Dodaj do ulubionych

Kurs przeliczeniowy euro VC

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.03, 11:03
Witam

Podobno przy płatnościach VC w euro przeliczenie jest na zasadzie
euro>dolar>zł. Czy wiecie, po jakich kursach i gdzie są one publikowane?
Pytam, bo nie wiem, czy przy wyjeździe lepiej kupować euro w kantorze, czy
płacić kartą. A może jest to bez większej różnicy?

Pozdr
Lucar
Obserwuj wątek
    • Gość: Arcio Re: Kurs przeliczeniowy euro VC IP: 195.136.95.* 28.03.03, 13:09
      Zdecydowanie kupic walute. Ostatnio placilem w eruo we Włoszech miedzy 10-18
      marca i kurs wyszedl 4,55 LICHWA co wiecej nikt tego oficjalnie nie mowi.
      Rozwiazaniem jest wyrobienie karty rozliczanej w euro
      pzdr
      A
      • Gość: Mat Re: Kurs przeliczeniowy euro VC IP: waprx* / 192.168.14.* 28.03.03, 14:12
        ... a o kursy można się dowiedzieć w banku który prowadzi twoją visę. Jak się
        dowiesz (a muszą ci udzielić tej informacji) - odechce ci się płacić VC w
        krajach strefy euro ;-)

Trzeba mieć 2: VC i Mastercarda i używać w zależności gdzie się jest, z kolei
        płacenie Mastercardem na przykład w Turcji czy Egipcie to straszliwa lichwa. A
        największym zdziercą na kursach jest w przypadku kart chyba Citi - czyli prawie
        monopolista na rynku VC. Ich kursy to po prostu czytstej wody złodziejstwo.
        • Gość: Arcio Re: Kurs przeliczeniowy euro VC IP: 195.136.95.* 28.03.03, 15:51
          Gość portalu: Mat napisał(a):

To troche pomieszales. Generalnie mechanizm jest taki:

Masz karte (VC czy MC - nie ma znaczenia) dolarową (wiekszosc w Polsce) placisz
          gdzies w np euro. VC lokalna dla tego kraju przelicza euro na dolary po sobie
          znanym kursie-zdzierskim (i nie masz szans dowiedziec sie jaki on jest)
          nastepnie kwote dolarowa przesylaja do twojego banku, a tam juz po oficjalnej
          tabeli danego banku przeliczaja na pln.

> ... a o kursy można się dowiedzieć w banku który prowadzi twoją visę. Jak się
          > dowiesz (a muszą ci udzielić tej informacji) - odechce ci się płacić VC w
          > krajach strefy euro ;-)
          >
          prawie
          >
          > monopolista na rynku VC. Ich kursy to po prostu czytstej wody złodziejstwo.

z TYM MONOPOLEM TO NIE PRZESADZAJ JUZ NIE I JUZ NIGDY NIE
          • Gość: Mat Re: Kurs przeliczeniowy euro VC IP: waprx* / 192.168.14.* 28.03.03, 16:52
            Nic nie namieszałem - ja mam polskiego mastercarda rozliczanego w euro (i chyba
            większość tak ma) i jesli płacę nim w Niemczech czy Włoszech (a robię to dość
            często) to żadne dolary po drodze się nie zdarzają. Różnica między EC/MC a VC
            jest dramatyczna przy płaceniu w euro.

A co do Citi - może nie monopol, ale wciąż koło 70% rynku...
            • Gość: Arcio Re: Kurs przeliczeniowy euro VC IP: 195.136.95.* 31.03.03, 17:17
              OK oczywiscie jezeli masz karte rozliczana w euro to MC/VC nic nie przelicza,
              robi to twoj bank...
              • Gość: Mat Re: Kurs przeliczeniowy euro VC IP: waprx* / 192.168.14.* 31.03.03, 17:39
                90% Mastercardów w Polsce jest rozliczana w Euro. Dolarowe to rzadkość

• Gość: Lechu Re: Kurs przeliczeniowy euro VC IP: *.acn.waw.pl 01.04.03, 10:25
      A ja zauważyłem, że ważne jest jaki bank wystawił kartę. Ja miałem w BZ WBK, a
      koleżanka w PKO BP (albo Pekao). Przy jej płatnościach kurs wychodził ok. 10%
      wyższy niż mój. Mój mieścił się w środku cen kupno/sprzedaż lokalnego kantoru.
      Ale to było kilka lat temu. Nie dziwię się, że karty Citi są drogie, ponieważ
      to jest drogi bank i zapewne doliczają wyższą prowizję niż inne banki.

Ostatnio wychodzę z kart BZWBK, ale z zupełnie innego powodu. Są zbyt drogie w
      stosunku do ilości bankomatów na terenie, gdzie spędzam większość czasu.
    • pawro2001 Re: Kurs przeliczeniowy euro VC 24.04.03, 10:53
      Z tymi kursami to różnie bywa. Płaciłem visą elektron ING na Słowacji.
      Przeliczenie oczywiście: korona/dolar/złoty. Spotkała mnie miła niespodzianka,
      wbrew obawom kosztowało mnie to taniej! niż wymiana w kantorze.
    • el.senior karta do euro 06.05.03, 15:20
      Witam all,
      Mam konto właśnie w Citi. Przed wyjazdem do Hiszpani byłem w ich oddziale i
      okazało się, że od reki mogą podłaczyć kartę Maestro do konta EURO. Od tego
      momentu ww. kłopoty są mi obce. Wypłata w ATM za granicą jest rozliczana 1:1,
      ale tylko gotówka. Płacenie jest przeliczane z konta PLN.

Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka