zebra51 18.08.09, 14:15 Macie 16-letnie dziecko, które spotyka się i sypia z 30-latkiem. Lajcik? dla Was całkiem normalne? Czy jednak nie? Bo dla mnie zdecydowanie (cytując klasyków)WRONG! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hellious Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 14:16 wrong. Choc ja bylam takim wlasnie 16-letnim dzieckiem spotykajacym sie ze sporo starszym facetem. Szybko jednak sie obudzilam. Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 14:18 ten 30-sto latek z powodzeniem mógłby być tatusiem tej 16-sto latki. Jak dla mnie też WRONG. Odpowiedz Link
adkam77 Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 14:21 Zdecydowanie nie chciałabym aby moje dziecko znalazło się w takiej sytuacji. I nie chodzi o duża różnicę wieku tylko o to, że 16-latek to w sumie jeszcze dziecko a 30-latek to dorosła osoba i raczej inne cele mają w życiu. W przypadku dwudziestoparolatka i 40- latka by mi to nie przeszkadzało. Odpowiedz Link
margotka28 Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 14:21 zupełnie nienormalne to dla mnie. Nie chciałabym aby moja córka spotykała się z osobą o tyle bardziej uświadomioną życiowo. Odpowiedz Link
aurinko Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 14:21 A gdyby dziecko miało 19 lat a partner 33, to jeszcze wrong czy już nie? Dla mnie to nie byłoby szokiem, fakt, że przeszczęśliwa bym nie była, ale to nie ja mam być szczęśliwa a moje dzieci, więc jeśli moje dziecko w takiej sytuacji byłoby szczęśliwe to czemu nie? Wyczuliłabym jedynie na pewne sprawy i dałabym dziecku przeżyć to, co dziecko chce przeżyć. Odpowiedz Link
hellious Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 14:23 aurinko napisała: > A gdyby dziecko miało 19 lat a partner 33, to jeszcze wrong czy już nie? > To juz jakby mniej Wrong. Odpowiedz Link
aurinko Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 14:23 hellious napisała: > To juz jakby mniej Wrong. Dlaczego? Odpowiedz Link
elske Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 14:29 aurinko napisała: > hellious napisała: > > > To juz jakby mniej Wrong. > > Dlaczego? Chociażby dlatego że 16-sto latka to dzieciak niepełnoletni,a 19-latka to osoba pełnoletnia,ktora prawnie sama za siebie może odpowiadać. Odpowiedz Link
aurinko Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 15:03 elske napisała: > Chociażby dlatego że 16-sto latka to dzieciak niepełnoletni Oczywiście, jest to osoba niepełnoletnia, ale ukończyła już 15 lat więc z urzędu nikt nie będzie ścigał nikogo za seks z małoletnią osobą. Powiedz szczerze, widujesz 16 latki wyglądające jak dziecko? Bo ja coraz rzadziej, natomiast normą staje się 16 latka wyglądająca jak 25 latka, co więcej, kiedyś ze świecą trzeba było szukać nieletniej, która nie była dziewicą, obecnie bliżej jest odwrotności takiej sytuacji. Odpowiedz Link
elske Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 15:28 aurinko napisała: > elske napisała: > > > Chociażby dlatego że 16-sto latka to dzieciak niepełnoletni > > Oczywiście, jest to osoba niepełnoletnia, ale ukończyła już 15 lat więc z urzęd > u nikt nie będzie ścigał nikogo za seks z małoletnią osobą. > Powiedz szczerze, widujesz 16 latki wyglądające jak dziecko? Bo ja coraz rzadzi > ej, natomiast normą staje się 16 latka wyglądająca jak 25 latka, co więcej, kie > dyś ze świecą trzeba było szukać nieletniej, która nie była dziewicą, obecnie b > liżej jest odwrotności takiej sytuacji. Moze i wyglada na 25 lat, ale mentalnie to jeszcze dzieciak. Co moze mieć wspolnego 16-sto latka i 30-sto latek? 16-sto latka własnie skonczyla gimnazjum.A facet jest dojrzałym mężczyzna,na pewno pracujacym, majacym inne problemy.20 latka i 14 lat starszy facet,dla mnie ok.16 latka i 14 lat starszy facet? Dla mnie to pod pedofilie podchodzi. Odpowiedz Link
aurinko Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 15:45 elske napisała: > Moze i wyglada na 25 lat, ale mentalnie to jeszcze dzieciak. (...) Nie zawsze. Gdyby w podobny sposób myśleli rodzice paru moich znajomych, to teraz być może nie mieliby oni szczęśliwych związków, które rozpoczęły się w wieku nastoletnim (i różnice nie w każdym przypadku są 11 letnie ale też większe i ciut mniejsze). Co do pedofilii wg mnie grubo przesadzone. Odpowiedz Link
hellious Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 14:28 Znaczy moze inaczej. Z racji tego, ze sama bylam w takiej sytuacji, wypowiem sie z mojego punktu widzenia. Moj zwiazek z panem opieral sie na tym, ze ja bylam dla niego " miechem" jak sam to okreslil pozniej, za to on dla mnie uosobieniem doroslosci. Majac 16 lat mysli sie, ze ta doroslosc to praktycznie juz, a naprawde to jest sie daaaleko w lesie 19-to latki maja juz w glowach nieco wiecej zazwyczaj i potrafia wylapac pewne niewypowiedziane sprawy. 16-tolatki zyja bardziej nadzieja, marzeniem.. Odpowiedz Link
deprim6 Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 14:31 helll nie sadze żeby była róznica między 16 a 19 latką w kontaktach damsko męskich z facetem 30 czy 3..kilku letnim .Po prostu 19 to pełnoletni człowiek a 16 nie taka tylko różnica.Dla mnie by było nadal wrong. Odpowiedz Link
hellious Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 14:35 Deprim, chyba juz zapomnialas jak to jest byc nastolatka. Ja widze spora roznice miedzy mna 16-to letnia, a mna 19-to letnia. Chyba ze to ja tylko tak przez te 3 lata sie zmienilam, a reszta nie bardzo... Odpowiedz Link
zebra51 Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 14:37 Dla mnie między 16 a 19 też jest spora różnica. Odpowiedz Link
hellious Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 14:38 ja to pamietam doskonale, bo 19 lat mialam niespelna 4 lata temu... Odpowiedz Link
elan-o100 Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 14:40 hellious napisała: > ja to pamietam doskonale, bo 19 lat mialam niespelna 4 lata temu... toś Ty młoda dzierlatka ja już nie pamiętam jakie siano miałam w głowie w tym wieku Odpowiedz Link
hellious Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 14:41 ano mloda jeszcze, ale pewno nie wiecznie Odpowiedz Link
romashka Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 14:25 Między mną i moim Lubym jest +- taka różnica wieku. Tylko, że poznałam go po 20, kiedy już studiowałam i pracowałam. Więc chyba nie będę obiektywna, co? Odpowiedz Link
romashka Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 14:28 Ale faktem jest, że rodzice ciężko znieśli… choć jak się na nas patrzy to max. 6 lat różnicy „na oko” (czy to ja wyglądam staro, czy on młodo? ) Odpowiedz Link
zebra51 Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 14:26 Wiem, że 19latek może mieć sianko w głowie, bo i 25latk też może je mieć. Chodzi mi o to, czy z szerszej perspektywy to nie jest nadużycie ze strony trzydziestoparolatka? Nie chciałabym, żeby moje dziecko swoje pierwsze zauroczenia, wielkie miłości zaczynało z osobą, której potrzeby są nieco inne. Odpowiedz Link
deprim6 Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 14:41 zebra51 napisała: > Wiem, że 19latek może mieć sianko w głowie, bo i 25latk też może je > mieć. Chodzi mi o to, czy z szerszej perspektywy to nie jest > nadużycie ze strony trzydziestoparolatka? > Nie chciałabym, żeby moje dziecko swoje pierwsze zauroczenia, > wielkie miłości zaczynało z osobą, której potrzeby są nieco inne. Skoro 19 a 16 to różnica dla ciebie to czy nie przeszkadzało by ci 19 lat u twojego dziecka???? i różnica ponad 10 lat z partnerem??? Odpowiedz Link
zebra51 Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 14:46 Jeśli byłby to układ, jaki widze prawie na codzień (szef i jego żona) to tak. Związek z cyklu "uprowadź i wychowaj na swoje potrzeby". Odpowiedz Link
elan-o100 Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 14:36 uznałabym, że dziecko jest wykorzystywane. osobiście, to nie wyobrażam sobie większej różnicy w związku niż 10 lat Odpowiedz Link
bernimy Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 14:35 Dla mnie wrong. Dla takiego dziecka też wkrótce będzie wrong i oby tylko zbyt późno się nie otrzeźwiło z tego! Odpowiedz Link
aurinko Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 15:08 bernimy napisała: > Dla mnie wrong. Dla takiego dziecka też wkrótce będzie wrong i oby > tylko zbyt późno się nie otrzeźwiło z tego! Niekoniecznie. Znam takie związki i z powodzeniem mogłyby świecić przykładem dla wszystkich. Odpowiedz Link
bernimy Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 15:28 Dla mnie to albo ona zepsuje sobie młodość itd. albo on jest niedojrzały emocjonalnie, i poczeka z założeniem rodziny aż ona do tego dorośnie czyli jakieś 10-15 lat (wtedy będzie miał 45 lat jak pojawi się małe dziecko, tak? Nie wiadomo czy aby już dojrzeje do tacierzyństwa). No niestety tak ogólnie ludzie w wieku 16 lat mają inne potrzeby, pragnienia i cele życiowe niż ludzie w wieku 30 lat, bez względu nawet na płeć. A że 16 latka z 30 latkiem, przetrwali i świecą przykładem? Cuda też się zdarzają, ale nie chciałabym na ich podstawie liczyć na takie cudne szczęście np. mojej córki tak samo jak i nie pchałabym się do samolotu, o którym bym wcześniej wiedziała, że będzie miał awarię, pomimo, że cuda sie zdarzają i ludzie wychodzą nieraz z katasrofy samolotowej... Odpowiedz Link
aurinko Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 15:47 bernimy napisała: > Dla mnie to albo ona zepsuje sobie młodość itd. Idąc takim tokiem myślenia, można darować sobie w ogóle związki, bo zawsze można sobie coś zmarnować, zepsuć Odpowiedz Link
bernimy Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 20:33 Aurinko, no żartujesz, przecież wyjaśniłam. Gdy ona ma 16, on 30 i tworzą związek, to sory, ale jeśli on byłby normalny, to będzie chciał zakładać rodzinę. W takim przypadku ona zmarnuje sobie życie, bo w wieku 17, 18 lat zamiast się uczyć, poznawać ludzi itd. będzie miała dzieci. Dla mnie straszne. Dla mnie! Natomiast jeśli on poczeka.... ha te 15 lat na rodzinę, to chyba jednak on jest niedojrzały a wtedy i za 15 lat nie będzie dojrzały do zakładania rodziny. To moje zdanie, do którego mam prawo i nie musisz przecież pisać o toku myślenia, prawda? Ja Ciebie nie analizowałam Odpowiedz Link
zoja.pl Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 15:11 Niekoniecznie, bern Znam to z autopsji, tzn. nie dokładnie tak, ale podobnie. Miałam 18 lat, a on 32. Z nim przeżyłam swój 1 raz Osatecznie okazał się facetem mentalnie młodszym ode mnie, niestety. Ale różnicy wieku jaka była miedzy nami nigdy nie żałowałam Odpowiedz Link
romashka Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 15:27 zoja.pl napisała: Ale różnic > y wieku jaka była miedzy nami nigdy nie żałowałam O, to to - ja też nie żałuję. Ale - tak jak napisałam w innym wątku - trzeba się uodpowrnic na krytyke Odpowiedz Link
bernimy Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 20:39 A możesz wyjaśnić co oznacza, że facet drugie tyle lat starszy jest mentalnie młodszy? Słuchajcie, ja nie krytykuję innych związków, też znam różne, zresztą z różnym skutkiem po latach. Ja tylko się odniosłam do zapytania: co ja na to, że moje dziecko w wieku 16 lat spotyka się z kimś drugie tyle starszym? Zresztą każdy ma prawo do swojego zdania, najczęściej na podstawie własnych doświadczeń sobie różne sprawy, sytuacje wyobrażamy. Ja w wieku 16 lat byłam naprawdę dzieckiem toteż dla mnie to wręcz nierealne abym ja w taim wieku tworzyła "związek" z tyle starszym facetem Odpowiedz Link
ally Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 15:38 zapaliłaby mi się czerwona lampka, że pewnie facet nie umie se ułożyć relacji z równolatkami Odpowiedz Link
aniuta75 Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 15:41 O nie nie nie. Nie podobało by mi się to. Odpowiedz Link
lidia341 Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 20:35 la mnie to wykorzystanie.....jak zwał tak zwał Odpowiedz Link
karra-mia Re: Sytuacja następująca 18.08.09, 21:03 16latka i 30latek to niefajna kombinacja ale 20latka i 34latek to już może być kazałabym córce poczekać 4 lata Odpowiedz Link