Dodaj do ulubionych

Okradzony przez Idea Bank

05.03.13, 16:42
Zachęcony ofertą tablety za lokaty postanowiłem skorzystać i założyłem lokatę. Tylko lokatę, nie podpisywałem żadnych innych dokumentów oprócz umowy o prowadzenie rachunku. Po kilku dniach zacząłem się zastanawiać, czy na pewno ten tablet dostanę i zacząłem szczegółowo studiować regulamin. Wiem, powinienem najpierw przestudiować, ale nie zakładałem że bank będzie próbował mnie oszukać.

No i znalazłem, nie wystarczy założyć lokatę, trzeba spełnić kilka dodatkowych warunków, czyli:
- Zawarcie przez Uczestnika umowy o zakup Urządzenia,
- poprawne i czytelne wypełnienie Oświadczenia o potrąceniu,
- poprawne i czytelne wypełnienie formularza wniosku promocyjnego o przystąpienie do Promocji.

Zadzwoniłem do osoby z którą zawierałem umowę i potwierdził że faktycznie trzeba podpisać dodatkowe dokumenty. Twierdził że pierwszy raz zakładał taką lokatę i nie wiedział itp. OK, może prawdę mówił.

Druga wizyta w oddziale i się okazuje że czeka do podpisu oświadczenie o potrąceniu i formularz o przystąpieniu do promocji, ale czegoś takiego jak umowy o zakup Urządzenia nie ma. Nikt w oddziale banku nie słyszał co to jest, ale w regulaminie jak byk stoi, że jak tej umowy nie ma, to tabletu też niema.

No cóż, tego było już za wiele, więc zerwałem lokatę.

No i co się okazało ? Potrącili mi 850 zł za tablet którego nie miałem nawet szans dostać. Przypominam, że nie podpisałem oświadczenia o potrąceniu.

Co dalej robić ? Zgłosić na policję zawiadomienie o przestępstwie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciek Re: Okradzony przez Idea Bank IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.13, 16:49
      Najpierw złóż na piśmie reklamację, potem (gdy nie uwzględnią) kopia reklamacji i opis sytuacji do Arbitra Bankowego
      Jak nie czujesz się na siłach, to idź do rzecznika konsumentów, na pewno ci pomoże
      • Gość: Okradziony Re: Okradzony przez Idea Bank IP: *.181.169.207.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.03.13, 19:54
        Ja też byłem kiedyś okradziony, ale w Idea przez kieszonkowców :)
      • bodex1970 Re: Okradzony przez Idea Bank 06.03.13, 13:24
        Gość portalu: Maciek napisał(a):

> Najpierw złóż na piśmie reklamację, potem (gdy nie uwzględnią) kopia reklamacji
        > i opis sytuacji do Arbitra Bankowego

Czy wystarczy wysłać reklamację listem poleconym ? Skoro bank robi takie numery, to może twierdzić że żadnej reklamacji nie dostał, bo np. pustą kopertę wysłałem ? Nie wiem, może jest jakaś możliwość (w razie czego) udowodnienia że wysłałem reklamację ?
        • Gość: Maciek Re: Okradzony przez Idea Bank IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 15:06
          Jak nie chcesz zanieść reklamacji osobiście (wtedy na kopii muszą ci potwierdzić odbiór), to wyślij poleconym z potwierdzeniem odbioru.
          Ja bym wysłał mailem (zatytułowanym Reklamacja) po zalogowaniu się na konto. Nie sądzę, żeby się wypierali, że nie dostali, bo to za dużo śladów to zostawia.
        • harczyn Re: Okradzony przez Idea Bank 20.03.13, 10:15
          sorka za wcześniejszy wpis to nie miało być tu
    • Gość: frodo Re: Okradzony przez Idea Bank IP: *.info 05.03.13, 21:49
      Nikogo już chyba nie zdziwią dalsze złodziejskie praktyki tego dziwnego banku. Klientów okrada się właściwie przy byle okazji i nie wierz w to, ze konsultant nie wiedział co się dzieje - oni robią to specjalnie.

Wniosek do arbitra (zlozenie wniosku kosztuje 50 zł). Jesli to nie pomoże, to trzeba jak najbardziej iśc z tym dalej.
    • harczyn Re: Okradzony przez Idea Bank 20.03.13, 10:12
      sory gregory ale ja w tym banku bylem wczoraj i zadawałem milion pytań do żeby właśnie takich wątpliwości i niedomówień nei było wiadomoże trzeba coś spełniac aby dostać bonus! czy Ty dałbyś komuś coś za darmo?
      • bodex1970 Re: Okradzony przez Idea Bank 20.03.13, 11:29
        harczyn napisał(a):

> czy Ty dałbyś komuś coś za darmo?

Czytałeś cały mój tekst ? Ja nie chcę nic za darmo, chciałem dostać tablet w zamian za założenie lokaty z oprocentowaniem 0,1%. Wartość tabletu na Allego jest podobna jak odsetki jakie dostałbym na najlepszych lokatach, więc czy chciałem coś za darmo ?

A Bank wymyślił regulamin, który przynajmniej w oddziale gdzie ja założyłem lokatę był niemożliwy do spełnienia, więc to Idea chciała trzymać moje pieniądze za darmo.
        A później ukradli mi 850 zł za tablet którego nie dostałem.

Reklamacja złożona, czekam już 2 tygodnie ma odpowiedź.
        • Gość: Okradziony Okradzony czy raczej okradziony IP: *.181.61.146.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.03.13, 11:16
          Ludzie mający problemy z językiem polskim są zazwyczaj "poszkodowani" ... tablety są w dużych ilościach w Saturnach czy innych Media Marktach (u Niemców, a nie u Wrocławian co podobno wysługiwali się esbecji) ... obudź się "Okradzony" palancie! Jarzysz?

Idea to taka idea w temacie bankowości, ale to raczej nie jest bank - każdy "Okradzony" nużien eta znat :)

• Gość: jarek Re: Okradzony czy raczej okradziony IP: *.info 21.03.13, 13:07
            widzimy, ze marketing juz dziala na forach, zawsze z podobnego IP, żalosne

Klinet, ktory ma problemy językowe to klient taki sam jak innny, a ten akurat bardzo jasno opisał, że umowa jest skonstruowana tak, że trzeba wypytywac o milion rzeczy zeby nie zostać oszukanym nie tylko za posrednictwem odpowiednio skonstruowanej umowy, ale także przez konsultanta, ktory kłamie bezczelnie aż do momentu, w którym klient sam sobie nie doczyta w umowie, że konsultant kłamie - wtedy dopiero się przyznają. Przetrenowane, doswiadoczne osobiscie niejednokrotnie, a czytam w internecie, że wielu tak ma z tym bankiem. TAK TO SIE MA ODBYWAC?

pracownicy Idea Banku, przypadkowe osoby wziete z ulicy mają problemy generalnie z kulturą osobistą i to jest widoczne zarówno w oddziałach jak i na forach

• bodex1970 Re: Okradzony czy raczej okradziony 21.03.13, 16:58
            Gość portalu: Okradziony napisał(a):

> Ludzie mający problemy z językiem polskim są zazwyczaj "poszkodowani" ... table

No tak, zrobiłem błąd, pisałem dosyć wkurzony i pominąłem jedną literkę. Jeśli Ciebie to uszczęśliwi to OK, mam problemy językowe.
            • Gość: Brodex Re: Okradzony czy raczej okradziony IP: *.147.60.253.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.03.13, 18:35
              Jeśli ktoś ma problem to "Okradzony" ... jenzynkiem chociasz nadrabiasz?
              W nocy, ze swojom :)
            • Gość: prostak Re: Okradzony czy raczej okradziony IP: *.satkol.pl 02.05.13, 21:27
              Okradziony,okradzony,wyru...y,wydu...cony,wyje...bany,wypier...lony,przekręcony.
              wydymany. Ludzie co za różnica jak wy ten stan wypiszecie. Facet został wg. mnie wydymany i to jest fakt. Taki język w którym jest tyle określeń na oszukanie ma taka właśnie kulturę. Są tacy esteci co sądzą że jak napisze się inaczej to zmieni się rzeczywistość. Dlatego mamy tak wielu oszustów gdyż dla nich jest co innego okradzony, okradziony, wydymany, a przecierz te słowa opisują ten sam stan.
              • Gość: Odblokowany Re: Okradzony czy raczej okradziony IP: *.147.144.59.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.05.13, 00:01
                Okradany systematycznie ... okradziony (np. ktoś mu podprowadził portfel) ... okradzony?

Bank może kogoś wprowadzić w błąd, oszukać, źle poinformować, etc.

Okradanie następuje tylko gdy komuś się coś zabiera, np. kasę z konta ... nadreprezentacja idiotów w 3RP to wina systematycznego prania mózgów w guślarniach :)
    • poziomek86 Re: Okradzony przez Idea Bank 22.03.13, 09:40
      Hej,
      W takiej sytuacji może być warto zacząć od:

- arbitrażu (www.zbp.pl/)
      - rzecznika praw konsumentów (www.uokik.gov.pl/sprawy_indywidualne.php)
      - zlikwidowania konta w ideabanku (likwidacja-konta.pl/likwidacja-konta-w-ideabank/)

Nie wiem jak często zdarzają się podobne sytuację. Na forach gazety widziałem już kilka razy podobne wątki. Z bankami lepiej w takie umowy nie wchodzić.
    • bodex1970 Re: Okradzony przez Idea Bank 05.04.13, 21:56
      Dziękuję wszystkim za rady, na szczęście bezproblemowo uznali reklamację i właśnie dostałem zwrot na konto :)
      • Gość: Dymany Wolak Re: Okradzony przez Idea Bank IP: *.146.204.135.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.04.13, 15:04
        Hehe, rozumiem, że można być idiotą (było-nie-było Wolska ma nadreprezentację rozmodlonych idiotów) ale po jaki ci.ul się tym chwalić na forum? Tacy ludzie nie powinni mieć żadnych pieniędzy!

Polecam PKO B.P. - bank dla moherów :)
    • Gość: riff Re: Okradzony przez Idea Bank IP: 188.95.28.* 01.05.13, 07:31
      ja bym zgłosił, pracowałem tam półtora miesiąca a dlaczego tak krótko? bo jestem uczciwy i nie mogłem sobie pozwolić na utrate swoich klientów z portfela. pozdrawiam
      • Gość: Riff-Raff Re: Okradzony przez Idea Bank IP: *.181.90.233.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.05.13, 17:19
        Jesteś uczciwy i dlatego pracowałeś w banku Czarneckiego? Bezcenne!
    • zbysio45 Re: Okradzony przez Idea Bank 10.05.17, 15:45
      IDEA BANK WPROWADZIŁ NA RYNEK LOKATY STRUKTURYZOWANE TOP GIGANT ,LIDERZY TECHNOLOGJI NA3 LATA .PROGI FINNSOWE DO TYCH LOKAT USTALAŁ IDEABANK KTORY NABRAL KLIJENTOW BO ZA 2LATA OBRACAL PIENIEDZMI A KLIJENT TRACIŁ KAPITAŁ WŁPZONY W LOKATE SREDNIO 6 %.OKŁAMYWANO KLIJENTOW ZEKAZDEGI ROKU ZAROBI NA LOKACIE PO 7% CZYLI PO 2LATACH [OWINNO BYC 14% A NIE STRATA 6%.TYPOWE ZŁODZIEJSTWO BANKU
      • Gość: niro Re: Okradzony przez Idea Bank IP: *.dynamic-ww-12.vectranet.pl 12.05.17, 20:33
        Nie wiem dlaczego twierdzisz że na tych strukturach tracisz 6 % w stosunku rocznym . Przed 3 laty miałem taką lokatę KAPITALNY ROK . Obiecywano że będzie zysk 8 % , a okazało się ze było 0,05 % . Nie mogę zatem powiedzieć że coś straciłem , a jedynie to że nic nie zyskałem . Swoją drogą klient został oszukany , ale dzięki temu już podobnej " lokaty " w IB nie założę .
    • tezed Re: Okradzony przez Idea Bank 23.02.18, 14:30
      Pozew zbiorowy dla Idea Banku....kto został oszukany????
      Kto wie jak napisać i zebrać 10 osób jestem pierwszy chętny !!!
      Kredyt inwestycyjny. Kłamliwe zapisy, zmuszanie do płacenia ubezpieczenia mimo zapisów o możliwości rezygnacji po roku. lub po niezapłaceniu składki. 1500zł rata kredytu 1300 zł ubezpieczenie miesięcznie !!!!!! W dodatku bank nic nie wie nie ma dokumentacji odsyła ciągle gdzie indziej a wysłane dokumenty ginął. Konsultanci nie wiedzą jak wytłumaczyć zapisy banku bo są same sprzeczne wpisy. DUŻA SZANSA NA OLBRZYMIE ODSZKODOWANIE....
      Jesli was również tak oszukali wpisujcie pod wątkiem a po zebraniu oszukanych w ten sposób osób wystosujemy pozew zbiorowy, który ma większe szanse niż indywidualny... robiąc dyspozycję częściowej szybszej spłaty kredytu pieniądza zniknęły i nikt nie wie na co poszło prawie 1500zł !!!!
      • koziorozka kredyt inwestycyjny w Idea Bank 23.02.18, 15:35
        tezed napisał(a):
        > Pozew zbiorowy dla Idea Banku....kto został oszukany????

Byłeś w swojej miejscowości u rzecznika praw konsumentów?
        Powiedział o zapisach umowy, że są kłamliwe i sprzeczne?
        Określił szanse wygrania?
        • tezed Re: kredyt inwestycyjny w Idea Bank 23.02.18, 17:52
          Oczywiście że byłem i byłem zmuszany do płacenia a mogłem po prostu nie płacić ubezpieczenia po spełnieniu wymogu że 12 miesięcy będę płacił regularnie. Oczywiście tego się dowiedziałem po interwencji ponieważ bank celowo nie oddał mi wraz z dokumentacją OWU w kórych jak wół było to zapisane. A pracownicy infoliniii tylko nabierali wody w usta gdy o to byli pytani i sami czytając zapisy nie potrafili ich wujaśnić a z ich tonu oraz sposobu wypowiedzi zaowalowanej oczywiście wynikało że mam rację. jednak nic nie mogli zrobić bo... polecieli by z pracy za doradzenie mi TAK JAK POWINNI rzetelnie to zrobić sposobu rozwiązania.
          • koziorozka Re: kredyt inwestycyjny w Idea Bank 26.02.18, 19:03
            Zadałam ci 3 pytania. Odpowiedz.
            I nie pisz w kilku wątkach o tym samym, bo to sprzeczne z regulaminem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka