GoĹÄ: łukasz IP: *.chello.pl 18.01.06, 19:51 poprzedni jest już zbyt dlugi wiec prosze tu pisać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: kmani Re: SANWIL - nowy wątek IP: *.osk.enformatic.pl 18.01.06, 19:58 Może ustalmy normy typu: jeżeli liczba postów w jednym wątku przekracza 1000 tworzymy nowy wątek. Dziękuję za uwagę:):) Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: SANWIL - nowy wątek 18.01.06, 20:48 Ciągle nie ma info. Czekamy dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: łukasz Re: SANWIL - nowy wątek IP: *.chello.pl 18.01.06, 21:27 no to chyba dzis już nie bedzie info, pewnie jutro Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nie Re: SANWIL - nowy wątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 21:40 czekajci czekajcie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mxxxc Re: SANWIL - nowy wątek IP: *.orange.pl 18.01.06, 21:50 Komunikatu nie ma, czyli akcje kupił nie jeden a kilku inwestorów. Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: SANWIL - nowy wątek 18.01.06, 21:52 Jeszcze 2 godziny i 8 minut zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: racheela Re: SANWIL - nowy wątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 21:57 witaj Greg, własnie wrocilam do domu i co widze? Nie ma info:( To co na jutro obstawiasz? Oczywiscie przy wariancie ze info sie dzisiaj nie pojawi. Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: SANWIL - nowy wątek 18.01.06, 22:18 Cześć. Może jeszcze info się pojawi. Jeśli nie, to nie sądzę, żeby jakieś duże ruchy kursu się jutro odbywały. Będzie dalszy skup i trzymanie kursu w kilkugroszowych widełkach. Skupowanie od jakiegoś czasu ograniczyło ilość akcji w obrocie, konsekwencją tego jest mniejszy popyt małych graczy (oni już zrealizowali zyski/straty i kupili inne papiery). To bardzo ułatwia dołowanie kursu i wywoływanie paniki (tak jak dzisiaj rano). Wkrótce dojdzie do sytuacji, że dalsze dołowanie kursu już nic nie przyniesie, po prostu nie będzie chętnych do sprzedaży, w konsekwencji żeby skupić więcej kurs będzie musiał wzrosnąć do satysfakcjonującego poziomu czyli ok. 1.12-1.15 (wtedy sprzedadzą ci, którzy kupili po 1.08-1.10). Reasumując, dopóki niezdecydowani będą wyrzucać w panice papier, będzie stagnacja, no chyba, że będzie informacja. Na jutro obstawiam otwarcie 1.01-1.02 zamknięcie 1.04-1.05 min 0.99 max 1.08 - jest to jednak tylko gdybanie. Odpowiedz Link Zgłoś
dominig Re: SANWIL - nowy wątek 18.01.06, 23:58 Zgadzam sie z tym co napisales, dokladnie tak mysle, pozdr i dobranoc! Odpowiedz Link Zgłoś
mxxxc Re: SANWIL - nowy wątek 18.01.06, 21:59 Jakby miał być komunikat, to by już był :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rob Re: SANWIL - nowy wątek IP: *.chello.pl 18.01.06, 21:58 jak myslicie jutro bedzie góra czy dół bo dziś sporo ludzie wywalali tylko ciekawe dlaczego oni wywalają Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lord Re: SANWIL - nowy wątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 22:01 Ale zobaczcie na oferty kupna , ktoś to wkońcu kupuje i chyba po to aby zarobic . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: łukasz Re: SANWIL - nowy wątek IP: *.chello.pl 18.01.06, 22:04 to by bylo nieciekawie jakby pakiety poszły by w różne rece i nikt by sie nie ujawnił, pewnie poleci w dół, i ci co kupili pakiey bedą dokupywać z rynku i narazie będą zaniżać kurs, jak uważacie Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: SANWIL - nowy wątek 18.01.06, 22:21 Niekoniecznie. Trzech inwestorów chcących skupić z rynku - wzrosty murowane! Nie sądzę jednak, żeby Buchajski tak się rozdrabniał. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ENERGIOBIOSTERR Kupować SKOTAn urosnie do 10000 za akcje IP: *.forweb.pl 18.01.06, 22:30 SKOTAN 10000 zł za akcje chodżcie do mnie na forum do parkietu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lord Re: SANWIL - nowy wątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 09:04 Sanwil dziś myśle że poszybuje a jak jakiś info wpadnie to dopiero ale zawsze moge sie mylić Pozdrwiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kk Re: SANWIL - nowy wątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 09:15 prosze zobaczyć sobie oferty kupna jak się cały czas zwiększają po 1.05 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mario Re: SANWIL - nowy wątek IP: 217.153.198.* 19.01.06, 10:17 Ciekawe w którą strone pójdzie kurs? Mario Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sken Re: SANWIL - nowy wątek IP: *.satbit.pl / 81.219.210.* 19.01.06, 10:34 ja też bym dokupił ale nie mam już śrdoków :/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lord Re: SANWIL - nowy wątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 11:03 Ja dokupiłem 10000 po 1.02 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mario Re: SANWIL - nowy wątek IP: *.net-partner.pl 19.01.06, 11:14 Czyżby się coś szykowało? Mario Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lord Re: SANWIL - nowy wątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 11:16 Ja myśle że dziś będzie ciekawie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: s42 Re: SANWIL - nowy wątek IP: *.tbcn.telia.com 19.01.06, 11:16 no, chyba ruszyło nareszcie Odpowiedz Link Zgłoś
vavder Re: SANWIL - nowy wątek 19.01.06, 11:33 Witam was... Ile obstawiacie??? Przekroczy 1.10? Coś mi się nie wydaję... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mario Re: SANWIL - nowy wątek IP: 217.153.198.* 19.01.06, 12:55 Chyba nie bo ktoś doskonale trzyma kurs na jednym poziomie.Tylko jakaś informacja może go ruszyć na północ,zakładając ,że taka będzie.Mario Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: SANWIL - nowy wątek 19.01.06, 12:55 Otwarcie było bardziej optymistyczne niż przypuszczałem, przewidywanego minimum też chyba nie będzie. Po przebiegu notowań widać, że brakuje już chętnych do sprzedawania tanio, wprawdzie lekka promocja była, ale to tylko pokazało, że sporo osób jest po stronie popytu w niższej cenie i nie będzie łatwo skupować. Kurs poszedł więc w górę, parę pakiecików też "poszło", wolumen się znacząco zwiększył i znów stagnacja, wygląda jednak na to, że sprzedających znów nie ma zbyt wielu. Oznaczać to może kolejny skok o parę groszy w górę i szybki wzrost wolumenu. Na koniec jednak kurs zostanie sprowadzony do niższych poziomów, żeby jutro zacząć od niższego poziomu. Może się też okazać, że dzisiaj pojawi się info i będzie to ostatni moment do skupowania tanio, wtedy zamknięcie może być zaskakująco dobre. Na razie to tylko gdybanie, zobaczymy jak będzie w realu. Odpowiedz Link Zgłoś
vavder Re: SANWIL - nowy wątek 19.01.06, 13:35 Tak, o ile info się wogle pojawi, co bardziej prawdopodobne akcje były brane przez różnych inwestoró... wszyscy czekali na ifo zresztą wczoraj i nic Odpowiedz Link Zgłoś
look2u Re: SANWIL - nowy wątek 19.01.06, 14:00 info o inwestorze? a może wchodzą fundusze, widać ruch na innych spółkach jedni wchodzą a inni wychodzą, może nie tylko irlandia, co by może było bardziej prawdopodobne, kilka funduszy rozbiera mniej niż po 5% w oczekiwaniu na dobre wyniki a potem przeskoczenie delikatne 5% po dobrych wynikach? nobody knows anything Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mario Re: SANWIL - nowy wątek IP: *.net-partner.pl 19.01.06, 15:03 Zakończenie chyba nie najgorsze? Mario Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: SANWIL - nowy wątek 19.01.06, 15:37 Widzę niepokój po stronie popytu, czyżby info miało być dzisiaj ? Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: SANWIL - nowy wątek 19.01.06, 16:34 Zamknięcie na spodziewanym przeze mnie poziomie. Obroty spore, ciągle czekam na jakieś info. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: SANWIL - nowy wątek IP: 213.77.80.* 19.01.06, 19:06 O jejku jaka cisza na forum sanwilka Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: oo Re: SANWIL - nowy wątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 08:50 Jaka cisza Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tom Re: SANWIL - nowy wątek IP: *.chello.pl 20.01.06, 08:56 ciekawe kiedy bedzie jakieś info kto kupił, pewnie jeszcze dobrze sie nie obkupił i pewnie jeszcze dokupuje, ujawni sie jak bedzie miał tyle ile chciał kupić, ale jak kupuje sie takie wielkie pakiety to powinien chyba sie ujawnić, ciekawe czemu sie nie ujawnia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lord Re: SANWIL - nowy wątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 08:59 Bo jak by się ujawnił teraz to by nie kupił po takim kursie jak kupuje i ma zamiar jeszcze kupować .Myśle Że dzisiaj będzie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: SANWIL - nowy wątek 20.01.06, 09:11 Regulaminowy czas na ujawnienie minął, wszystko wskazuje więc, że kupiło co najmniej dwóch inwestorów i możemy poczekać na info jeszcze parę dni. Na razie skup będzie trwał dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
dominig Re: SANWIL - nowy wątek 20.01.06, 09:44 Witam! Skup będzie trwal dalej i widac ze wlasnie trwa. Nie mamy jak narazie co sie spodziwac znacznych wzrostow. Nie bedzie "szybowania" w góre. Sanwil sie rozkreci, jak wszystko ucichnie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: łukasz Re: SANWIL - nowy wątek IP: *.chello.pl 20.01.06, 09:48 też mi sie tak wydaje tylko ciekawe ile to może potrwać Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lord Re: SANWIL - nowy wątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 10:09 Właśnie zaczyna sie skup po1,03 Odpowiedz Link Zgłoś
racheela Re: SANWIL - nowy wątek 20.01.06, 10:15 mam tylko nadzieje ze to nie pani Ela S.(a raczej jej syn) skupuje akcje sanwilka Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lord Re: SANWIL - nowy wątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 10:18 A jeśli to oni skupują to cena dojdzie do 2 zł . Trzeba byc czujnym żeby zdążyć póżniej sprzedać.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mario Re: SANWIL - nowy wątek IP: *.net-partner.pl 20.01.06, 10:20 Witaj Racheela,miejmy nadzieję,że nie.Gorzej jednak jakby kupowali wcześniej a teraz się wysprzedawali.Mario Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: SANWIL - nowy wątek 20.01.06, 10:40 Myślę, że to jednak nie jest wyprzedaż. Po dobrych info z Sanwila byłaby to głupota. Zakupy pakietowe wskazują, że jest spory potencjał do wzrostów. Cóż obserwujmy dalej, jeśli zamknie się na 1.05-1.06 będzie pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
racheela Re: SANWIL - nowy wątek 20.01.06, 10:49 mysle ze niektorzy po prostu tracą cierpliwosc, nie mogąc sie doczekac info. Ci wlasnie wyprzedają a a inni skupują korzystając z okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: SANWIL - nowy wątek 20.01.06, 12:03 Ja też tak sądzę, to swego rodzaju próba wytrzymałości nerwowej małych inwestorów. Być może pakiety zostały tak rozegrane, żeby informacja pojawiła się z większym opóźnieniem i pozwoliła na skupienie odpowiedniej ilości akcji. Dla niecierpliwych, warte zastanowienia jest to, że ostatni pakiet poszedł za 1.06, a obecnie nie brakuje sprzedających za 1.02 a nawet taniej. Cóż, jak ktoś nie chce zarabiać - nie ma przymusu. Odpowiedz Link Zgłoś
dominig Re: SANWIL - nowy wątek 20.01.06, 12:05 To jest zagryweczka Greg, bardzo nieladna hehe. Ale my o tym wiemy i nie sprzedajemy ;). Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: SANWIL - nowy wątek 20.01.06, 12:59 Takich zagrywek już kilka było w poprzednich dniach. Tymczasem powoli wykres idzie do góry. Czy będzie kolejna zagrywka? Zaraz "pęknie" 1.5mln. szt. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mario Re: SANWIL - nowy wątek IP: 217.153.198.* 20.01.06, 13:08 Słabiuśko coś i wolniutko ten papiereczek sanwileczek idzie do góreczki.A jak zagryweczka polega na wysprzedaży papiereczka po 1.04 grosiczka i kupującymi papiereczek są tylko takie malusieńkie leszczyki jak my? Żartowałem,to tak dla wyluzowania.Pozdrowionka.Mari Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: SANWIL - nowy wątek 20.01.06, 13:20 Żebyś tym postem nie przepłoszył tych, którzy jeszcze mają zaciśnięte zwieracze. :-) :-) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mario Re: SANWIL - nowy wątek IP: 217.153.198.* 20.01.06, 13:22 Ejjjjjjjjjjjjj ludzie to był ŻART.Mario Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: SANWIL - nowy wątek 20.01.06, 13:46 Mario! Ela jest ze Skierniewic, już ją rozpracowuję. Nawet jej syna znam z widzenia. Jestem wstrząśnięty... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mario Re: SANWIL - nowy wątek IP: 217.153.198.* 20.01.06, 10:54 Oby tak nie było.Lecz jak popatrzę na to wszystko co się dzieje na giełdzie wokół spółek to zadaje sobie pytanie,gdzie mu żyjemy? Co jakiś duży inwestor,to okazuje się że i przekręty większe tu aż strach inwestować w cokolwiek.Mario Odpowiedz Link Zgłoś
dominig Re: SANWIL - nowy wątek 20.01.06, 11:03 Niestety Mario, wszedzie sa przekrety, na gieledzie tez. Tak juz niestety jest i bedzie, szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
dominig Re: SANWIL - nowy wątek 20.01.06, 11:05 Zaobserwuj co dzieje sie wokol Alchemii, 10 % do gory, a za jakies 15 minut 5% w dół. To jest nienormalne. Odpowiedz Link Zgłoś
racheela Re: SANWIL - nowy wątek 20.01.06, 11:06 a teraz znowu do gory, wlasnie sie temu przyglądałam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lord Re: SANWIL - nowy wątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 13:06 zaobserwójcie teraz oferty kupna po 450000 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ruda Re: SANWIL - nowy wątek IP: *.chello.pl 20.01.06, 14:29 a sanwilka ciągle skupują, ciekawe jak bedzie nazamknięcie Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: SANWIL - nowy wątek 20.01.06, 14:50 Ja stawiam na 1.05-1.06 Najbardziej by mi odpowiadało 1.06, wtedy ładny młot świeczkowy by się utworzył. Odpowiedz Link Zgłoś
racheela Re: SANWIL - nowy wątek 20.01.06, 14:57 coraz ładniej zaczyna to wyglądać. Nie ździwiłabym sie, gdyby własnie dzisiaj pojawiło sie info. W koncu ostatnie bylo w piątek. Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: SANWIL - nowy wątek 20.01.06, 14:59 Czekam tylko aż ktoś "połknie" te 200tys. po stronie podaży :-) Odpowiedz Link Zgłoś
karwala Re: SANWIL - nowy wątek 20.01.06, 15:05 ja też a jak połknie to bedzie up. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: SANWIL - nowy wątek IP: 195.69.80.* 20.01.06, 14:36 Szkoda że nie mam wolnych pieniążków bo też bym jeszcze dokupiła Odpowiedz Link Zgłoś
lukando Re: SANWIL - nowy wątek 20.01.06, 15:51 chyba dziś dzionek zakonczymy na minusie Odpowiedz Link Zgłoś
lukando Re: SANWIL - nowy wątek 20.01.06, 20:39 no to chyba dzis już żadnego info o sanwilku nie będzie, coś nas długo trzymają, ciekawe do kiedy Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: SANWIL - nowy wątek 20.01.06, 20:54 Mamy więc jedno pewne: kupiło co najmniej dwóch inwestorów. 1 i 3 pakiet lub 2 i 3 pakiet mogła kupić jedna instucja - info musi być po weekendzie. Sytuacja komplikuje się jeśli kupiło 3 inwestorów, wtedy info pojawi się znacznie później. Może się też okazać, że wszyscy inwestorzy działają wspólnie, żeby skupić 15% powoli i bez windowania kursu, potem pakiecikami przekazać i dopiero info. Moim zdaniem obowiązek informowania powinien dotyczyć progu powyżej 1%, tylko, że mojego zdania nikt nie chce wysłuchać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
racheela Re: SANWIL - nowy wątek 20.01.06, 21:03 info się pojawi w najmniej spodziewanym momencie, po cichaczu, w środku nocy, haha. A tak serio to jego brak wcale mnie nie martwi, gdyż spółka mimo to trzyma sie dobrze, ma w końcu silną podbudowę. Tak czy tak będzie sie powoli piąć do góry a pojawienie sie info juz tylko pomoże osiągnać nowy pułap, jak ten po przekroczeniu złotówki po ogłoszeniu informacji o IKEA Odpowiedz Link Zgłoś
dominig Re: SANWIL - nowy wątek 20.01.06, 23:39 Po info o Ikei, przekroczylismy 1 zl. Nastepnym bedzie raport o zyskach za 1 kwartal, a wtedy przekroczymy 2 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
misice Re: SANWIL - nowy wątek 20.01.06, 23:41 Z tego jak od klilku sesji zachowuje się kurs wnioskuję, że komuś bardzo zależy na tym, aby nie uznano tej spółki za spekulacyjną. Mogłoby się tak stać, gdyby nagle kurs zaczął rosnąć po 15, 20%, a więc skupują (zakładam, że wiecej niż 1 inwestor) intensywnie akcje jednocześnie umiejętnie ustawiając zapory i podpory. Zapewne jak większość tu obecnych na przełomie kilku dni będziemy mogli przeczytać w komunikatach kto skupił, ile i za ile, a cierpliwi będą nagrodzeni. Info odnośnie IKEI utwierdziło mnie w przekonaniu, że ta spółka może mnie w niedalekiej przyszłości mile zaskoczyć. Reasumując... greg, podzielam Twoją opinię. Od kilku dni przyglądam się Twoim postom na temat sanwilu i powiem Ci, że mamy podobne zdania na temat tej spółki. Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: SANWIL - nowy wątek 21.01.06, 09:30 Miło słyszeć, że nie jest się odosobnionym w ocenie sytuacji. Sanwil i tak już dość dużo i szybko wzrósł. Znacznie lepsze dla nas wszystkich byłoby spokojne i równomierne tempo wzrostu niż gwałtowne ruchy. Myślę, że wielu dyskutantów oczekuje jednak spektakularnych zmian a gdy ich nie ma są rozczarowani i pozbywają się akcji. Tymczasem pośpiech wskazany jest tylko przy biegunce i łapaniu pcheł. :-) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
misice Re: SANWIL - nowy wątek 21.01.06, 10:24 Ja uważam, że trzeba rozgraniczyć co jest dla nas dobre a co korzystne. Dobry by był powolny, stopniowy wzrost, ale korzystne by były 15%-owe wzrosty. Osobiśce jestem za tą pierwszą wersją na najbliższe kilka sesji, ale nie ukrywam, że od czasu do czasu mógłby się pojawić jakiś kilkunastoprocentowy wzrost, taki malutki kilkunastoprocentowy wzrost :) Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: SANWIL - nowy wątek 21.01.06, 10:42 Kilkunastoprocentowe wzrosty powodują szybką głębszą korektę więc w sumie i tak wychodzi na jedno, tylko nerwówka jest większa. Każdy z nas jest spokojny i zadowolony jeśli jego akcje systematycznie rosną. Straszenie bessą powoduje powolny wzrost napięcia i skłania do nerwowych ruchów. Jeśli jednak przeanalizowaliśmy sytuację spółek z naszego portfela dokładnie i obiektywnie i nie inwestujemy w "balony" to nie ma się czego bać. Korekty to ludzka rzecz. Ja np. obecnie mam trochę Enapu z dużą górką, nie jest to jakaś super spółka, ale wszystko wskazuje na to, że układ będzie zawarty wkrótce i kurs jeszcze sporo wzrośnie, wyniki za 4Q nie będą rewelacyjne, ale mogą napawać optymizmem. Na razie nie wchodzę w spekulacje, bo sytuacja zmienia się zbyt szybko, a nie mogę sobie pozwolić na ciągłą obserwację sesji. Odpowiedz Link Zgłoś
misice Re: SANWIL - nowy wątek 21.01.06, 10:58 To mamy nowy komunikat. Można siębyło tego spodziewać. Raport bieżący nr 6/2006 Zarząd "SANWIL" Spółka Akcyjna informuje, że w dniu 20 stycznia 2006 r. otrzymał od Adama Buchajskiego zawiadomienie, że w wyniku transakcji pakietowej zawartej w dniu 16.01.2006 r. Adam Buchajski zbył 3.500.000 szt. akcji spółki SANWIL S.A. Przed zmianą posiadał 53.617.251 szt. akcji SANWIL S.A., co stanowiło 53,49% kapitału zakładowego Emitenta. Akcje te uprawniały do wykonywania 53.617.251 głosów na Walnym Zgromadzeniu, co stanowiło 53,49% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Emitenta. Po zawarciu transakcji Adam Buchajski posiada 50.117.251 szt. akcji SANWIL S.A. co stanowi 50% kapitału zakładowego Emitenta. Akcje te uprawniają Go do wykonywania 50.117.251 głosów na Walnym Zgromadzeniu, co stanowi 50% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Emitenta. Następny komunikat będzie dotyczył tego kto kupił akcje, nie ma innej możliwosci. Wnioskuję z tego, że Buchajski ma na styk akcji i jakby teraz sprzedał to straci kontrolę nad spółką. Trudno przewidzieć zachowanie rynku ale według mnie będzie lekki skok w góre o 2-3 grosze, ze względu na to, iż już nikt zapewne nie bedzie skupował i trzymał kursu. Chyba że jest jeszcze coś o czym nie wiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
racheela Re: SANWIL - nowy wątek 21.01.06, 12:39 wynika z tego ze Buchajski ma dokładnie 50% + 1 akcja Odpowiedz Link Zgłoś
misice Re: SANWIL - nowy wątek 21.01.06, 11:03 Wiesz greg, teraz są na giełdzie spółki w których AT ma się nijak do wachań kursu. Dla ciebie słabe wyniki za 4Q bedą napawały optymizmem, ale dla kilkuset małych inwestorów bedzie to sygnał do sprzedaży i kurs zleci. Po części się z tobą zgadzam, ale są kwestie w którym mamy zupełnie odmienne poglądy :) Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: SANWIL - nowy wątek 21.01.06, 11:19 Wiem, wiem, nasza giełda często jest zupełnie nieprzewidywalna. Bowiem spora część inwestorów swoje decyzje opiera na nieracjonalnych przesłankach. Ileż jest postów w ztylu "zainwestowałem w XXX, jak myślicie zarobię?". No ręce opadają, to oznacza tylko, że taki "inwestor" myśli sobie "co tam, kupuję XXX niech się dzieje wola nieba", a notowania dopiero uświadamiają mu co zrobił. Albo pytania "dlaczego Alchemia tak spadła?" wskazują, że tacy "inwestorzy" nie mają nawet podstawowych informacji o spółce w którą inwestują. Przy bardziej gruntownej (i w perspektywie 3-4 lat wstecz) analizie wyciąga się zgoła odmienne wnioski. > Po części się z tobą zgadzam, ale są kwestie w którym mamy zupełnie odmienne > poglądy :) I o to chodzi, gdybyśmy się wszyscy ze sobą zgadzali byłoby nieciekawie. Nie jestem konserwatystą w kwestiach giełdowych, jeśli spotykam przekonujące argumenty, szybko zmieniam zdanie. Jak każdy mogę się mylić i wyciągać błędne wnioski, przyznasz jednak, że czasem w giełdzie jest coś ze szklanej kuli i trzeba mieć tzw. nosa ?! Pozdrawiam.Greg Odpowiedz Link Zgłoś
misice Re: SANWIL - nowy wątek 21.01.06, 11:36 No cóż chęć z pozoru łatwego zysku przyciąga, tyle że potem jest płacz i wątki typu "Co zrobić? Straciłem 10 tys!!" > Jak każdy mogę się mylić i wyciągać błędne > wnioski, przyznasz jednak, że czasem w giełdzie jest coś ze szklanej kuli i > trzeba mieć tzw. nosa ?! To fakt, dobry gracz giełdowy powinien mieć też coś z jasnowidza :) Odpowiedz Link Zgłoś
karwala1 Re: SANWIL - nowy wątek 21.01.06, 14:23 Jak myślicie jaka będzie cena sanwilu ? Odpowiedz Link Zgłoś
szpicbar Re: SANWIL - nowy wątek 21.01.06, 21:36 Wlasnie, dobry gracz powinien miec nie tylko wiedze ale i intuicję.Tak jak piszecie tzw. nosa. Jestem na gieldzie od ponad roku..Nie ponioslam jeszcze zadnych dotkliwych strat tylko zyski i dosc spore jak dla mnie...Inwestuje zawsze w kilku spolkach. Na jednych trace a na drugich zyskuje co dalo mi bilans dodatni. Musze sie jeszcze nauczyc wiekszej cierpliwosci.. Aktualnie zaczyna mi sie udzielac nerwowosc..z czym musze sie uporac..Maja Odpowiedz Link Zgłoś
szpicbar Re: SANWIL - nowy wątek 21.01.06, 21:08 Ja takze mam m.in.akcje ENAPU..narazie na malenkim minusie Uznalam jednak,ze w tym roku wyniki tej spolki powinny byc lepsze niz za 2005r. I cierpliwie poczekam sledzac co sie bedzie dzialo.Staram sie obserwowac sesje codziennie..Maja... Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: SANWIL - nowy wątek 21.01.06, 21:16 Jeśli dojdzie do układu, a wszystko na to wskazuje, że będzie to wczesną wiosną, spółka będzie miała otwartą drogę do działań naprawczych i odbudowę możliwości. Enap ciągle wygrzebuje się z kłopotów z wierzycielami i powoli te działania przynoszą efekt. Energia jest podstawą działania gospodarki, poza spółkami stricte energetycznymi, spółki "okołoenergetyczne" mają przed sobą spore możliwości zarobkowe. Enap należy do takich spółek, chociaż robi również inne usługi dla dużego przemysłu. Obecnie mam sporą górkę, ale nie zamierzam realizować zysków, być może potraktuję te papiery długoterminowo? Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
szpicbar Re: SANWIL - nowy wątek 21.01.06, 21:57 Mam "dolek" w ENAPI-e bo kupilam pare dni temu. Milo sie slyszy optymistyczna opinia o tej Spolce.. Zreszta ja tez tak uwazam,ze akcje gdzies na wiosne beda zwyzkowaly.. Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: SANWIL - nowy wątek 21.01.06, 22:17 Wynik za 2005 będzie z pewnością dodatni, przypuszczam, że ok. 1 mln zł brutto, obroty też będą wyższe niż w 2004. W porównaniu ze stratą 6mln z 2004 widać, że w spółce dzieje się lepiej. Oczywiście do dużego optymizmu jeszcze minie trochę czasu, jest jednak lepiej i widać, że zarząd próbuje coś robić. Odpowiedz Link Zgłoś