Dodaj do ulubionych

Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie.

19.06.09, 20:39
Podobno na "puszczanie" wianków chodzi się raz, a może
jestem w błędzie ? Tylko w taką pogodę ?
Obserwuj wątek
    • polnaro Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 20:41
      Mogę puścić wianek na Wiśle przy domu, w Krakowie ktoś niech go łapnie.
      • izis52 Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 20:43
        Tylko czy pod prąd popłynie ?
        • polnaro Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 20:44
          Jak to ? Z prądem puszczam.
          • izis52 Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 20:52
            A skąd puścisz ?

Tyle uczuć mieści się między jednym uderzeniem serca a drugim.
            • natla Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 20:54
              Czy Wy już przestaniecie marzyć o tym puszczaniu big_grin
          • natla Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 20:52
            No właśnie....wianek się raz puszcza wink a w tych tłumach
            powtórnie się nie da. big_grin
            • izis52 Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 20:56
              Duuuży parasol i kapelusz z woalką ? big_grin
              • natla Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 21:01
                I co....?....może jeszcze mam ten parasol trzymać w czasie
                puszczania....wianka?
                • izis52 Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 21:05
                  To może taki ogrodowy ? Można jakoś trwalej osadzić w gruncie. big_grin
                • polnaro Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 21:07
                  Puszczę ten wianek u źródeł, jak wolisz na Białą, czy na Czarną Wisełkę?
                  Parasol nie przyda się, wieje, bezpieczniej w pelerynie.
                  • izis52 Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 21:15
                    Obie masz w zasiegu ? Cóś w tej polskiej geografii mało gramotna
                    jestem. Czarna chyba wredniejsza,to może do Białej ? Przypomnialam
                    sobie, że obie się łączą chyba w Wiśle ?
                  • polnaro Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 21:18
                    Wróćcie tu proszę i wytłumaczcie, czy w tradycji ludowej tylko raz puszczała
                    dziewczyna wianek na wodę?
                    Natlo, nie kombinuj i nie myśl o jego utracie.
                    • polnaro Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 21:19
                      Gramotnaś, gramotna.
                  • natla Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 21:23
                    Nie, nie będe ryzykować....przy tym wichrze i pelerynę trzeba
                    trzymać, bo zedrze on ci ją i będzie skandal.
                    • polnaro Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 21:26
                      Lubię skandale, szczególnie obyczajowe.
                      Może wreszcie ....ach, rozmarzyłam się.
                      • izis52 Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 21:29
                        A zechcesz zostać bohaterką ? I pozwolisz na filmowanie i
                        rozpowszechnianie choćby na użytek forum ?
                        • polnaro Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 21:34
                          "Bohaterką"? Ech, tylko na własny użytek.
                        • natla Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 21:34
                          To pytanie oczywiście do Wigi albo Polnarki. Ja jestem poza
                          podejrzeniami.! No!
                          • polnaro Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 21:42
                            Ho, że niby niebiańsko niewinna? A kto te puszczania /wianków?/ podciąga z
                            bukietem koniaku w domyśle?
                    • wiga2008 Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 21:28
                      Natla napisała:
                      >No właśnie....wianek się raz puszcza wink a w tych tłumach
                      >powtórnie się nie da.

No co Ty, właśnie w tłumach i po ciemku jest szansa puścić
                      wianek, hmmm....kolejny pierwszy raz. big_grin
                      • izis52 Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 21:39
                        Śmichy, chichy, ale jak tak dalej będzie lało, jutro bez trudu
                        balią do Wisły dopłynę w charakterze wianka.big_grin big_grin big_grin
                        • izis52 Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 21:42
                          Zapomniałam dodać, ze w nowozakupionym kostiumie kąpielowym, na
                          wszelki wypadek.
                          • natla Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 21:48
                            Hi, hi, a uważaj żeby Ci go mazutem nie oblipiło, albo jeszcze
                            czym gorszym! No i to materiały dobre na korki i wtedy będziesz juz
                            musiała uczestniczyć w puszczaniu wianków, bo wstyd nam
                            przyniesiesz big_grin
                            • natla Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 21:49
                              Myślisz Wiga, że te wianki aż do W-wy będą trwały?
                        • wiga2008 Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 21:45
                          A gdybyś dalej Wisłą planowała, to nie ma problemu.
                          Ja łapię Cię w Warszawie.
                          Ustalmy tylko przy którym moście.wink
                          • polnaro Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 21:50
                            Może taki spływ, to niezły pomysł?
                            • wiga2008 Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 21:56
                              Myślę,że do Warszawy i dalej, może tak do Gdańska ?
                              Polnaro, jeśli spływ to większa balia przydałaby się.big_grin
                              • polnaro Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 21:58
                                Wypożyczymy jakąś odpowiednio masywną.
                                • natla Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 22:04
                                  No, no....toście sie rozochociły....Gdańsk Wam w głowie! A może
                                  jeszcze na Morze północne i Atlantyk
                                  • polnaro Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 22:07
                                    Natla ma pomysł, czemu nie?
                            • izis52 Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 22:03
                              Kostium folią zabezpieczę, ale wypłynę tylko, gdy natura każe
                              pływać, bo co mi to za spływ brudną Wisłą ? Pływać to będę już za
                              tydzień po M.Jońskim jak uda się dolecieć jakimś szajbusem.
                              • polnaro Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 22:06
                                Szczęściara. Choroby morskiej się nie boisz?
                                • natla Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 22:07
                                  Proponuje do wianka doczepić miotłę odrzutową i wtedy nawet
                                  szajbus nie będzie potrzebny.
                              • natla Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 22:06
                                Izis....rzut szajbusem i już możesz wianki puszczać.....w czystej
                                wodzie
                                • izis52 Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 22:20
                                  Pomysł znakomity. A może taka teleportacja jak w telewizji na
                                  eurowyborach ? Dożyliśmy ciekawych czasów - bez podtekstu.
                                  • natla Re: Jutro wianki na Wiśle puszczają w Krakowie. 19.06.09, 22:34
                                    No tak, zostaje teleportacja, bo do czegóż by doczepić tę
                                    miotłę? big_grin Papatki.
                                    • wianki2009 A w Internecie Wianki cały weekend! 21.06.09, 10:45
                                      A w Internecie Wianki 2009 w MyDwoje.pl! I to cały weekend! Puść i
                                      odbierz wianek! Obchodź słowiańskie święto miłości także w
                                      Internecie!
                                      • izis52 Re: Wczoraj w krakowie 21.06.09, 18:59
                                        Mimo ulewy było super: koncert, dziewczyny na spadochronach, pokaz
                                        ogni.

muzyka.onet.pl/10174,66080,0,1,galerie.html
                                        • wiga2008 Re: Wczoraj w krakowie 21.06.09, 20:00
                                          Pozazdrościć Krakowowi takich imprez.
                                          Zaraz zaczyna się Festiwal Kultury Żydowskiej.
                                          Każdego roku planuję wybrać się na kilka imprez
                                          festiwalowych, ale jakoś nie wychodzi.
                                          Może w przyszłym roku...smile
                                          • izis52 Re: Wczoraj w krakowie 21.06.09, 20:23
                                            Też lubię festiwal na Kazimierzu. W tym roku mnie nie będzie, ale
                                            dzieci nagrają.
                                            • anoagata Re: Wczoraj w krakowie 21.06.09, 20:51
                                              No to możecie się czym pochwalić i uczestniczyć ja niestety z pod Rosji i Litwy
                                              tam nie być nie mam szans.
                                              • bona0601 Re: Wczoraj w krakowie 22.06.09, 09:39
                                                Ja też bliżej Twojego kierunku i tylko pozazdrościć takich imprez. Do Wisły też
                                                daleko...... U nas też jakieś imprezy bywają , ale na małą skalę i takie
                                                bardziej regionalne. Ostatnio to jakieś jadło regionalne prezentowano na rynku.
                                                Ale cóż , jaki region , takie imprezy , choć urody naszych terenów bronić będę
                                                jednakowoż. Prawda Anoagato? Pozdrawiam wszystkich , tych z wiankami i tych
                                                które już je puściły.
                                              • wadera1953 Re: anoagata 22.06.09, 10:27

Aniu jak oglądałam Nad Niemnem to była taka piękna scena z puszczaniem wianków.I
                                                tak pięknie śpiewali.
                                                • polnaro Re: anoagata 22.06.09, 13:50
                                                  Dziewczyny, wy nie czekajcie tylko same imprezkę szykujcie, wszędzie się uda,
                                                  skrzyknijcie tylko kogo trzeba i witajcie lato, może ... kurcze lać przestanie,
                                                  bo....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka