Dodaj do ulubionych

Park Wiecha

12.04.02, 01:11
Byłam dzisiaj w Parku Wiecha, jak szumnie nazywa sie skwerek przed teatrem
Rampa.
30% powierzchni zostało zabetonowane a w niebo sterczą jakieś kikuty
przypominajace niedokończony wiadukt nad Trasą Toruńską na Bródnie.
Wyglada, że na zakończenie swojej działalności gmina Targówek postanowiła
oszpecić jeszcze kawałek zielonego parku. Ohydnie to sie zapowiada:-(
Obserwuj wątek
    • Gość: beata_ Re: Park Wiecha IP: *.acn.waw.pl 12.04.02, 01:31
      Nie panikuj, może jak skończą, to będzie podobne do tego, co na obrazku
      pokazane było...Nie wyglądało najgorzej...
      • 0k0 Re: Park Wiecha 15.08.02, 13:35
        No i niestety, ale lena ma trochę racji.
        Oglądałem to wczoraj.
        Na tle trącącej tanim prowincjalizmem klasycystycznej bryły Teatru Rampa
        powstały megalityczne budowle, jako żywo przypominajace Stonehenge dla ubogich.
        Te tzw. pergole (chyba mają być ozdobą same w sobie bo na projekcie nie
        widziałem śladu obrastających je pnączy) obłożone piaskowcem mają się niby
        komponować z granitowymi ("na połysk") fontannami i kwietnikami. Całość
        utrzymana w tonacji skraczkowato-szarej. Może być oczywiście jeszcze gorzej. Na
        razie pergole są osłonięte przed przypadkowym uszkodzeniem w czasie trwania
        budowy. Ale za chwilę deski zostaną zdjęte i zjawią się graficiarze ze swoimi
        pomysłami na zbawienie świata. Taka kolumna to prawdziwe sanatorium dla tych
        biednych, potrzebujących odreagowania stresów wielkigo miasta, głupich małych i
        duzych sk....ów z zatagowanymi mózgami. Obsrana jest już elewacja Teatru. Na
        dużej okrągłej fontannie zrobiono pierwszy wrzut. Obok, na Kołowej robią nową
        elewację na bloku, która będzie dla nich jawną prowokacją.
        Jeśli miałbym coś doradzać, to doradziłbym włodarzom Targówka aby wyspułali
        jeszcze prę groszy i pokryli piaskowiec na pergolach substancją ułatwiającą
        zmywanie graffiti. Bo z piaskowca usunąć malunki jest najciężej.
        PS
        Widziałem, jak wiercą studnię oligoceńską i budują ujęcie wody. Ładnie jest
        ułożona (i ma ładny wzór), kostka na alejkach i wokół teatru. Na dokończenie
        czeka zrobienie wrotkowiska na śladzie dawnej ulicy Korzona.
    • palker Re: Park Wiecha - uroczyste otwarcie 03.10.2002 02.10.02, 20:20
      Pamiętałem, że był na forum wątek o Parku Wiecha:-) Ledwie go znalazłem w
      otchłani czasu.
      A powód jest, bo oto Park zostanie jutro o godzinie 14.00, uroczyście otwarty.
      Gdyby nie maleńka notatka petitem w dzisiejszej Stołecznej, mało kto by o tym
      wiedział. Gdy byłem w parku w ostatnią sobotę, mogłem już podziwiać ostateczny
      kształt dzieła.
      Na pergolach przymocowano kratki, po których - miejmy nadzieję - już na wiosnę
      wspinać się będą jakoweś pnącza, ogladałem stylowe ławeczki (przyśrubowane do
      podłoża, jak trzeba) i kosze na śmieci, nowe latarnie, no i czynne fontanny. W
      kwietnikach rosły kwiaty, które łagodziły surowość formy architektonicznej.
      Odnowiono elewację parteru teatru "Rampa", przez co na czas jakiś zniknęły tagi
      graficiarzy.
      Zaintrygował mnie mały granitowy postumencik stojący przed główną fontanną, w
      osi założenia. Podobno ma to być zegar słoneczny. Na bocznej płaszczyźnie
      zegara można będzie zobaczyć, "rżnięty na kamieniu", herb gminy Targówek. Na
      wieczną pamiątkę, że była.
      PS
      Obok parku, na Handlowej przy Lusińskiej, kończy się budowa domu spółdzielni "U
      Złotopolskich". Ciekawa jest bryła tego siedmiopietrowca (z elementami
      stylu "zig-zag"). Gdyby elewację budynku pokryć czymś szlachetniejszym, np.
      płytami z piaskowca, miałby wyglad skromnego apartamentowca. Niestety elewacja
      jest śnieżnobiała. Ale cóż można wymagać przy cenie z metra wynoszącej 2,8 tys.
      Jednego można przyszłym lokatorom tego budynku pozazdrościć: bliskiego
      sąsiedztwa parku.
      • Gość: beata_ Re: Park Wiecha - uroczyste otwarcie 03.10.2002 IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 02.10.02, 20:36
        Jak nie zabłądzę, to może pojadę popatrzeć, jak to się na Targówku parki
        otwiera:-)
        • sloggi Re: Park Wiecha - uroczyste otwarcie 03.10.2002 02.10.02, 20:46
          Koło weekendu podjadę z ciekawości, cóż to za cacko nam gmina za grube miliony
          zrobiła.
          A, że dojadę dziurawymi ulicami - to już szczegół.
          • palker Re: Park Wiecha - uroczyste otwarcie 03.10.2002 02.10.02, 20:57
            A propos ulic: "od zawsze" istniał projekt poprowadzenia ulicy Pratulińskiej od
            Zacisza, aż po jej dawny odcinek będący polna drogą biegnącą od Tykocińskiej w
            stronę Hit'a.
            Na odcinku od Trockiej zamiast ulicy jest bazarek. Zbudowanie Parku Wiecha
            chyba na zawsze pogrzebało mozliwość poprowadzenia Pratulińskiej od Handlowej
            do Ossowskiego. A ja myślałem, że pojadę kiedyś Pratulińską do wiaduktu nad
            Radzymińską i dalej, wyremontowaną Naczelnikowską, Zabraniecką aż do Rembertowa.
            • sloggi Re: Park Wiecha - uroczyste otwarcie 03.10.2002 02.10.02, 20:59
              Miała biec ulica i linia tramwajowa (wydłużona ze Stalowej).
              Dobrze, że na Pratulińską nie ma żadnego adresu, bo to dwie ulice z jedną nazwą.
              • palker Re: Park Wiecha - uroczyste otwarcie 03.10.2002 02.10.02, 21:05
                sloggi napisał:

> Miała biec ulica i linia tramwajowa (wydłużona ze Stalowej).
                > Dobrze, że na Pratulińską nie ma żadnego adresu, bo to dwie ulice z jedną
                nazwą
                Mieszkałem czas jakiś w budynku położonym de facto przy Pratulińskiej, ale
                adres miałem Orłowska, choć nie była to ulica, a dróżka spacerowa biegnąca
                wzdłuż budynków od Trockiej do Złotopolskiej.
                • sloggi Re: Park Wiecha - uroczyste otwarcie 03.10.2002 02.10.02, 21:07
                  Jest taka pięknie zadrzewiona alejka od Orłowskiej do Trockiej, ślad po dawnej
                  ulicy Orańskiej, na której mieszkał brat mojego Dziadka.
                  Teraz nazwy Orańska nie ma już na planach miasta ( ostatni raz była użyta w
                  1987 roku ).
                  • palker Re: Park Wiecha - uroczyste otwarcie 03.10.2002 02.10.02, 21:14
                    sloggi napisał:

> Jest taka pięknie zadrzewiona alejka od Orłowskiej do Trockiej, ślad po
                    dawnej
                    > ulicy Orańskiej, na której mieszkał brat mojego Dziadka.
                    > Teraz nazwy Orańska nie ma już na planach miasta ( ostatni raz była użyta w
                    > 1987 roku ).
                    Czy to ta, która biegnie na tyłach parkingu przy Trockiej i wzdłuż przedszkola?
                    Czy też alejka prostopadła do Trockiej? Jest też trzecia, która przecina plac
                    zabaw i od Orłowskiej biegnie ku staremu kawałkowi Korzona, gdzie miały powstać
                    budynki TBS-u. Wszystkie trzy alejki są pieknie zadrzewione:-)
                    • sloggi Re: Park Wiecha - uroczyste otwarcie 03.10.2002 03.10.02, 08:07
                      To jest alejka vis-a-vis przystanku na Trockiej.
                      Obok jest chyba jakaś altanka śmietnikowa, asfalt zaczyna się od trawnika i tak
                      samo się kończy.
        • palker Re: Park Wiecha - uroczyste otwarcie 03.10.2002 02.10.02, 20:47
          Gość portalu: beata_ napisał(a):

> Jak nie zabłądzę, to może pojadę popatrzeć, jak to się na Targówku parki
          > otwiera:-)

Tylko nie zapomnij później o tym opowiedzieć na forumie:-)
          • Gość: beata_ Re: Park Wiecha - uroczyste otwarcie 03.10.2002 IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 02.10.02, 21:01
            Nie zapomnę - muszę tylko dotrzeć, gdzie trzeba:-)

Ps.
            Tzn. NIC nie muszę!
            • sloggi Re: Park Wiecha - uroczyste otwarcie 03.10.2002 02.10.02, 21:08
              Gość portalu: beata_ napisał(a):

> Nie zapomnę - muszę tylko dotrzeć, gdzie trzeba:-)
              >
              > Ps.
              > Tzn. NIC nie muszę!

Nic na siłę, wszystko młotkiem.
              mam nadzieję, że wreszcie wyjdę z tej pracy :((((
    • jedrzej! Re: Park Wiecha 02.10.02, 23:41
      byłem na otwarciu. tłum napędzony przez gminę postaci przedszkolaków z
      okolicznych placówek. Zespół Tin-Tilo śpiewający z balkonu. Burmistrz
      przemawiający do ludu i szykujący się do tego vice, który nie został poproszony
      do przemowy, stanowiło ciekawy widok. Na końcu tłum mieszkańców, który rzucił
      się do żółtego namiotu gminy z jedzonkiem, kanapkami i ciastkami i brał
      wszystko co się dało do kubków, kieszeni i siatek...
      Jedynie dzieci się dobrze bawiły i to powinno cieszyć.
      • palker Re: Park Wiecha 02.10.02, 23:49
        jedrzej! napisał:

> byłem na otwarciu. tłum napędzony przez gminę postaci przedszkolaków z
        > okolicznych placówek. Zespół Tin-Tilo śpiewający z balkonu. Burmistrz
        > przemawiający do ludu i szykujący się do tego vice, który nie został
        poproszony
        >
        > do przemowy, stanowiło ciekawy widok. Na końcu tłum mieszkańców, który rzucił
        > się do żółtego namiotu gminy z jedzonkiem, kanapkami i ciastkami i brał
        > wszystko co się dało do kubków, kieszeni i siatek...
        > Jedynie dzieci się dobrze bawiły i to powinno cieszyć.
        Jędrzej! To o czym pierdzielił dzisiaj w Stołku niejeki "kuch", który podpisał
        notatke w dziale Zapowiedzi-jutro, gdzie obwieszcza, ze uroczyste-ości maja sie
        odbyc dopiero?
        • Gość: beata_ Re: Park Wiecha IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 02.10.02, 23:59
          palker napisał:

> jedrzej! napisał:
          >
          > > byłem na otwarciu. tłum napędzony przez gminę postaci przedszkolaków z
          > > okolicznych placówek. Zespół Tin-Tilo śpiewający z balkonu. Burmistrz
          > > przemawiający do ludu i szykujący się do tego vice, który nie został
          > poproszony
          > >
          > > do przemowy, stanowiło ciekawy widok. Na końcu tłum mieszkańców, który rzu
          > cił
          > > się do żółtego namiotu gminy z jedzonkiem, kanapkami i ciastkami i brał
          > > wszystko co się dało do kubków, kieszeni i siatek...
          > > Jedynie dzieci się dobrze bawiły i to powinno cieszyć.
          > Jędrzej! To o czym pierdzielił dzisiaj w Stołku niejeki "kuch", który
          podpisał
          >
          > notatke w dziale Zapowiedzi-jutro, gdzie obwieszcza, ze uroczyste-ości maja
          sie
          >
          > odbyc dopiero?

No proszę, a ja się już nastawiłam na to jutro :(((
          I nie będzie nawet jak u Rzymian ('sero venientibus - ossa'), bo ości
          (uroczyste) też już były, buuuuuuu!
        • jedrzej! Re: Park Wiecha 04.10.02, 00:59
          widać zapchaj dziura musiała być
      • palker z innej beczki 02.10.02, 23:53
        Słyszałem, ze harcerskie dróżki mojego dziecka przecięły sie w końcu z twoimi:-)
        • jedrzej! Re: z innej beczki 04.10.02, 01:00
          palker napisał:

> Słyszałem, ze harcerskie dróżki mojego dziecka przecięły sie w końcu z
          twoimi:-
          > )

szczerze to nie wiem, czy się przecieły.
      • Gość: beata_ Re: Park Wiecha IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 04.10.02, 23:23
        jedrzej! napisał:

> byłem na otwarciu. tłum napędzony przez gminę postaci przedszkolaków z
        > okolicznych placówek. Zespół Tin-Tilo śpiewający z balkonu. Burmistrz
        > przemawiający do ludu i szykujący się do tego vice, który nie został
        > poproszony do przemowy, stanowiło ciekawy widok. Na końcu tłum mieszkańców,
        > który rzucił się do żółtego namiotu gminy z jedzonkiem, kanapkami i ciastkami
        > i brał wszystko co się dało do kubków, kieszeni i siatek...
        > Jedynie dzieci się dobrze bawiły i to powinno cieszyć.

Taaaa, dzieci zachwycone były rybkami, które wpuszczono do fontanny, jak
        słyszałam. Przeleciałam się, mimo że już po otwarciu, popatrzeć na to cudo
        i...rozczarowana jestem :( Cudo takie sobie, rybek nie ma (pewnie w nocy ktoś
        wyłowił), budynku teatru nic nie jest w stanie upiększyć, a mozolnie nasadzane
        na ostatni gwizdek krzewy i inne zielsko albo zdechną, albo zostaną 'wyłowione'
        jak te rybki.
        Ale, żeby nie robić za ostatnią marudę dodam, że park ten ma jedną niewątpliwą
        zaletę - JEST i aż miło popatrzeć, że tętni życiem:-) Oby jak najdłużej nie
        tylko w niezmienionym, ale coraz lepszym stanie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka