumiem takiego toku myślenia, jaki tu jest powszechnie
          prezentowany? To styl sługusa! Psa poszukujacego pana! Wstyd mi! Za Was!
          Skandal! I Wy macie być wzorem zachowania dla młodego pokolenia????? Szokujące!
          Mózgi wyprane z tożsamości i dumy narodowej! Zegnam!!!!!!!!!!!!!!
          • skrzydlate Re: Jeśli uważacie, że większość Polaków 05.08.07, 22:28
            szczerze mowiac kiedy mysle o amerykanach jako o narodzie - nie powiem co widzę wink

ogólnie ludzie nie zaleznie od narodowości sa zwyczajni, okna mozna otwierac,
            nie wylecą.. kiedy patrze na czlowieka ktorego poznalam, nie liczy sie dla mnie
            jaki ma kolor skory i jakim językiem mowi, tudziez, jaki ma paszport, a raczej
            czy jest otwarty, czy mysli co mowi, czy jest swiadomym czlowiekiem i czy ma
            dystans do siebie... i czy moge mu ufac.. to wszystko, Polacy generalnie sa
            narodem nieslychanie zaściankowym i cyeilizacyjnie zacofanym... Amerykanie maja
            inne problemy, Francuzi jeszcze inne, czy zawsze musze wymieniac wszystkie
            narodowości kiedy mi sie przypomia polska zacieklośc (znajomy Bulgar spokojnie
            nieczesto do domu wraca wieczorem - bo zawsze ktos nietrzeźwy go albo od
            cyganow, albo od zydow zwyzywa, o czyms to swiadczy)

wstydź sie za mnie sie skoro lubisz
            mózg wyprany w Dosi smile
    • madzia-tadzia A ja się obawiam Czarny.humorze, 04.08.07, 16:26
      że ulegając modzie na polityczną poprawność, pisząc pięknie stylistycznie i
      okrągle w formie, gubisz po drodze sens i zaprzeczasz sam Sobie?
      > Żydzi uważali się przecież za Polaków!
      Błąd fundamentalny. Prawdopodobnie duża część Żydów urodzonych w Polsce, w jakim
      sensie uważała się za Polaków, ale pomijasz tradycję narodową, wychowanie
      młodych pokoleń, „zaznaczanie” młodych Żydów poprzez obrzezanie, żeby nigdy nie
      zapomnieli do jakiego narodu należą, tradycyjną więź między swymi, umacnianą
      poprzez tułacze losy tego narodu. Umacnianiu tych więzi między swymi, sprzyjały
      prześladowania, których doznawali na przestrzeni wieków. To konsolidowało.
      Oddzielna religia, również nie była elementem sprzyjającym uważaniu się Żyda za
      Polaka…
      > Tuwim pisał „Kwiaty polskie” na emigracji, jako kto Twoim zdaniem?...
      Conrad czytany przez Anglika jest odbierany jako kto Twoim adaniem? Skoro chcesz
      znać moje zdanie o tym co pisałeś, powiem: Humorku, demagogia wsparta
      krytykanctwem własnego narodu. Feee, nieładnie… opierać się na antypolskiej
      propagandzie płynacej głównie zza oceanu?
      >W ogóle nie zgadzam się na takie proste uogólnienia pozornie wszystko wyjaśniające…
      A co Ty sam powyżej uczyniłeś? smile
      > Świat nie ma pojęcia…
      również o dezercji w Palestynie 2000 żołnierzy „polskich” pochodzenia
      żydowskiego, których, wbrew interesom aliantów Anglików, Anders nie rozkazał
      ścigać i skazywać na śmierć za zdradę! Więc nie bredź, bo słuchać hadko!
      • filomena1 Re: A ja się obawiam Czarny.humorze, 04.08.07, 17:56
        Madziu Tadziu. Odważna jestes. Podoba mi się Twoja wypowiedz.
        gdyby nie fakt , że uważam iz jestesmy wszyscy tacy sami, że nie robię różnic i wszyscy nie powinniśmy
        robić między narodami i rasami, nie czynić wyrożnien . sympatii i antypatii, to powiedziałbym ze jestem
        filosemitką.
      • czarny.humor Masz Madziu oczywiste prawo tak myśleć 04.08.07, 20:56
        o mnie jak napisałaś.

Zapewne też, już w trakcie pisania wiedziałaś, że się z Tobą nie zgodzę. Miałaś rację - nie zgadzam się.

Ech! Mile mnie połechtałaś opinią o mojej stylistyce, ale jestem świadom moich pisarskich ograniczeń i jednak dużej jeszcze nieporadności w jasnym formułowaniu myśli, skoro nie potrafiłem ich tak wyłuszczyć, żebyś wszystko dobrze odebrała.
        Piszesz, że gubię sens i zaprzeczam sam sobie, a na poparcie tej tezy, przytaczasz moje zdanie: „Żydzi uważali się przecież za Polaków!” Istotnie - mogłoby wynikać z tego, że tak uważam w stosunku do wszystkich polskich Żydów. Tak oczywiście nie jest i prawidłowo to zdanie powinno brzmieć - „ większość naszych Żydów uważało się za Polaków”. Sama ten błąd poprawiłaś pisząc „Prawdopodobnie duża część Żydów ...”. Okey! Ale na Boga nigdzie nie poparłaś swojej tezy przykładem mojego zaprzeczenia sobie i pogubienia sensu! Gdzie ja sobie zaprzeczam?!
        Absolutnie się też nie zgadzam z zarzutem politycznej poprawności. Nie wiem po co używasz tego sformułowania, które kompletnie nic nie znaczy. To taki powszechnie nadużywany obecnie zarzut, który nawet w ustach powtarzających go osób nie niesie żadnej treści, ale ma podkreślić wyższośc nad rozmówcą poddającym się owej „poprawności”, ma też ujawnić jego bezmyślność, wręcz pogardę dla niego i bezkompromisową niezależność mówiącego. Ale gdybyś była uprzejma wyjaśnić mi, co to jest „polityczna poprawność”, jak ją rozumiesz, to byłbym Ci bardzo wdzięczny. Moim zdaniem ten termni nie oznacza nic konkretnego, a jedynie z góry szufladkuje ludzi jako tych, z którymi nie warto gadać. I zmienia się w zależności od aktualnego trendu. Za komuny poprawny politycznie był np. członek PZPR pan Wojciech Jasiński, pan prokurator Zbigniew Wassermann, czy Pan sędzia Andrzej Kryże. Ci sami panowie zachowali ją do dziś, choć zupełnie co innego ona już znaczy. A może dla nich, to wciąż to samo - pełna dyspozycyjność i służalczość?! Ale do niedawna jeszcze politycznie poprawny był Lepper, i Łyżwiński! A teraz im się nagle i wbrew woli pozmieniało! Politycznie poprawny, moim zdaniem, chce być ten, kto przypodobując się władzy, chce osiągnąć z tego jakieś korzyści.
        A ja nie chcę! Ja, skromny rencista, nie muszę zachowywać żadnej poprawności, poza poprawnością i zgodnością z własnym sumieniem i rozumowaniem. A do tych moich autonomicznych i niezależnych właściwości, nic nie ma również sugerowana przez Ciebie „...antypolska propaganda płynąca głównie zza oceanu.”! Ale potwierdzam - ma wpływ antypolska propaganda płynąca głównie z Radia Maryja. Negatywny wpływ!

Wiesz Madziu!
        Dopuszczam do siebie myśl, że mogę mieć jakiś defekt umysłowy, bo zupełnie nie jestem w stanie zrozumieć biegu Twoich myśli i sensu w tym co napisałaś tu:
        „Prawdopodobnie duża część Żydów urodzonych w Polsce, w jakim
        sensie uważała się za Polaków, ale pomijasz tradycję narodową, wychowanie
        młodych pokoleń, „zaznaczanie” młodych Żydów poprzez obrzezanie, żeby nigdy nie
        zapomnieli do jakiego narodu należą, tradycyjną więź między swymi, umacnianą
        poprzez tułacze losy tego narodu. Umacnianiu tych więzi między swymi, sprzyjały
        prześladowania, których doznawali na przestrzeni wieków. To konsolidowało.
        Oddzielna religia, również nie była elementem sprzyjającym uważaniu się Żyda za
        Polaka… „
        Nie potrafię z tym polemizować, więc ograniczę się do pytań i mam nadzieję, że zechcesz mi te sprawy wyjaśnić. Tak, wiesz - „jak krowie na rowie”. Najprościej! Żebym zrozumiał! A dla ułatwienia przyjmij, że mój IQ, jest o połowę niższy niż myślałaś po przeczytaniu mojego pierwszego wpisu.
        No, bo tak:
        1) Naprawdę uważasz, że wymienione cechy wykluczają możliwość uznania kogoś za Polaka?
        2) Czy zatem Tatarzy osiadli w Polsce również już 600 lat, też nie mają prawa być Polakami?
        3) A nasi Kaszubi? Mają własną bardzo odrębną tradycję, kulturę, język, zwyczaje... A Ślązacy? Mają prawo oderwać się od Polski i żądać suwerenności?
        3) A może uważasz, że Polak, to musi być katolik? Innowierca, to nie Polak? W tym problem?
        4) Naprawdę uważasz, że powodem obrzezania, jest „...żeby nigdy nie zapomnieli do jakiego narodu należą...”?? Nie chciało Ci się przeczytać czegoś choćby w Wikipedii??
        5) Jak można robić taki zarzut - „...tradycyjną więź między swymi, umacnianą poprzez tułacze losy tego narodu. Umacnianiu tych więzi między swymi, sprzyjały prześladowania, których doznawali na przestrzeni wieków. To konsolidowało. Oddzielna religia, również nie była elementem sprzyjającym uważaniu się Żyda za Polaka… „ Oczywiście, że te czynniki nie sprzyjały, ale NIE POWODOWAŁY AUTOMATYCZNEGO ODRZUCENIA!! Wielu chciało i uważało się za Polaków. A jeśli ktoś nie chciał, to - mój Boże - więcej w tym było winy prześladowców, niż prześladowanych.
        6) Sama zauważasz, że na przestrzeni wieków doznawali prześladowań. Tak! To najbardziej konsoliduje. Tak samo, jak Polaków pod zaborami. Dziwisz się? Taka konsolidacja jest karygodna?

Chciałabyś być polską Żydówką? Dziękowałabyś za tych 600 lat?
        Jak Kaczyński wyliczył, ilu by nas było, gdyby nie II wojna, to napisałem taką rymowankę:
        Jak to Wódz nam powyliczał?

Jak to Wódz nam powyliczał?? Jakich użył wzorów,
        jakich twierdzeń i założeń, kwantyfikatorów,
        jak ocenił sprawność członków i wydajność Polek,
        że mu wyszło, iż przez wojnę możem w Unii polec.

Oj! - to musi być mądrala! Tak mu wyszło ślicznie,
        chociaż cykl produkcji dzieci, zna ... teoretycznie.
        Od położnych nic nie liznął, bo z nimi nie gada
        Sam się z sobą tego uczył?! Brat mu opowiadał?

Pal to licho! Nie dociekam! To na mąąądrą głowę.
        Liczby sprawnie poprzemnażał, spierwiastkował, orzekł,
        że sześćdziesiąt sześć milionów by nas było wtedy,
        bylibyśmy przeszczęśliwi i nie znali biedy.

Aż mi się zaśmiały oczy do tej wizji jednej,
        bom zobaczył Polskę piękną , bez komuny wrednej,
        za to z pełną gamą starych - przedwojennych nacji,
        które uczą nam ministra zasad demokracji.

I kulturę byśmy znali wszystkich naszych ludów,
        ich zwyczaje, rękodzieło i ... księgi Talmudu.
        Znając zaś, nikt by nie wysnuł głupich, prostych ocen,
        bo wszak Żydów Polska miała prawie 10 procent.
        ...

Chciałem to w całości wkleić tu na wątku „Aktualny komentarz polityczny...”, ale trochę się dalej zagalopowałem, więc nie wkleiłem wcale. Teraz tych parę zwrotek podaję, żeby uświadomić, że zgodnie z tymi wyliczeniami, w Polsce żyłoby dzić co najmniej 6.000.000 (słownie: sześć milionów!) Żydów!
        Nie zrozum mnie źle - nie myślę tak o Tobie, tylko mam obawę, czy niektórzy ludzie rozpowszechniający antyżydowskie stereotypy, nie uważają przypadkiem Hitlera za dobrodzieja.

Uważasz, że uprawiam „...demagogię wspartą krytykanctwem własnego narodu.” Pewnie mi nie uwierzysz, ale zupełnie nie masz racji. Mówię, co myślę, nie posługuję się wyświechtanymi komunałami zaczerpniętymi z - jak sugerujesz „propagandy płynącej zza oceanu”. Każde słowo przez mnie, jest moim słowem, każda myśl płynie z mojego pojmowania świaa, z moich doświadczeń i błędów. I widzę, że jako naród nie byliśmy i nie jesteśmy do końca kryształowi, nieskazitelni, prawi. Wystarczy posłuchać, jak się wyrażamy o innych nacjach. O Ruskach, Szwabach, Pepiczkach ... o wszystkich sąsiadach. Z wyższością i pogardą.
        O Żydach już mówiliśmy, a wiesz co mówi jeden mój znajomy „prawdziwy Polak” i głęboko wierzący katolik o Jehowitach? Że Jechowa, to największa świnia, bo - je i chowa! Ha, ha! Śmieszne nie? Jemu nawet nie potrzebna wiedza, kto to jest Jechowa! Ale jeszcze uważa się za tolerancyjnego!
        Jestem Wielkopolaninem - sam mówię Poznaniakiem, choć się w samym Poznaniu nie urodziłem, ale jak zamieszkałem w byłym woj. kaliskim, to mnie uderzyło od razu coś dla mnie niebywałego. Jak ktoś jechał do Kalisza, to mówił „jadę do żydostwa”! Oczywiście spytałem, dlaczego
        • czarny.humor Re: Masz Madziu oczywiste prawo tak myśleć cd 04.08.07, 20:59
          Oczywiście spytałem, dlaczego tak mówią (wspomniany „prawdziwy Polak” w tym przodował), więc mi wytłumaczyli. Otóż przed wojną, Kalisz był uważany za miasto żydowskie. Wyobrażasz sobie? Już dawno nikt w Polsce nie widział prawdziwego Żyda, a tu taka pogarda i nienawiść do najstarszego polskiego miasta i jego mieszkańców!! To jest tolerancja? To nie jest antysemityzm? Nie uświadamiany, więc jeszcze gorszy, bo przenoszony na następne pokolenia bezwiednie i w przekonaniu o jego nieistnieniu.
          Później uświadomiłem sobie, że w moich rodzinnych stronach, nie było tego problemu z Żydami, ale w identyczny sposób traktowano repatriantów z kresów, nazywając ich pogardliwie „zabugole”. My - tacy tolerancyjni!
          Te podłe terminy tak mocno wrastają w regionalne słownictwo, że są niezauważalne dla tubylców i tylko ostra interwencja z zewnątrz może uświadomić ludziom głęboki fałsz, obłudę i niezgodność z chrześcijaństwem takiego postępowania. Ale jeśli ktoś to widzi i nazywa, głośno wytyka błędy i niegodziwości, a przy tym jeszcze przyznaje się, że kiedyś też bez zastanowienia powielał głupie stereotypy, to jest odsądzany od czci i wiary przy pomocy nic nie znaczących sloganów - „ptak, który własne gniazdo kala”, „poprawność polityczna”, „polskojęzyczny zdrajca”, itp. ble, ble, ble!
          Ty Madziu w swoim oburzeniu, wcześniej na Żydów, teraz na mnie, też się posługujesz takimi zasłyszanymi zwrotami. Nic nie napisałaś od siebie. Nic nie przemyślałaś. Nic.

Pozdrawiam

PS
          I tak już bardzo długi jest ten tekst, więc nie ustosunkuję się do Twojego porównania Tuwima z Conradem:
          Te postaci są zupełnie nieporównywalne, a w powyższym aspekcie całkiem bez sebsu. Mam nadzieję, że po przyjrzeniu się, widzisz to jasno.

smile))
          • natla Madziutadzia, nie obrażaj się........ 05.08.07, 00:20
            ....to przecież tylko dyskusja i każdy ma mieć prawo do swojego zdania....bez
            oceny.
            Wprowadziłaś świetny wątek, który zmusza do przemyśleń. Twój pierwszy post był
            taki od serca, uczuciowy, ograniczony w rozmiarach problemu. Ja rozumiem co Cię
            wkurza, ale jest to nikły problem w rogorzałej dyskusji. Przecież pozostali też
            mają racje, może subiektywne, ale mają...podobnie jak Ty.
            Nikt tu przecież na Ciebie nie napada.....nie przyjmuj tego tak.........
            Baaaardzo uogólniając....rzeczywiście w Polsce od lat panuje anysemityzm,
            często niekontrolowany, bo przejęty od przodków, powtarzany bezmyślnie,
            podobnie jak o np. "czarnuchach".
            Życdzi też płaczą o każdą niesprawiedliwość jaka ich spotyka, to fakt..........
            i to też może wkurzać. Jednak czy ciężar gatunkwy obu problemów jest jednakowy?
            To powód do dyskusji.
            Ja wychodzę z założenia, że każdy człowiek ma prawo do godnego życia,
            niezależnie od koloru skóry, nacji czy ocen. Póki nie krzywdzi innych.
            W każdej nacji są źli i dobrzy, a nasze poglądy często opierają się na tym, co
            podają i sugerują media. I daleka jestem od uogólnień.
            Znam wspaniałych Niemców, Żydów i wrednych Polaków, ale staram się oceny
            wypośrodkować. Nie ma czystego zła, tak samo jak nie ma czystego dobra. Moze
            szkoda.......byłoby nam łatwiej, tylko o czym byśmy dyskutowali?
            • dana33 przyjaciolka zwrocila mi uwage na ten watek.... 05.08.07, 00:48
              co ja wam ide powiedziec... smile)))
              to byla przyjemnosc czytac wasze posty.... po wieloletnim czytaniu fs, po paru
              tygodniach czytania nie istniejacego juz forum polacy zydzi trudna historia i
              po czytaniu forum swiat jest okragly, to ten watek po prostu jest balsamem na
              zbolala i przerazona dusze jednej polskiej zydowki.
              dzieki wam.
              • czarny.humor Re: przyjaciolka zwrocila mi uwage na ten watek.. 05.08.07, 20:46

Madzia kocha Polskę, jak matkę - ślepo bezkrytycznie. Jest ona dla niej nienaruszalną świętością. Zawsze piękna, nieskazitelna, najmądrzejsza i jedyna. Nic złego na jej temat nie przyjmuje do wiadomości, a wszyscy, którzy chcieliby w jej oczach naruszyć jej idealny obraz, to śmiertelni wrogowie, niegodni splunięcia.
                Jest według niej idealną matką. Nieustannie uwielbianą.

Ja (i chyba większość z naszego forum), też kocham Polskę, jak matkę. Ale dostrzegam, że nie zawsze jest sprawiedliwa, nieskazitelna, że ma swoje wady i niedoskonałości. Że nie traktuje równo swoich dzieci, bywa bardzo surowa i ma kłopot z przyznaniem racji komu innemu. Jest ludzka po prostu. Jak my wszyscy.
                Widzę te jej przypadłości i kocham ją z nimi! Nie chcę innej!

Dana33 (mam nadzieję, że nie urażę osoby, wykorzystując to wirtualne imię), jest pasierbicą. Bardzo chciałaby być kochana przez swoją macochę. Tęskni do tej miłości z całych sił. Tak bardzo chce być dobrą córką. I choć ma dach nad głową, posiłki, ubranie, to jednak odczuwa boleśnie różnicę w traktowaniu, porównując się do innych dzieci. Surowa, nieprzystępna, bardzo oszczędna w okazywaniu uczuć i skora do karcenia nawet z wyimaginowanych powodów.
                To miłość bardzo trudna, pełna goryczy, ale chyba jednak nie mniejsza, niż dwie pozostałe, choć stale wystawiana na ostre próby, których niektórzy nie wytrzymują i odchodzą w złości i rozżaleniu..

Nie wartościuję tych miłości.
                Każda ma swoje prawo do istnienia i swoją najwyższą wartość w sercach wychowanków. Ale wydaje mi się, że tylko dwie z nich są w pełni świadome

I jeszcze tak sobie myślę, że gdybym był przed wojną żydowskim chłopcem, to może miałbym myśli podobne do tych, które wyraził Tuwim w przytoczonym tu przez Krysię fragmencie wiersza.

"Zacietrzewiona z głupiej złości
                Z byle redakcji byle gnida,
                Co w mojej Poetyckiej Mości
                Umiała dostrzec tylko Żyda"

I gdybym potem - w czasie wojny ukrywał się u jakiejś polskiej rodziny, nie mogąc zaufać nikomu - NIKOMU!! A potem, po wojnie, za Gomółki, byłbym pozbawiony wszystkiego, wydziedziczony i wyrzucony z domu - Polski!
                To ja bym pewnie czuł wielką wdzięczność do tej rodziny i na pewno zgłosiłbym ją do odznaczenia medalem „Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata”, strasznie tęskniłbym za ojczyzną, ale czy miałbym jeszcze tyle siły, żeby ją tak szczerze kochać?!
                Dlatego nie popierając napastliwych wypowiedzi niektórych środowisk żydowskich, jednak staram się je zrozumieć i nie potępiać w czambuł. Mają swoje racje.

A w odpowiedzi na „pożegnanie” Madzi z forum, powiem tak:
                Jestem dumny z mojej ojczyzny za wiele jej wspaniałych czynów i zwycięstw. Jestem dumny, że miała i ma wielu wspaniałych synów i wiele równie wspaniałych cór - również innowierców. I chciałbym być jeszcze bardziej dumny, gdybyśmy wszyscy mogli witać kolejny dzień słowami, które dopisałem do piosenki J. Wasowskiego i J. Przybory „Już czas na sen”:

Dzień dobry, dzień dobry Ojczyzno, już słońce lśni cudnie w błękicie
                Dzień dobry, budzimy się piękni, pogodni, łakomi na życie.
                uprzejmi, otwarci i ufni bez dąsów, kompleksów, bez wad,
                uczynnością wsparci rodaków życzliwych, otwartych na świat,
                dla Ciebie gotowi pokonać bezradność i goryczy łzę.
                Dzień dobry, Ojczyzno kochana. Co dnia, tak śnię.

Czarny Humor 09.10.2006

Tego bez wzajemnego wyznania win i bez wybaczenia nie osiągniemy nigdy.
                Ale chyba warto robić wszystko, żeby dojść kiedyś do tego ideału, nie?!

smile))
            • p.a.d.a.l.c.o.w.a a niech się obraża...każdy ma prawo sie obrazić 05.08.07, 21:19
              natla napisała:

> ....to przecież tylko dyskusja i każdy ma mieć prawo do swojego zdania....bez
              > oceny.
              Ty Natla nie bądź taka matka Teresa smile))))
              • natla Re: a niech się obraża...każdy ma prawo sie obra 05.08.07, 21:23
                Nie, mnie po prostu zawsze dziwi takie kończenie dyskusji.....to chyba brak
                argumentów, albo zaślepienie.
                • maladanka Re: a niech się obraża...każdy ma prawo sie obra 05.08.07, 22:09
                  A ja po pierwszym poście Madzitadzi pomyslałam,że to podpucha i próba rozróby
                  na forum. I chyba miałam rację,Czarny Humor tłumaczy ale szkoda zdrowia, dla
                  pewnych osób argument jedyny to :Nie bo nie..

• czarny.humor Re: a niech się obraża...każdy ma prawo sie obra 05.08.07, 23:02
                    Może i szukała rozróby, ale mnie się raczej wydaje, że liczyła na poparcie z różnych stron i mocno się zawiodła. Dlatego tak się rzuciła w ostatnim swoim wpisie.

A ja Wam dziewczyny powiem, że jestem bardzo zadowolony z tego wątku.
                    Madzia zrezygnowała, ale nie wierzę, że nie zagląda na swój wątek i na pewno dawno przeczytała nasze wszystkie posty. Na pewno jest zaskoczona, że nikt nie odpowiedział agresją równą jej, kiedy nam nawymyślała i może się zastanowi nad naszymi argumentami. To optymistyczne, nie?!

Ale najważniejsze jest to, że odwiedziła nas Dana33!! smile))

I to, że nieznana nam przyjaciółka poleciła jej ten wątek!
                    To jest najcenniejsze, bo możmy mieć nadzieję, że przynajmniej dwóm osobom sprawiliśmy radość naszym pojmowaniem tematu i być może przyczyniamy się do przywrócenia w nich wiary w ludzi.
                    Ja im zatem szczerze dziękuję za ten wpis, bo sprawił mi wielką radość! smile))

smile))
    • skrzydlate Re: Polaków ciągle oskarża się o anysemityzm!? 05.08.07, 22:30
      Madzia Tadzia mysli ze wlasne smiecie zawsze nalezy chwalic nawet jak smierdzą
      • ovaka ciesze sie .. 05.08.07, 23:01
        dopiero wróciłam ze swiata bezkomputerowego, a tu taka radośc i duma z "mojego
        forum", które mnie nigdy nie zawodzi jezeli chodzi o intelekt serce i
        charakter.Brawo my! Nawet w najgorszym chaosie swiata , od czasu do czasu
        znajdzie sie jakis fragment w którym mozna oddychac ..razem z innymi.Tego
        głupiego , infantylnego polskiego antysemityzmu , a czesto mysle że po prostu
        braku szerszych horyzontów myslowych i braków intelektualnych to sie od czasu
        do czasu człek sie naprawde wstydzi ..i miałby od czasu do czasu ochote nie byc
        Polakiem , bo to czasem az wstyd.Oj , oj...rozpedziłam sie ..W moim miejscu
        pracy ,kiedys zirytowana zarcikami o "żydkach" poprosiłam ,aby mnie traktowano
        na przyszłośc jak Żydówke , no i w mojej obecnosci juz było OK.
    • night_breeze Re: Polaków ciągle oskarża się o anysemityzm!? 06.08.07, 02:04
      Ta nieznana przyjaciółka - to ja smile Miałam wkleić zdjęcia, ale zainteresował
      mnie wątek o antysemityżmie....poczytałam....i jestem zdziwiona głupotą madzi-
      tadzi. Ale tak właśnie jest z tym antysemityzmem....podejrzewam, że ta osoba
      nawet nie zna osobiście żadnego Żyda i chyba niewiele wie na temat Judaizmu ani
      historii.Zwykła prowokantka jakich pełno w necie, zionąca nienawiścią bez
      powodów, powielająca zachowania ciemnogrodu.Wstyd przynosi nie tylko sobie
      takimi wypowiedziami, ale to już nie mój problem.Różne świry żyją na tym
      świecie smile)))))) A tera idę wkleić zdjęcia smile)))
    • graga211 Re: Polaków ciągle oskarża się o anysemityzm!? 06.08.07, 10:00
      Trzy razy wpisywałam, trzy razy kasowałam…
      Za czwartym razem może uda się wysłać, choc właściwie nie mam już nic nowego do
      dodania, ale chcę zawołać: Panie Boże, daj nam więcej takich Matek Teres jak
      nasza Natla, a może nareszcie będziemy tolerancyjni!

Kiedyś, za czasów Rządu p. Suchockiej zaprzyjaźnione małżeństwo przyniosło
      listę z nazwiskami osób wchodzacych w skład Rządu. „Zobaczcie jaki skandal –
      usłyszałam na wstępie - oni wszyscy są Żydami!” - a potem… eh, szkoda słów.
      We mie aż zawrzało z wściekłości na samą siebie, że 40 lat przyjaźniliśmy się
      i niczego u nich nie podejrzewałam. Na dokładkę oni co roku goszczą żydowską
      rodzinę przyjeżdżającą na urlop do Polski, a tu proszę, taki skrajny
      nacjonalizm! W momencie ogłuchłam, wszystko zrobiło się krwisto-czerwone i
      usłyszałam własny głos: „Nie chcę niczego słyszeć, nie chcę niczego czytać,
      nawet na to nie spojrzę! Jeśli natychmiast nie wrzucicie tego do ognia, to już
      więcej do nas nie przychodźcie!!!” – i na ościerz otworzyłam akuratnie czynny
      kominek.
      No i głęboki cień padł na naszą przyjaźń, którą zresztą nie nazywam już
      przyjaźnią, tylko znajomością.
      Luźną znajomością…

Ale tak sobie myślę, że w sporej części naszego społeczeństwa (i nie tylko
      naszego) tkwi niechęć do ludzi w jakiś sposób „obcych”, co też ma swój sens
      biologiczny. Znam taką jedną, która w życiu nie widziała Murzyna, a gardzi i
      brzydzi się Murzynami i choć nie potrafi tego wyjaśnić, to jednak jest święcie
      przekonana, że nie zniosłaby obecności czarnego sąsiada, ba, nawet nie
      usiadłaby na krześle, na którym on siedział.
      I nie ma co używać ostrych słów, tylko dyskutujmy jak Czarny, bez obrażania.
      Temat jest trudny, ale warto i trzeba uświadamiać sobie oraz innym, że
      etnocentryzm jest niedobrą drogą, a antysemityzm - po prostu wstrętny. I wynika
      chyba z zazdrości, bo jakoś nikt nie zacietrzewia się, gdy mowa np. o
      ewangeliku. Ale np. świadkowie Jehowy też już wzbudzają niezdrowe emocje…
      Czyli co? Szwankuje wychowanie.
      Chyba już czas najwyższy kształtować postawy nowego pokolenia w sposób
      nowoczesny i otwarty dla kolorowego, przebogatego wachlarza mieszkańców naszego
      globu.
      Ale czy to się kiedykolwiek uda?
      • kryzar dziwnym trafem zdewastowano akurat cmentarz 06.08.07, 15:56
        żydowski. Pewnie z głupoty. Jednak chyba tym być może młodym ludziom nikt nie
        powiedział, że o żydowski cmentarz powinno się dbać podobnie jak o cmentarze
        katolickie, prawosławne, ewangelickie czy miejskie.
        miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,4368071.html
    • filomena1 Umarł arcybiskup Paryża Lustiger syn zydowskiej ro 06.08.07, 20:53
      Arcybiskup był synem żydowskiej rodziny, jego matka zginęła w Obozie
      Auschwiz, On mając 40 lat konwerstował na katolicyzm i do 80 roku
      życia zrobił dosc błyskotliwą karierę. Był serdecznym przyjacielem
      JPII i ewentualnym jego następcą. [*]
      Może szkoda, że nim nie został.

Polacy, nie wszyscy, ale niestety większość, musza mieć swojego
      Kargula. I tym Kargulem jest sąsiad, Jugol . Żyd. Mason, Każdy inny.
      Niestety szara populacja kraju nadwiślańskiego tak ma, że wszystko
      co inne jest winne wszystkiemu co nie takie jak oczekiwane.

• filomena1 konwertował 06.08.07, 20:54
        przepraszam za literowke
        • kryzar wstyd, wstyd- szkoda, że głupota nie boli 08.08.07, 10:32
          wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4372969.html
          powinnam to wkleić do kącika prasowego ale tu bardziej pasuje
          • czarny.humor Tak!! Czytałem już z samego rana ten artykulik. 08.08.07, 10:53
            Zaraz mi przyszło do głowy, co by takie bydlę mówiło, gdyby do Polski przyjeghał ortodoksyjny Żyd w czarnym kapeluszu i wszedł do kościoła.

Te kanalie nie są w stanie pojąć takich prostych analogii?!
            • filomena1 Re: Tak!! Czytałem już z samego rana ten artykuli 08.08.07, 11:11
              zaraz. zaraz co chciałes powiedzieć ?

Przecież w Kowbojskim kapeluszu do Koscioła tez. wejsc ani nie
              należy ani nie wolno.
              • czarny.humor Re: Tak!! Czytałem już z samego rana ten artykuli 08.08.07, 11:32
                Racja Fil!!
                Absolutna racja!

Na początku wpisałem własnie kapelusz kowbojski, ale przed wysłaniem zmieniłem. Masz słuszność to błąd.

Mea culpa!

smile))
          • filomena1 Nie wys: wstyd, wstyd- szkoda, że głupota nie boli 08.08.07, 11:08
            Nie wystarczy . wpisac do tutejszych linkow prasowych.
            trzeba złożyc wprost protest do
            Wicedyrektor CODN Witold Kowalczyk
            wpisac w forum wiadomosci. cos wiecej zrobic.
            Zbierac podpisy oburzenia.
            rozpowrzechnianie wiadomosci o fakcie nieczego nie zmieni....to tak
            jakbysmy patrzyli na przestepstwo i tylko sobie o nim opowiadali.
            Natomist nic nie robili aby ..... takowe sie nie powtarzalły i aby
            sprawca dostał po nosie. Poki co nawet nie wie, ze jest glupi.

Prawie kazdy z ostatnich Prezydentow USA i nie tylko zakladało na
            glowe jarmulke. Aby okazac respekt.
            Mozna tez isc do synagogi w charakterze turysty z gola glowa . Ale
            szczytem bezczelnosci i tupetu a wrecz obrazy jest jakis kapelusz
            kowbojski. Ktory nie jest zadnym symbolejm wyznania.
            Do meczetu wchodziłam z nakryta glowa i w zakrytch kolanach i
            ramionach,
            Takze do katakumb przy via Appia Antica w Rzymie do niedawna nie
            wpuszczano w krotkich spodenkach albo mini i z glymi plecami.
            Do Sw,Piotra w Watykanie rowniez rozdawano chustki.
            Nie wiem jak teraz . bo ostatnio nie byłam.
            • kryzar my to możemy 'pisać na Berdyczów' 08.08.07, 12:11
              przecież ten człowiek ma takie poglądy jakie ma władza, a PiS-owa władza wraz z
              koalicjantem to jak to powiedział kiedyś starszy brat to samo dobro. A mamy taką
              władzę jaką sobie wybraliśmy.
              Przecież nie tylko ten jeden człowiek wypowiada publicznie banialuki, tak
              mądrali mamy więcej w obecnych władzach i tych najwyższych i tych samorządowych.
              W naszym katolickim kraju największe pole do popisu miałby KK, ale
              przedstawiciele Pana Boga mają podobne poglądy do naszych władz. I tak kółko się
              zamyka
              • filomena1 Re: my to możemy 'pisać na Berdyczów' 08.08.07, 12:41
                Pan Trzaskowski . winien wyleciec z trzaskiem. )sic! nomen omen)
                Pan Kowalczyk takze.
                A KK.? z pewnoscia zareagowałby gdyby Trzaskowski w tymże kapeluszu
                wszedł do koscioła ....
                Jesli zakładasz z gory , że Berdyczow. to nawet nie probujesz. To
                tez smutne, Przecież dzis nikt na Sybir nie zsyła.
            • e-baba Re: wstyd, wstyd- szkoda, że głupota nie 08.08.07, 12:15
              Jeżeli "takie będzie nauczycieli chowanie", jakie zapowiada swoją
              postawą urzędnik Centralnego Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli - to
              nie daj Boże być ich uczniem.
              • czarny.humor Za sugestią Fil, napisałem maila do CODN. 08.08.07, 12:48
                Na adres:
                codn@codn.edu.pl

Protest.

Jako Polak i katolik, stanowczo protestuję przeciwko postępowaniu pana Tadeusza Trzaskowskiego podczas warsztatów o Holokauście w Izraelu oraz przeciwko bagatelizowaniu tych incydentów przez CODN w osobie pana dyrektora Witolda Kowalczyka.

To haniebne postępowanie i całkowity brak krytycyzmu ze strony przełożonych pana Trzaskowskiego, nie przynosi krajowi nic, poza niesławą i utrwaleniem szkodliwego wizerunku Polak - antysemita. Domagam się i spodziewam, przykładnego ukarania pana Trzaskowskiego i wszystkich osób odpowiedzialnych za próby lekceważenia jego niecnych, obraźliwych poczynań oraz publicznego ich potępienia.

Imię Nazwisko

Jakby ktoś chciał wykorzystać tę treść, albo może poprawić, to nie mam nic przeciwko temu!!

smile))
                • filomena1 Re: Za sugestią Fil, napisałem maila do CODN. 08.08.07, 21:26

Czarny Humrze.
                  Dziekuje.
                  Cieszę się. W końcu możemy sobie powiedzieć. że nie siedzieliśmy z
                  założnymi rękami. że troszczymy się o .... wychowanie młodzieży.
                  Przecież to kadra nauczycielska.
                  A zdaje mi się , że tu sporo emerytowanych nauczycieli na forum.
                  Oburza chyba taki reprezantan zawodu. jakże zacnego i trudnego.
                  Rzecz w tym , ze tacy trzskalscy i kowalczyki czy jakim tam,
                  świadczą o poziomie kultury .
                  Wlazł jak do chlewika do Świątyni, tym razem Synagogi , a innym do
                  innej,
                  wg mnie będzie to działanie antypolskie. Działanie na szkodę dobrego
                  imienia Polski i zawodu nauczycielskiego.
                  Dlategtego jestem oburzona biernym przyglądaniem się. Narzekać nie
                  sztuka,
                  Dlatego Bardzo Dziekuję Ci Czarny Humorze.

Centralny Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli
                  Al. Ujazdowskie 28
                  00-478 Warszawa tel. (+48 22) 345-37-00
                  fax (+48 22) 345-37-70
                  e-mail: codn@codn.edu.pl
                  • e-baba Re: Za sugestią Fil, napisałem maila do CODN. 08.08.07, 22:16
                    Masz rację, Filomeno. A Tobie Czarny - dziękuję za tekst maila,
                    który wykorzystałam.
                    • kryzar a ja uważam, że pisanie protestu 09.08.07, 08:20
                      przez e-maila nic nie załatwi.
                      1.ktoś od razu skasuje
                      2.ktoś poczyta i skasuje
                      3.przeczyta i przekaże wyżej a rozpatrzy pan Trzaskowski, czyli
                      będzie sędzią we własnej sprawie i skasuje.
                      Można pisać ewentualnie przez zwykłą pocztę, ale najważniejsze są wybory. To
                      wtedy mamy najwięcej do powiedzenia tylko nam się nie chce skorzystać z tej
                      możliwości, bo wolimy siedzieć w domu.
                      Zbytnio też słuchamy klechy i wierzymy w rządy "mocnej ręki".
                      No i mamy co mamy.
                      A teraz to należy trzymać kciuki aby wybory się odbyły, bo marzenia starszego
                      brata o rządzeniu do 91 roku życia wcale nie są takie nierealne. On bardzo kocha
                      władzę, nawet bardziej niż brata
                      • maladanka Re: a te dzieciaki? co mi winne? 11.08.07, 10:18
                        W ramach Festiwalu Mniejszości Narodowych w moim miasteczku oprócz
                        innych zespołów występowała młodzież z Izraela przyjmowana
                        owacyjnie -tańczyli i spiewali wspaniale.Wystepy odbywaly sie na
                        Rynku,tłum ludzi,brawa,wspaniała atmosfera.
                        usłyszałam jak młody chłopak mówi do kolegi: ty,ja nie wiedziałem,że
                        u nich dziewczynom wolno tańczyć smile.No i zobaczył jak pięknie
                        tańczą..
                        img74.imageshack.us/my.php?image=festiwal0551sa9.jpg
                        img75.imageshack.us/my.php?image=festiwal0661bn5.jpg
                        img75.imageshack.us/my.php?image=festiwal1331da0.jpg
                        img170.imageshack.us/my.php?image=festiwal1351oq3.jpg
                        • fleur1 co tobylo za monstrum madzia-tadzia? 25.08.07, 22:55
                          nie podoba mi sie takie wichrzenie, pewnie sie wybrała na FS (forum
                          świat), tam są tacy jak ona, ale co zrobić są takie elementy
                          wszędzie.
                          Cieszę sie, że sobie to poszło, chyba juz nie wróci.
                          • fleur1 A dana33 to moja znajoma... 25.08.07, 22:57
                            Dano zagladaj do nas, a jak bede znow w Twoim kraju to się
                            spotkamy jak poprzednio w Jerozolimie i będe jadła u Ciebie
                            pyszne jedzenie.
              • e-baba Polska - kraj z tolernacji słynący... 08.08.07, 12:49
                50 członków Obozu Narodowo-Radykalnego w ostatnią sobotę czerwca w
                Myślenicach dało wyraz swojej sympatii do narodu żydowskiego.
                Przyjechali z okazji "71. rocznicy "najazdu na Myślenice" Adama
                Doboszyńskiego - największe przed wojną antyżydowskie zamieszki,
                podczas których bojówki splądrowały żydowskie sklepy i próbowały
                podpalić synagogę".
                Odziani w specjalne dla celów takich manifestacji stroje
                organizacyjne - niosąc sztandary, wznosili róznorodne okrzyki,
                które obserwatorzy oraz prasa - oczywiście niesłusznie ( bo Polacy
                to naród tolerancyjny wielce, który umie żyć w symbiozie z innymi
                nacjami, zawsze gotów przyjmowac od innych dobre wzorce) - określiła
                jako antyżydowskie.
                serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,4352363.html
                I jeszcze - chciałabym wątpiących (a raczej wątpiącą) w antysemickie
                postawy większości Polaków zaprosić do Łodzi. W mieście tym, które
                powstało w wyniku działań ludzi czterech narodowości, w którym
                kiedys obok siebie one funkcjonowały - trudno znależć kawałek muru,
                na którym nie znajdowałyby się antysemickie napisy. Jeżeli jestesmy
                więc narodem tak tolerancyjnym wobec innych nacji - jaki sens
                miałaby akcja "Kolorowa Tolerancja", mająca na celu m.in.
                przeciwstawianie się nietolerancji i ksenofobii. W ramach tej akcji
                co roku 21 marca w Łodzi "zamalowywane są obraźliwe napisy na
                murach, odbywają się spotkania z przedstawicielami różnych
                narodowości, wyznań i kultur. Odbywają się projekcje filmów, a w
                mieście otwarte są wszystkie świątynie, w których prowadzone są
                prelekcje. W akcji corocznie bierze udział młodzież szkolna,
                studenci, dziennikarze, politycy, urzędnicy, oraz liczne organizacje
                pozarządowe."

A duma i poczucie tożsamości narodowej mogą doskonale funkcjonować
                obok szacunku dla innych narodowości. A odnośnie wstydu, o ktorym
                pisała MadziaTadzia - mnie jest wstyd za tych, ktorym tak trudno
                jest to zrozumieć.
                • dankarol Re: Polska - kraj z tolernacji słynący... 08.08.07, 14:36
                  No my jesteśmy tolerancyjni, z tym że każdy dla siebie. Tolerancja się kończy
                  gdy chodzi o innych, o sąsiada, współpasażera, a często nawet członka rodziny.
    • goskaa.l Re: Polaków ciągle oskarża się o anysemityzm!? 08.08.07, 13:45
      Nie mogę pojąć takiego poglądu.
      Ktoś kiedyś (Jezus, kiedy żył) powiedział: "niech rzuci kamieniem
      ten, kto jest bez winy".
      Kurczę, przecież w Polsce "prawdziwych Polaków" jest jak na
      lekarstwo!
      Już tłumaczę, co mam na myśli:
      Prawdziwym Polakiem jest ten, w którego żyłach płynie wyłącznie
      polska krew. W obliczu tylu wojen, nawałnic, kataklizmów dziejowych,
      przewałek obcych wojsk i szukających schronienia (Turcy, Tatarzy,
      Rusini, Niemcy, Włosi, Francuzi, Szwedzi, Holendrzy itd) chyba ze
      świecą można szukać takiego, kto ma wyłącznie polskich przodków.
      A w obliczu wieloletniej obecności na polskich terenach nacji
      zydowskiej nie uwierzę, żeby nie zdarzały się związki Polek(-aków) z
      Żydami(-ówkami).
      Twadycja polskiej tolerancji powodowała ciągłą obecność "obcych" w
      Polsce. Nie mogę zrozumieć, że teraz się tę wielowiekową tradycję
      chce wyrzucić do kosza i zastąpić poglądami żywcem wziętymi z
      nacjonalizmu, którego najgorszego wydania świadkami byli nasi
      rodzice!
      Oburzają mnie takie poglądy!
      Wśród moich znajomych są niepełnosprawni, a moja bliska koleżanka na
      syna Mulata. Miałam niejednokrotnie okazję obserwować, jak tacy
      ludzie są traktowani przez niektórych "pełnosprawnych". To jawna
      dyskryminacja!
      A wracając do słów Madzi:

> Może jeszcze niebawem okaże sie że to Polacy byli inspiratorami,
      > twórcami i wykonawcami obozów zagłady?

uważam, że trzeba jak krowie na rowie wciąż tłumaczyć i wyjaśniać
      tym, którzy tak sądzą, jak było naprawdę.

I takie jest moje zdanie.

Gośka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka