Gość: fionka
IP: 80.50.139.*
08.11.11, 13:07
Witam
Bardzo proszę o pomoc, może ktoś z Państwa miał podobny problem.
Z powodu nie opłacenia składek w terminie moje ubezpieczenie OPTIMA zostało w lipcu zamienione na ubezpieczenie wolne od wypłaty składek, czyli ubezpieczenie bezskładkowe.
Z infolinii PZU dzwonili do mnie pytając, czy chcę wznowić tę polisę - potwierdziłam..
dostałam jedno pismo, w którym poproszono mnie o zapłatę zaległych składek, uzupełnienie informacji o stanie zdrowia... wszystko zrobiłam jak należy... miałam czekać na pismo z nową umową do podpisania...
we wrześniu zadzwoniłam na infolinię, bowiem dokumenty żadne nie dotarły - obiecano, że zostaną wysłane w następnym tygodniu.... a ja mam się wstrzymać z opłatą kolejnych składek do momentu otrzymania nowej umowy...
do października dokumenty nie dotarły, więc 2 tygodnie temu znowu zadzwoniłam i znowu ta sama śpiewka, żę trzeba od nowa przeliczyć, że dokumenty dotrą... no i przyszło znowu to samo... informacja o stanie zdrowia, jakaś kosmiczna suma do zapłaty....
i teraz moje pytanie, bo na infolinii udzielają jakiś pokrętnych odpowiedzi...
czy jeżeli chciałabym zrezygnować w tej chwili z tej polisy: czy mogę skoro jest ona zamieniona na bezskładkową? czy mogę wybrać te pieniądze, które opłacałam i były objęte ubezpieczeniem składkowym?
czy w momencie przejścia ubezpieczenia na bezskładkowe muszę czekać do końca trwania polisy i dopiero po x latach mogę ja "wybrać"
doskonale zdaję sobie sprawę, że nie odzyskam wpłaconych pieniędzy...
po prostu nie chcę dalej opłacać tej polisy a nie wiem co zrobić...
polisę obowiązuje od 1 czerwca 2005
okres opłaty składek wynosi 30 lat...
do lipca zapłaciłam 9.644,00 zł
z ostatniego pisma wynika, ze wartość wykupu ubezpieczenia na dzień poprzedzający rocznicę polisy wynosi ------> 4537zł...
Może jest ktoś , kto podpowiedział co zrobić w tej sytuacji....