GoĹÄ: :rotuA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 21:28 A co tu jest do "renegocjowania"? Rząd może po prostu znieść wymóg jednostronnie i tyle. Ale brakuje do tego woli politycznej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: karruma Re: Niski PIT to kit IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 07.06.06, 22:52 Teraz jst przynajmniej wola, wczesniej nikt o tym nie mowil. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Niski PIT to kit 07.06.06, 23:31 Rodacy jestescie przeciez dojnymi krowami. Wy tam zarabiacie na poziomie polskiego sredniego przedsiebiorcy, wiec niby czemu panstwo mialoby sie pozbyc takiego zrodla finansowania, ktore w dodatku nie wyciaga rak po krajowe pieniadze. Czysy zysk i wyrachowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rud Rzad klamie IP: *.upc-e.chello.nl 07.06.06, 23:58 rzad klamie. Wystarczy zwolnic w polskiej ustawie podatkowej dochody z pracy z zagranicy i nie trzeba renegocjowac zadnych umow. Umowy o unikaniu podwojnego opodatkowania nie rodza obowiazkow podatkowych, jedynie je znosza. Pazerny fiskus oczywiscie nie chce tego zrobic, albo sie na podatkach nie zna. Tak tez moze byc. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Kto dziś chciałby ginąć za ten kraj??? 08.06.06, 21:14 Jedno celne zdanie niejakiej Basi z artykułu: "Państwo Polskie to banda złodziei, prędzej zrzeknę się polskiego obywatelstwa, niż dam im złotówkę". Zastanawia mnie kto chciałby dziś ginąć za ten śmieszny złodziejski kraik? Osobiście nie tylko nie nadstawiał bym karku ale zostałbym kolaborantem KAŻDEGO okupanta, który obniżyłby podatki, zlikwidował ZUS i rozstrzelał 350 000 urzędniczych nierobów... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: emigrantka Re: Niski PIT to kit IP: *.server.ntli.net 08.06.06, 09:27 Koszty utrzymania w Angli sa wysokie.Drogie sa pokoje, mieszkania i domy do wynajmu.Przy zarobku 160-200 funtow na tydzien ,naprawde trzeba wszystkiego sobie odmawiac jesli chce sie cos odlozyc.Np:pokoj 1-os.od 55-75 f w zaleznosci od wielkosci,2-osob 120f/tydz czesto z doplata za wode, gaz i prad.Maly flat ale samodzielny to minimum 120 f/tydz+podatek od nieruchomosci 600f na rok ktory to w Angli placi lokator.I czym sie dzielic ze zlidziejskim krajem ?Jak pracy nie ma to ich to nic nie obchodzi, a jak ktos sobie poradzi to skok na jego kase.My nie wracamy,denerwuje nas tam wszystko.bye Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fuut Re: Niski PIT to kit IP: 80.176.209.* 08.06.06, 13:19 Tak to się skończy... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Z 2 sprawy!!!!!!!!! IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 08.06.06, 14:59 1 - zabawna "Polskie stawki podatku od dochodów osobistych - 19, 30 i 40 proc. - są podobne do stawek obowiązujących w Wielkiej Brytanii - 10, 22 i 40 proc." Teraz nie wiem co znaczy podobne :) 2 Polacy pracujący w Wlk Brytani płacą tam niezbyt wysokie podatki za sprawą niskich sum które zarabiają. Pewnie że nie powinni w płacić podwójnie ale nie powinni mieć w tym samym czasie darmowej opieki zdrowotnej w Polsce, ani darmowych szkół dla dzieci (jeśli oboje rodzice pracują za granicą). Ponadto nasz fiskus musi wiedzieć ile kto zarobił za granicą gdyż później dochodzi do sytuacji że jeden rodzic pracuje za granicą, drugi nie pracuje a dziecko za darmo studiuje i jeszcze pobiera stypendium socjalne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fiskus Re: 2 sprawy!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 15:21 podobne tzn dwucyfrowe Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: 2 sprawy!!!!!!!!! 08.06.06, 16:09 > Polacy pracujący w Wlk Brytani płacą tam niezbyt wysokie podatki za sprawą > niskich sum które zarabiają. Pewnie że nie powinni w płacić podwójnie ale nie > powinni mieć w tym samym czasie darmowej opieki zdrowotnej w Polsce, Zapewniam cię, ze nie mają. W zeszłe wakacje koleżanka pracująca w UK zawitała do Polski na wakacje i kiedy zwijając się z bólu zawitała na ostry dyżur do szpitala usłyszała "jak pani sobie tam płaci podatki to niech się pani tam leczy". I od tej pory polska nie dostała od niej ani grosza, choć rok wcześniej zapłaciła. Bo skoro ona tam się ma leczyć, to czemu ma płacić podatki tutaj? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Monter 'Z' - wyjatkowy z ciebie kretyn !!! IP: 195.2.135.* 08.06.06, 16:41 Dzieci sa szczesciem dla rodziny i dla kraju. Ich nauka to spoleczna inwestycja, ktora kiedys splaca spoleczenstwu swoja praca i tworczym dzialaniem. Mysl tlumoku o tym, zeby ludzie chcieli do kraju wracac i inwestowac zarobione pieniadze. Dzieki temu moze ty znajdziesz prace, albo twoje dzieci. Jesli myslisz, ze szkoly w UK sa platne dla dzieci to jestes kretyn do kwadratu. Jesli Polacy posylaja swoje dzieci do szkoly w Polsce to tylko dlatego, zeby nie zostaly Anglikami. Studia w UK to tez zaden problem dla Polakow, jesli tylko chca - i nie musza ich finansowac rodzice, a angielski rzad i spoleczenstwo nie biadola, ze szkola obcokrajowcow. Mam nzdzieje, ze ruszysz tym swoim tepym lbem i zrozumiesz jakim jestes idiota. To bedzie duzy krok w kierunku zmadrzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Z Re: 'Monter' - wyjatkowy z ciebie kretyn !!! IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 08.06.06, 18:15 Przeczytać tyle obelg od montera mohera to prawdziwa radość. Czytać ze zrozumieniem to na pewno nie potrafisz. Skoro społeczeństwo utrzymuje system edukacyjny z podatków, a tych nie chca w Polsce płacić wyjeżdzający do pracy na wyspach to niech płacą za edukację swych dzieci. Czego tu nie rozumiesz mistrzu? Może jak ruszysz własnym łbem zrozumiesz że niezapłacenie przez nich podatków spowoduje że za mniejsze pieniądze będzie trzeba wykształcić tyle samo dzieciaków, co spowoduje spadek (i tak nie za wysokiego) poziomu nauczania. Odpowiedz Link Zgłoś
delfina77 Re: 'Monter' - wyjatkowy z ciebie kretyn !!! 08.06.06, 20:10 A nie przyszło ci do głowy, mądralo, że mój mąż może pracować na wyspach a ja w Polsce? Tak jest w wielu rodzinach i moje dzieci jak najbardziej mają prawo do opieki zdrowotnej w Polsce i innych rzeczy także. Poza tym u nas i tak za większość usług medycznych trzeba płacić, więc nie rozumiem co cię tak boli. Nóż mi się w kieszeni otwiera gdy czytam tak nieprzemyślane wypowiedzi jak twoje Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: szkot polskie podatki znacznie wyzsze niz w UK IP: *.cable.ubr09.edin.blueyonder.co.uk 09.06.06, 01:25 Przynajmniej jest jasne, ze polskie podatki sa znacznie wyzsze niz w UK, bo gdyby tak nie bylo, nie trzeba by doplacac nic... A teraz widac jak na dloni, dlaczego (m.in.) tak do d... jest z praca i zarobkami w Polsce. Dodam tylko, ze jako samozatrudniony (self-employed) place tu (odpowiednik polskiej skladki na ZUS) zaledwi nieco ponad 2 funty na tydzien, czyli ok. 50 zl na miesiac!!! To kilkanascie razy mniej w wartosciach absolutnych niz w ostoi socjalizmu, w panstwie koscielnym - Polsce. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Z Re: 'Monter' - wyjatkowy z ciebie kretyn !!! IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 09.06.06, 23:29 A czy tobie mądralo nie przyszło do głowy aby dokładnei czytać wypowiedzi na które odpisujesz. Napisalem że chodzi o sytuacje w ktorej oboje rodziców pracuje za granicą.... Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja RP Folwark Bydlęcy 08.06.06, 14:08 > Jak > pracy nie ma to ich to nic nie obchodzi, a jak ktos sobie poradzi to skok na > jego kase.My nie wracamy,denerwuje nas tam wszystko.bye Nadal panuje u nas komunistyczny tryb myślenia. Obywatel to bydle którego powołaniem jest służyć władzy i propaństwowości. Tak jak chłop pańszczyźniany przypisany do zagonu. Jest tak jak napisała emigrantka. Jak nie ma pracy to rząd to nie obchodzi. Jak zarobią za granicą, to rząd sobie pzypomina o poddanym i rząda odpalenia swojej doli. Ten sam tryb myślenia jest bardzo powszechny, nawet tam gdzie nie powinien się panoszyć. Nawet jeden znany prof. ekonomii komentując w GW zjawisko emigracji nie powiedział, że w wyniku emigracji polepsza się życie Polaków* i powinniśmy się z tego cieszyć i im dobrze życzyć, tylko że emigracja jest zła dla gospodarki i rozwoju, bo spada konsumpcja w kraju. A ja uważam, że co dobre dla Polaków to dobre dla Polski. Widocznie inni definiują Polskę jako obszar geograficzny + jego rząd... * Emigracja jest z definicji korzystna dla tych Polaków, którzy wyjechali, bo wybierają oni po prostu lepszą alternatywę zatrudnienia. Gdyby za granicą było gorzej, to by nigdzie nie wyjeżdzali. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: oliwka Re: Niski PIT to kit IP: 62.69.73.* 08.06.06, 17:17 mam podobne odczucia do Twoich...jestem w Anglii ponad dwa lata i za kazdym razem jak czytam te same artykuly nt. podatkow odechciewa mi sie wracac! porazka...nasz kraj to absurd.! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anarchia Re: Niski PIT to kit IP: *.icpnet.pl 08.06.06, 14:15 Faszystowskie metody!!!najlepiej uciekac z tego kraju jak najdalej.jak tak dalej pójdzie to bedziemy musieli płacic podatek za tlen w powietrzu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kralik Re: Niski PIT to kit IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 08.06.06, 00:08 Gość portalu: karruma napisał(a): > Teraz jst przynajmniej wola, wczesniej nikt o tym nie mowil. Wola? Jaka wola, o czym ty mowisz? PiS wraz z SLD przeforsowali ten podatek w poprzedniej kadecji, jak mozna byc na tyle naiwnym, zeby wierzyc w to, ze PiS ma jakakolwiek wole zmiany wlasnego podatku? Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek PO CO kłamiesz, matole - najpierw sprawdź 08.06.06, 09:55 Gość portalu: kralik napisał(a): >Wola? Jaka wola, o czym ty mowisz? >PiS wraz z SLD przeforsowali ten podatek w poprzedniej kadecji, jak mozna byc >na tyle naiwnym, zeby wierzyc w to, ze PiS ma jakakolwiek wole zmiany wlasnego >podatku? Nie lubię PiS za ich socjalizm mentalny, ale po co, matołku, kłamiesz ??? Ustawę znoszącą odliczenie diety brytyjskiej za każdy dzien pobytu (można było odliczyć do 11.000 funtów jako koszty) znieśli w głosowaniu : PO, SLD, PSL. To są dane do sprawdzenia w archiwum głosowań. Sama ustawa o podwójnym opodatkowaniu dochodów uzyskanych np. w W.Brytanii, zwana wg dialektyki marksistowskiej: "o unikaniu podwójnego opodatkowania", została przyjęta jeszcze w PRLu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wojtjas Re: PO CO kłamiesz, matole - najpierw sprawdź IP: *.itpp.pl 12.06.06, 13:09 przydaloby sie gdyby opublikowac imiennie listę tych ktorzy przeglosowali ustawę o zniesieniu diet za kazdy dzien. Jesli masz namiar na takie info to zrob to , ludzie powinni wiedziec na kogo glosowac imiennie, bo roszady partyjne zmiany klubow normalne w polskiej rzeczywistosci uniemozliwią polityczne rozliczenie ich za to. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Janosik Re: Niski PIT to kit IP: 212.219.94.* 08.06.06, 13:59 Debile i nic wiecej. Straci tylko Polska, nikt wiecej. Ludzie predzej, czy pozniej zainwestowaliby swoje pieniadze w kraju, a tak beda robic wszystko, zeby je ukryc i zostac w Wielkiej Brytanii. Do tego nie trzeba byc ekonomista, zeby widziec jak mogloby byc lepiej. Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mika1969 Re: Niski PIT to kit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 23:28 Aleź odpowiednie przepis istnieją, wystarczycy zadeklarować, ze nie mieszka się w kraju - nie ma się tu żywotnych centrów interesów - trzeba się wymeldować i tyle, tylko nikt o tym nie wie a i u nas trudno się na ten temat dowiedzieć - odsyłam do brytyjskich poradników podatkowych. i nic nie trzeba zmieniać w przepisach. Tylko doczytać w przerwie na zmywaku albo pomiędzy znieczuleniami. Pozdrowienia dla wszystkich którzy zagłosowali nogami i wyjechali z tego raju. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: londoner . IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 07.06.06, 23:40 to tylko w poradnikach jest to takie proste. Jak byłem w PL w urzędzie skarbowym, to miłe panie nie miały o tym pojęcia... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: airwire Re: Niski PIT to kit IP: *.atlsfl.adelphia.net 08.06.06, 05:20 wlasnie w tym problem ze w polsce nikt kompetentny takiej rady ci nie udzieli...panie "Krysie" w US tylko mowia ze one nic nie wiedza na ten temat i ze w ogole dla swietego spokoju najlepiej zaplacic wszystko w polsce jeszcze raz to wtedy nikt sie nie przyczepi...niestety taka rade dostalem:( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: agatata Re: Niski PIT to kit IP: 202.127.24.* 08.06.06, 08:04 Sprawę mogłoby rozwsiązać przywrócenie możliwości odliczania od dochodu ryczałtowych kosztów utrzymania w danym kraju, w postaci diet i ryczałtu hotelowego za każdy dzień pobytu. Kilka lat temu było to możliwe, potem jednak skasowano ten zapis, i pozostawiono tylko 30 diet/rok. To oczywiście mało, jesli ktoś jedzie na dłużej. Przywrócenie tej możliwości jak najbardziej leży w gestii M. Finansów, nie potrzeba tu żadnych renegocjacji międzynarodowych. Z kolei z pojęciem "centrum interesów życiowych" to jest ładnie tylko na papierze. W praktyce urzedy traktują to bardzo uznaniowo, czytaj: za wszelką cenę udowadniają Ci, że to w Polsce mieszkasz, mimo że np. nie było Cię tu 2 lata. I tak, nie wystarczy nawet wymeldowanie się, bo np. 1. posiadasz mieszkanie 2. posiadasz konto w baku 3. posiadasz rzeczy osobsite pozostawione w kraju 4. rodzinę 5. prowadzisz działalność gosp. 6. wziąłeś urlop bezpłatny z firmy na czas wyjazdu 6. cokolwiek innego. Jeśli się z urzędem nie zgadzasz, to możesz oczywiscie się odwołać, ale marne sznase. Informowałam się np. na dyżurze telefonicznym w Izbie Skarbowej, jak postąpić w mojej konkretnej sytuacji. Bardzo niemiła osoba stwierdziła ze słabo maskowaną satysfakcją że tak powiem, że "prędzej tu jej wyrośnie" niż ja nie zapłacę podatku według polskich stawek. Oni dokładnie wiedzą, jak wygląda sytuacja, tu nie trzeba nikomu nic tłumaczyć: po prostu taka jest polityka kraju, żeby łupić kogo się da i jak się da. To krótkowzroczne oczywiście. I tyle. Wszyscy, znajomi, doradca podatkowy, mówią nam: nie wracajcie. Przykre, bo nie tak sobie wyobrażałam, chciałam wórcić i swoim doświadczeniem i wiedzą wspierać rozwój mojej Ojczyzny. Może za dużo było tego "wychowania patriotycznego" (za komuny, hi hi), o naiwności. Odpowiedz Link Zgłoś
zbychowiec Re: Niski PIT to kit 08.06.06, 13:37 Życzę Ci powodzenia w życiu na obczyźnie i przepraszam za moich poje..ych rodaków, którzy wybrali poje..ych rządzących. Odpowiedz Link Zgłoś
zbychowiec Re: Niski PIT to kit 08.06.06, 13:38 Dziękuję też mechanizmowi forum za korektę słowa określającego moich rodaków i pozbawienie tym samym mojej wypowiedzi zbędnego pierwiastka radykalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: emm... Re: Niski PIT to kit IP: *.mnc.pl 08.06.06, 16:08 "poje..ych"....trza było sprawdzić tą korektę Odpowiedz Link Zgłoś
krystin3 Re: Niski PIT to kit 10.06.06, 00:25 do agatata - CO ZA BZDURY - w UK więcej zarabiasz, bo podstawowe koszty życia i utrzymania są znacznie wyższe.( a jak się mają tamte "korzystne" progi podatkowe do średnich zarobków rocznych???? ) A CZY W POLSCE MOżNA ODLICZYć OD DOCHODU RYCZAłTOWE KOSZTY UTRZYMANIA ? Gdyby tak było, to 80% pracowników nie płaciłoby podatków !! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Krzysztof Re: Niski PIT to kit IP: *.ichf.edu.pl 14.06.06, 15:25 Po sie tak unosisz? Przeczytaj komentowany artykul to znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie zadane w nawiasie. Tak w ogole to chyba nie rozumiesz o czym mowa. Nie wiem czy zauwazyles, ze omawiamy tu problem PODWOJNEGO opodatkowania. Dochody ludzi w Wielkiej Brytanii zostaly tam juz raz opodatkowane (zakladam, ze pracuja legalnie) a nasz fiskus wyciaga po te pieniadze lapy po raz kolejny. Twoj argument, ze "w Polsce nie mozna odliczyc ryczaltowych kosztow utrzymania" pasuje tu jak piesc do nosa. Uwazasz podwojne opdatkowanie za uczciwe? Czy to moze zazdrosc przez Ciebie przemiawia? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marek Re: Niski PIT to kit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 12:58 > Aleź odpowiednie przepis istnieją, wystarczycy zadeklarować, ze nie mieszka się > w kraju - nie ma się tu > żywotnych centrów interesów - trzeba się wymeldować i tyle Hmm.. słyszałem że wystarczy mieć konto w polskim banku i już urzędnik może uznać że ta twoja deklaracja jest nieprawdziwa. I takich nieznanych nikomu "wyjątków" jest pewnie więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc Re: Niski PIT to kit IP: *.toya.net.pl 07.06.06, 23:30 Panie Piotrze, ciekawy artykuł, ale proszę nie pisać, że stawki w Polsce i Woelkiej Brytanii są podobne, ponieważ między 10 a 19 i 22 a 30 jest ogromna różnica. Chyba, że miał Pan na myśli układ progów podatkowych, ale to z tekstu nie wynika Odpowiedz Link Zgłoś
tamaska Re: Niski PIT to kit 07.06.06, 23:41 "Umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania" - z tytułu można sie cieszyć - piekny. Tylko, że jak to u nas zwykle bywa, to pic na wodę, bo faktem jest właśnie podwójny podatek. Minister finansów jednym podpisem jest władny zaniechać poboru podatku od określonych grup podatników. Ale cóż, fiskus i łysego potrafi ogolić a co mówić o tych, od których prawem kaduka, można coś wyrwać, wyłudzić, po zbójecku ograbić. Uczciwe państwo, prawo i sprawiedliwość ???? Puste słowa. "Róbta" tak dalej posłowie, ministrowie i inni harcownicy. ...jeszcze żyjemy, jeszcze się kręci świat, jeszcze nie wszystko stracone. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kol.de co za matematyczny idiota to pisal IP: *.infonet.ee / *.infonet.ee 08.06.06, 00:15 "Polskie stawki podatku od dochodów osobistych - 19, 30 i 40 proc. - są podobne do stawek obowiązujących w Wielkiej Brytanii - 10, 22 i 40 proc." ten idiota powinien wrocic do szkoly, zeby pani mu wytlumaczyla ze 10 % nie jest podobne do 19% W polsce najnizszy prog podatkowy jest wyzszy od brytyjskiego odpowiednika o 90% i nie jest podobny do brytyjskiego. tfu Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Re: co za matematyczny idiota to pisal 08.06.06, 07:43 I jeszcze jedno: "(...)Zaczęli zarabiać w funtach.(...)". Jakie to ma znaczenie, w której walucie zarabiali? Czy jakby Brytyjczycy nagle zmienili zdanie i przeszli na euro, to problem by zniknął? Nie! Bo ważne jest. ile człowiek zarabia, a nie w jakiej walucie. Problem tkwi w umowie u unikaniu podwójnego opodatkowania (z 1975 r.). W takich umowach stosuje sie jedna z dwóch metod rozliczania podatków. W uproszczeniu podlegają one na (w przypadku osób mających ośrodek interesów życiowych w Polsce i dochody za granicą): 1. Odjęciu od całego dochodu (uzyskanego w kraju i zagranicą) jego części opodatkowanej w drugim kraju metoda stosowana na mocy umów z większością krajów). 2. Odjęciu od podatku naliczonego od całości dochodów kwoty podatku zapłaconego za granicą (metoda stosowana w umowie z Wlk. Brytanią). Pierwsza metoda jest korzystna dla Polaków pracujących w krajach o niższych podatkach, niż w Polsce (czyli prawie wszędzie). Druga tam ,gdzie podatki są wyższe. Problem ludzi pracujących w Wlk. Brytanii polega na tym, że od tej samej kwoty dochodu polski fiskus pobiera znacznie więcej pieniędzy, niż brytyjski i że stosowana jest ta mniej korzystna metoda kalkulacji podatku. Dodatkowo polskie urzędy skarbowe upierają się, że ośrodek interesów życiowych tych ludzi jest w Polsce. Szansą dla samotnych lub tych, którzy wyjechali z rodzinami jest wymeldowanie się z Polski, najlepiej sprzedanie mieszkania (lub takie wypowiedzenie umowy najmu, żeby z niego nie wynikało, że chcą kiedyś to mieszkanie ponownie wynająć) i upieranie się, że wyjechali do Wlk. Brytanii na stałe. Jeśli US to zakwestionuje, odwoływać się. A za kilka, kilkanaście lat zawsze można zmienić zdanie i wrócić do Polski. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maciek Re: co za matematyczny idiota to pisal IP: *.ds.pg.gda.pl 08.06.06, 13:18 Dokładnie tak. Ja sprzedałem mieszkanie. Mam nadzieje ze nie bede musial sie zrzec obywatelstwa polskiego. Ale jesli US mnie zmusi to kto wie :( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: CF Re: Niski PIT to kit IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 00:26 Dobrze że wybralem Irlandie. Chociaz bedac w Anglii wolalbym nie wracac niz placic jakiekolwiek podatki w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Niski PIT to kit 08.06.06, 00:47 Ja nie jestem za tym aby płacić 2x, ale Polska poniosła jakieś koszty zanim staliście się pracownikami. Może powinniście zapłacić wdłg skali UK ale nie tam a w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: london_forever Re: Niski PIT to kit IP: *.bulldogdsl.com 08.06.06, 00:51 Typowy moherowy beret myslacy inaczej, a pocaluj mnie tam gdzie slonce niedochodzi. G... dostaniecie a nie moja kase. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Niski PIT to kit 08.06.06, 01:09 Przeczytaj dokładnie to co napisałem a potem rzucaj moherowymi beretami. Bo za parę lat zatęskni ci się do ojczyzny, kupisz dom , mieszkanie i fiskus cię pogoni 75% domiarem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krasm Re: Niski PIT to kit IP: 83.71.157.* 08.06.06, 11:50 A jak ktos spedzil w Polsce np. 5 lat po studiach pracujac i placac podatki ? to co nie zwrocil kosztow nauki. Ponadto rodzice osob ktore wyjechaly placili podatki , po to miedzy innymi zeby ich dzieci mogly chodzic do szkoly. To nie jest takie proste jak myslisz. Po prostu Panowie/Panie (P)oslowie i Ministrowie zamiast myslec komu by tu dac (dzisiaj wyczytalem, ze matki wychowujace dzieci w domach powinny dostac pensje od rzadu), zastanowic co by tu oddac podatnikom. Zamiast placic jakies marne grosze matkom wychowujacym dzieci, lepiej jest zlikwidowac VAT i od razu wszyscy beda mieli 22% wieksze dochody (upraszczajac). No, tak ale to za proste rozwiazanie, no i przeciaz te durnie musza z czegos zyc, bo wiekszosc urzedasow roznego szczebla nie jest w stanie znalezc sobie pracy poza administracja. I jeszcze jedno: ludzie nie wracajcie - moze jak juz zostana sami urzednicy, poslowie, ministrowie i inna szaranca, to "nasz rzad" uswiadomi sobie ze jednak sam to on sie nie wyzywi ;) Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Niski PIT to kit IP: 83.238.97.* 08.06.06, 20:51 no i sam sobie odpowiedziałeś co to za kraj, gdzie obywatele muszą emigrować za chlebem, albo ukrywać się przed fiskusem, który ukradnie im wszystko co zarobili na obczyżnie (bo tak to trzeba nazwać). Czuję obrzydzenie do takich rządów i gdybym był młodszy też bym wyjechał. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wujek Re: Niski PIT to kit IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 08.06.06, 01:17 Koszty to poniesli moi rodzice placac podatki na moje wyksztalcenie. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Niski PIT to kit 08.06.06, 02:01 To niech twoi dziadkowie zwracają długi Gierka. A nie ci co zostali w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
polakmoronslayer Re: Niski PIT to kit 08.06.06, 06:53 myslacyszaryczlowiek1 napisał: > To niech twoi dziadkowie zwracają długi Gierka. A nie ci co zostali w kraju. Wyglada na to,ze jestes komuch i na dodatek glupi i nic nierozumiejacy.A do myslenia to ci bardzo daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zenex Re: Niski PIT to kit IP: *.pkt.pl 08.06.06, 08:45 za to twoja rzeczowa argumentacja normalnie zwala z nóg... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: haa haa Do: myslacyszaryczlowiek1 IP: *.mnc.pl 08.06.06, 16:19 Idąc tym tropem zaraz będziemy spłacać z procentami koszty zniszczonego sadu...tego od Adama i Ewy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: emk Re: Niski PIT to kit IP: *.anicasystem.com.pl / 212.182.117.* 08.06.06, 08:46 Jego rodzice placili podatki min. na jego ksztalcenie...wiec nie mowicie o jakims dlugu wobec Polski w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Swoboda_T Re: Niski PIT to kit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 10:28 No to wlaśnie płacą w Wlk. Brytanii wedle brytyjskich stawek. Jeśli mieliby wedłyg tych samych płącić w Polsce, to jest podwójny podatek. Jeśli mieliby płaciś tylko raz, w Polsce to powstaje pytanie - dlaczego żyjąc i pracując w UK mają płacić podatki Polsce?? Całóść jest nielogiczna - płacę tam gdzie żyję i zarabiam i cześć. Tak powinno być. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Niski PIT to kit 08.06.06, 10:45 Ja tez ponioslem koszta. Zanim wyjechalem z kraju pracowalem 6 lat. A studiowalem prywatnie i za granica. Powinna mi Polska zwrocic? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ZgryzliwyZenek Dowod przez absurd - winne niskie progi IP: *.244.81.adsl.skynet.be 08.06.06, 01:08 Nikt nie dotyka sedna choc autor mowi o tym: kwota wolna od podatku i progi podatkowe: Gdzies trzeba placic podatek i rozliczac roczny dochod, jezeli kwota wolna i progi sa podobne to nie ma sprawy. Placisz podatek w miejscu zarobkowania (zaliczkowo-nie rozliczasz kosztow), totalizujesz roczne dochody, w miejscu zamieszkania obliczasz podatek calkowity minus to co juz zaplaciles i wiesz ile panstwo dostanie. Dziala w rownorzednych systemach, Polska jest biedna, Polska skrobie kazdy grosz, progi, (i srednie dochody) sa smiesznie niskie wiec system nie dziala. To ze trzeba totalizowac roczny dochod jest jasne jezeli wyobrazimy sobie kogos kto zarabia w 6 panstwach. W kazdym osobno ponizej (rocznej) kwoty wolne - cos nie tak - nie placilby wcale podatku. Problem jest w smiesznie niskich progach i poziomie dochochodow w Polsce: Dla informacji:mala Belgia ma 2 x wiekszy produkt narodowy niz Polska (4x mniej ludnosci, 10x mniejsze terytorium) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Studentka z Anglii Podatek w Anglii IP: *.bulldogdsl.com 08.06.06, 01:40 wcale nie chodzi o to ze Polacy pracujacy w Anglii nie chca placic podatku w Polsce tak jak autor powiedzial sa w Wielkiej Brytani inne progi podatkowe, ale nie bez powodu osoba zarabiajaca 6 tysiecy funtow roczniew np Londynie musi wydac na utrzymanie w Anglii znacznie wiecej pieniedzy niz Polsce. Po prostu koszt zycia jest znacznie wiekszy. Mieszkanie kosztuje prznajmniej 300 funtow namiesiac, jedzenie 200 funtow a transport kolejne 90 funtow. co w cigu roku wychodzi 6080 funtow. Jesli po powrocie do kraju trzeba jeszcze zaplacic polski podatek od tej sumy to wynika z tego ze trzeba zaplacic polskiemu panstwu za luksus nie mieszkania w ojczyznie! jest to jedno wielkie nieporozumienie. gdyby progi podatkowe byly zmienione to milaoby to jakis sens. jednak istniejace obecnie prawo jest po prostu okradeniem ludzi! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc Re: Podatek w Anglii IP: *.hrl.com 08.06.06, 02:18 wlasnie o to chodzi , studentaka z Angli trafila w sedno sprawy, zwolnienie od podatku dla osob zarabiajacyh ponizej 6 tys funtow jest podyktowane progiem minimu socjalnego , jak mozna opodatkowac kogos kto zarabia ponizej minimum, lecz wklasnie podatnik mieszka i pracuje w Anglii wiec jego dotyczy to minimum socjalne ( w Polsce ustalone na ca 2600zl). Wiecej , mozliwe ze w Anglii( jest tak w USA)osoby pobierajace nauke dostaja jeszcze od rzadu kredyt , jak rowniez rodziny z dziecmi otrzymuja kredyt na dzieci. Oprocz tego jezeli tzw odpisy standardowe i kredyty ktore sie kwalifikuja na odpisy podatkowe sa wyzsze niz otrzymane wynagrodzenie, podatnik taki powinien otrzymac od rzadu sume ktora jest roznica miedzy tymi odpisami a dochodem. Umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania jest obowiazaujaca Polske i Anglie ale jest nie logiczna bowiem nie bierze pod uwage roznic w standardach zycia (dochodow i wydatkow)w obu krajach oraz klauzukli ze jezeli obywatel mieszka ponad 6 miesiecy w roku w okreslonym kraju to podlega prawu podatkowemu tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Waldek Re: Podatek w Anglii IP: 82.150.18.* 08.06.06, 08:31 Nie zgadzam sie z Toba. W Polsce fiskus tez nie uwglednia znacznie wyzszych kosztow utrzymania w danym miejscu (chocby w Warszawie czy Poznaniu w porowananiu np. do malych miasteczek w woj. podkarpackim) - ceny mieszkania, dojazdow, piwa na rynku. Placisz ten sam % podatku. Mnie to bardzo nie boli, bo dobrze zarabiam, ale taki na przyklad policjant czy lekarz jest poszkodowany. Uwazam wiec, ze wyzszy koszt utrzymania w Anglii nie jest argumentem za wprowadzeniem jakiegos szczegolnego traktowania zarabiajacych tam osob w porownaniu do osb zarabiajacych w Polsce. Pozdrawiam, Waldek Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krzysiek Re: Podatek w Anglii IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 08.06.06, 10:50 Różnica między lekarzem/policjantem zarabiającymi brutto choćby 1500zł w Polsce a np studentem w UK pracującym na pół etatu i zarabiającącym tygodniowo 80-90 funtów jest taka, że ci pierwsi co prawda będą klepali biedę ale na podatek będą mieli a w przypadku studenta: 50 funtów idzie na akademik (w większych miastach więcej), 30 na jedzenie i zostaje parę klepaków. Większość jedzie po bardzo wąskiej bandzie jeśli chodzi o pieniądze. Pieniędzy dla fiskusa po prostu NIE MA. Domaganie się podatku to jak wyrywanie komuś kromki chleba z ust, bez żadnej przesady. Jeśli chodzi o osoby pracujące na pełny etat, u nich pieniądze na podatek być może by się znalazły, ale zjadłyby całe ich skromne oszczędności. Wcale im się nie dziwię, że nie chcą płacić. I jeszcze nawiązując do Warszawy/Poznania vs podkarpackiego - właśnie nie daje mi spokoju myśl, że cała ta hucpa z podatkami jest niekonstytucyjna, bo gwałci równość obywateli RP (np tych z Irlandii i tych z UK) wobec prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Palestrina2005 A taki argument: nie korzystają z polskiej policji IP: 212.160.172.* 08.06.06, 12:25 służby zdrowia, ochrony wojska, komunikacji, dróg itd. itp. Korzystają z brytyjskiej policji, służby zdrowia, brytyjskich dróg itd. Podatki płacisz na tzw. dobra publiczne. Skoro korzystasz z brytyjskich dóbr publicznych powinieneś podatek płacić w W. Brytanii a nie w Polsce z której dóbr publicznych nie korzystasz mieszkając w Londynie. Dla mnie to logiczne. A jak polski rząd chce żeby płacili podatki w Polsce to niech rozrusza rynek pracy liberalniejszymi przepisami... a nie okrada ludzi nie mieszkających w Polsce i nie korzystających z polskich dróg, policji itd. W takim przypadku nie jest to transakcja wymienna tylko zwykły haracz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maja Re: Podatek w Anglii IP: 199.67.203.* 08.06.06, 13:07 Ty jednak nic nie rozumiesz - roznice w kosztach utrzymania pomiedzy Warszawa a Londynem sa kolosalne! Polski fiskus nie odlicza kosztow utrzymania (jedynie rownowartosc 30 diet a to nic!)! Teoretyczny przyklad: Osoba zarabia ok 20 tys funtow rocznie: Podatki w UK - 3,035 funtow Utrzymanie okolo 9000 funtow rocznie (mieszkanie, wyzywienie, travel card - kalkulacja raczje oszczedna!) do tego dochodza jeszcze koszty jakichs ciuchow, kosmetykow (bo myc sie trzeba) ale tego powiedzmy nie doliczam. jakies wakacje, wyjazd do Polski - 1000 funtow rocznie. Po tym wszystkim oszczednosci zostaje ci prawie 7000 funtow (ale to werska bardzo optymistyczna bo mi sie nigdy nie udalo tyle uzbierac a zarabiam duzo wiecej! Moze za bardzo lubie wychodzic do kina, ze znajomymi na obiady albo po prostu podrozowac - mea culpa lubie wydawac pieniadze na wlasne przyjemnosci!!! Coz, nie przyjechalam tutaj oszczedzac tylko normalnie sobie zyc!) I teraz na to wszystko wchodzi polski fiskus - wg niego zarobiles 114 821 zl. Gratuluje, wpadles pod 40% prog podatkowy (pomimo ze w UK twoje zarboki sa mocno przecietne). Daruje juz sobie odliczania tych diet i wogole - fiskus w Polsce zabierze ci 45000zl czyli jakies 7,800 funtow. Ponad dwa razy tyle ile wzial podatkowy w Anglii. Poza tym brakuje ci z tego co ci zostalo z pensji angielskiej po wszystkich wydatkach jakies 1000 funtow zeby splacic podatki w Polsce! Musisz sie wrecz ZAPOZYCZYC! A to juz nei ma sensu! O czywiscie kalkulacja jest nieco przejaskrawiona niemniej oddaje postac rzeczy! Zarabiam w Londynie 35 tysiecy rocznie wiec gdybym chciala sie rozliczac w Polsce to wyskoczylabym z przyslowiowych butow! Przepisy na dodatek sa tak niejasne ze nigdy nic nie wiadomo. Wymeldowywac z nikad sie nie zamierzam, bo jestem w domu moich rodzicow zameldowana od momentu urodzin i z powodu popieprzonych przepisow tego faktu nie zamierzam tego faktu zmieniac. Wracac teraz jednak tez nie planuje i nikt nie moze mi udowodnic ze w Londynie nie mieszkam z zamiarem stalego pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krzysiek Re: Podatek w Anglii IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 08.06.06, 14:46 > Polsce zabierze ci 45000zl czyli jakies 7,800 funtow. Właściwie to tyle jw - to co juz oddalas w UK wiec 5000gbp ale i tak granda. A wiekszosc i tak zarabia duzo gorzej od Ciebie i pieniedzy nie bedzie nie miala Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maja Re: Podatek w Anglii IP: 199.67.203.* 08.06.06, 15:49 Masz racje - calkiem zapomnialam odjac to co juz zaplacilam w formie podatku w UK. Pomylka... niemniej jednak w dalszym ciagu to straszni duzo do zaplacenia i w sumie nie wiadomo z jakiej paki! Odpowiedz Link Zgłoś
neiden podatki w usa california 08.06.06, 03:46 w tym stanie podatki musisz placic jezeli zarabiasz powyrzej $25tys.rocznie. ponirzej nie jestes zobowiazany nic zglaszac ,czy wypelniac dokumetow podatkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mee Ten rzad poprostu leni sie jak zwykle a pozniej zw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 04:24 wala wine na okolicznosci. Od siebie nie zrobi nic dla obywatela, jesli juz cos to aby ograniczyc swobode podejmowania decyzji. PiS to PRL bis. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: KR$ Podejscie od dupy strony. IP: *.eranet.pl 08.06.06, 04:49 Moze ktos by w koncu zauwazyl iz problem lezy nie w umowie bilateralnej ale w wysokosci progow oraz podatkow, ktore w Polsce sa po prostu na bandyckim poziomie??? Dlaczego ja zarabiajac w Polsce wiecej niz wiekszosc zatrudnionych w UK Polakow mam placic dramatycznie wyzsze podatki niz oni? To moze tez sobie wyjade do UK zalapie robote na dwa, trzy lata za 90 k funtow rocznie i potem przyjade tu do Polski i zamiast zostac z 35 k funtow w kieszeni (za rok) po opodatkowaniu wg polskiej stawki to wg brytyjskiej stawki bede mial w kieszonce 55k funtow (za rok). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Miru Re: Podejscie od dupy strony. IP: *.zachod.pl 08.06.06, 08:30 Podatki powinno sie placic tam gdzie sie dochod uzyskuje. Nie wyobrazam sobie sytuacji gdy mam np. 4 obywatelstwa i pracujac w 2 krajach place podatki dla 4 roznych krajow. Sytuacja jest wrecz patologiczna, bo moze sie okazac ze gdybym mial zaplacic te wszystkie haracze to nie starczylo by mi na zycie....wiec jaki wniosek - lepiej nie pracowac, miec wszystko w nosie i isc na zasilek....chyba do tego zmierzamy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Palestrina2005 Moim zdaniem sprawa jest prosta IP: 212.160.172.* 08.06.06, 12:29 Podatki powinno się płacić tam gdzie się zarabia i mieszka. Dlaczego bo podatki idą teoretycznie (nie licząc zapomóg dla np. górników) na dobra publiczne - infrastrukturę (np. drogi), policję, wojsko itd. Mieszkając w W. Brytanii korzystasz z brytyjskich dóbr publicznych więc powinieneś za nie płacić podatki. W Polsce nie mieszkasz, nie korzystasz, to nie płacisz. Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Duzo za nic. 08.06.06, 13:26 > Dlaczego ja zarabiajac w Polsce wiecej niz wiekszosc zatrudnionych w UK Polakow > mam placic dramatycznie wyzsze podatki niz oni? Bo ta grupa podatnikow jako jako jedyna, w przeciwienstwie do Ciebie, nie ma z tego kompletnie nic. Zauwaz,ze oni nie korzystaja z polskich chodnikow, drog, urzedow, gdy wybuchnie pozar nie przyjedzie czym predzej do Londynu polska straz pozarna. cCzy gdy zaslabna na ulicy przyjedzie polska karetka? a jak ich ktos napadnie , polski policjant natychmiast zaintererweniuje ? Polski dzielnicowy kursuje po okolicy ich przebywania? Maja tyle samo z placenia w Polsce podatkow, ile Ty mialbys nie zmieniajac nic w swoim zyciu z placenia podatkow w np Zimbabwe, po oplaceniu tych w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gucio Re: Duzo za nic. IP: *.tarman.pl / *.tarman.pl 08.06.06, 14:17 >>> A co tu jest do "renegocjowania"? Rząd może po prostu znieść wymóg jednostronnie i tyle. Ale brakuje do tego woli politycznej. <<< Właśnie tak to jest i na tym polega całe to złodziejstwo i chamstwo jakie tworzy polski fiskus, który ma chyba na celu kompletną degrengoladę Polski i Polaków - vide - nie jest polski tylko OBCY!!! i co naważniejsze ZŁODZIEJSKI, a wręcz szkodliwy dla polskiej gospodarki. A skąd się to bierze - mamy niedouczony rząd, bezmyślnych ministrów (z wyj. Pana Religi!!!) i posłów-osłów, no ale sami sobie ich wybraliśmy niestety.. Może ktoś z Szanownych forumowiczów zechce mi wytłumaczyc, dlaczego w innych krajach są niższe podatki, a jednak na prawie wszystko im wystarcza, a u nas nie??? Prawo i Sprawiedliwośc ??? Tak, ale gdzie jest jeszcze UCZCIWOŚĆ ??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: To złdziejstwo... IP: *.vline.pl / *.65.rev.vline.pl 08.06.06, 05:25 bo koszty życia w wielu krajach zachodnich są o wiele wyższe niż w Polsce!W niektórych bochenek chleba kosztuje 10 zł a w Polsce 1.4 zł, mleko potrafi kosztować 3zł/litr a w Polsce 1.5zł, cukier 6.5 zł a w Polsce 3.5 zł itd itd. A o kosztach komornego w Londynie lepiej nie mówić bo zatyka! Odpowiedz Link Zgłoś
agash4 Zlodziejstwo i tyle! 08.06.06, 05:27 Czy rzad sie zastanowil nad kosztemi uzyskania przychodu? Ja za chleb w USA place $3,5 lekko liczac ($1=3 PLN) 10,5 zl, mieszkanie 5 razy tyle co w Polsce wynajem, przedszkole (wcale nie elitarne ale przecietne) dla dziecka 10 razy drozej niz w Polsce!!! Chyba jednak w tym roku juz nie zaplacimy ani zlotowki bo to granda i zostaniemy tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: robuś Re: Niski PIT to kit IP: *.no-dns-yet.enta.net 08.06.06, 05:40 wczesniej czy pozniej i tak zmienia przepisy podatkowe. jak madrzy panowie z PO podali dane 90% rodakow nie ujawnia dochodow uzyskanych w anglii polskiemu fiskusowi. i co polska z tego ma? nic. jasne jest, ze w dlugim okresie czasu polska wiecej zyska na zainwestowanych tam funtach niz straszeniu podatkami i karnymi odsetkami. glowa do gory. to tylko kwestia czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bizon Re: Niski PIT to kit IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 08:45 Pamiętaj, że nasza skarbona ma na zweryfikowanie twoich dochodów trzy lata niestety, a biorą się za to zawsze pod koniec upływającego terminu. Właśnie to kwestia czasu kiedy cię dopadną. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: abc Re: Niski PIT to kit IP: *.chello.pl 08.06.06, 06:08 Przepraszam, a z czego maja byc finansowane 130% podwyzki dla lekarzy? lub dodatkowe wyplaty dla gornikow, itp itd Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wacław Chcieliście głąby socjalizmu ? To macie patafiany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 08:09 jedne . Największym zagrożeniem Polaków są oni sami . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Swoboda_T Re: Chcieliście głąby socjalizmu ? To macie pataf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 10:34 JAkże teraz propozycja 15% liniowego PIT brzmi kusząco. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kris Re: Niski PIT to kit IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 08.06.06, 08:31 Wszyscy Ci co zarabiaja w UK ok.12.oooGP rocznie i żyją w Anglii po powrocie będą musieli pożyczyć na podatek, bo oszczędności im na to nie starczy.A co do głupich gadek ile to kraj we mnie zainwestował to powiem ,że pracowałem w Polsce 25 lat i uważam ,że nic nie jestem jej winien.Na zwolnienia ani na zasiłki nie chodziłem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: podatnik Re: Niski PIT to kit IP: *.asko / 82.177.183.* 08.06.06, 08:32 Zwykłe polskie ssyństwo.Szlag niech trafi ten poje....ny kraj z jego rządami,klechami,posłami i resztą swołoczy!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Waldek Re: Niski PIT to kit IP: 82.150.18.* 08.06.06, 08:36 Czesc, Czy ktos dobrze znajacy sie na prawie polskim moze odpowiedziec, czy w razie wprowadzenia przez polski rzad przepisow dajacych 'szczegolne przywileje' osobom zarabiajacym w Anglii mozna takie przepisy zaskarzyc - np. jako dyskryminujace osoby zarabiajace i rozliczajace sie w Polsce ? Z gory dzieki za merytoryczna i spokojna odpowiedz. Waldek Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Niski PIT to kit 08.06.06, 10:25 Jeśli będzie to w drodze renegocjacji umowy międzynarodowej to nie będzie podstaw. Jednostronne znieniesienie polską ustawą możnaby zaskarżyć do Trybunału Konstytucyjnego z dużymi szansami na stwierdzenie niezgodności z Konstytucją. Ale jakby zrobić to mądrze (np. uwzględnić w realny sposób koszty życia w UK) to nie byłoby się do czego przyczepić. Gość portalu: Waldek napisał(a): > Czesc, > Czy ktos dobrze znajacy sie na prawie polskim moze odpowiedziec, czy w razie > wprowadzenia przez polski rzad przepisow dajacych 'szczegolne przywileje' osobo > m > zarabiajacym w Anglii mozna takie przepisy zaskarzyc - np. jako dyskryminujace > osoby zarabiajace i rozliczajace sie w Polsce ? > > Z gory dzieki za merytoryczna i spokojna odpowiedz. > Waldek Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krzysiek Re: Niski PIT to kit IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 08.06.06, 11:44 "Szczegolne przywileje" to pusty smiech. Jest dokladnie na odwrot. Obecne przepisy to dyskryminacja osob o duzo wyzszych kosztach zycia niz Polakow w Polsce (btw podobal mi sie post gdzie porownano Polakow w UK do warzyw ktore tylko jedza i spia, poza tym ze maja lozyc na nasz budzet - ciekawe co bys powiedzial gdybys sie znalazl w podobnej sytuacji). Ciekawe czy mozna postawic wladze przed Trybunalem Stanu za ciemiezenie obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: qwerty Wladze sie nie stawia przed Trybunalem Stanu, lecz IP: *.cable.ubr07.croy.blueyonder.co.uk 08.06.06, 23:16 przed plutonem egzekucyjnym, albo sie wymienia w drodze wyborow. Wybor nalezy do ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maja Re: Niski PIT to kit IP: 199.67.203.* 08.06.06, 13:25 Waldek, ale o jakich "szczegolnych przywilejach" ty mowisz??? W koncu pracuje w Anglii, podatki place tutaj bo ten kraj dal mi prace i tutejszej infrastruktury uzywam i tutejszym powietrzem (watpliwej jakosci) oddycham! Pracuje tak samo ciezko gdybym pracowala w Warszawie, wiec nie rozumiem czemu taki stan rzeczy mozna by bylo zaskarzyc! Jaka dyskryminacja? I kogo??? Potrzebne sa dwie rzeczy: 1) dla wszystkich tych ktorzy w Anglii sa okresowo wprowadzenie przepisow, ktore odliczaja realny koszt zycia i uzyskania przychodu 2) jasne okreslenie jakie dokumenty trzeba przedstawic w US zeby zadeklarowac ze mieszka sie w Wielkiej Brytanii z zamiarem pobytu stalego. Wiem ze zamiar jest okresli ciezko, ale jesli ma sie na przyklad kontrakt, residence permit, dzieci uczeszczajace do angielskiej szkoly czy co tam jeszcze, to moze wtedy taki delikwent moze spac spokojnie? A jesli wroci do Polski po dwoch latach, wtedy musi sie liczyc z zaplaceniem zaleglych podatkow (chociaz osobiscie, dalej zastanawiam sie czemu je mialby placic i za co) Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Niski PIT to kit 08.06.06, 16:23 A jesli wroci do Polski po dwoch latach, > wtedy musi sie liczyc z zaplaceniem zaleglych podatkow (chociaz osobiscie, > dalej zastanawiam sie czemu je mialby placic i za co) O przepraszam. A dlaczego? Nie mógł się rozmyśleć? A jezeli ja np. chciałbym w życiu 2 lata pomieszkać w Szkocji, 5 lat w finlandii a 8 na lazurowym wybrzeżu? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czosnyk Nasi politycy sa po prostu krotkowzroczni IP: *.isk.net.pl 08.06.06, 08:43 Polskie myslenie jest takie: jak duzo zarabiaja, to powinni placic wysokie podatki - co prowadzi do ukrywania dochodow. Zupelnie sie jednak nie mysli, ze tacy ludzie, ktorzy zarobia jakies tam pieniadze na zachodzie moga tutaj wrocic i zainwestowac. Oczywiscie wiekszosc wroci i wyda te pieniadze na budowe np. domu ale to i tak ich pieniadze wroca tutaj i zostana wpompowane w nasza gospodarke a nie w brytyjska. Na razie nasze pieniadze wyplywaja, dlaczego - sporo ludzi z wyzszym wyksztalceniem wyjezdza za granice, no coz a skoro sa wyksztalceni to nasze panstwo wpompowalo w nich sporo kasy i co wiecej ta kasa miala sie zachowywac jak inwestycja a poki co to kiepsko nasz kraj na tej inwestycji wychodzi. No coz moze to jakas inna forma powiedzenia: "Postaw sie a zastaw sie" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Belg! Re: Nasi politycy sa po prostu krotkowzroczni IP: *.access.telenet.be 08.06.06, 08:54 I zapominalscy! PiC zapomnial jak to za komuny bylo, ale sobie przypomna, nie obawiajcie sie. Przypomna sobie i wprowadza obowiazkowe skladki partyjne w € od tych, ktorzy chca pracowac za granica :o)) Przelicznik 1:1 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: YKW PŁACIĆ IP: *.icpnet.pl 08.06.06, 08:53 nie ma żadnej podstawy do niepobierania tego podatku ... a że jest pobierany to zawdzięczamy wyborcom PiS Samoobrony LPR PSL iSLD którzy zagłosowali przeciwko liniowym 15 % PO - pretensje tylko i wyłącznie pod ich adresem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bagarmosen Re: PŁACIĆ IP: 83.16.31.* 08.06.06, 09:28 YKW - zlodziejska poprawke wprowadzilo SLD RAZEM Z PO !!!! wiec nie wybielaj PO, a byl to pazdziernik 2003 rok!!!!!! PODATEK PLACE TAM !!!!!!! GDZIE PRACUJE!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: YKW Re: PŁACIĆ IP: *.icpnet.pl 08.06.06, 10:15 a skąd ty wziąłeś tą regułę ? UK zgodziła się, Twoim zdaniem, na umowę z Polską sprzeczną z zasadami ? Problem wynika tylko i wyłącznie z naszych niskich progów i wysokich stawek. W 2003 za rozumiem były wyłącznie PO i SLD, cała reszta parlamentu głosowała przeciwko ? Nie ma mowy o wybielaniu, w 2003 PO dała ciała (tyle że wtedy mało kogo to dotykało), gdy zaczął być to problem zaproponowali rozwiązanie - 15 % Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Roman To proste. Polskie państwo to potwór, który rośnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 08:57 Nie widzę szans dla tego kraju. Struktury państwowe są olbrzymie, bezwładne, leniwe i drogie w utrzymaniu. Trzeba wieków żeby poruszyć tą skamienielinę i stworzyc warunki do normalnej i uczciwej konkurencji. Do tej pory wszyscy myślący uciekną stąd a ostatni niech zgasi światło. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: FreakyMisfit Re: To proste. Polskie państwo to potwór, który r IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 08.06.06, 12:50 Nie wszyscy uciekną - ja bardzo chciałbym, ale za ciemny jestem i nauka języka mi nie idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
xiv najwiekszy kit to ubezpieczenie zdrowotne!!! 08.06.06, 09:04 pracujac w Polsce, skladki ZUS sa odliczane od dochodu, natomiast obowiazkowe skladki ubbezpieczenia angielskiego (National Insutance) juz odliczone byc nie moga - i to jest IMHO najwieksze oszustwo w tym calym balaganie... sprzeczne z prawem unijnym? oczywiscie... czy ktos probuje to zmienic? oczywiscie nie... a ludzie placa podatek od obowiazkowego ubezpieczenia :( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bagarmosen Re: Rzadzacym chciwosc przeslonila swiat!!! IP: 83.16.31.* 08.06.06, 09:22 ale nie dotarlo do nich - ZE CHCIWY TRACI DWA RAZY!!!!!!!!moi bliscy wróca -ale tylko z podwojnym obywatelstwem ! Odpowiedz Link Zgłoś