Gość: Andzelika IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 22.01.03, 03:02 Prosze, napiszcie jakie jest Wasze zdanie o funduszu inwestycyjnym GTFI? Bardzo prosze o odpowiedzi. Andzelika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marios Re: Fundusz inwestycyjny IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.03, 22:01 Gość portalu: Andzelika napisał(a): > Prosze, napiszcie jakie jest Wasze zdanie o funduszu inwestycyjnym GTFI? > Bardzo prosze o odpowiedzi. > > Andzelika Sama firma prowadząca fundusz inwestycyjny nie jest aż tak istotna. Obecnie roi się od reklam z wysokim zwrotem z poszczególnych funduszy. Praktycznie wszystkie towarzystwa reklamują fundusze obligacji - zwróć na to uwagę... to one dały w 2002 najwięcej zarobić... Jednak podstawowa sprawa... - NIGDY NIE UFAJ BEZWIEDNIE HISTORYCZNEJ STOPIE ZWROTU - a na tym bazuje reklama 1. Czas funduszy obligacji (ich wysokich stóp zwrotu) powoli dobiega końca - stopy procentowe mamy już w Polsce na stosunkowo niskim poziomie i co prawda spadną jeszcze trochę (aż do poziomu stóp UE), ale niezbyt dużo. Tym samym prognozowany zysk z jakiegokolwiek funduszu obligacji - czy to będzie GTFI, ING, Pioneer, czy PKO/CS - nie ma tak istotnego znaczenia - można się spodziewać 6-9% stopy zwrotu. Akcje powoli powracają do łask (są bardzo tanie) i WGPW powinna dać zarobić. Jednak sugeruję nie pchać się jeszcze w fundusze agresywne - proponuję zrównoważone - powinny osiągnąć dużo wyzszą stopę zwrotu za rok 2003 niż fundusze bezpieczne (obligacyjne, pieniężne) 2. Strategia b.dobra w roku X może być kiepska w roku X+1. Nikt ci nie gwarantuje, że osiągniesz taki i tylko taki wzrost wartości portfela - oni cię tylko informują ile zarobiono w przeszłości. Przy braku zmian składu aktywów w portfelu - okazuje się, iż robią się one relatywnie drogie i tym samym spodziewane rezultaty mogą być raczej kiepskie. A orłów w Polsce w zarządzaniu aktywami nie ma - dlatego nikt nie lata ;) Tyle o danych historycznych. Specyfiki samego GTFI nie znam, ale radzę najpierw wybrać strategię - czy fundusz bezpieczny, czy zrównoważony, czy też agresywny, a dopiero potem towarzystwo. Przy wyborze TFI zwróć uwagę na: - wysokość opłat i prowizji - kluczowe - kanały dystrybucji - w tym internet i telefon - płynność walorów - czy możesz równie szybko sprzedać, jak kupiłaś - gdybyś nagle potrzebowała pieniędzy - dostęp do rachunku - standard, internet, telefon, sms, faks... Mam nadzieję, iż trochę pomogłem Pozdr.M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andzelika Re: Fundusz inwestycyjny IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 23.01.03, 06:05 Ogromnie mi pomogles. Bardzo bardzo bardzo dziekuje! :-) Teraz posiedze troche i postudiuje wszystko w internecie stosujac porady jakie dales, a mam nadzieje ze jak bede miala jeszcze jakies pytanie to moge sie do Ciebie zwrocic? :_) Pozdrawiam i zycze usmiechnietego dnia! :-) (wszystkim ktorzy przeczytali moj watek) Odpowiedz Link Zgłoś