Gość: WWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 18:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: F.Y.M Księża zapłacą więcej fiskusowi IP: *.skybone.pl 20.12.04, 18:08 Czy można dla celów podatkowych zostać jego ekscelencją bislupem bo ja chętnie .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pio Re: Księża zapłacą więcej fiskusowi IP: *.desy.de 21.12.04, 09:31 tak 'na zdrowy rozum', to 300zl na kwartal (przy 1000 mieszkancow) to jest 100zl na miesiac, czyli ok. 25zl na tydzien. biorac pod uwage, ze ostatnie 'news-y' mowia o 80% wierzacych w polsce, to wypada srednio 25zl/800os w jedna tylko niedziele na tace. daje to 'z grubsza' 3 grosze. nic dodac nic ujac - trzeba zostac ksiedzem. tylko kobiet zal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MŁODY ZDOLNY WŁAŚNIE DLATEGO ZOSTANĘ KSIĘDZEM JAK MÓJ OJCIEC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 09:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIEWIERZĄCY TYLKO 34 KATEGORIE DUCHOWNYCH?DLACZEGO TAK MAŁO?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 09:45 Czy naprawdę nie lepiej 19% dla każdego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Denar Re: Księża zapłacą więcej fiskusowi IP: *.arreks.com.pl 21.12.04, 13:55 Mozna. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gut/Lubin Re: Księża zapłacą więcej fiskusowi IP: *.dial.pl 21.12.04, 09:25 Powinni płacić, ale o wiele więcej niz tylko te 3% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ladis Re: Księża zapłacą więcej fiskusowi IP: 193.109.244.* 21.12.04, 09:29 Zaraz sie rozpłaczę - taka straszna podwyżka, jak oni sobie poradzą? Skąd wezmą kasę na opony zimowe i na przeglądy mercedesów które mają. Zróbmy zrzutę żeby im pomóc!!!! Ludzie, ku.., to ja płacę miesięcznie więcej podatku niż sukienkowy przez cały rok! I jeszcze im mało! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akson Skandal - Toz rolnik na KRUS placi wiecej IP: 212.191.80.* 21.12.04, 09:42 Jak oni moga w ogole mowic o nedzy skoro placa tak niskie podatki. To przeciez jedna taca. O nie! Nie bede juz bronil KK, przenosze sie na pozycje zdecydowanie antyklerykalne. Jeszcze ciekawsza jest ta wiadomosc w zestawieniu z ta o inwestycjach jednego z ksiezy na kwote 1,5 mln zl. Nie, q..va nie dam grosza. Teraz to sie naprawde wkurzylem. Jak KK w ogole smie mowic o biedzie. Jak on maja czelnosc. A to psy falszywe. Ps: Wscieklem sie z dwoch powodow - bo moi rodzice mieszkaja na wsi, biednej popegieerowskiej i kwartalnie wiecej placa na KRUS, a co tu porownywac ich dochody z dochodami proboszcza, a po drugie - to, ze do tej pory, choc nie popieralem KK ( uwazalem,ze za bardzo sie szarogesza ), to czesto na necie bralem ich w obrone - mam jednak do ich instytucji szacunek za to co robili dla Polski na przestrzeni dziejow. Ale teraz - pierwszy rzuce kamieniem. Bo, choc ja tez nie jestem bez winy to oni sa winni wielokroc bardziej. I oni maja czelnosc krytykowac Owsiaka? Psy!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re: Zanim zaczniesz krzyczeć idioto to policz i za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 15:44 zastanów się czy nienawiść i głupota przez ciebie nie przemawiają.Gdy ktoś zazarabia np 10000 rocznie to jego podatek wyniesie 19% czyli 1900 tyś rocznie ale kolego odlicza sie tam chyba jakąś kwoete wolną i każdy moze sobie coś kupic na odpis. Różnie to co roku jest a jak placisz ryczłt to gó.. sobie mozesz odpisac!a rolnicy to lepiej niech nie narzekaja oni żadncyh podatków dochodowych nie płacą!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domk NIESTETY - ZAPŁACISZ, CHCESZ CZY NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 08:39 Taca jest tylko małą cząstką ich dochodów. W swoim czasie Polityka podała, że panstwo polskie w różnych formach wspiera Kościół katolicki kwotą ok. 1 miliarda złotych ROCZNIE. I nikt się ciebie nie będzie pytał czy chcesz płacić czy też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
fanfan1 Re: Księża zapłacą więcej fiskusowi 21.12.04, 09:32 K...a mać, a ja płacę po parę tysięcy zł MIESIĘCZNIE ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pio Re: Księża zapłacą więcej fiskusowi IP: *.desy.de 21.12.04, 09:36 to pewnie sporo ci jeszcze zostaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bud Odebrac klechom cokolwiek ukradli IP: *.proxy.aol.com 21.12.04, 09:34 zdaje sie ze to byl 15-ty wiek kiedy kosciol, ostoja ubogich, stracil cokolwiek udalo mu sie wczesniej zagrabic w Anglii. Wynik? Anglia uzyskala tyle wolnego kapitalu ze w koncu stala sie mocarstwem swiatowym. Hiszpania i Polska szly na pasku Watykanu przez nastepne stulecia. Wynik? kapital marnowal sie w rekach klechow. Zamiast myslec o podatkach na ta zaraze, zacznijcie myslec jak ich pozbawic tego co ukochana solidarnosc im podarowala. Zapewniam, ze duzo lepiej na tym wyjdziecie. Ooops, zapomnialem, ze dzieci trzeba chrzcic bo zabobonni mysla ze im sie stanie lepiej po smierci. Potraficie myslec racjonalnie o innych sprawach, zacznijcie - w koncu - racjonalnie myslec o wlasnych zabobonach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozmarzony 3% to mniej niż inflacja.Wychodzi 2 gr/mieszkańca/ IP: *.pl / *.pl 21.12.04, 09:51 mc w parafii pow. 20.000.Kpiny.Portugalia właśnie znowelizowała konkordat i Kościół będzie tam płacił podatki od działalności gospodarczej.W Hiszpanii socjaliści wygrali wybory obietnicą cofnięcia przywilejów finansowych Kościoła i realizują! Biskupi zagrozili wyprowadzeniem ludzi na ulicę,premier Zapatero odpowiedział: dobrze, zobaczymy ilu naprawdę was jest. I CISZA ! A bracia Czesi powiedzieli,że konkordat nie jest nikomu potrzebny i W OGÓLE GO NIE PODPISALI ! Nawet majątków pasożytom nie zwracają.A u nas rządzi LEWICA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnm Re: Księża zapłacą więcej fiskusowi IP: *.chello.pl 21.12.04, 10:18 Albo jeszcze nie wypiłem kawy, albo z artykułu wynika, że proboszczowie zapłacą MNIEJ a nie WIĘCEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ks. Hipokrytiusz Re: Księża zapłacą więcej fiskusowi IP: *.centertel.pl 21.12.04, 10:28 Nie szczekajcie tak zajadle kundelki, bo wam język uschnie na chwałę Pana lub was Opatrzność kwasem poleje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bud Re: Księża zapłacą więcej fiskusowi IP: *.proxy.aol.com 21.12.04, 10:38 ja juz powinienen smarzyc sie w piekle bo nie wierze w Twoja opatrznosc. Jakos do tej pory i mnie i moim bliskim dzieje sie dobrze bo... m.in. nie placimy dziesieciny, ktora Ty i Twoi podobni podonownie wprowadzili do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczona Re: Księża zapłacą więcej fiskusowi IP: *.local4.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 10:55 owieczki chodza piechota ...a pAsterz jeżdzi BMW - zgroza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Księża zapłacą więcej fiskusowi IP: *.hcz.com.pl 21.12.04, 11:14 Jak będziemy bardzo kościołowi uprzykszać to się wyprowadzą do Unii. Załatwili to sobie przez poprowadzenie owieczek do urn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki Re: Księża zapłacą więcej fiskusowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 11:30 Zapewne najbardziej narzekaja ci ktorzy nic nie daja na tace. Ja daje i nie narzekam. W przyszlym roku dam wiecej. Widze, ze te pieniadze sa wydawane z wiekszym pozytkiem niz podatki dla panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romi Re: Księża zapłacą więcej fiskusowi IP: *.wienerberger.com.pl 21.12.04, 12:22 To w takim razie jak zachorujesz to do katabasa a nie do lekarza moze cie wyleczy kadzidlem hehe. Plac wiecej ksiezulowi niech mu bandzioch rosnie niech se chlopak na paliwo do merca wyda i niech ministrantowi da by se fikusne majtasy kupil. Szkoda ze mnie u wladzy niem ach szkoda. Jakie to czasy fajne by byly. Czarni w zime w trampkach by chodzili no i na rowerkach zasuwali do owieczek kochanych. Ach dzialoby sie. Moze w przyszlym wcieleniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki Re: Księża zapłacą więcej fiskusowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 13:54 Co Cie to obchodzi komu daje i na co. Na lekarza place tak samo jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romi Re: Księża zapłacą więcej fiskusowi IP: *.wienerberger.com.pl 21.12.04, 14:50 Jak to mnie ma nie obchodzic. A ciebie by nie ruszalo jakbym wspieral jakis ruch faszystowski lub tez satanistow albo jakis innych oszolomow. Dodatkowo poreczaja za bandytow, ktorzy wychodza na wolnosc. Ja sobie tego nie zycze. A propos lekarza to jak wezmie w lape to sie larum podnosi, a ksiezulo to moze i wszystko cacy. A kto musial wkuwac ostro na studiach i praktyki odbebnic i jeszcze caly czas sie doksztalcac. A taki katabas to co, tylko mu macanie chlopcow w glowie i aby jakis przekret zrobic. Okradaja nasze panstwo nie placac podatkow, oraz mieszaja w glowach ludziom. Nie zycze sobie tego. Ktos musi zrobic porzadek wreszcie z ta czarna zaraza. Ze Adolf sie na Zydow uwzial miast na czarnych. Szkoda. Moze sie jeszcze taki narodzi. Na Swieta tego wszystkim zycze :) Jak czarna zaraza z dymem pojdzie hmmm, ale pomarzyc czasem fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki Re: Księża zapłacą więcej fiskusowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 15:17 Takie sa wasze argumenty. Brawo. Komentarz zbyteczny. Dziekuje za taka propozycje ulozenia swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romi Re: Księża zapłacą więcej fiskusowi IP: *.wienerberger.com.pl 21.12.04, 15:28 Nie dziekuj odrobisz w polu... u proboszcz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikołaj WIENERBERGER POLSKA-ROMI IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 15:36 Drogi ROMI. Jesteśmy konkurencyjni, ponieważ stanowimy koncern wielokulturowy. Odnosimy sukcesy, ponieważ nasi pracownicy są kreatywni i energiczni. Wszyscy jesteśmy współtwórcami sukcesów firmy Wienerberger. Wierzymy w ludzi. Cegły Wienerberger. Stworzone dla nas, ludzi. To krótki wycinek ze strony twojego pracodawcy. Pytam gdzie ta wielokulturowość- przy takim braku kultury, gdzie kreatywność-przy takim sposobie degradacji innych,energiczny to ty może jesteś ale nie zawodowo i nie w godzinach pracy. A może jesteś współtwórcą sukcesów. No może. Chciałem Ci tylko przypomnieć, że to właśnie dzięki kościelnym inwestycjom, ma Twoja firma najlepsze punkty referencyjne w Polsce. A jeżeli ich nie ma to tylko dlatego że zatrudnia takich kreatywnych jak ty. A na koniec chiałbym ci powiedzieć żę moje pieniądze które daję na kościół zostały już raz opodatkowane przez państwo i nie ma potrzeby opodatkowywać ich drugi raz. Podobna choć nie do końca analogiczna sytuacja jest z nieopodatkowaniem kasy zebranej przez Jurka Owsiaka. Odpowiedz Link Zgłoś
paulos32 Re: WIENERBERGER POLSKA-ROMI 21.12.04, 16:08 A jaką fajną Polskę zaprezentowano na mapce na stronie Twojej firmy. Czy pracownicy tej firmy, też są w zgodzie z prawdą tak jak ta mapka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oliveira Jak ja chciałbym płacić takie podatki... IP: *.acn.waw.pl 21.12.04, 12:32 Nawet mogę dwa razy większe niż ksiądz płacący najwyższą stawkę. Wyjdzie mi jakieś 15 razy mniej, niż w tej chwili. A nie stać mnie nawet na taki malutki apartamencik do urządzania, jaki ma ubogi prałat Henio J... Ach, rozmarzyłem się. Już wracam do naszej neutralnej światopoglądowo i wyznaniowo rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re: o to ty oliweira zarabiasz niesamowite pienią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 15:46 pieniądze, ponad 100 tyś rocznie? nieźle tylko dlaczego narzekasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b-y KASY FISKALNE DLA KSIĘŻY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 13:36 Dlaczego NIKT ważny w tym kraju nie odważy wziąść się za księży. Dlaczego nie płacą podatków jak normalni obywatele tego kraju. Kwoty które przedstawiono w tym artykule są śmieszne. W tym roku miałem pogrzeb bliskiej osoby Rzecz odbyła się w Kielcach Nie będę tu wymieniał kosztów firmy pogrzebowej bo to inna historia, ale podam kilka "pozycji z cennika" księży. -"co łaska" za ceremonię pogrzebową dla księdza 500 zł - "co łaska" dla faceta od świec i kadzidełka 50 zł -obowiązkowa opłata za miejsce pochówku na cmentarzu (ważne 20lat) 3200 zł -obowiązkowa opłata za możliwość wejścia procesji pogrzebowej na cmentarz uiszczana w katedrze 250 zł -obowiązkowa opłata za odnotowanie zmarłej w danym miejscu uiszczana w katedrze 80 zł -obowiązkowa opłata za możliwość wejścia ekipy kamieniarzy na cmentarz uiszczana w katedrze 500 zł Powtarzam są to opłaty czysto administracyjne do kiesy księży. Nie piszę tu o kosztach prosektorium, firmy pogrzebowej itd. Więc jak czytam o 300-1200 złotych kwartalnie od parafii to krew się we mnie burzy. Dlaczego nas pracujących tak gnoi się nakażdym kroku nowymi podatkami. wyższymi ZUSami, a tym darmozjadom nikt do tyłka się jeszcze nie dobrał. Wprowadzić im Kasy fiskalne. I niech się rozliczają jak normalna firma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: KASY FISKALNE DLA KSIĘŻY IP: *.arreks.com.pl 21.12.04, 13:53 Szkoda krwi, chyba ze juz dawno sie popsula. Nie narzekaj, trzeba bylo zostac ksiedzem. Odpowiedz Link Zgłoś
paulos32 Re: KASY FISKALNE DLA KSIĘŻY 21.12.04, 14:21 Ale jesteście zawistni Księża są różni - jedni są bogaci, inni są biedni (uprzedzam wasz atak - znam takich i takich, więc jest to fakt) Wszyscy powinni płacić takie same podatki Ale przecież tak na prawdę to największym problem w tym kraju są rolnicy (podobno w tym roky ich dochody zwiększyły się o 75%), którzy płacą porównywalne z tymi podatki i to jest rzeczywisty problem, a nie podyktowany ideologicznie problem księży A tak na marginesie niektóre wypowiedzi na tym forum są żenujące... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romi Re: KASY FISKALNE DLA KSIĘŻY IP: *.wienerberger.com.pl 21.12.04, 15:22 Od rolnikow do spadowa ciemniaku. Myslisz ze takie bebnienie w mediach jak to niby na wsi dobrze to po co?? Jakby bylo tak fajnie i sielankowo to by nikt z tamtad nie chcial uciakac. A wszyscy jakos mlodzi z tamtad wieja az kurz idzie. Pytam sie dlaczego uciakaja od dobrobytu?? Sam pochodze ze wsi i wiem jaki to ciezki kawalek chleba. A taki jak ty poslucha w radiu, obaczy w televizorni gdzies czytnie jak to na wsi dobrze. Baranowi latwo zrobic wode z mozgu. Rolnik dostanie doplaty pare groszy i robia szopki, na co pan przeznaczy te pieniadze?? Pewnie wille z basenem wybuduje. A nie wspomna ze ceny wszystkie poszly kilkakrotnie w gore. Nawozy, opryski, paliwo, itp. Niech zniosa doplaty w unii to i zaden z polskich rolnikow sie nie bedzie ogladal za kasa. A tak co to jest za wolny rynek, jak tamci taka kasiore dostaja ze bania mala. To jest zdrowa konkurencja. Przynajmniej na wsi trzeba sie nazasuwac a i tak wielkie g... z tego jest. A taki ksiezulo to ten to sie dopiero napracuje. Z tego przepracowania to nie ma czasu nawet o glupotkach myslec. Taki jest zapracowany ze ktoby tam o slipkach ministrantow i nowych furach mial czas myslec przeciez on taki zapracowany. Kazdy sie boi uderzyc w te kaste bo to oni rzadza tym zabobonnym i ciemnym krajem. Ale moze nadejdzie ten czas ze czarna zaraza wyginie i slad po niej nie zostanie. Pomodlmy sie za to :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRAKUS POPIERAM ROMI A NIE KASY zeby bylo jasne IP: *.crowley.pl 21.12.04, 16:24 Odpowiedz Link Zgłoś
paulos32 Re: KASY FISKALNE DLA KSIĘŻY 21.12.04, 15:44 Hej Romi co ci się stało, że tak wyzwiskami rzucasz. Zastanów się nad sobą i zrzuć z siebie tą nienawiść do innych. Ja nie mam nikogo w rodzinie, kto by mieszkał na wsi, ale mam działkę w jednej z polskich wiosek i z tego co zauważyłem, to jednak nie jest tam tak źle (przynajmniej patrząc na ich samochody). Ale zauważ, że przepisy dotyczące opodatkowania dochodów z działalności rolniczej dotyczą wszystkich, bez względu na wielkość gospodarstwa i dochodu. I to jest jakaś paranoja. Zresztą nie tylko to jeśli chodzi o ten podatek. W polsce rolnicy to są dopiero nie do ruszenia - nikt nie ośmiela się racjonalizować tego podatku a straty budżetu z tego tytułu to są dopiero wielkie. I to mnie irytuje ale w przeciwieństwie do ciebie rolników nie wyzywam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa Re: KASY FISKALNE DLA KSIĘŻY IP: *.netp0wer.net 21.12.04, 17:17 Możesz sobie zaśpiewać piosenkę pt. "Jestem z miasta" bo jak widać z tekstu,na wieś już nie wrócisz. A szkoda. A zamiast czepiać się podatków które obowiązują dla duchownych, walcz tak o zmniejszenie ich wielkości dla reszty podatników. Chciałbym Tobie życzyć Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia ale nie wiem po co. Przecież przy twoim stosunku do księży, a wobec tego i wiary nie widzę potrzeby, bo świąt kościelnych nie obchodzisz. Na pewno pójdziesz do pracy. Ale mi cię żal Romi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VVV A RABINI ILE PLACA??? IP: *.crowley.pl 21.12.04, 15:29 Jestem ciekaw ile placa rabini i czy placa wogole. ILE PLACA RABINI????!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re: mam kolege księdza, wikary zarabia 700 zł!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 15:50 teraz zobaczcie co to znaczy dla niego ok 150 zł miesiecznie na podatek!? to jest ponad 20 % i zadnych odpisów!!!! bo to ryczałt. Ludzie patrzcie gdzie kasa prawdziwa wycieka a nie dajecie sie podpuszczać jak te jelenie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cc ILE PODATKU PLACA RABINI KTOS WIE??? IP: *.crowley.pl 21.12.04, 16:22 Ciekaw jestem jak to jest z rabinami zydowskimi ile oni placa, a prawoslawni popi i protestanccy pastorzy??? No ile wie ktos???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: all Księża zapłacą więcej fiskusowi bardzo dobrze IP: *.dip.t-dialin.net 21.12.04, 16:56 BRAWO,no w koncu!!!dziekuje za prezent swiateczny, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domk CZY TO NIE JEST CZASEM WALKA Z KOŚCIOŁEM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 08:29 Taaaak..... Bardzo mocno ich fiskus uderzył po kieszeni. To chyba sprawka szatana. Odpowiedz Link Zgłoś