Dodaj do ulubionych

Podatek od darowizny-nieruchomość

IP: 194.146.219.* 11.05.06, 11:19
Witam,
W najbliższych dniach mam zostać obdarowany przez matkę mieszkaniem
własnościowym. Niedługo potem ojciec chce przepisać na mnie dom (takze
darowizna). Jakimi oplatami i podatkami zostanie obciazona taka transakcja?
Czy jest mozliwy zapis w umowie darowizny, o niemoznosci cofniecia tejze?
Bede wdzieczny za szybka odpowiedz, bo sprawa jest pilna.
pozdrawiam,
michal
Obserwuj wątek
    • Gość: malinka Re: Podatek od darowizny-nieruchomość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 12:43
      Jeśłi chodi o opłaty, to bedziesz musiał zapłacić podatek od darowizny, który
      jest zależny od wartości nieruchomości. Jeśli
      jest to darowizna od rodzica i do tego pierwsza to jest on stosunkowo niski.
      Do tego sporządzenie
      aktu notarialnego i ewentualne założenie księgi
      wieczystej , jeśli darowana nieruchomośc jej nei podsiada.
      Natomiast co do cofniecia darowizny, taki zapis jest niepotrzebny, ponieważ
      cofniecie darowizny jest bardzo trudne. Ten kto darował musiałby udowodnić w
      sądzie, że został np. podstępnie oszukany przez obdarowanego, lub jest przez
      niego bardzo źle traktowany,itp. Takie
      sprawy ciagną się latami i są trudne, bo każda strona musi mieć dowody,
      świadków, obdukcje lekarskie jeśli twierdzi, że darowany się nad nią znęca
      fizycznie.
      Także cofniecie darowizny , to niełatwa sprawa i musi być poparta naprawdę
      solidnymi argumentami, nie zalezy od "widzimisię" darującego, nie można tak
      sobie darować, a potem cofnąć darowiznę.
      • Gość: michalK Re: Podatek od darowizny-nieruchomość IP: 194.146.219.* 11.05.06, 13:08
        Z tego co się zorientowałem, to wiem, że jako zstępny jestem w I grupie
        podatkowej i moja sytuacja wyglada nastepujaco:
        - przyjmuje darowiznę mieszkania 38m2 (jest ponizej 110m2, nie mam zadnej
        nieruchomosci, wiec jestem zwolniony od podatku). Płacę taksę notarialną i
        podatek PCC.
        -przyjmuje dom z działką o wartosci ok. 150.000. Mam juz jedna
        nieruchomosc(mieszkanie), wiec nie ma zwolnienia od podatku. Placę zatem
        822,2+(150.000-20.556)*7% = 9883,28.Oczywiscie w tym przypadku tez jest taksa
        notarialna i PCC.
        Czy dobrze to napisalem?
        pozdrawiam,
        michal
        • Gość: malgosia Re: Podatek od darowizny-nieruchomość IP: *.aster.pl 11.05.06, 18:44
          jeżeli tylko nie pomyliłeś się w rachunkach, to już wszystko wiesz. pzdr, M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka