noajdde 17.05.09, 18:55 Wszystko jedno, stary czy nowy. Co warto byłoby zobaczyć, czy raczej co ostatnio oglądaliście wartościowego. Jeśli o mnie chodzi, wczoraj oglądałem "Felon". Może nie jest to arcydzieło ale polecam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mort_subite Był tu do niedawna przyklejony wątek filmowy... 17.05.09, 21:01 ...ale komuś to przeszkadzało i już przyklejony nie jest, w związku z czym zginął wśród masy innych. Długi był i sporo opinii o niekoniecznie najnowszych filmach można było znaleźć. Ostatnio, w ramach zabijania czasu na zwolnieniu lekarskim, obejrzałem "In Brugge" (w zaiste genialnym polskim "tłumaczeniu" tytuł tego filmu to "Najpierw strzelaj, potem zwiedzaj"; albo odwrotnie, nie chce mi się sprawdzać). Osobliwy film, historia dwóch płatnych morderców, wysłanych przez bossa na przymusowy urlop w Brugii po tym, jak spartolili robotę, zabijając przy tym dziecko. Osobliwy, ale klimatyczny. Uważam, że warto poświęcić tych ca. 100 minut. BTW Trzeba się będzie to tej Brugii wybrać któregoś dnia... Odpowiedz Link
pani.jola Re: Był tu do niedawna przyklejony wątek filmowy. 22.12.09, 10:39 Film jest doskonały, 100 minut warto poświęcić ,-)) Odpowiedz Link
vegge Re: Jaki film polecacie? 19.05.09, 09:25 "Walc z Bashirem", autentycznie poruszający dokument, a do tego w formie animacji, pychotka . W kinie to chyba będzie już ciężko obejrzeć, ale może pojawi się niedługo na DVD Odpowiedz Link
alo_ha Re: Jaki film polecacie? 18.12.09, 12:37 Potwierdzam Walc z Baszirem super. Ze swojej strony dodam 4 miesiące 3 tygodnie i 2 dni - film mocny ale świetny no i najzabawniejszy dokument jaki widziałam Spotkania na krańcu świata Herzoga - boski. Odpowiedz Link
koss.ania Re: Jaki film polecacie? 19.05.09, 13:06 Z czystym sumieniem mogę polecić serial "True Blood", jak do tej pory ukazał się pierwszy sezon...Mnie pochłonął bez reszty... Tam jest taki wampir, o imieniu Bill, dziewczyny...mówię wam...jakie on ma spojrzenie...ech... Odpowiedz Link
kostadinn Re: Jaki film polecacie? 19.05.09, 18:18 czarno-biały "Pora umierać" z Szaflarską. kapitalny jest już sam początek. Odpowiedz Link
rasage Re: Jaki film polecacie? 22.05.09, 15:31 Niezly jest Tajne przez poufne . Mozna sie niezle posmiac D Odpowiedz Link
zielona_fasolka Re: Jaki film polecacie? 18.12.09, 20:21 Tajne przez poufne to naprawde niezly film i nie tylko do smiechu. Mnie raczej nastroil filozoficznie... Ktos tez polecal tutaj 500 dni milosci - ponadprzecietna komedia romantyczna. Tegoroczny Stan gry - polecam. Odpowiedz Link
mort_subite Re: Jaki film polecacie? 19.12.09, 00:09 zielona_fasolka napisała: > Tajne przez poufne to naprawde niezly film i nie tylko do smiechu. Mnie raczej > nastroil filozoficznie... Zasnąłem w połowie. Ale może miałem po prostu zły dzień... Odpowiedz Link
zielona_fasolka Re: Jaki film polecacie? 19.12.09, 22:50 mort_subite napisał: > Zasnąłem w połowie. Ale może miałem po prostu zły dzień... Bo filmy najlepiej ogląda się w kinie, a nie w łóżku... A, i jak się ma poczucie humoru, dobry na pierwszą randkę z neta. Odpowiedz Link
chinsk.i.smok Re: Jaki film polecacie? 20.12.09, 09:07 Mnie się udało zasnąć w kinie... Odpowiedz Link
zielona_fasolka Re: Jaki film polecacie? 20.12.09, 12:13 Są gusta i guściki (jak już filmowo). Przynajmniej odpoczęłaś... Odpowiedz Link
1stwojtek Re: Jaki film polecacie? 18.12.09, 09:47 Ja polecam Mamma Mia!. Podobają mi się nowe aranżacje mojej ulubionej muzyki Abby, poza tym niezła fabuła i aktorstwo. Zapraszam do oglądania Dla tych, co nie wiedzą o jaki film chodzi : mamma mia film - odnośnik do recenzji. Odpowiedz Link
rrrmarek Re: Jaki film polecacie? 18.12.09, 13:05 "Lars and the real girl" - kompletnie niezauważony przez dystrybutorów, fantastyczny film sprzed chyba dwóch lat, niedawno wyszedł na dvd, ale w wypożyczalniach go nie widziałem. Polski tytuł- "Miłość Larsa". Mnie się kojarzy z "Jabłkami Adama" - też się dzieje gdzieś w Skandynawii i podobny nastrój - trochę groteska, trochę bajka, trochę śmieszne i trochę do refleksji. Polecam serdecznie. www.filmweb.pl/f337532/Mi%C5%82o%C5%9B%C4%87+Larsa,2007 Odpowiedz Link
mort_subite Re: Jaki film polecacie? 19.12.09, 00:08 natalia327 napisała: > angelo 11226@tlen.pl Tytuł filmu nader intrygujący... ;-P Odpowiedz Link
ruda.ryba Re: Jaki film polecacie? 20.12.09, 12:18 ja ostatnio widziałam dwa filmy, które wywarły na mnie duże wrażenie: Tybetańska księga umarłych i Ślepy los Odpowiedz Link
noajdde Re: Jaki film polecacie? 20.12.09, 15:02 Widziałem coś genialnego. No może w połowie genialnego. Druga połowa była już dość schematyczna. Mam na myśli animację "Up". Nie wiem jaki nadano polski tytuł. A drugą genialną rzeczą jest również animacja "9". Polecam obie. Zawierają piękne przesłania, niekoniecznie dla dzieci. Odpowiedz Link
cafem Re: Jaki film polecacie? 20.12.09, 15:24 "The score", zdaje sie ze po polsku "Rozgrywka". Genialny. Odpowiedz Link
jan_owy Re: Vicky Cristina Barcelona! 20.12.09, 17:06 Wczoraj obejrzałem. Polecam gorąco! Bardzo mi się podobał. Poza tym tematyka jest bliska trochę nam - singlom. Bo opowiada o relacjach damsko-męskich, mocno zawiłych. Odpowiedz Link
mojave777 Re: Jaki film polecacie? 21.12.09, 10:19 "Nord" - ascetyczny, miejscami niesamowicie zabawny, błyskotliwy film. eM. ___ Ze wszystkich pięknych, bezlitosnych kłamstw, które powtarzają ludzie najokrutniejsze jest to zwane miłością Odpowiedz Link
vella84 Re: Jaki film polecacie? 25.12.09, 20:44 już o tym było-In Bruges najpierw.strzelaj.potem.zwiedzaj.filmweb.pl/ poza tym jestem fanką -hehe śmiesznie to brzmi.. dr Housa mało co na ekranie wydaje mi się tak wysokich lotów; inteligentne poczucie humoru,ciekawe przypadki medyczne.. Odpowiedz Link
mort_subite Gran Torino 26.12.09, 15:50 Prosta historia, opowiedziana za pomocą prostych środków, bez zadęcia i ucieczki w efekty, wybuchy, kaskaderkę czy też miałką czułostkowość. Dowód na to, że Clint Eastwood się nie starzeje, tylko dojrzewa. Artystycznie. Odpowiedz Link
mort_subite Avatar 04.01.10, 00:08 Film, który zanim wszedł na ekrany, obrósł niesamowitym hype'm... I wiecie co? Jest tak dobry, jak cała ta marketingowa otoczka sugerowała. Serio. Oczywiście pod warunkiem, że widz "kupuje" szeroko rozumianą fantastykę. Historia - jeśli chodzi o główny wątek - w zasadzie nieskomplikowana. Ot, takie story o pozaziemskiej Pocahontas. Zarzut? Ależ skąd, taka historia po prostu pasuje do całości. Że mało oryginalne? A kto teraz wymyśla NAPRAWDĘ oryginalne historie? Istotą rzeczy jest umiejętność takiego opowiedzenia tego samego podania, tej samej legendy, aby nadać opowieści oryginalny, specyficzny sznyt, własny smak. A tu zarówno scenariusz, jak i reżyseria stają na wysokości zadania. Wśród hollywoodzkich twórców "wysokobudżetowych", James Cameron jest jednym z najbardziej utalentowanych, ma w sobie najwięcej iskry bożej. Stworzył opowieść spójną, przykuwającą uwagę, logiczną, poprowadzoną z żelazną konsekwencją, zarówno bez mielizn czy przestojów, jak i bez nadmiernego pośpiechu, czy też przelatywania "po łebkach" po istotnych wątkach. Każdy kadr, każda scena ma swoje miejsce. W filmie widać te gigantyczne miliony, wpakowane w efekty specjalne. Jednakże nie są to efekty "efekciarskie", po prostu cała strona wizualna jest jednym wielkim efektem specjalnym, podanym jednakże tak naturalnie, że w zasadzie w ogóle się nie zwraca uwagi na tą "specjalnoefektowość". Widzimy po prostu niesamowity, wykreowany z ogromnym rozmachem świat, rządzący się własną logiką, piękny i niebezpieczny. Nic w nim nie razi sztucznością, co samo w sobie jest osiągnięciem. Oczywiście można ponarzekać, że całość jest natrętnie proekologiczna, ale - jak dla mnie, typa bynajmniej nie z tych bardzo "green" - tak naprawdę trzeba dozy złej woli, by się tego czepiać. "Avatar" to pierwszy film, jaki widziałem w kinie w tym roku. I mam wrażenie, że trudno będzie przez kolejnych circa 360 dni znaleźć na naszych ekranach coś, co będzie - jako całość - dużo lepsze. Strasznie żałuję, że nie mam możliwości obejrzenia tego filmu w IMAX. Tam efekty 3D muszą po prostu "wciągać" w akcję. Warto pójść do kina. Warto zainwestować w bilet na wersję 3D. Nie wiem, czy nie wybiorę się jeszcze raz. Odpowiedz Link
osv Re: Avatar 04.01.10, 13:04 : ))))) Ja rowniez... Po skonczonym seansie, na ktorym bylam, ludzie spontanicznie bili brawo : )) Odpowiedz Link
noajdde Re: Jaki film polecacie? 04.01.10, 13:15 A ja polecam kolejną, moim zdaniem genialną rzecz. Na tyle genialną, że włączam tą pozycję do mojej listy ulubionych. Chodzi o "Wrestler" ("Zapaśnik"). Film nie jest nowy, bo z roku 2008 i raczej dla facetów. Taki bardziej męski odpowiednik "Million Dollar Baby" (2004), swoją drogą też genialnej pozycji. A na Avatara chętni bym się wybrał, tyle, że w moim mieście to raczej tylko 2D wchodzi w rachubę Odpowiedz Link
e_m.k_a Re: Jaki film polecacie? 04.01.10, 19:53 A ja "Dym" polecam bardzo. Z takich co to niby nic a jak się obejrzy to budzi sie coś takiego w człowieku ze... Przynajmniej we mnie obudziło A z innej beczki to "Pianista" jak ktoś nie widział. Ten ogórki... Ale Pianista to tylko na raz raczej Odpowiedz Link
mar_tutka Re: Jaki film polecacie? 04.01.10, 20:24 W kinie Gdynia nie masz co liczyć na 3D Odpowiedz Link
noajdde Re: Jaki film polecacie? 04.01.10, 21:22 A ty to skąd wiesz jakie jest w Świdnicy kino??? Odpowiedz Link
mar_tutka Re: Jaki film polecacie? 04.01.10, 21:34 Jak to skąd? Przecież jako rodowita świdniczanka wiem najlepiej co w swojej ofercie ma kino Gdynia Na 3D nie ma co liczyć, ale jest to kino jakich już bardzo mało pozostało Odpowiedz Link
puch_atek Re: Jaki film polecacie? 13.02.10, 22:21 Ostatni dom po lewej jesli ktos lubi kino mocne. dawno zaden film mnie tak nie wcisnal w fotel i nie napelnil niepokojem. ostrzegam ze bardzo brutalny, choc nie epatuje klasyczna przemoca, lecz raczej psychologiczna, tak bym to nazwal. dobrego odbioru. Odpowiedz Link
lizbet49 Re: Jaki film polecacie? 13.02.10, 22:58 A ja polecam bardzo bardzo !!!!! japoński film " Pożegnania ".Nie będziecie żałować. Odpowiedz Link