18.12.12, 15:56
Witam
Pod koniec 2010 r. podpisałam umowę na kredyt hipoteczny na budowę domu. Nie mamy jeszcze odbioru budynku a termin zakończenia budowy dla banku to koniec roku 2012. Mamy dwa kredyty w PKO BP. Pierwszy na zakup działki w CHF, drugi na dom w euro.( zaznaczę że suma kredytów na dzisiaj to ok 200 tyś, dom z działką jest wart ok. 350 tyś) Wszytko przebiegało ok. ale w styczniu 2012 roku dostaliśmy pismo z banku że mamy dostarczyć pisemko że budynek został odebrany i wpisany do ewidencji. Przyznam się że nie czytaliśmy dokładnie umowy, okazało się że pracownik banku popełnił błąd i zamiast daty 31.01.2013 wpisał 31.01.2012.
Datę zakończenia budowy wpisał poprawną 31.12.2012. Pani kazała nam napisać pisemko że nie byliśmy w stanie oddać budowy z datą 31.01.2012. I teraz mamy problem ponieważ jesteśmy w trakcie kompletowania dokumentów do odbiory i potrwa to jeszcze ok. 2-3 miesiące. W zasadzie można to potraktować jako 2 prośbę o przesunięcie terminu. Jak byliśmy w styczniu Pani powiedziała że nie będzie problemu, jak nie uda się odebrać do końca roku trzeba będzie jeszcze raz napisać pisemko. Byliśmy wczoraj w banku i zonk..... inna Pani mówi że to duży problem i mogą nam wypowiedzieć umowę. Teraz nie wiem co mam robić, czy powinnam już złożyć do banku pismo z prośbą o przesunięcie terminu? Pani mówi żeby sobie problemów nie robić i jak najszybciej załatwiać odbiór ....
Tak sobie myślę, zawsze zakładam czarny scenariusz i wolę się przygotować, bank może wypowiedzieć nam umowę na budowę domu (niedotrzymanie warunków umowy to zrozumiałe) ale czy może nam wypowiedzieć umowę kredytową na działkę budowlaną?
Oczywiście dodam że raty kredytów płacone są na bieżąco.
Obserwuj wątek
    • Gość: komfin1 Re: problem IP: *.radionet.info.pl 19.12.12, 18:05
      Kluczową sprawą jest czy zakończyliście wszystkie prace budowlane, szczególnie te przewidziane w umowie. Jeśli tak to nie ma problemu, bank może naliczyć jakieś karne opłaty ale nie będzie się bawił w wypowiadanie kredytów, tym bardziej jeśli są prawidłowo obsługiwane.
      Inna rzeczą jest ze bank na początku popełnił błąd w umowie, który powinien być skorygowany "zwykłym" aneksem, ale wygodniej było pracownikom zrobić to w formie waszej prośby o przesunięcie terminu oddania domu. Więc jeśli teraz będziecie występować o przesunięcie terminu powinniście argumentować to tym że właściwą datą odbioru w pierwotnej umowie powinno być 31.01.2013 co wynika jak rozumiem z treści samej umowy (np z innych terminów) i teraz występujecie po raz pierwszy o przesunięcie terminu.

KF
      • monika_fal Re: problem 20.12.12, 10:15
        Bardzo dziękuję za odpowiedz, trochę się uspokoiłam. Jutro idziemy do kierownika banku porozmawiać, oby się udało.
        • marc_polo Re: problem 20.12.12, 17:18
          monika_fal napisała:

> Bardzo dziękuję za odpowiedz, trochę się uspokoiłam. Jutro idziemy do kierownik
          > a banku porozmawiać, oby się udało.
          Nie powinniście mieć problemów.
          Ważne by na wszystko było pismo,a nie tylko rozmowa z pracownikiem banku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka