zawodowiec4 29.09.06, 15:57 Zakładam nowy wątek Talexu bo stary ma juz 100 postów i będzie się trudno czytało. Proszę o pisanie tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zawodowiec4 Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 29.09.06, 16:38 Dzisiaj spółka naszego super inwestora Gorbiego z Kalyforny zrobiła sobie przystanek. Gorbi pozwolił na lekką konsolidację. Ale nie myslcie, że to koniec. Nasz super inwestor pewnie cos szykuje na poniedziałek. Po weekendzie spędzonym na strategicznych przemyśleniach maszyna Gorbiego od nowego tygodnia przystąpi do zmasowanego ataku na wyobraźnię oniemiałej z podziwu poubliczności. Aż drżę z niecierpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 29.09.06, 18:37 > przystanek. Gorbi pozwolił na lekką konsolidację. Hehe, to było dobre :) smok Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 02.10.06, 08:48 No to Panowie wraca temat jakiejś bliżej nieokreślonej wersji "przejęcia" Talexu przez IBM :) Przy tak zmasowanej skali przejęć i fuzji na naszym rynku IT IBM też musi zrobić swój krok i zapewniam was,że mają już taki plan przygotowany :) Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 02.10.06, 08:56 Rozumiem ,że masz powód do radości(za chwile bedziesz na swoim -13,50 zł) ,ale tym razem trochę Cię poniosło. Spokojnie ,weź relanium lub nerwosan.:) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 02.10.06, 08:56 No i proszę. Weekend przemyśleń ale nie tylko. Gorbi ma newsa. IBM najprawdopodniej przejmie Talex ! Gorbi, a skąd takie informacje ? Może napiszesz jeszcze kiedy to będzie i po jakiej cenie. Umieram z ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 02.10.06, 09:43 Jeżeli firma staje się jedynym przedstawicielem IBM w jakieś dziedzinie, swoje Data Center ma zbudowane przez IBM, szkoli jako IBM i wszystkie swoje banki wyposaża wyłącznie w sprzęt IBM to jest już tylko krok od bliższej integracji. A ten wątek nie jest wcale nowy. Już w marcu o tym pisałem, że Talex powoli zaczyna działać jak tzw. spółka córka IBM. Wszystko nabrało przyśpieszenia w momencie gdy IBM zerwał z Computerlandem. Wyobraźcie sobie, że jesteście menedżerami IBMa na rynku pełnym fuzji i przejęć oraz ogromnej kasy która zaczyna płynąć do sektora z UE. Jaką Wy byście podjęli decyzję bo ja bym "przejął" (nazywajcie to jak chcecie) właśnie TALEX. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 02.10.06, 10:00 A ja bym wykorzystyawał taką firmę jako podwykonawcę w moich kontraktach. Ja bym brał marżę generalnego wykonawcy a firma typu Talex robiłaby kontrakt za marne grosze. Po co to przejmować ? Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 02.10.06, 10:11 To o czym piszesz trwa cały czas. Nawet gdyby się ostatecznie okazało, że po prostu Talex będzie stałym podwykonawcą do wszystkiego to to Cię nie cieszy ??? Przecież to zapewnia taką stabilność o jakiej marzy niejedna firma. Stałe zlecenia, niewygórowana ale pewna marża, płatności na czas, brak kosztów zdobywania kontraktów. Jeżeli zostanie to teraz jeszcze bardziej wzmocnione to TALEX będzie przynosił stałe satysfakcjonujące zyski. Po zakończeniu swoich inwestycji mogą podjąć decyzję o uwolnieniu dywidendy i będą wypłacać całe 100%. Mnie się bardzo podoba wizja spółki dywidendowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ffiill Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 02.10.06, 10:16 gorbibanki napisał: > To o czym piszesz trwa cały czas. Nawet gdyby się ostatecznie okazało, że po > prostu Talex będzie stałym podwykonawcą do wszystkiego to to Cię nie cieszy ??? > Przecież to zapewnia taką stabilność o jakiej marzy niejedna firma. Stałe > zlecenia, niewygórowana ale pewna marża, płatności na czas, brak kosztów > zdobywania kontraktów. Jeżeli zostanie to teraz jeszcze bardziej wzmocnione to > TALEX będzie przynosił stałe satysfakcjonujące zyski. > Po zakończeniu swoich inwestycji mogą podjąć decyzję o uwolnieniu dywidendy i > będą wypłacać całe 100%. Mnie się bardzo podoba wizja spółki dywidendowej. Brak kosztów zdobywania kontraktów to ma IBM dzieki Talexowi :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
ffiill Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 02.10.06, 10:15 Talex a IBM to duuuuuża różnica i nie wydaje mi się, aby IBM był poważniej zainteresowany przejęciem tak małej spółki IT. Jest partnerem IBMa i na tym korzystają obie strony. A IBM z Computerlandem i tak się zejdzie wcześniej czy pozniej (już teraz w zasadzie jest wsz OK), chociażby już to robi przy fucji CL z EMAX - dla obu stron to jest buznes opłacalny. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 02.10.06, 10:22 No i oto chodzi. Obie strony korzystają. Talex w końcu zaczyna porządniej zarabiać a akcjonariusze cieszą się z poziomu dywidendy. Jeśli chodzi o Computerland to jeżeli zapłacą w jakiś sposób IBMowi to czego IBM chce to może się dogadają. Mnie to nie interesuje bo ma akcje Talexu. Odpowiedz Link Zgłoś
ffiill Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 02.10.06, 10:24 gorbibanki napisał: > > Jeśli chodzi o Computerland to jeżeli zapłacą w jakiś sposób IBMowi to czego > IBM chce to może się dogadają. Mnie to nie interesuje bo ma akcje Talexu. Tutaj o żadną zapłate nie chodzi w gruncie rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 02.10.06, 10:40 Wiem, że poszło o złamanie zasad współpracy ale później IBM wystąpił o 4 mln odszkodowania od Computerlandu. Nieważne, to nie moja sprawa. Interesuje mnie tylko powodzenie Talexu :) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 02.10.06, 15:22 Gorbi, może być podniósł to kupno troche wyżej. Byłoby może fajniej. Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 02.10.06, 15:44 Końcówka sesji nie będzie zła.:) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 02.10.06, 15:59 Skoro chcę sprzedawać po 22 zł to muszę skupować w okolicach 12 zł :) Do jutra :) Odpowiedz Link Zgłoś
moye Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 02.10.06, 20:46 ale rzport kwartalny i półroczny nie jest zbyt ciekawy... Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 03.10.06, 08:56 Człowieku !!! Ale to już było wiadomo 4 Sierpnia !!! Przecież to jest suma 2 raportów kwartalnych !!! Ludzie to wszystko wiedzieli i podnieśli cenę z 9,80 do 12,80 !!! Talex to nie jest spółka dla drobnych spekulantów cieszących się z 0,5% zysków !!! Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 03.10.06, 10:17 Czy ja muszę grać sam ze sobą? Gorbi zluzuj mnie chociaż na dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 03.10.06, 10:21 To kup ode mnie trochę akcji po 22 zł to będę miał czym spekulować :) Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 04.10.06, 14:10 Wyczerpała się siła popytu . Teraz chyba poczekamy sobie do 4 listopada.Chyba ,że dowiemy się czegoś nowego lada dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 04.10.06, 14:16 No właśnie starnia. Widać, że brak tu ręki zawodowca. Gorbi, mały wykładzik pod tytułem "Jak dbać o swoja spółkę": 1. o spółkę trzeba dbać 2. w tym celu, mając duży pakiecik (a Gorbi, z racji tego, że jest polskim Gatesem Billem ma takowy pakiecik) przy nagłym wzroście kursu sprzedajemy troszkę akcji 3. po sprzedaży akcji mamy troszkę gotówki 4. gdy nastepują kiepskie czasy i kurs spada na mizernych obrotach kupujemy za uwolnioną gotówkę akcje 5. robi się znowu popyt a inwestor dbający o swoją spółkę ma coraz tańszy pakiecik 6. manewr powyzszy powtarzamy gdy ruch zamiera 7. w ten sposób zarabiamy, mamy pakiecik a nasza spółeczka idzie pięknie w górę 8. Gorbi - do roboty ! Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 04.10.06, 14:24 Tak robiłem do majowego krachu :) Teraz po wyliczeniach spokojnie czekam :) A ruch zacznie się 17 października jak ruszy to całe Road-Show dla IBMa :) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 05.10.06, 09:30 Jak byście byli menedżerami IBMa i po 3 poważnej fuzji na rynku IT w tym roku dalej byście mówili, że się nic nie dzieje i nie trzeba samemu wykonywać żadnych działań konsolidacyjnych to już dawno byście na zbity pysk wylecieli z roboty :) Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 05.10.06, 10:57 Daj odpocząć Talexowi i pomyśl o Wsypie .Tu sie dopiero dzieje! Będę miał b.udany Łikend.:) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 05.10.06, 11:11 No niestety nie mam WSIPU i muszę się martwić o Talex :) Wierzę w menedżerów IBMa :) Jeżeli Polscy zawiodą to Amerykańscy ich pogonią do roboty :) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 05.10.06, 11:11 Gorbi myśli tylko o Talexie. Nasz wspaniały inwestor dzisaj pokazuje objawy frustracji. Czyżby początki nerwicy ? Jakieś pretensje, że nie podzielamy zdania szanownego kolegi dotyczącego przejęć na rynku informatycznym ? Alez bardzo byśmy chcieli aby tak doskonała firma jak Talex, wschodząca gwiazda rynku informatycznego w Polsce i nie tylko, stała się przedmiotem zainteresowania dojnej krowy i przebrzmiałej (?) gwiazdy światowej informatyki jaką jest IBM. Jesteśmy przekonani, że menedżerowie tego przerośniętego amerykańskiego tworu aż palą sie do przejęcia jakiejs pełnej wigoru firmy, która ich zmurszałego giganta zasiliłaby wielkim zastrzykiem nowej super witalnej energii (nie ma to jak siła młodości). Gorbi, zgadzamy sie z twoja oceną i czekamy na konkretne ruchy. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 05.10.06, 11:17 Rynek Europy Środkowo-Wschodniej jest obecnie nie do pogardzenia dla IBM. Żeby być konkurencyjnym i przejąć ten rynek trzeba się konsolidować. Jedynym podmiotem będącym w stanie tego dokońać jest IBM Polska. Najpierw zacznie od własnego podwórka a później rozpocznie ekspansję w regionie. P.S. Podaj mi nazwę spółki która lepiej pasowałaby do portfela IBM i byłaby w jej zasięgu. Odpowiedz Link Zgłoś
ffiill Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 05.10.06, 21:35 Gorbi - z tego muszą być korzyści dla Talexu ;-)) A jeżeli tak siedzisz (mam nadzieję) w branży może znasz któregoś z kolegów ;-) Nowi menedżerowie w IBM Polska 2006-10-05 21:30 IBM Polska powołał trzech nowych dyrektorów, którzy pokierują Działem Oprogramowania, Działem Małych i Średnich Przedsiębiorstw oraz Organizacją Partnerską Channel One. Zmiany te stanowią krok w kierunku integracji firmy oraz zacieśniania współpracy z parterami handlowymi. Od 3 października na czele 120 - osobowego Działu Oprogramowania stanął Grzegorz Dobranowski, dotychczas odpowiedzialny za Dział Małych i Średnich Przedsiębiorstw. Stanowisko Dyrektora Działu Małych i Średnich Przedsiębiorstw objął Marcin Gajdziński, który od czerwca 2005 roku pracował nad stworzeniem organizacji partnerskiej Channel One. jego obowiązki przejął Robert Gorajek, który poprowadzi zespół handlowców odpowiedzialnych za kontakty z partnerami handlowymi. - IBM konsekwentnie rozbudowuje organizację partnerską. Realizując dotychczasową strategię zamierzamy w dalszym ciągu wspierać firmy partnerskie w obszarze sprzedaży oraz stwarzać im korzystne warunki rozwoju własnego biznesu. – powiedział Dariusz Fabiszewski, Dyrektor Generalny IBM Polska. Gajdziński, Gorajek i Dobranowski są wieloletnimi pracownikami IBM Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 06.10.06, 08:47 Trzeba było aż dokonać roszad personalnych żebyście w końcu uwierzyli, że IBM ma własną, na swój sposób unikalną i konsekwetnie realizowaną strategię konsolidacyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 06.10.06, 14:52 Kolegom chyba trzeba dać bezpośredniego linka bo nam nie wierzą :) www.ibm.com/news/pl/pl/2006/10/2006_10_05_02.html Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 06.10.06, 21:44 Gorbi ,oglądałeś dzisiaj wiadomości?Ten fragment ,który dotyczył nadużyć w przetargach dla MEN ,czy to ma związek z Talexem? Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 06.10.06, 23:40 No pewno, że ma. Przez te przekręty Talex nie uzyskał żadnego kontraktu z 2005 roku tylko firmy kolesi. Dopiero za Giertycha Talexowi udało się uczciwie wygrać przetarg na biblioteki. Ten unieważniony też wygrali bo protestował INCOM czyli główny konkurent Talexu z regionu Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 09:54 Uwaga. Spółka naszego super inwestora rośnie juz o niebotyczne 1,7%. Obroty na bardzo wyskoim jak na tą spółkę poziomie aż 20 tys. PLN ! Znowu cos sie dzieje. Czyżby szykowała się kolejna fala wzrostu, która wyniesie kurs tej doskonałej spółki w okolice ostatnich maksów ? Gorbi, gratulujemy po raz kolejny. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 09:57 Ty się nie śmiej tylko kupuj :) Trzeba się było nie śmiać jak mówiłem, że Talex zostanie dopuszczony w Banku Millenium do coraz poważniejszych prac. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 10:02 Przecież się nie śmieję. Podziwiam niezmiernie szerokie horyzonty Twego umysłu Gorbi. Jestem pod wrażeniem super wnikliwej analizy tej spółki a zakupu dokonałem juz znacznie wcześniej. Teraz patrzę oniemiały jak wielkość mego bogactwa powiększa sie w tempie wykładniczym wraz ze wzrostem notowań tej rewelacyjnej spółki. Chwile oniemienia przerywane są niezwykle głośnymi cmoknięciami. Są to cmoknięcia zachwytu. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 10:06 Mam nadzieję, że dokładnie przeczytałeś te ostatnie posty o IBM a to co się od razu wydarzyło dało Ci wiele do myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 10:12 A co tu myśleć ? W przypadku Talexu mam przeceiż super mózg - Ciebie Gorbi, który mysli o wszystkim. Ja tylko spijam tą mądrość z tych stron w radosnym uniesieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 10:32 Chwilowo będę skrywał niektóre myśli :) Mój Kochany Staruszek wkurzył się na fundusz który dał mu zarobić tylko nędzne 14 % i postanowił powierzyć mi w zarządzanie całkiem sporą gotówkę :) W co by tu zainwestować ??? Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 10:34 Pytanie retoryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 10:36 Lubię kontrolować sytuację :) Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 10:37 Dziś okazja do zakupu WSIP.To będzie dobry zakup. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 10:39 Dzięki ale nie mogę zostawić mojej Ukochanej :) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 13:08 Szykuje się coś wielkiego !!! IBM wziął do poprawki teksty o Talexie aż w 3 kategoriach współpracy !!! Nie muszę chyba mówić, że nowe teksty będą mówić o rozszerzeniu zakresu współpracy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 13:25 Możesz przybliżyć zagadnienie,bo chyba coś przeoczyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 13:35 Na stronie IBM jest mini przeglądarka. Wpisujesz nazwę firmy i wyskakuje w jaki sposób firma jest powiązana z IBM. Rano było 8 linków dotyczących nazwy "TALEX" a teraz jest ich 5. Zniknęły 3 najważniejsze linki dotyczące 3 głównych zakresów współpracy. Poprzednim razem jak zninął tylko jeden link dotyczący DATA CENTER to po jego uaktualnieniu i ponownym umieszczeniu cena Talexu wzrosła z 9,80 do 12,80. Jeżeli ta sama zależność zajdzie przy 3 linkach to mamy gwarantowane 9 zł wzrostu !!! P.S. Nie sądzę żeby zmieniali tylko przecinki w tych tekstach. Myślę że to będą zasady współpracy na nowych lepszych warunkach !!! Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 13:59 I stało się. Mamy nową rewolucyjąa metodę wyceny spółki informatycznej. Polega ona na przemnożeniu liczby linków na stronie firmy, która współpracuje z daną firmą informatyczną przez zależącą od ceny akcji liczbe ( w przypadku Talexu jest to 3). Ponieważ jest 8 linków ięc potencjalny wzrost wynosi 3 razy 8 = 24 zł ! Rewelacja ! Ufff......teraz tylko do raju. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 14:06 Jak ktoś siedzi w temacie tak mocno jak ja to zaczyna zauważać pewne korelacje które osobom postronnym mogą wydawać się paranoją. Też bym Cię wyśmiał jakbyś znalazł jakieś "dziwne" zależności w innych spółkach. Po prostu po 8 miesiącach mam wprawę i umiem wytłumaczyć czemu rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 14:06 Ty sie śmiejesz,a biedny Gorbi analizuje wszystko.Swoją drogą powinien dostać jakąś premie od prezesów Talexu. Talexomania w wykonaniu Gorbiego jest powalająca,ja tam jestem jego fanem.Ciekawe jak to się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 14:09 Pewno się skończy tak, że Talex przejmie IBMa :) Dzięki za sympatię i kibicowanie mi :) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 14:41 Tak sie pewnie skończy. A Gorbi zostanie polskim Gatesem Billem, tyle, że do kwadratu. Po prostu SUPERGORBI ! Oczywiście również jestem całkowicie oddanym fanem Super Gorbiego. Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 14:49 Tu nie ma przypadku ,to jest misterium w ktorym zaszczytnie uczestniczymy ,i wraz z naszym kolegą Gorbim (imie zapozyczył od -nomen omen- czlowieka ,ktory przewrócił system totalitarny) poznamy teorię "Zgaduj-Zgadula w Talexie cała pula" Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 14:56 Chyba Was nie wystraszyłem tymi 10 kilo.Po prostu obiecalem synowi skuter no i tak jakos wyszło ,że to już pora.:) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 15:01 Niezły skuter. Stamia, poczekaj trochę to mu kupisz super skuter. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 15:02 To Twój synek będzie miał niezły skuter moim kosztem :) A tak na poważnie to co się stałeś taki niecierpliwy. Ja cały czas mówię o sierpniu 2007 a nie listopadzie 2006. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 15:04 Spokojnie Gorbi. Zaraz ten pakiecik zniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 15:05 Spoko ,to tak dla higieny. Odpowiedz Link Zgłoś
olesss Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 15:08 no i pojawila sie lawina chetnych na skutery (9000) -( Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 15:11 Ktoś chce was wystraszyć :) Nie nabierajcie się na takie przedszkolne sztuczki :) Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 15:12 Wsszystko się zgadza 5 linków (minus jeden link(a) dla nas ) X 3 = 12.00zł Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 15:15 I po co tak tanio oddajesz :) Jak widzisz chętnych nie brakuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 15:16 Jeszcze chwilka...... Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 15:19 No już dobrze ,podniosę trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 15:18 No i nie ma 10 tyś :) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 15:19 Poszłoooooo...... Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 15:20 Który z Was tak się sam ze sobą zabawia :) Odpowiedz Link Zgłoś
olesss Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 15:22 alez skad to ten "skuter" tyle zamieszania narobil -) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 15:23 No ja też jeszcze kasy nie dostałem :) Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 15:25 Harley czy cóś ,to chyba skuter.Te dzieci zawsze coś wymyslą. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 15:31 To mi się podoba :) Ja analizuję spółkę a Wy wykorzystujecie specjalne techniki marketingowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
olesss Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 15:46 oby teraz nie przyszla moda na narty -) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 15:48 Nigdy nie pasjonowało mnie narciarstwo a tym bardziej szybkie zjazdy :) Odpowiedz Link Zgłoś
ffiill Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 15:50 Gorbi anale z DI BRE również Ci kibicują i postanowili dać rekomendacje dla Talexu ;-)) DI BRE wydał rekomendację ‘kupuj’ dla Techmeksu, wycena 22,62 zł 2006-10-09 14:51 Analitycy Dom Inwestycyjnego BRE Banku w raporcie z 2 października wydali rekomendację „kupuj” dla spółki Techmex, wyznaczając cenę docelową dla akcji spółki na 22,62 zł. W dniu wydania raportu za akcje Techmeksu płacono 16,10 zł, a w poniedziałek o 14.30 kurs akcji spółki wynosił 21,09 zł, po wzroście o 3,3 %. „Bardzo interesujące perspektywy w segmencie GIS, w połączeniu z widocznym wzrostem przychodów z tej działalności przekonują nas, że koncentracja Techmeksu na tym rynku była słuszną decyzją. Drugie półrocze będzie zdecydowanie lepsze niż pierwsza część roku, a głównym motorem wzrostu będzie właśnie segment GIS” – piszą analitycy DI BRE. „Kolejną siłą napędową jest natomiast niesłabnący popyt na technologie mobilne, znacznie przekraczający pierwotne oczekiwania. Co więcej, pierwsze efekty zaczyna przynosić restrukturyzacja spółki zależnej, Karen Notebook, która po wysokiej stracie netto w ubiegłym roku (3 mln zł), ten rok może zakończyć w okolicach zera. Cenę docelową Techmex w perspektywie 9 miesięcy szacujemy na 22,62 zł, co w zestawieniu z bieżącą ceną rynkową równą 16,10 zł, daje 40% potencjał wzrostowy. W rezultacie wydajemy rekomendację ‘kupuj’” – czytamy w raporcie. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 15:52 Halo, halo :) Ale to nie ta spółka :) Odpowiedz Link Zgłoś
ffiill Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 15:56 gorbibanki napisał: > Halo, halo :) Ale to nie ta spółka :) Hahaha.. no tak.. jestem dzisiaj trochę zapracowany i stąd taki czeski bład.. z drugiej strony pozytywnie zdziwily mnie wzrosty na Sanwilku i Miedzi, które oczywiście siedzą sobie w moim portfelu.. i stąd to wszystko.. ;-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 15:53 Ale skoro już kupiłeś te 10 tyś akcji to ich teraz nie sprzedawaj :) Poczekaj do końca października a nie pożałujesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 15:55 Co tam Talex czy Techmex. Obie kończą na ex. Odpowiedz Link Zgłoś
ffiill Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 15:57 zawodowiec4 napisał: > Co tam Talex czy Techmex. Obie kończą na ex. ..i zaczynają na T ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 16:08 I cena docelowa też się zgadza :) Odpowiedz Link Zgłoś
ffiill Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 09.10.06, 16:24 gorbibanki napisał: > I cena docelowa też się zgadza :) no właśnie to również mnie zgubiło.. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 10.10.06, 11:54 Odgrzewane kotlety przeszły bez echa. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 10.10.06, 11:57 Dokładnie za tydzień dowiemy się jak poważne zamiary wobec Talexu ma IBM :) Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 10.10.06, 12:27 O co takiego wydarzy się za tydzień? Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 10.10.06, 12:41 Rozpocznie się Road Show systemu iSeries firmy IBM a Talex jest jednym z głównych prowadzących. Dowiemy się jakie zadania zostaną powierzone Talexowi w związku z częścią systemu zwaną Echo2. Talex jest jedynym pośrednikiem na Polskę tego systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 10.10.06, 12:42 A chodzi o iTera.Czytałem wczoraj. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 10.10.06, 13:20 Dokładnie, chodzi o iTera :) A Talex jest jedynym przedstawicielem iTera nie tylko na Polskę ale na całą Europę Środkowo-Wschodnia :) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 12.10.06, 12:21 Wcale nie rosło z powodu odgrzewanych kotletów :) Oto prawdziwy powód wzrostów: BZ WBK chce certyfikatów ISO dla kluczowych procesów biznesowych Do końca tego roku Bank Zachodni WBK chce uzyskać 9 certyfikatów potwierdzających zgodność wdrożonego Systemu Zarządzania Jakością z normą ISO 9001:2000. Na koniec 2007 r. planuje zwiększyć tę liczbę do co najmniej 19. Obecnie System Zarządzania Jakością ISO 9001:2000 obejmuje w BZ WBK dwa procesy: personalizację kart płatniczych i obsługę polecenia wypłaty w obrocie dewizowym. Do końca roku bank zakończy łącznie dziewięć procesów certyfikacji, natomiast już w przyszłym chce objąć tym procesem kolejnych dziesięć pionów. Docelowo BZ WBK planuje uzyskać certyfikaty dla wszystkich ważniejszych pionów. W tym roku System Zarządzania Jakością wg ISO 9001:200 w BZ WBK zostanie poszerzony o kolejnych siedem procesów: obsługę polecenia wypłaty w obrocie krajowym, obsługę klientów usług elektronicznych BZ WBK24 oraz Minibank 24, rozliczanie transakcji kartami płatniczymi, obsługę operacyjną e-wniosków o otwarcie konta, centralną obsługę bazy zastrzeżeń dokumentów, wytwarzanie i integrację oprogramowania. Jak podaje bank, wprowadzenie certyfikatów przynosi już mierzalne efekty w postaci wzrostu przychodów banku oraz wyższej jakości procesu obsługi w oddziałach. Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 12.10.06, 16:05 Zbliża sie 4 listopada, a Ty nic nie mówisz o ewentualnych zyskach za III kw. 2006r.Ostatnio(IIkw.) "sprawdziłem" i żałowałem bo byłem o włos od decyzji "sprzedaj". A jak będzie tym razem ? Odrobili stratę? Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 12.10.06, 16:12 Fenomenem tej spółki jest to,że ciągle zaskakuje :) Co by teraz bardziej zaskoczyło inwestorów, dobre czy złe wyniki :) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 12.10.06, 16:25 Teoretycznie powinna być obniżka kursu Talexu przed wynikami. Od dłuższego czasu były kiepskie więc logicznym założeniem jest kontynuacja trendu. A jak mają być kiepskie to kurs powinien spadać. Obserwujmy więc kurs. Jak jednak nie bedzie spadał to będzie to istotna informacja. Ktoś albo zna wyniki i kupuje albo patrzy dalej w przyszłość i ma gdzieś jakie bedą teraz wyniki. Jak kurs będzie stał w miejscu to pewnie to drugie - ten ktoś nie będzie się palił do kupna za wszelką cenę (bo i po co jak może kupić po obecnych cenach) ale i pewnie tez nie dojdzie do wiekszego spadku bo ten ktoś będzie zbierał każdą podaż akcji bojąc sie, że może jest inny ktoś kto, jak kurs za bardzo poleci w dół, zabierze mu tę podaż sprzed nosa. Pożyjemy, zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 13.10.06, 08:55 Po raz pierwszy bardzo rzeczowo i wyłącznie od strony ekonomicznej zająłeś się analizą mojej spółki. Godne uznania choć wiem jaki jest tego prawdziwy powód. Mnie nie musisz się obawiać bo ja patrzę dalej w przyszłość. Nie chcę już się na siłę za wszelką cenę dorabiać ale na właśnej skórze doświadczyć że wcale nie tak łatwo zarabia się na giełdzie jak sobie to wyobrażałem. Traktuję to jak inwestycję we własny biznes, który się najpierw rokręca a później trzeba się nieźle naharować żeby wyciągnąć coś na chleb. Głównym motywem mojego optymizmu jest kilka spraw: 1. Talex ma stabilnego klienta strategicznego który zapewnia spółce bezpieczne istnienie. 2. Kończą się w tym roku wielkie inwestycje finansowane w całości z własnych zysków więc firma zacznie płacić dużo większą dywidendę. 3. Jest szansa, że firma będzie płacić jeszcze większe dywidendy po podjęciu decyzji o pełnym przeznaczeniu zysków na dywidendę (obecnie 30%) 4. Nowe DATA CENTER nie tylko nie pochłania już zysków na inwestycję w budowę ale dodatkowo zarabia na siebie i jeszcze przynosi zyski. 5. Zyski w branży IT w najbliższych latach mają średnio rosnąć o 12% w skali roku. 6. Talex zacieśnia mimo wszystko współpracę z IBM a kasa z UE prędzej czy później trafi do spółki jako podwykonawcy ogromnych projektów P.S Jak ktoś patrzy tylko i wyłącznie na bieżące wyniki to rzeczywiście widzi tylko spółkę nadającą sie do spekulacji a ja patrzę w przyszłość Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 13.10.06, 09:13 A na tą wiadomość czekałem już od pół roku :) Wiedziałem że jest już blisko bo od sierpnia zarząd BZWBK wywalał swoje akcje bo wiedział, że te placówki pochłoną mnóstwo kasy. BZ WBK w uruchomi 100 placówek partnerskich „minibank” BZ WBK chce w I kw. 2007 roku pilotażowo uruchomić 100 placówek partnerskich, które działać będą pod nazwą "minibank". Bank do końca 2007 roku uruchomi także ponad 30 własnych placówek. Bank będzie chciał otwierać placówki dzięki współpracy z obecnymi partnerami. Obecnie współpracuje z około 300 jednostkami. Spośród nich będzie chciał utworzyć sieć placówek partnerskich. Oferta tych oddziałów, w porównaniu z placówkami własnymi banku, będzie ograniczona. Podstawowym produktem będą płatności, będzie konto połączone z kartą, a także między innymi pożyczki gotówkowe, ale nie będzie kredytów hipotecznych. Pilotaż potrwa około roku, a na tym etapie placówki te nie będą odgrywały znaczącej roli w przychodach banku. Oprócz sieci franczyzowej, BZ WBK rozszerza sieć własnych placówek. Obecnie ma ich 372. Do końca przyszłego roku bank chce otworzyć ponad trzydzieści nowych oddziałów. Ponadto w banku trwają prace nad strategią zakładającą dalszy rozwój sieci Odpowiedz Link Zgłoś
ahead1 Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 13.10.06, 11:20 Gorbi ze tak sie wtrace, a jak spojrzalbys na to wszystko z innej strony: patrz, jakbys tak sie zainteresowal dwiema moze trzema innymi spolkami tak bardzo jak zajmujesz sie talexem, analizowal cala firme od podszewki nie uwazasz ze lepiej bys na tym wyszedl? Cieszy mnie, ze Twoja spolka (bo wlsciwie forumowicze zgodza sie ze mna ze mozna cie nazwac ojcem chrzestnym Talexu:) podaje co jakis czas dobre informacje, nie tylko Talex ale firmy i instytucje z nim zwiazane, ale to jeszcze nie jest czas na niego... A jakbys tak 30% przeznaczyl na cos innego, wzial na cel inny papier (przynajmniej mialbys z czego splacac kredyt), a na Talex jeszcze przyjdzie czas... Zobacz, bierzesz na warsztat taki Cersanit, co prawda branza inna, tam tez jest co robic, tez spolka ladnie sie rozwija nie tylko w polsce, obrot nie jest jakis szokujacy, malo sie o nim mowi a wartosc papiera-robi swoje:) Talex tez przez ostatni miesiac poszedl jakies 25% do gory i oby tak dalej, a co zrobisz jak znowu zacznie sie korekcic? Z AT wlasciwie niewiele wynika poza tym, ze jest sygnal sprzedazy, na moj gust przy takim zainteresowaniu kurs dobije do 15 a dalej juz moze byc roznie... Do czasu az Talex nie zacznie fizycznie dostawac pieniedzy i uwzgledni to w wynikach to bedzie taki trend boczny dlugoterminowy, tak mi sie wydaje choc nie raz kurs akcji juz rosnie przy takich informacjach jak podajesz. Tylko gdzie Ci inwestorzy? Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 13.10.06, 11:39 To prawda, że trochę to wszystko potrwa ale perspektywy są dobre. Muszę zdobyć doświadczenie na takiej bezpiecznej spółce jak Talex bo szczęście nowicjusza już minęło. Giełda uczy pokory. Talex to stabilna spółka która powoli sobie będzie rosła aż nadejdzie ten dzień gdy nagle wyskoczy do góry. P.S. Inwestorzy się pojawią po nagłym wyskoku a ja już będę wtedy mocno do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 14.10.06, 11:49 tak to dobra strategia, przypominam sobie jak sprzedałem rok temu cersanit po 12 zł z myslą że najlepsze chwile spółka ma juz za soba, a tu taki wzrost. Polecam kupno spółki dobrej fundamentalnie i czekanie, nawet parę miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 16.10.06, 09:31 Pieniądze na szkoły jednak nie przepadły. Warto było dalej czekać :) Fundusze UE: Jak MEN wydaje 3 mld zł Resort ujawnił stan wykorzystania środków UE. Nie jest źle, ale do optymizmu daleko. Może obok szukania afer warto wziąć się do roboty. W ramach wartych blisko 3 mld zł programów dla edukacji wspomaganych przez fundusze unijne Ministerstwo Edukacji Narodowej (MEN) wydało do 30 czerwca 2006 r. zaledwie niespełna 700 mln zł. Pieniądze miały być wykorzystane w latach 2004-2006. Jeszcze nie przepadną, bo resort musi rozliczyć się z wydatków najpóźniej w 2008 r. Przetargi w resorcie od kilku miesięcy jednak stoją, firmy narzekają i obawiają się totalnego zastoju po głośnej inspekcji Najwyższej Izby Kontroli (NIK). Może więc czas, by poza szukaniem afer Roman Giertych, wicepremier i minister edukacji, skupił uwagę na tak przyziemnych sprawach, jak wsparcie szkół z pieniędzy unijnych. Co po kontroli Kontrolę NIK ujawnił "Puls Biznesu". Dotyczyła ona dużych przetargów komputerowych i wykazała nieprawidłowości. Po nas sprawę podchwyciły inne media: w tym Polsat, TVN i "Dziennik". Dwie ostatnie redakcje dotarły do raportów z kontroli NIK. Okazało się, że urzędnicy fałszowali dokumenty, płacili za dostawy przed otrzymaniem towaru i nie karali firm za opóźnienia. ? Straty? obliczano na 200 do ponad 300 mln zł. Skąd tak wysokie straty, skoro komputery stoją w szkołach? "Dziennik" twierdzi, że firmy miały dostać połowę ceny, jeśli się spóźnią z realizacją kontraktów. Byłoby to dość specyficzne zobowiązanie. Firmy nie chcą się do tego oficjalnie odnosić, ale zdecydowanie zaprzeczają. Aferę uważają za rozdmuchaną, bo oskarżani o niegospodarność urzędnicy robili wszystko, żeby wykorzystać unijne środki na ważne programy edukacyjne. Działali w interesie publicznym, a teraz im się dostaje. - Jakiekolwiek tłumaczenie sprawy chęcią lepszej absorpcji środków unijnych jest czymś niepoważnym, niezrozumiałym w sensie prawnym - odpierał Roman Giertych w wypowiedzi dla PAP. Nie brakuje jednak głosów, że dzięki takiemu podejściu urzędnicy wyjdą z założenia, że lepiej w ogóle nie wydawać pomocowych pieniędzy. Przykłady już są. "PB" opisał unieważniony przetarg z wiosny 2006 r. na specjalistyczny sprzęt dla uczniów niewidomych za 40 mln zł. Sprzęt miał trafić do szkół do końca sierpnia, żeby można było z niego korzystać od początku roku szkolnego. Nie trafił, a resort o przetargu zapomniał. Do dziś go nie powtórzono. Kolejny przykład to przetarg wart 200 mln zł na komputery dla szkół - unieważniono go z banalnego powodu, sprawa trafiła do Urzędu Zamówień Publicznych. W kwestii formalnej "PB" próbował dokładnie ocenić stan realizacji projektów finansowanych z funduszy unijnych. Do 30 czerwca 2006 r. (od początku realizacji projektów) w ramach tzw. działania 2.1 (zwiększanie dostępu do edukacji) do beneficjentów trafiło zaledwie 215 mln zł spośród dostępnych 1,1 mld zł. Przedstawiciele resortu podkreślają jednak, że w ramach tej kwoty zakontraktowano (czyli zarezerwowano) ponad 820 mln zł, z czego już podpisano umowy na 587 mln zł (To schemat tradycyjnej procedury aplikacyjnej. Najpierw złożone projekty są oceniane, po zakwalifikowaniu rusza cała procedura zakończona podpisaniem umowy. Realizacji poszczególnych jej etapów towarzyszą wypłaty unijnych środków). Z kolei w ramach działania 2.2 (podnoszenie jakości edukacji) w latach 2004- 2006 wydano 473 mln zł z 1,8 mld zł, które są do dyspozycji zainteresowanych. I tu jednak na podstawie zakwalifikowanych projektów zarezerwowano ponad 1,4 mld zł z czego podpisane już umowy wyczerpują pulę 1,3 mld zł (dane MEN podajemy w ramce). Czy to dużo? Oczywiście do zrobienia jest jeszcze sporo. Warto jednak przypomnieć świeżą naganę jaką Grażyna Gęsicka, minister rozwoju regionalnego udzieliła Narodowemu Funduszowi Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, który obsługuje fundusze środowiskowe podległe resortowi środowiska. W tym przypadku wartość złożonych projektów sięga 80 proc. wartości programu, z tego jedynie 25 proc. środków zakontraktowano, zaś do beneficjentów trafiło zaledwie niecały 1 proc. Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 16.10.06, 09:59 Ktoś już wie ,a my nie.:) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 16.10.06, 10:08 Słowo klucz to: zakontraktowano (czyli zarezerwowano). Nie mówiąc już o tym, że są jeszcze 2 lata na wykorzystanie pozostałej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 16.10.06, 14:18 Schodzimy poniżej 12,00 zł! Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 16.10.06, 14:28 To jest zwykłe straszenie żeby Ci o słabych nerwach się powybijali. Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 16.10.06, 14:33 Od 2 lat mam mocne nerwy i nic z tego nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 16.10.06, 14:48 No jak wchodziłeś 2 lata temu w Talex to 2 lata od tego momentu musisz jeszcze zaczekać żeby odrobić straty. Ja już jestem 9 miesięcy. Skupowałem po 13,55. Najwcześniej sprzedam w maju 2008 pod super dywidendę za 2007 rok. Uważam, że warto czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 16.10.06, 15:32 2008,chłopie o czym Ty mówisz? W środę umarł mój znajomy po 3 tygodniach choroby. Jutro możesz wpaść po tramwaj,wypakować furą w drzewo,spaść ze schodów,utopić się w basanie itp. W 2008 może być wojna ,epidemia ptasiej grypy ,a Ty będziesz czekał z założonymi rękami i tylko snuł kosmiczne teorie. Obudź się! Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 16.10.06, 15:40 Przykro mi że śmierć Twojego znajomego tak pesymistycznie zmieniło Twoje nastawienie do świata. Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 17.10.06, 13:40 Już to przerabialiśmy na Talexie kilka razy .Ten sam schemat postępowania. Ktoś sprytnie "ubiera" leszczy i powoli wychodzi . Robi to z żelazną konsekwencją już od dłuższego czasu. To forum ,jak również inne platformy wymiany cennych informacji potwierdzają ,że w Talexie jest umoczona "drobnica" i to po pachy. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 17.10.06, 14:27 Tak, polegajcie na radach "wujek dobra rada", a będziecie bardzo bogaaaaaaaci. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 17.10.06, 14:58 Przecież nigdy nie ukrywałem, że trzeba będzie posiedzieć w tym 2 lata. Rozpoczął mi się 9 miesiąc i będę czekać dalej. Wcale nie mówiłem, że dane za III kwartał będą rewelacyjne. Pamiętasz Stamia, mówiłem o sierpniu 2007. A wychodzić będę w maju 2008. Odpowiedz Link Zgłoś
dopra Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 17.10.06, 15:17 Gorbi - z całym szacunkiem, zamiast od tych 9 miesięcy zarabiać kasę to Ty pierdzisz na forum o jakiejś spółce którą omijają inwestorzy z daleka. Pamiętam jak w styczniu zapakowałem się w Talex ale szybko wyzdrowiałem z tej spoółki, i całe szczęście bo od tamtego czasu jestem +..% do przodu a tak bym gnił w Talexie jak w 2005 roku w Impelu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: Talex ciąg dalszy nie nastąpi 17.10.06, 15:26 Gościu a nie lepiej kupić sobie Cersanit a za rok sprzedać i kupić sobie Talex z połowę ceny z dwa razy większą kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 17.10.06, 15:30 Wiem, że jestem dupa ale wolę nauczyć się wszystkiego na spółce która mi nie zbankrutuje. Księgowo Talex wart jest 13,27 i jedyny problem to chwilowy brak zysków. Rok 2007 pokaże tak naprawdę na co ich stać bo nie będzie już strategicznych, kapitałochłonnych inwestycji i będą generować czysty zysk. Odpowiedz Link Zgłoś
dopra Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 17.10.06, 15:37 co do zysków to masz rację, ale.....no właśnie, nie lepiej syfa wywalić, zarabiać na innych spółkach i odkupić pod koniec roku jak się spodziewasz zysków właśnie wtedy?? P.S. Zarobiłem w ostatnim tygodniu +4% i wystarczy na razie Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Talex ciąg dalszy epopei Gorbiego 17.10.06, 15:44 Nie sprzedam. Chcę mieć małą spółkę na której nie pompuje się balonów i która nie zbankrutuje a pewnego pięknego dnia poszybuje w niebo. Szarpałem się wcześniej z graniem codziennym i w końcu stwierdziłem że najłatwiej zarobić kupując małą spółkę o dobrych perspektywach i po prostu czekać. Odpowiedz Link Zgłoś