inka-1 06.12.07, 17:53 smakuje Wam tylko w Wigilie....ja uwielbiam kapot z suszonych owocow,ale wlasnie tylko w ten jeden dzien w roku....Karpia tez smazonego jem tylko w Wigilie(ale to z powodu osci ktore bardzo mnie denerwuja) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
natla Re: Czy jest jakas potrawa ktora .... 06.12.07, 18:14 Kiszony barszcz z *prawdziwymi* uszkami i strudel. No i ewentualnie w małych iklościach kutia. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Czy jest jakas potrawa ktora .... 06.12.07, 18:38 Karpia pokochałem w Wigilię , od tej pory stał się daniem spożywanym kilka razy do roku . a ponieważ wszystkie potrawy są postne więc je lubię , nawet śledzia w oleju z cebulką i ziemniakami , choć nie jadam takiego zestawu .Smakują mi bardzo prawdziwki obtaczane w bułce i smażone na patelni na oleju . Pycha!!!!)) Odpowiedz Link
inka-1 Re: Grzyby i zupke grzybowa..to ja... 06.12.07, 18:56 uwielbiam tylko zawsze zastanawiam sie czy to nie moj ostatni posilek..ja na grzybach sie nie znam (licze jak co roku na znajomych...i ze nie podrzuca mi muchomorka) Odpowiedz Link
regine Re: Czy jest jakas potrawa ktora .... 06.12.07, 19:04 Barszcz z uszkami, kutia( u mnie w domu jest to namiastka kutii, czyli kluski z : makiem, miodem, rodzynkami, śliwkami wędzonymi, skórką pomarańczową), karp w galarecie i racuszki z powidłami śliwkowymi i do tego dużo kompotu z suszonych owoców. W ciągu całego roku nie robię tych dań, są zarezerwowane tylko na Wigilię, i bardzo je lubię. Bo pozostałe robię. Odpowiedz Link
skrzydlate Re: Czy jest jakas potrawa ktora .... 06.12.07, 22:29 łaaaał.. w wigilie chce do domu!!! )) jaka cisza... i spokój, młode po raz kolejny usiłują mnie zwabić wspólnie z teściową do ichniej rodzinki na drugą wigilie tego samego wieczoru, ale .. ja wolę sobie posiedzieć w domciu, może wreszcie chwila na książkę.. nie lubię jeść.. nawet w wigilie... a jeśli to poprosze chleb z masełkiem i koperkiem oraz odrobina soli Odpowiedz Link
natla Re: Czy jest jakas potrawa ktora .... 06.12.07, 22:43 Dołącze do Ciebie ...w swoim domku, byle bezzzz koperku) Odpowiedz Link
dankarol Re: Czy jest jakas potrawa ktora .... 07.12.07, 01:28 zupa migdałowa, robię ją tylko na Wigilię i to co drugi rok Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: Czy jest jakas potrawa ktora .... 07.12.07, 08:04 Tylko w Wigilię bardzo smakuje mi kapusta z grochem. Poza tym karp, którego jemy tylko w tym dniu. Poza tym bardzo lubię wyjadać w pierwszy dzień świąt wigilijne "resztki"), natomiast zamrażam resztę kapusty z grochem, której zawsze więcej zostaje. Odpowiedz Link
inka-1 Re: ta kapusta z grochem... 07.12.07, 11:11 jadlam kiedys na Slasku byla palce lizac (a ja cos spartaczylam..) Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Czy jest jakas potrawa ktora .... 07.12.07, 20:17 inka-1 napisała: > smakuje Wam tylko w Wigilie....ja uwielbiam kapot z suszonych > owocow,ale wlasnie tylko w ten jeden dzien w roku....Karpia tez > smazonego jem tylko w Wigilie(ale to z powodu osci ktore bardzo mnie > denerwuja) Nie wyobrażam sobie na Wigilie karpia SMAŻONEGO ) Tylko na zimno w galarecie. Ewentualnie " po żydowsku " czyli m.inn. z migdałami i rodzynkami, oczywiście na zimno i w galarecie, bez dodawania żelatyny, tylko w takiej co sie wytworzy np. z gotowanych głów karpich. A do tego sos cumberland modyfikowany...dużo w nim borówek i chrzanu. Odpowiedz Link
baremi Re: Czy jest jakas potrawa ktora .... 07.12.07, 20:59 Ojejku! Jest 21,00, siedzę w wyrku, czytam i czuję, że będę musiała iść do kuchni, do lodówki... Tylko po co? Takich rzeczy tam nie ma. Wszystko bym zjadła. Odpowiedz Link
maladanka Re: Czy jest jakas potrawa ktora .... 07.12.07, 21:53 Kompot z siusiu...jak mówiła córka Kapusta z grochem Odpowiedz Link