Gość: Emeryt-przyszly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 17:04 Ja juz mam IKE. to mój rachunek bankowy. moge oszczedzac regularnie i bedzie to samo a moze lepiej.Po co mi IKE?????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ktoś, kto się zna Re: W środę startują IKE IP: *.bremultibank.com.pl 31.08.04, 14:04 Baranku....IKE po pierwsze chroni Cię przed 19% Belki a po drugie - najważniejsze - tylko skończony dureń inwestowałby długookresowo w lokatę bankową!!! 1000 razy lepszym rozwiązaniem są już fundusze rynku pieniężnego!!! praktycznie to samo ryzyko a st. zwrotu wyższa!!! Nie mówiąc już - o ile jesteś jeszcze w miarę młody - o bardziej ryzykownych strategiach, potrafiących przynieść ponad 20% na rok!!! Serio zastanów się nad IKE, bo będziesz inaczej tego kiedyś żałował... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiu Re: W środę startują IKE IP: *.lubin.dialog.net.pl 31.08.04, 15:20 ......napisał kolo z multibanku hehehe; a ja uważam że to kolejna próba wyciągnięcia kasy z naszych kieszeni; zobaczcie - mamy juz 3 filary, z tego I i II obowiązkowe, zusu sie nie czepiam bo wszyscy wiedza o co chodzi wiec szkoda czasu, ale II filar - musisz w to wejsc bo jak nie to ci wylosują fundusz, goscie zyja ze składek, które potrącaja z moich ciezko zarobionych pieniedzy, nie wierze ze bede miał z tego jakies wieksze profity, niewykluczone ze ta czesc składki mogłbym lepiej pomnozyc niz jacys pozal sie boze fachowcy od rynku kapitałowego, II filar wymyslono chyba tylko po to zeby dac zarobic instytucjom finansowym z zachodu, no mamy jeszcze III filar dla tych co maja nadmiar kasy, na szczęscie dobrowolny; po cholere jeszcze IKE? w ilu miejscach ma się oszczedzać kase na te jebaną emeryturę i dlaczego aż w 4?? moze jeszcze nich cos wymyślą, np. Rodzinne Konta Emerytalne itp???że nie ma podatku? a kto wie czy np. za 5 lat nie zniosa podatku belki? cos mi sie zdaje ze ci na górze niedoszacowali reformy emerytalnej i boja sie ze niedługo nie bedzie kasy wiec wymyslili IKE, zeby kazdy mógł sam odłożyć na kiełbase, bo na chlebek podobno starczy dla każdego...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwie opinie wyżej Re: W środę startują IKE IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 31.08.04, 20:47 Dla twojej wiadomości...IKE TO WŁAŚNIE III FILAR!!! Możesz uczestniczyć w trzecim filarze na dwa sposoby - albo poprzez PPE albo poprzez IKE. Ps. Skoro tak Ci nie pasują fachowcy od rynku kapitałowego, to pewnie wierzysz mocno w jedyny niereinwestujący filar, czyli ZUS.... Powodzenia:)!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiu Re: W środę startują IKE IP: *.lubin.dialog.net.pl 31.08.04, 22:43 jeśli IKE to III filar to czym się różni od PPE? a jesli się czymś różni to dlaczego? i jeśli się czymś różni to chyba jednak nie jest to III filar no nie? a tym w co mocno wierze zajmują się lepsi fachowcy od Ciebie "miszczuniu" :-PPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raz jeszcze odp. Re: W środę startują IKE IP: *.bremultibank.com.pl 01.09.04, 08:22 W takim razie oświeć mnie, skoro masz aż tak rozległą wiedzę na temat reformy emerytalnej i specyfiki polskiego rynku kapitałowego... A tak na serio, to proponuję zadać sobie minimum trudu i spojrzeć przykładowo na wartości jednostek uczestnictwa Allianz, ING czy też CU w dniu startu OFE i teraz - masz ponad 35% wzrost wartości...Ale pewnie ty byś potrafił lepiej, więc nie będę próbował Ci tego dalej tłumaczyć. Ps. Wg. ustawodawcy masz dwa sposoby uczestniczenie w III filrze nowego systemu emertalnego: 1. Jeśli twój pracodawca uruchomił Pracowniczy Program Emerytalny możesz w nim oszczędać na dodatkową emeryturę. PPE działają na podobnej zasadzie co OFE, jednakże mają dużo mniejsze ograniczenia w konstrukcji portfela, w związku z czym posiadają większy potencjał do osiągania ponadprzeciętnych stóp zwrotu. 2. Dla wszyskich tych, którzy nie mają okazji uczestniczyć w PPE (pracodawca nie uruchomił takiego programu) lub po prostu nie chcą, powstało IKE. IKE i PPE uzupełniają się, dlatego nie możesz naraz być członkiem PPE i właścicielem IKE. Dlatego też, PPE i IKE komplementarnie tworzą III Filar... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guzek Drogi Fachowcu z multibanku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 08:52 Piszesz "... A tak na serio, to > proponuję zadać sobie minimum trudu i spojrzeć przykładowo na wartości > jednostek uczestnictwa Allianz, ING czy też CU w dniu startu OFE i teraz - masz ponad 35% wzrost wartości.." A ja prosze Cie zadaj sobie minimum trudu i zsumuj wszystkie WPŁATY na twoj rachunek w OFE a nastepnie sprawdz KWOTE, jaka posiadasz. Jesli jest to faktycznie 35 proc. Stawiam Ci butelke piwa za kazdy procent ponad no dobra, powiedzmy 10 proc. PS. Wyjasnienie - OFE pdaja wzrost wartosci jednostki BEZ uwzglednienia horrendalnej prowizji. Pomysl z IKE byl niezly, tylko znow spieprzono wszystko oplatami i zasadami. Piszesz: "PPE działają na podobnej zasadzie co OFE, > jednakże mają dużo mniejsze ograniczenia w konstrukcji portfela, w związku z > czym posiadają większy potencjał do osiągania ponadprzeciętnych stóp zwrotu" Pokaz mi choc jeden OFE, ktory ma ponadprzecietna stope zwrotu. A tak na marginesie, czyz to nie pracownicy firm takich jak Twoja, gdy wchodzily OFE robily symulacje przy zalozeniu sredniorocznej stopy zwrotu 12 proc. Teraz w symulacjach podajecie 7 proc. I tez wychodza fantastyczne kwoty. Trudno jednak, zeby nie wychodzily jesli podaje sie wyniki po 10, 15 czy 20 latach. jesli ktos odklada gdziekolwiek co miesiac po 100 zł to wraz z 7 proc. wzrostem rocznie uzbiera po 15 latach ok. 32 tys. zł. (bez prowizji) Na wielu moze robic to wrazenie PS2. Czy za ostanie 12 miesiecy stopa zwrotu w OFE pwyniosla 7 proc.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raz jeszcze odp. Re: IP: *.bremultibank.com.pl 01.09.04, 09:46 PISZESZ: "A ja prosze Cie zadaj sobie minimum trudu i zsumuj wszystkie WPŁATY na twoj rac > hunek w OFE a nastepnie sprawdz KWOTE, jaka posiadasz. Jesli jest to faktycznie > 35 proc. Stawiam Ci butelke piwa za kazdy procent ponad no dobra, powiedzmy 10 > proc." Oczywistym jest, że stan rejesru OFE różni się od sumy wpłat + kapitał zarobiony. Przcież występuje jeszcze prowizja - pomijając całe wkurzenie, które ona powoduje chyba u każdego (u mnie nawet wyższe od przeciętnej:) przyznać trzeba sprawiedliwość i stwierdzić, że kademu wynagrodzenie za pracę się należy i to jest jak dla mnie oczywiste. Co masz na myśli pisząc: > "PS. Wyjasnienie - OFE pdaja wzrost wartosci jednostki BEZ uwzglednienia horrendalnej prowizji." Co dla cieie oznacza "horrendalna"? Pytam o poziom prowizji, który tak nazywasz a pośrednio także o jej poziom dla Ciebie akceptowalny. O którym OFE myślisz? Ile procent wg. cieie oznacza "horrendalną prowizję"?? TO mocne słowo... Przecztaj raz jeszcze moją poprzednią wypowiedź - Pisząc o ponadprzeciętnych stopach zwrotu miałem na myli niektóre PPE (np. Unilevera). Odpowiadając na kolejne pytanie - spośród OFE ponadprzeciętną st. zwrotu osiąga CU. Za ostatnie 12 miesięcy średnia stopa zrwotu OFE przekroczyła 10% - głównie za sprawą hossy z końca 2003. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guzek Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 10:02 Oczywistym jest, że stan rejesru OFE różni się od sumy wpłat + kapitał > zarobiony. Przcież występuje jeszcze prowizja - pomijając całe wkurzenie, które ona powoduje chyba u każdego (u mnie nawet wyższe od przeciętnej:) przyznać trzeba sprawiedliwość i stwierdzić, że kademu wynagrodzenie za pracę się należy > taaaaa, w wyskosci 10 proc (takie byly na poczatku startu OFE) , przy inflacji 5 proc. To uważasz za uczciwą prowizję. (i to rowniez a propos horrendalnej prowizji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raz jeszcze ja Re: IP: *.bremultibank.com.pl 01.09.04, 10:13 Proponuję poodwiedzać kilka stron www OFE, - przekonasz się, że tak nie jest i nigdy nie było. PS: W momencie startu OFE inflacja nie wynosiła 5% - zacząłbym od tego..... Poza tym..jaki ekonomicznie uzasadniony związek widzisz pomiędzy wynagrodzeniami funduszy a poziomem inflacji? Wytłumaczyłbyś mi to? Prowizja od wpłat oczywiście występuje i jest swoistym dochodem funduzy zależny mod wielkości "total assets" jaką reinwestują. Ja miałem na myśli prowizję od zysku, naliczaną jeśli stopa zwrotu przekroczy ustalony w umowie poziom (tzn. jeśli zysk osiągnięty będzie powyżej zapowiedzianego poziomu). Jeden z wchodzących teraz na rynek funduszy hybrydowych ustalił prowizję na poziomie 2,5% od nadwyżki nad ROE=12% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guzek Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 10:30 Proponuję poodwiedzać kilka stron www OFE, - przekonasz się, że tak nie jest i > nigdy nie było. Nigdy, żaden fundusz nie pobierał prowizji 10 proc. ???????????????????? :) > Poza tym..jaki ekonomicznie uzasadniony związek widzisz pomiędzy > wynagrodzeniami funduszy a poziomem inflacji? Wytłumaczyłbyś mi to? Zapytam Cie o ekonomiczny interes inwestora, ktory płacąc prowizje powiedzmy 7-10 proc, przy inflacji w wysokosci 2-5 proc. ma wyjsc na swoje. Co do tego jak zarabia sie na prowizjach od wplat napisalem wczensije, "a miałem na myśli prowizję od zysku, naliczaną jeśli stopa zwrotu przekroczy > ustalony w umowie poziom (tzn. jeśli zysk osiągnięty będzie powyżej > zapowiedzianego poziomu)." Chyba niezbyt jasno to wyraziles - pisales wprost o poriwzji - a OFE nie pobieraja zysku od wynagrodzenia (tzw. performance fee) " Jeden z wchodzących teraz na rynek funduszy hybrydowych ustalił prowizję na > poziomie 2,5% od nadwyżki nad ROE=12%" Nie zmieniajmy tematu - rozmawiamy o naszych OFE, a nie o funduszach, ktore od lat dzialaj na swiecie na normalnych zasadach - pobierajac prowizje OD ZYSKU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ODP Re: IP: *.bremultibank.com.pl 01.09.04, 10:58 1. > Nigdy, żaden fundusz nie pobierał prowizji 10 proc. ???????????????????? > :) Owszem - nigdy 2. Zapytam Cie o ekonomiczny interes inwestora, ktory płacąc prowizje powiedzmy 7-10 proc, przy inflacji w wysokosci 2-5 proc. ma wyjsc na swoje. Po pierwsze - nie masz tak wysokiej prowizji (człowieku - kto CI kiedykolwiek zabrał 7-10% kapitału?????/ , po drugie - porównuj to do stopy zwrotu skorygowanej inflacją, bo na podstawie samej inflacji nie mam pojęcia do jakich wiosków ty dochodzisz. 3. Chyba niezbyt jasno to wyraziles - pisales wprost o poriwzji - a OFE nie pobieraja zysku od wynagrodzenia (tzw. performance fee) OFE są bardzo obwarowane prawne jeśli chodzi o możliwość dywersyfikacji portfela - dlatego taka prowizja w ich przypadku nie występuje, gdyż inwestujc głównie w papiery dłużne skarbu państwa osiąga się raczej stabilna stopę zwrotu, niezbyt wrażliwą na fluktuacje rynkowa a co za tym idzie, także niezwykle żadko osiąga ona "ponadnormalne poziomy". OFE nie moga użyać portfeli akcyjych, ryzykowych - ot całe wyjaśnienie. A jakoś przeciez muszą zarabiać - ludzie tam pracują ... " Jeden z wchodzących teraz na rynek funduszy hybrydowych ustalił prowizję na > > poziomie 2,5% od nadwyżki nad ROE=12%" > > Nie zmieniajmy tematu - rozmawiamy o naszych OFE, a nie o funduszach, ktore od > lat dzialaj na swiecie na normalnych zasadach - pobierajac prowizje OD ZYSKU Ten fundusz zaraz pojawi się właśnie na polskim rynku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: W środę startują IKE IP: *.igo.wroc.pl 01.09.04, 08:53 Gość portalu: raz jeszcze odp. napisał(a): > > ponad 35% wzrost wartości...Ale pewnie ty byś potrafił lepiej, więc nie będę > próbował Ci tego dalej tłumaczyć No właśnie mamy jedynie papierowy wzrost wartości jednostki ( wycena jednostki uwzględnia m.in. zyski i straty niezrealizowane) a nie wylicza się np. skumulowanej stopy zysku. Mówiąc o inwestowaniu długoterminowym należy również wziąść pod uwagę np. krachy giełdowe, spodziewaną przez niektórych ekonomistów zachodnich bańkę obligacyjną,wpływ wejścia Polski do strefy euro na nasze oszczędnośći ( no i jeszcze dwuletni okres przejściowy gdy nasza waluta będzie szczególnie silnie narażona na ataki spekulacyjne). Oczywiście spece od zarządzania powinni umieć pokonać rynek ( ale niestety to tylko teoria, w praktyce bywa gorzej).Mnie to dziwi dlaczego w stosuku do instytucji zarządzających nie stosuje się przepisów podobnych do odpowiedzialności z tytułu gwarancji rękojmii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ODP. Re: W środę startują IKE IP: *.bremultibank.com.pl 01.09.04, 09:50 Nie umiem odpowiedzieć - wydaje mi się ,że wnika to po prostu z nieprzewidywalności rynków finansowych w ultrakrótkim okresie. Nikt nezagarantuje tego, co nie zależy w pełni od niego. Datego wynagrodzenia fuduszy są prowizyjne - innymi słowy, jak zarobią to im się należy wynarodzenie "to beat the market"... Najlepsze portfele na najstabilniejszych giełdach nie zapewniają tego w długim okresie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guzek Re: W środę startują IKE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 10:05 Datego wynagrodzenia fuduszy są prowizyjne - innymi słowy, jak zarobią to im > się należy wynarodzenie Brawo za demagogię. Prowizja za zarobek to jest PROWIZJA OD ZYSKU, a nie prowizja od wpłat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: W środę startują IKE IP: *.igo.wroc.pl 01.09.04, 10:12 Problem polega na tym, że instytucje finansowe pobierają zarobek bez względu czy zarobią czy nie. Chodzi o opłatę za zarządzanie pobieranej jako % od wielkości aktywów. Aktywa będą zwiększały się chociażby ze względu na regularne wpłaty klientów. Moim zdaniem, w ultrakrótkim okresie rynki finansowe są jak najbardziej przewidywalne ( poza drobnymi wyjatkami potwierdzajacymi regułę ), nawet średnioterminowo można coś przewidywać. Długoterminowo mało co się przewidzi ( raczej na zasadzie komus sie trafi przewidzieć). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ODP Re: W środę startują IKE IP: *.bremultibank.com.pl 01.09.04, 10:18 Całkowicie się z tobą nie zadzam - długi okres jest kształtowany przez trend, ultrakrótki - wg. powszechnie przyjętego równania i teorii Ito's Lemma - ruchy Browna. Zakładając, że nie występuje arbitraż oraz że pojedyńczy uczestnik rynku nie ma wpływu na kształtowanie cen (założenia teorii Markowitza)okres ultrakrótki jest "random"! Oczywiście możemy się kłócić o krótki, ew. średni, lecz to już zdecydowanie dłuższa rozmowa:) W tych przypadkach stochastyczna zmienność nie ma już za wiele do powiedzenia i coraz więcej zmiennych staje się deterministycznymi, tzn: możemy je posiadając wystarczającą ilość danych przewidzieć przy danym poziomie ufności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guzek Re: W środę startują IKE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 10:25 > wpływu na kształtowanie cen (założenia teorii Markowitza)okres ultrakrótki > jest "random"! Fajnie jest posługiwac się skomplkowanym pojęciami, ale chyba trafiłeś na dobrego przeciwnika. Moze wyzwe Cie na pojedynek - Ty będziesz wyznaczał kierunek trendu (np. na eur/usd albo WIG20) na przyszły tydzień a ja do końca dnia (nie jest to ultrakrótkie, bo powinno byc 5 minut). Zobaczymy kto popełni wiecej błędów. "możemy je posiadając wystarczającą ilość danych przewidzieć przy danym > poziomie ufności." piekne, piekne. Co Twoim zdaniem oznacza wystarczającailosć danych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ODP Re: W środę startują IKE IP: *.bremultibank.com.pl 01.09.04, 10:35 Miałś wicej trudności ze wskazaniem kierunku zmian w okrsie 5 min niż jednego dnia-uwierz mi... To nie są żadne trudne słowa - nie ma po prostu do nich synonimów wprost w języku potocznym. Są oczwiście polskie odpowiedniki, lecz albo ich nie znam, albo wogóle mi nie brzmią że ta powiem:) Wytrczająca ilość danych = taka ilość danych historycznych dot. przebiegu np. tego naszego crossu USD/EUR, która odzwirciedla co najmniej jeden pełen średnioterminowy cykl koniunkturalny (około 5-7lat). (Teraz Cię troszkę "oszukałem" w odniesiesieniu do teorii finansów - książki wymagają pełnego cyklu Leontiefa (około 30lat) moim zdaniem to obzdura - aktualnie koniunktura doskonale się "pokazuje" na podstawie średnioterminowego przebiegu zmian. Potrzebne też są bieżące dane MAKRO z gospodarki. Wtedy można skonstruowa (to za duże słowo!!) brdo prosty jednorównaniowy model ekonometryczny, który korygowany opinią jakiegośdoświadczonego analityka może dosonale się spisywac w praktyce. Ehh...chya zmieniliśmy temat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guzek Re: W środę startują IKE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 10:41 "Miałś wicej trudności ze wskazaniem kierunku zmian w okrsie 5 min niż jednego > dnia-uwierz mi." Jesteś praktykiem czy sprzedawcą. Na rynkach aktywnie spekuluje od 10 lat - i naprawde wyznaczenie tego co wydarzy sie za 5 minut jest o niebo łatwiejsze od tego co za 5 dni, 5 tygodni, 5 mies itp. "ie ma po prostu do nich synonimów wprost w > języku potocznym" random - losowy " Wtedy można skonstruowa (to za duże słowo!!) brdo prosty jednorównaniowy model > ekonometryczny, który korygowany opinią jakiegośdoświadczonego analityka może > dosonale się spisywac w praktyce." :))))))))))))))))))))))))) Wiesz, zaden model ekonometryczny nie uwzglednial (w przeszlosci) - kryzysu w Meksyku, Rosji, Azji. I dlatego wszelkie prognozy sie nie sprawdzaly, a ekonometrycy mowili - no nastepnym razem to uwzglednimy. Odbieglismy od tematu - jasne, ale to sprzedawcy, nie wspominaja o prowizjach tylko zaczynaja posługiwać sie (gdy rozmowa przybiera niekorzystny obrót) ultrakróotkimi random trendami według lematu ITo. na laikach byc moze robi to wrazenie, ale w wiekszosci przypadkow to jest belkot (na marginesie teoria Markowitza ulegla znacznym modyfikacja od poczatku - lacznie z tym ze jej zalozenia - o czym mowi sie wprost - byly mocno naciagane) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: W środę startują IKE IP: *.igo.wroc.pl 01.09.04, 10:39 Rzeczywiście nie czas tu na dłuższe dyskusje dotyczące trendów, oraz przedstawianie różnych modeli, równań i ich interpretacji. Mają one to do siebie , że w praktyce są zniekształcane przez rózne czynniki i okoliczności. Podchodzę do nich z zainteresowaniem ale i ze sceptycyzmem. W chwili obecnej nie bardzo wiadomo, w którym kierunku zmierzają rynki finansowe Ekonofizycy przewidują potężny krach giełdowy w 2025 r. i koniec rynku kapitałowegow 2050 r. Co o tym sądzisz? Albo słyszałeś zapewne o poglądach, że w związku z upowszechnieniem mozliwości inwestowania przez internet, inwestowanie na rynku kapitałowym stanie się ruletką dla najbogatszych. W związku z powyzszym jak możemy być pewni , że nasze oszczedzanie w IKE przyniesie korzyści w skali 20 i 30 letniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiu Re: W środę startują IKE IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.09.04, 10:38 brawo guzek, brawo Marta; nie twierdziłem ze mam rozległą wiedzę na temat reformy emerytalnej i specyfiki polskiego rynku kapitałowego, mam natomiast rozległą wiedze nt. moich zarobków; w wolnym kraju powinienem miec mozliwosc wyboru - albo jakis tam II filar i "miszczowie" w białych kołniezykach zajmują się pomnazaniem moich zarobków (i pobierają prowizję od efektów swojej pracy a nie od tego ze zostałem zmuszony do wyboru ich usług) albo mam ta kase u siebie na koncie i wara od niej innym; gdyby nawet sie zdazyło ze na starosc miałbym spac pod mostem - trudno; jak trafnie zauważył kolega ODP "Nikt nie nezagarantuje tego, co nie zależy w pełni od niego." - skonczmy wiec do cholery z rentierstwem funduszy; na marginesie - nie wiem czy wiecie ze podobno reforma emerytalna narusza zasade równości obywateli wobec prawa - czesc nie mogła w ogóle do niej przestąpić, czesc mogła jak chciała a reszta, w tym ja była zobowiązana przystąpić; podobno RPO to skarżył do TK ale nie wiem jaki był finał ani tez czy w ogóle był jakiś dalej: jeśli nawet wpłaty na IKE nie są opodatkowane to dlaczego jest roczny ich limit?? przecież to w moim interesie lezy zeby odłozyć jak najwiecej na starosc? ustawodawca boi sie ze za duzo zaoszczedze na podatku? no to do kurwy nedzy albo daje mi instrument i ja z niego korzystam do oporu albo nie daje nic i wszystko jest po staremu; koledze pracownikowi multibanku (bo to chyba on sie w duzej czesc udziela) proponuje przestac przypisywac mi cechy których nie posiadam a takze nie pstawic sie nad zusem (podobno nie kopie sie lezacego) pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guzek do kiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 10:48 dokladnie kiu. Gdybym zakladal firme, w ktorej przyszli klienci maja OBOWIAZEK uczestncizyc (np, kupujac produkty, uslugi) itp, rowniez ustawil bym prowizje na poziomie horrendalnym i sie obruszal na zarzuty, mowiac o tym, ze jestem wykwalifikowanym specjalistom, ze efekty beda widoczne w dlugim terminie, i ze za uczciwa prace nalezy sie wynagrodzenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guzek specjalistą, nie specjalistom (no txt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 10:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ODP Re: W środę startują IKE IP: *.bremultibank.com.pl 01.09.04, 11:08 Nie mogę teraz niestety odpisać ma wszystkie posty, skończył mi się czas wolny - z pewnością wrócę tutaj wieczorkiem i postaram się odeprzeć zarzuty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guzek niecierpliwie czekamy na odpowiedzi (no txt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 08:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ignorant Re: W środę startują IKE IP: 80.55.199.* 01.09.04, 15:20 WYDAJE MI SIĘ, ŻE KOLEGA kiu JEST NIEPOPRAWNYM OPTYMISTĄ; WPŁATY NA IKE WCALE NIE SĄ ZWOLNIONE Z OPODATKOWANIA JAKO DOCHÓD. JEŚLI DOBRZE ZROZUMIAŁEM ZAŁOŻENIA IKE, TO ZYSK Z INWESTYCJI SKŁADEK DO CZASU REALIZACJI KAPITAŁU ZGROMADZONEGO NA KONCIE W WIEKU 65 LAT (tj. przejścia na emeryturę) jest nieopodatkowany 19% podatkiem od zysków kapitałowych. Składka jest częścią rocznego dochodu od którego podatnik musi odprowadzić podatek zgodnie ze skalą w której się znajduje , w danym roku podatkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiu Re: W środę startują IKE IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.09.04, 16:18 jesli jest prawdą to co mówisz drogi kolego/koleżanko to znaczy że jest jeszcze gorzej niż myślałem, bo oznacza to że odkładasz kase, która jest dochodem, a pożniej płaciśz od tego i reszty dochodów podatek, ale drenaż kieszeni, rany, ja pierdole, moze wieć się zdarzyć że przez te oszczędnosci przechodzisz na wyższy próg podatkowy i płacisz większy podatek hehehehe;no, ale w koncu panstwo dba o ciebie co nie? kochani forumowicze, czy moze ktoś potwierdzić to co powiedział ignorant? (bo co dwa głosy to nie jeden); jesli tak to wygląd ze w tym swoim pesymizmie i tak byłem optymistą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guzek nispotykana atrakcyjnosc produktów emeryt. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 19:07 niestety obawiam sie ze tak jest.Wyjasnienie na przykladzie OFE Poniewaz w przypadku OFE istnieje nastepujacy schemat 1. Wplacamy do OFE kaske - pobierana jest od niej prowizja w wysokosci kilku procent. Tutaj wyjasnienie dla specjalisty z multibanku - OFE pobieraly na poczatku od 6,5 do 10 proc. prowizji i jest ona horrendalna. Nie wiem, jak dlugo Pan siedzi w tej branży ale jesli pisze Pan, ze to jest nieprawda, to jest to rowneiz horrendalne Tu źródło: www.bankier.pl/static/att/7000/1056372_prow2000d.jpg 2. Pieniądze bedą przekazywane zakładom emerytalnym i według projektu "Przewiduje się też ograniczenie - do 7 procent potrącenia - jakie zakład emerytalny będzie mógł dokonać z przekazanej wypłaty transferowej w celu pokrycia wszelkich kosztów związanych z prowadzoną działalnością." Do 7 procent podkreśle to czerwonym flamastrem 3. Kwota wyplacana emerytowi podlega zwyklemu opodatkowaniu. W skróce 3 razy kasują nam te same pieniądze. Ot i cała polityka Odpowiedz Link Zgłoś
the-besciak PARĘ SŁÓW WYJAŚNIENIA 02.09.04, 10:33 Po pierwsze oszczędzanie na rachunku bankowym jest równoznaczne z pomniejszaniem swoich pieniędzy. Załózmy ze bank daje 4% w skali roku, inflacja jest ok, 3%. Od tych 4% zysku płacimy jeszcze podatek Belki 19%. Policzcie sabie ile zarobicie realnie w ciagu roku :) Tak naprawdę żeby utrzymać tą samą siłę nabywczą pieniądza, zysk musi być przynajmniej 10% rocznie. A teraz o IKE. Tak się składa że we wszystkich gospodarkach rozwiniętych następuje ten sam trend - ludzie muszą sami finansować swoje emerytury jeżeli chcą utrzymać na emeryturze ten sam standard życie co przed. W Niemczech, Austrii, Francji, wszedzie ludzie muszą dodatkowo odkładać na kontach emerytalnych, bo gwarantowane świadczenia socjalne nie zapewnią im standardu życie to jakiego byli przyzwyczajeni. Uwazam to za zupełnie naturalne, że państwo mi nie da pieniędzy na emeryturze. Dlatego Ike jest bardzo rozsądna propozycją. Dotychczas III filar był obarczony pewnymi opłatami, podatkiem itd. IKE jest wolne od tego wszystkiego, chociaż to też jest oferta w ramach III filaru. Ja znalazłem pewien sposób jak można super zarobić na IKE. Nie będę tutaj pisać ze względu na całą lożę szyderców. Gdyby ktoś przedsiębiorczy chciał się dowiedzieć wszystkeigo, prosze o maila na adres the-besciak@gazeta.pl. Napiszcie czego dotyczy mail (np. w temacie IKE). Nikt nie pozałuje..... Pozdrawiam t-b P.S. Dodam jeszcze że nie pracuję w jakiejkolwiek instytucji finansowej, a prezentuję wyłącznie moje poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guzek the besciak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 10:45 zaraz zaraz piszesz, ze " Dlatego Ike jest bardzo rozsądna propozycją. > Dotychczas III filar był obarczony pewnymi opłatami, podatkiem itd. IKE jest > wolne od tego wszystkiego, chociaż to też jest oferta w ramach III filaru." Spojrz na to "Tymczasem, jak wynika z informacji PARKIETU, niektóre instytucje finansowe rozważają możliwość wprowadzenia w ramach IKE bardzo wysokich opłat karnych za "niewierność" klienta. Wszystko za sprawą zapisu ustawowego o dodatkowej opłacie - twierdzi PARKIET. Według założeń twórców ustawy, oszczędzanie w IKE wiąże się z długoletnią inwestycją. Jeśli uczestnik IKE zrezygnuje z oszczędzania lub będzie chciał przenieść IKE do konkurencji w przeciągu roku od podpisania umowy będzie musiał uiścić opłatę. Karne opłaty zostaną ustalone w umowie - według PARKIETU mogą to być wysokie, np. kilkusetzłotowe kwoty. W drastycznych przypadkach opłata karna może sięgnąć ...połowy zgromadzonych środków.. Dodatkowo fundusze inwestycyjne zmieniają swoje statuty, w taki sposób, aby pobieranie opłaty za przeniesienie swoich pieniędzy do innego funduszu (lub innej instytucji finansowe prowadzącej IKE) było możliwe nawet po dwóch, trzech, pięciu latach... CO TO ZNACZY? CO Z TEGO WYNIKA? Zapis o dodatkowej opłacie z jednej strony ma uniemożliwić "nielojalnym" klientom zrywanie umów podpisywanych z instytucjami finansowymi. Tymczasem oszczędzający mogą zakładać swoje IKE w przeświadczeniu, że nie poniosą żadnych opłat, a dodatkowo zyskają ulgę podatkową. Dlatego przed podjęciem decyzji należy dobrze się zastanowić czy oferta danej instytucji jest w rzeczywistości aż tak atrakcyjna, jak to sugerują slogany reklamowe... Należy bardzo uważnie przeczytać umowę. W razie jakichkolwiek wątpliwości należy poprosić przedstawicieli instytucji o dokładne wyjaśnienia. Warto zdobyć się na wysiłek i dokonać rozsądnego wyboru. " Czyli lobby znowu probuje zrobic oligopol , podzielic rynek i kroic frajerów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alaf uważajcie na PZU Życie IP: 213.17.228.* 02.09.04, 11:24 Od lat ciągną się przepychanki o wypłaty z polis posagowych - PZU twierdzi, że nie ma pieniedzy na wypłaty - kłamie bo ma gigantyczne zyski - zbierze kasę na IKE i powie, że nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
vvolf Re: uważajcie na PZU Życie 02.09.04, 11:57 Gość portalu: alaf napisał(a): > Od lat ciągną się przepychanki o wypłaty z polis posagowych - PZU twierdzi, że > nie ma pieniedzy na wypłaty - kłamie bo ma gigantyczne zyski - zbierze kasę na > IKE i powie, że nie ma wyplaty (a raczej ich zenujaco niska wysokosc) nie wynika z tego ze pzu cie oszukuje. pozwol ze ci to wyjasnie. skladki jakie byly wplacane przed 89 rokiem obowiazkowo byly lokowane w uwczesnym banku panstwowym pko. tenze bank dawal oprocentowanie ponizej faktycznej owczas inflacji i niewiele dalo sie z tym zrobic. potem przyszla hiperinflacja, a bank pko zostal zwolniony z obowiazku urealnienia tych pieniedzy, natomiast pzu nie. a oni i tak duzo pieniedzy wsadzili w tzw. stary portfel. posiadacze polis posadowych zostali oszukani przez system a nie przez pzu. podobna historia jak z ksiazeczkami mieszkaniowymi. Odpowiedz Link Zgłoś