bwportal.pl 02.11.05, 00:05 Gdzie można znaleźć jakiś ranking IKE? Jakie stopy zwrotu mają poszczególne fundusze, np. ING? Na jakiej podstawie mam wybrać IKE, jak nigdzie nie moge znaleźć informacji o tym jakie zyski oferują poszczególne firmy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Private Broker Re: Ranking IKE IP: *.chello.pl 04.11.05, 15:22 Witam,IKE nie polecam. W większości sa to programy zupełnie nieelastyczne, które uniemozliwiają korzystanie ze zgromadzonych funduszy do wieku wmwrytalnego. Jeśli interesuje Pana/Panią podobne programy i zasady ich działania, prosze o kontakt: Tomaszs Jadacz 0508012198 Odpowiedz Link Zgłoś
bwportal.pl Re: Ranking IKE 05.11.05, 00:12 Nie wiem czy zauwazyles ale to jest FORUM. Wymiana wiedzy, mysli i pogladow. Jesli wiec masz cos ciekawego do zaoferowania zrob to na forum. Inni z pewnoscia chetnie sie dowiedza, moze czegos nowego naucza, a bardziej doswiadczeni ocenia czy to nie jest np. oszustwo. BTW, nie odpowiedziales na moje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ranking IKE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 14:13 Witam, mam podobny problem z tą różnicą, że już od kilku lat jestem zapisana do jednego IKE i chcę zrezygnować. Też nie mogę znaleźć żadnych rankingów. Do mojego IKE zapisali mnie rodzice, a teraz, będąc na swoim jestem bardziej zainteresowana co się z tymi wpłacanymi składkami dzieje. Może lepiej jest wpłacić pieniądze gdzie indziej? Dlatego jak dowiesz się czegoś to proszę napisz. Ze swojej strony obiecuję to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
bwportal.pl Re: Ranking IKE 14.11.05, 19:01 A do jakiego IKE Cie zapisoano? Bo mnie do ING. Jego notowania znalazlem tutaj: www3.ing.pl/u235/template/fp,insurance,current.wm/navi/108778 Dynamiczny daje 19% zysku. Nie wiem jeszcze jakie tam sa oplacy i ile mi zabieraja z kazdych 100zl jakie wplacam na to IKE. Wole mBank, ktory nie pobiera oplat za zakup jednostek. A taki BPH FIO Akcji daje dam 28% zysku. :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ranking IKE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 08:53 Jestem w Compensie. Płacę prawie 800zł rocznie i tych pieniędzy na razie nie widziałam. W internecie niewiele informacji znalazłam. Niby pojawiły się jakieś nowości-akwizytorka do mnie dzwoniła, ale jakoś zniechęcona jestem do tej firmy- zero informacji, tylko blankiety na pieniądze wysyłają. Myślałam też o przeniesieniu do Nordei dlatego, że w tym banku mam konto albo właśnie do ING bo tam chcę się zapisać do OFE. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bwportal.pl Re: Ranking IKE 15.11.05, 11:12 > Jestem w Compensie Tutaj masz wyniki funduszy Compensy: klik. Jak widac akcyjny przyniosl 26% zysku w ostatnim roku. Ale nie wiem co to jest rentownosc *nominalna* i jak to sie ma do "stopy zwrotu". Wiem, ze w mBanku wyniki podawane sa po odjeciu kosztow zarzadzania. A tutaj? Poza tym, obawiam sie w tych IKE, ze jak wplacam 100zl, to na konto wplywa mi mniej, bo pobieraja se jakies oplaty. Wiec moze te IKE maja 26% zysku ale nie od 100zl tylko np. od 90zl, a to duza roznica. Wiecej powinienem wiedziec w przyszlym tygodniu, bo jestem umowiony z moja agentka na poniedzialek ;) Fajny watek o IKE mozesz przeczytac sobie tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
tronics Re: Ranking IKE 15.11.05, 19:26 Pracuję przy funduszach inwestycyjnych i wszystkim Wam mogę pomóc, tylko jak to zrobić? To wymaga rozmowy osobistej. Moze jakiś e-mail? Odpowiedz Link Zgłoś
bwportal.pl Re: Ranking IKE 15.11.05, 21:23 > To wymaga rozmowy osobistej. Alez to nie bedzie konieczne. Wystarczy, ze wskazesz jakis ranking IKE, albo napiszesz, ktore IKE wg Ciebie jest najlepsze i dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
co_dzienna Re: Ranking IKE 22.11.05, 08:41 Słuchaj, a czy ty wiesz, że by oferować fundusze inwestycyjne trzeba mieć zgode KPWiG? Czy posiadasz zezwolenie? Odpowiedz Link Zgłoś
bwportal.pl Re: Ranking IKE 21.11.05, 20:13 Juz jestem po wizycie mojej agentki. Obawiam sie, ze niewiele jestem w stanie Ci pomoc. Ja zostalem zapisany do "ubezpieczenia na zycie z funduszem kapitalowym", z ktorego wyciagnalem tyle kasy ile sie dalo. A najwiecej dalo sie wyciagnac jak zmniejszylem maksymalnie skladke, wykupilem IKE i reszte skladki przeznaczylem na IKE. Tak siec moje IKE jest troche inne. Bo mnie obowiazuja te fundusze, a ludzi ktorzy maja same IKE w ING - te fundusze. Ponoc z moich skladek na IKE nie sa pobierane juz zadne oplaty poza zarzadzaniem (2,5%). Za to niezle mnie okradaja na tym ubezpieczeniu. Gdyby ktos chcial cos wiedziec o ubezpieczeniu "Strategia Lwa" to sluze pomoca ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ranking IKE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 07:18 Mimo to dzięki. Ja poproszę o historię konta mojego IKE. Zobaczę ile pieniędzy jest i jak to wszystko wygląda. Przy zapisywaniu się do OFE zmienię ewentualnie IKE. Jeśli chodzi o IKE to z tego co czytałam nie ma dobrych rozwiązań. Są tylko mniej lub bardziej złe. Zarobić dużo się nie da, ale chodzi o to żeby jak najmniej stracić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Ranking IKE IP: *.e-wro.net.pl 13.11.06, 21:03 Jeżeli ktoś chciałby poznać rankingi i dokladne zasady funkcjonowania IKE, chętnie opowiem o tym. Jestem doradcą finansowym i m.in. zajmuję się rekomendowaniem odpowiednich form oszczędzania pieniędzy.b.bujnowska@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Ranking IKE IP: *.lsy.pl / *.lhsystems.pl 28.12.05, 12:52 Bzdury, z IKE mozna skorzystac przed osiagnieciem wieku emerytalnego, tyle ze wtedy trzeba zaplacic "belkowe". IKE mozna zmieniac (ale chyba dopiero po 2 latach) i mozna wybierac z kilku opcji podobnie jak w funduszach inwestycyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiasty Re: Ranking IKE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.06, 18:42 Dla wielu się polątało-OFE Z IKE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasek Re: Ranking IKE IP: 82.160.228.* 05.06.06, 21:30 Ja uważam że warto mieć IKE jako kolejną opcję tylko ze ja mysle o wpałaceniu do IKE max. 7000zł i zapomnieć o tym aż do wieku z tego co piszą to do 55 roku trzeba kisic kase. Jesli chodzi o ranking to w wielu przypadkach jest podobny do rankingów funduszy inwestycyjnych firmy w której wykupisz IKE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Ranking IKE IP: *.chello.pl 13.11.06, 21:55 Tomasek musisz te 7000 wpłacić stopniowo przez 5 lat, inaczej zwolnienie z blekowego cię nie obejmie - tak jest w ustawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thom_11 Re: Ranking IKE IP: 80.50.56.* 19.03.07, 12:09 Sprawa jest prosta. Ike to po prostu fundusze inwestycyjne danego towarzystwa. Tylko że wybierasz sobie model w jaki chcesz wejść. Czyli mniej lub więcej procentowo będziesz inwestować w fundusz akcyjny, zrównoważony, stabilny itd. Wystarczy sprawdzić którego towarzystwa fundusze są najlepsze i tam założyć IKE. Tylko że IKE jest mało popularne ze względu na zamrożenie pieniędzy. Co oznacza że wybrać je możesz dopiero po uzyskaniu uprawnienia do otrzymywania emerytury. Zaletą jest to, że nie płacisz 19% podatku przy wypłacie środków, co jest przez klientów niewystarczającą zaletą. I tak to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Ranking IKE IP: *.sggw.waw.pl 16.06.07, 14:36 dokładnie ... chyba najwieksza zaleta jest nieopodatkowany zysk czyli brak podarku Belki ... inna sprawa przemawiającą za IKE jest ubezpieczenie na życie ... nie wiem czy wszystkie towrzystwa je oferuja ale niektore napewno ... Bardzo ważna sprawa przy wyborze jest nie tylko stopa zwrotu ale takze alokacja składek ... nie jestem ekspertem ale niektore IKE ze 100 zł wpłaconych inwestują tylko 90 a reszta ... hm... na opłacenie personelu ? nie wiem :P pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiero Re: Ranking IKE IP: *.olsztyn.mm.pl 03.08.07, 13:12 każda instytucja prowadząca IKE pobiera tzw. opłatę manipulacyjną. opłata ta maleje wraz z upływem lat.im dłóżej oszczędzasz tym mniejsze opłaty są pobierane.i tak w PZU IKE W PIERWSZYM ROKU OPŁATA WYNOSI 3,4% I MALEJE DO 1% W 10 ROKU OSZCZĘDZANIA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga Re: Ranking IKE IP: *.193.160.241.b.tvsat364.lodz.pl 14.08.07, 18:40 Wszystko super - ale nadal nikt nie podal linka na ranking IKE. Czy cos takiego nie istneje? Kupowanie kota w worku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ranking IKE IP: 80.241.133.* 29.08.07, 13:59 Ranking IKE to to samo co ranking FI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca finansowy Re: Ranking IKE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.07, 14:31 witam wszystkich !!! obserwuje od pewnego czasu ten temat i okazało sie ze większość osób nie wogole pojecia na czym polega IKE. tak naprawde nic dziwnego poniewaz jest mało informacji na ten temat a 70% osob wogole nie wiem ze takie cos isntnieje. jak myslicie dla czego rocznie mozna wpłacac tylko 150% sredniej pensji krajowej... poniewaz IKE jest takie dobre. nie prawda jest ze nie mozna wypłacac pieniedzy przed osiagnieciem wieku emerytalnego. czekam na pytania pod adresem: europartner.poznan@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiero Re: Ranking IKE IP: *.olsztyn.mm.pl 23.09.07, 10:50 znalazłem notowania wartości jednostek IKE na stronie PZU Życie.kliknij na zakładkę TFI PZU natępnie po lewej stronie informacje dla inwestorów. Odpowiedz Link Zgłoś
grzzal Re: Ranking IKE 18.09.07, 17:10 coś takiego, jak ranking IKE nie ma szans powstać. Bowiem samo IKE skupia różnorodne metody inwestowania (funudusze, prywatne konta maklerskie itp). Mozna sprobowac zrobic ranking funduszy inwestycyjnych oferujacych IKE, ale to tez absurdalne, bo w ramach tej oferty sa i fundusze akcyjne i obligacyjne i inne. Poza tym co to znaczy "jakie zyski oferują"? mozna co najwyzej powiedziec, jakie do tej pory zyski osiągały poszczególne inwestycje. Przy okazji moge zaprosic do obejrzenia zestawieia wynikow OFE (ujednoliconych): zdystansem.salon24.pl/33707,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gustavson Re: Ranking IKE IP: 212.180.165.* 29.10.07, 08:35 Mam IKE w Union Inwestment. Sam to wybrałem ze względu na wyniki jak i fakt, ze za bardzo nie chcą zajmować się takimi małymi płotkami z IKE. Tzn: 1-wsza wpłata to była minimum 1000zł, potem składki jak się chce do około 300zł/m-c zgodnie z zasadami. Ta wpłata ma odstraszać osoby, które mają problemy z wpłacaniem kasy regularnie i tak do końca nie są zmotywowane do odkładania na IKE. IKE opłaca sie nam, czyli zwykłym ludziom, natomiast firmy finansowe bronią się przed tym jak mogą ale są zobligowane ustawą. Wyjaśniam. Zwykłe oszczędzanie w funduszu: a) minusy: określony termin wpłat i suma jaką sie deklarujesz. Jezeli przed upływem paru lat z jakiś przyczyn rezygnujesz to tracisz większość kasy (np 90%). Nawet jak nie zapłacisz 1 składki miesięcznej ze względów zyciowych..!!! Nie zmienisz też firmy bo ci wszystko zabiegają b) Plusy to inwestujesz ile chcesz. Górna granica jest zalezna od ciebie. IKE to : a) Plusy:Wpłacaszz miesięcznie maksymalnie do około 310zł/miesiąc/ na dzień dzisiejszy- zgodnie z ustawą. Wiesz ile masz na koncie, ile jest inwestowane, rocznie przysyłają co i jak jest na funduszach.b) możesz zmieniać fundusze prowadzące ike chyba raz do roku tzn firmy które to prowadzą i nic nie tracisz. c) nic nie tracisz jak zawieszasz wpłaty na okres na jaki chcesz. Twoje pieniądze pracują dalej. c) Jak chcesz wypłacić pieniądze np po 3-ch latach to płacisz podatek Belki i nic więcej. Zysk i kapitał jest twój. MINUSY; to to,że możesz wpłacić na IKE nie więcej niż srednia rocznych dochodów budżetówki tzn około 310zł/m-c. Firmy finansowe bronią się przed ike z powodów które dla ciebie są plusami. Dla nich to obciązenie narzucone ustawą a nie są pewne wpływów środków ok ludzi. Muszą ci zapewnić taki sam zysk i sposób inwestowania co grubym rybom- zmusza ich do tego ustawa. DLATEGO nigdzie nie ma informacji na ten temat. Ja do podpisania umowy z Union Inwestment podchodziłem 4 razy. W Ekspanderze/Warszawa, gdzie min zajmują się dystrybucją ike z tej firmy (to było w maju 2005)zanim podpisałem to albo nie mieli pieczątki, albo formularzy, albo osoby odpowiedzialnej itp. A w między czasie na gwałt proponowali mi inne sposoby oszczedzania na emeryturę...:))) Tak wiec nie można dać nabić się w butelkę- pozdrawiam i sorki za chaotyczność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Ranking IKE IP: *.olsztyn.mm.pl 01.04.08, 20:57 Nie ma rankingu IKE. Pewien obraz efektywności może Ci dać ranking funduszy inwestycyjnych danego rodzaju - np. akcyjne, zrównoważone, obligacyjne itp. Ja mam IKE w mBANKU (fundusze Skarbca), nie ponoszę absolutnie żADNYCH opłat, mam pełen wgląd internetowy w moją kasę, czyli wiem, ile zarabiają, mogę sobie przerzucać pieniądze (całość, część - jak chcę) w zależności od sytuacji na rynku. Usługa ta jest dla posiadaczy konta w mBANKU, darmowego oczywiście i w pełni zinformatyzowanego. mercedes5555@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś