Dodaj do ulubionych

Kolejna luka w ustawie podatkowej

IP: 62.89.113.* 09.06.05, 06:29
Przepraszam, ale nie widzę tu bezpośredniego zysku dla podatnika. Przecież ten
1% trzeba wpłacić na konto i czekać przynajmniej do lutego za zwrotem.Widzę
tylko dwa pozytywy: 1. to organizacja uzyska środki i 2. ci krwiopijcy z
wiejskiej będą mieli mniej.
Proszę wyprowadzić mnie z błędu jeśli sie mylę.
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Niech ktoś mi wytłumaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 06:34
      Jak jest z tą ulgą na kościelną organizację. Przeznaczam ten 1% podatku na nią
      (załóżmy, że będzie to 500zł) i ile z tej kwoty zostanie mi zwrócone?
      • espe22 Re: Niech ktoś mi wytłumaczy 09.06.05, 08:01
        Ja też nie mogłem załapać, chodzi o to, że jak dałeś 1% podatku to odliczasz
        sobie jeszcze 19% z 1% czyli 0,19% twojego podatku. Czyli zyskasz 0,19%
        *0,19*twoje zarobki roczne=0,0361% rocznego przychodu(po odjeciu ubezpieczeń)
        dokładnie od 100.000 zł to ok. 36 zł. Ja podarowałem 90 zł w ramach 1%, to
        mógłbym zyskać 18 zł.
        • Gość: dziona Re: Niech ktoś mi wytłumaczy IP: 195.205.44.* 09.06.05, 09:47
          I to do mnie przemawia, jak daje 1% to daje to z kasy państwa, czyli jak nie
          weżmie rząd to weżmie sobie firma charytatywna ja tej kasy (np.90zł) i tak i
          tak nie widzę, ale jeśli będzie to ten np Caritas to ja bede miala we wlasnej
          kieszeni te 18 zł o ktorych wspominasz, Caritas całe 90 zł, a rząd o 108zł
          mniej :-)))
      • Gość: olśniony Re: Niech ktoś mi wytłumaczy IP: *.um.wlocl.pl 09.06.05, 08:23
        Tobie nic nie zostanie zwrócone, ale obdarowany zyska 500 zł a Ty nic nie
        stracisz. Te 500 zł to 1% z 19% podatku, który i tak musisz odprowadzic. To
        budżet państwa zyska mniej od Ciebie, bo tylko 18% a nie 19%.
        A jeżeli ten 1% podatku to 100.000 zł a obdarowywany jest skłonny zyskać byle
        co, to przecież może się tą stówą podzielć, i to niekoniecznie równo.
        • Gość: maruda Re: Niech ktoś mi wytłumaczy IP: *.gdynia.mm.pl 09.06.05, 08:29
          Gość portalu: olśniony napisał(a):

> Tobie nic nie zostanie zwrócone, ale obdarowany zyska 500 zł a Ty nic nie
          > stracisz. Te 500 zł to 1% z 19% podatku, który i tak musisz odprowadzic.

Zyskasz wtedy, gdy "organizacją charytatywną" zarządza Twój kumpel.

• Gość: Rysiek Re: Niech ktoś mi wytłumaczy IP: *.kghm.pl / *.lubin.dialog.net.pl 09.06.05, 09:31
            Czytać ze zrozumieniem (jak trzeba to kilka razy).

Możesz wpłacić kasę na instytucję kościelną i tę kwotę możesz odliczyć od
            dochodu. Następnie możesz tę wpłatę potraktować jako 1% twojego podatku
            na "organizację charytatywną" - to jest ta luka: jedna wpłata dwa odliczenia.
            RysieK
            • Gość: mkopek Re: Niech ktoś mi wytłumaczy IP: *.ericsson.net 09.06.05, 15:46
              Czyli mozesz na tym zyskac (jak to juz ktos wczesniej policzyl)
              0,19*0,01*0,19=0,00036 czesc podstawy opodatkowania (czyli pensji minus skladki
              na ubezpieczenia spoleczne) Przy pensji brutto
              3000,-zl/mies (czyli powyzej sredniej krajowej), wyszlo mi 9 zl zysku dla
              podatnika. Gazeto znalazlas przekret stulecia.
    • Gość: fiskusek Jaka tak strata ? U nas podatki należą do IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 09.06.05, 06:35
      najwyższych w świecie więc chociaż na takich lukach podatnicy się odrobinę
      odkuwają przed krwiożerczym fiskusem
    • Gość: krecia_27 Re: Kolejna luka w ustawie podatkowej IP: 195.116.43.* 09.06.05, 07:19
      Prawo jest, jak płot:
      żmija zawsze się przesliźnie
      tygrys zawsze przeskoczy
      a bydło stoi i czeka ...

Stare, ale jakże "głębokie".
    • robal_pl Re: Kolejna luka w ustawie podatkowej 09.06.05, 07:36
      A nie można tego nazwać inaczej ??? :-/
      Że podatnicy ZYSKAJĄ kilka milionów złotych ?
    • Gość: mag Re: Kolejna luka w ustawie podatkowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 07:42
      Budżet stracił kilka miliardów złotych :-)))))
      To znaczy co ludzie te pieniadze zakopali, spalili a moze jednak wydali
      - cos kupili i w zamian wrocilo kilka miliardow plus 5% extra i PKB sobie
      wzroslo ...
    • Gość: czytajacybiblie@o2 Kiedy wreszcie prawo bedzie proste i niezmienne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 07:59
      kto ma czas i dobrze rozumie te matactwa ?
      Widać nawet sami urzędnicy się w tym gubią.
      A jak zwykły obywatel ma być uczciwy ?
      Słowacy uprościli swój system podatkowy i inwestorzy się pchają.
      Kiedy Polska stanie sie miejscem do inwestowania i do zycia?
      pozdrawiam Rzadzących i zycze rozsądku
      • Gość: linke Re: Kiedy wreszcie prawo bedzie proste i niezmien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 12:43
        Gość portalu: czytajacybiblie@o2 napisał(a):

> kto ma czas i dobrze rozumie te matactwa ?
        > Widać nawet sami urzędnicy się w tym gubią.
        > A jak zwykły obywatel ma być uczciwy ?
        > Słowacy uprościli swój system podatkowy i inwestorzy się pchają.
        > Kiedy Polska stanie sie miejscem do inwestowania i do zycia?
        =============
        Chyba nigdy; tak było, jest i zawsze w Polsce będzie!
        Polacy inaczej nie potrafią, zawsze będą z sukienkowymi mataczyć.
      • Gość: kawka Re: Kiedy wreszcie prawo bedzie proste i niezmien IP: 193.222.126.* 09.06.05, 15:23
        Podzielam te opinie. Trzeba miec sporo czasu albo pieniedzy(na oplacenie
        madrego doradcy), aby te "matactwa" pojac. Dla kogo jest to prawo?
    • Gość: Sceptyk Re: Kolejna luka w ustawie podatkowej IP: *.wip.pl 09.06.05, 09:26
      To nic nowego.
      Niestety Gazeta serwuje odgrzewane bulki.
      Na dzialalnosc charytatywno-opiekuncza mozna przekazac nawet wiecej niz 1%
      podatku, zgodnie z prawem. Ulga przysluguje.
      • Gość: wit Re: Kolejna luka w ustawie podatkowej IP: *.zdnet.com.pl 09.06.05, 09:32
        Ktoś mądry powiedział: "Mamy prawo do szczęścia, ale nie mamy szczęścia do
        prawa" :) Pozdrawiam
      • Gość: linke Re: Kolejna luka w ustawie podatkowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 12:47
        Gość portalu: Sceptyk napisał(a):

> To nic nowego.
        > Niestety Gazeta serwuje odgrzewane bulki.
        > Na dzialalnosc charytatywno-opiekuncza mozna przekazac nawet wiecej niz 1%
        > podatku, zgodnie z prawem. Ulga przysluguje.
        =================
        Natomiast na edukację nie ma żadnej ulgi!
      • biletdoserca Re: mozna przekazac nawet wiecej niz 1% 09.06.05, 14:19
        przekazujesz kase na pomoc innym zeby im NAPRAWDE POMOC. Wiele organizacji robi
        to po prostu LEPIEJ niz Nasi Drodzy Rzadzacy... Ulga podatkowa jest forma
        'nagrody' za twoja troske - ale POMOC jest wazniejsza niz ULGA. Kazdy grosz sie
        liczy. Proste: 'mozesz > pomoz'. Chore dzieciaki, glodni, zepchnieci na margines
        naszej 'dynamicznej rzeczywistosci'... nie brakuje okazji. Podpowiedzi mozesz
        znalezc na www.biletdoserca.pl. ale wystarczy sie rozgladnac dookola. W
        kuchniach Brata Alberta za rownowartosc 1 browaru w ogrodku...zjedza obiad 2
        osoby. Nie boj sie o tym pamietac - takze w kontescie 'ulgi'.
    • Gość: Don Quijote Re: Kolejna luka w ustawie podatkowej IP: *.Teleadreson.com.pl 09.06.05, 11:59
      Oczywiście, chodzi o to, że nie można odliczyć sobie w PIT-O pieniędzy
      przekazanych w ramach 1% podatku. Ale okazuje się, że jest luka i można
      odliczyć, jeżeli te pieniądze zostały przelane na Caritas. Każdy mniej więcej
      pamięta, ile przelał. Stówa to było raczej sporo. Zwykle to były kwoty rzędu 40
      zł. Gdybym wpisał tę kwotę do PIT-O, zyskałbym coś koło 10 złotych. I po co,
      żeby narażać się na wezwanie do Urzędu? Warunkiem ulgi "kościelnej" jest
      sprawozdanie z wykorzystania podarowanych pieniędzy itd. Po co komu takie
      ceregiele? Za parę złotych? To Wyborcza w swoim stylu mąci, żeby tworzyć złą
      atmosferę, że winny jest jak zwykle Kościół, który ma jakieś dziwne przywileje.
    • Gość: khmmm Re: Kolejna luka w ustawie podatkowej IP: 212.122.214.* 09.06.05, 12:23
      Chodzi o to że ten 1 % możesz teraz odliczyć podwójnie. Raz właśnie tak jak
      piszesz - bez żadnej korzyści dla Ciebie, po prostu przekazując ten 1 %. I drugi
      raz wykazując go bodajże w załączniku PIT 0. I wszystko w zgodzie z prawem chyba...
      • Gość: gk Re: Kolejna luka w ustawie podatkowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 13:48
        ja nie daje nic i mam spokój, jak mi była bieda nikt mi nie dał, nieraz
        chodziłam głodna. kropka, dawajcie jak chcecie!!!!!1
        • Gość: mkopek Re: Kolejna luka w ustawie podatkowej IP: *.ericsson.net 09.06.05, 15:31
          Nikt Ci nie dal, bo Ci ktorych spotkalas mysleli tak jak Ty. Jesli uwarzasz, ze
          to jest w porzadku to nie dawaj. Poza tym jesli dajesz na odpowiednia
          organizacje 1% podatku, to dajesz z tego co i tak Ci juz zabrali. Jesli dasz i
          wpiszesz do PIT'a to Urzad Skarbowy ci to odda z Twojego podatku. Wiec nic na
          tym nie tracisz, oprocz tego, ze musisz na to poczekac. Jesli zas jeszcze sobie
          odliczysz ta kwote od dochodu, to masz moze zwrot za przekaz pocztowy.
          • Gość: linke PISOWNIA. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 20:53
            Gość portalu: mkopek napisał(a):

> Nikt Ci nie dal, bo Ci ktorych spotkalas mysleli tak jak Ty. Jesli uwarzasz,
            ==============
            Mkopek; powinno być napisane UWAŻASZ!
            Co w szkółce tylko zdrowaśki klepałeś?
            • Gość: mkopek Re: PISOWNIA. IP: *.bredband.comhem.se 09.06.05, 23:54
              > Gość portalu: mkopek napisał(a):
              >
              > > Nikt Ci nie dal, bo Ci ktorych spotkalas mysleli tak jak Ty. Jesli uwarza
              > sz,
              > ==============
              > Mkopek; powinno być napisane UWAŻASZ!
              > Co w szkółce tylko zdrowaśki klepałeś?

Dobrze napisalem, nie wiesz co to znaczy cos uwarzyc?
              Zupe np. mozna uwarzyc, to znaczy ugotowac.
              Sprawdz najpierw w slowniku potem sie czepiaj.
    • Gość: Bacz Dosyć kombinacji - wprowadzić podatek liniowy IP: *.pl / 193.24.200.* 09.06.05, 15:41
      Należy wprowadzić podatek liniowy bez żadnych
      ulg i zwolnień, tak aby mógł go rozliczać
      pracodawca i spokój.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka