Dodaj do ulubionych

podatek od oszczednosci

IP: *.in-addr.btopenworld.com 10.11.01, 20:29
Zalozylem lokate na 1 rok trzeciego stycznia 01 czy zaplace podatek w 2002 od
calego terminu wkladu?
prosze o pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: irex Re: podatek od oszczednosci IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 10.11.01, 23:34
      Czytać, słuchać, oglądać.....Podatek od oprocentowania lokat planowany (!) jest
      na MARZEC 2002 - do tego czasu tj.końca lutego trzymaj lokatę.
      A generalnie wszystkim radzę zachować spokój i nie ulegać " ogólnopolskiej
      szajbie" - bankom i developerom bardzo "pasują" nasze nerwowe reakcje.

Pozdrawiam z dużym spokojem.
      • Gość: rob bardzo ci dziekuje irex - rob IP: *.homechoice.co.uk 12.11.01, 15:24
        ufff... tego mi bylo trzeba.
        bardzo lubie SPOKOJ dlatego trzymam pieniadze na lokatach bankowych :)))
        pozdrowionka!!!
        • Gość: Ted® Re: bardzo ci dziekuje irex - rob IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 12.11.01, 17:07
          nawet gdyby lokata konczyla ci sie w listopadzie nie zaplacilbys podatku
          liczy sie data zalozenia lokaty a nie wyplaty odsetek
          i przylaczam sie do apelu irexa - spoko
          • Gość: mum spokoj raz jeszcze IP: *.pressmedia.com.pl 13.11.01, 12:35
            Gość portalu: Ted® napisał(a):

> i przylaczam sie do apelu irexa - spoko

Też sie przyłączam. Ludzie! Te wszystkie podobno hity 10-letnie, rentierskie, z
            wypłatą odsetek z góry, to tylko łapanka naiwniaków, którzy myślą że w ten sposób
            zaoszczędzą. A tu figa! Jak policzyć odsetki (choć te podawane w gazetach mogą
            być inne niż naprawdę) to się okaże, że na tych cudeńkach bez podatku klient
            wyjdzie gorzej niż na zwykłych opodatkowanych. To jest typowy chwyt reklamowy: u
            nas obniżka!, u nas promocja!, skorzystaj teraz! a okazuje się że gdzie indziej
            jest i tak taniej bez obniżki, promocji i superokazji. Nie dajmy się zwariować.
            Po prostu przyjmijmy do wiadomości, że nam mocno obetną oprocentowanie lokat i to
            wszystko. Policzmy sami czy pomimo tego dalej trzymać pieniądze na lokacie czy
            przrzucić je gdzie indziej - na giełdę, kupić działkę, mieszkanie, założyć firmę,
            a może przepić...
            • Gość: lesio Re: spokoj raz jeszcze IP: *.*.*.* 13.11.01, 12:45
              mum napisał: ...
              Policzmy sami czy pomimo tego dalej trzymać pieniądze
              na lokacie czy
              przrzucić je gdzie indziej - na giełdę, kupić działkę,
              mieszkanie, założyć firmę,
              a może przepić...

Proponuję przepić - taka inwestycja może sie zwrócić
              prawie natychmiast a odsetki będą odczuwalne jeszcze
              następnego ranka.
              :)))
            • Gość: Bolo Re: spokoj raz jeszcze IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.11.01, 21:14
              Gość portalu: mum napisał(a):

> Gość portalu: Ted® napisał(a):
              >
              > > i przylaczam sie do apelu irexa - spoko
              >
              > Też sie przyłączam. Ludzie! Te wszystkie podobno hity 10-letnie, rentierskie, z
              >
              > wypłatą odsetek z góry, to tylko łapanka naiwniaków, którzy myślą że w ten spos
              > ób
              > zaoszczędzą. A tu figa! Jak policzyć odsetki (choć te podawane w gazetach mogą
              > być inne niż naprawdę) to się okaże, że na tych cudeńkach bez podatku klient
              > wyjdzie gorzej niż na zwykłych opodatkowanych. To jest typowy chwyt reklamowy:
              > u
              > nas obniżka!, u nas promocja!, skorzystaj teraz! a okazuje się że gdzie indziej
              >
              > jest i tak taniej bez obniżki, promocji i superokazji. Nie dajmy się zwariować.
              >
              > Po prostu przyjmijmy do wiadomości, że nam mocno obetną oprocentowanie lokat i
              > to
              > wszystko. Policzmy sami czy pomimo tego dalej trzymać pieniądze na lokacie czy
              > przrzucić je gdzie indziej - na giełdę, kupić działkę, mieszkanie, założyć firm
              > ę,
              > a może przepić...

No dobrze, ale rozpatrując spokojnie ofertę "Lokaty eMax" mBanku, to nie widzę
              elementów niekorzystnych dla siebie. Poza dwoma, chyba mało ważnymi:

1. Ulokowanych pieniędzy nie można ruszyć przed upływem 3 meisięcy od założenia
              lokaty,

2. Kapitalizacja jest co 3 miesiące, a nie co jeden miesiąc.

Poza tym od ulokowanej kwoty o wysokości co najmniej 100 000 zł naliczją ciutkę
              wyższe odsetki niż normalnie w eMax - aktualnie 11,60% a nie 11,89%.
              No i gwarantują oprocentowanie nie niższe od tego normalnego w eMax. Czyli to
              się opłaca. W ciągu roku 20% od odsetek ze 100 000 zł to jest ok. dwa tysiące
              złotych. Piechotą nie chodzi, wiele ludzi pracuje za tyle przez miesiąc...

Innych ofert nie badałem, bo jestem klientem mBanku, ale także Inteligo, ale oni
              na razie niczego "na Belkę" nie proponują, a jak się będzie zwlekało, to może
              się okazać, że Dziennik Ustaw wydrukują przodownicy pracy wezwani do czynu
              partyjnego przez tow. Millera Leszka o np. 2 tygodnie przed terminem, i po
              ptakach :)
      • Gość: onek 1 marca 2002 IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.01, 10:34
        Wdaje mi się, że TO BANKI dostały czas do 1 marca 2002 roku na dostosowanie
        swych systemów informatycznych do nowej ustawy. Natomiast sama ustawa może
        obowiązywać już od 1 listopada 2001 (jeśli zostanie ogłoszona w Dzienniku
        Ustaw). A więc lokaty założone po 1 listopada 2001 będą już opodatkowane.
        Proszę sprostować jeśli jestem w błędzie.
        pzdr.
        • Gość: onek sorry IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.01, 11:41
          oczywiście - ustawa może obowiązywać nie od 1 tylko od 30 listopada
        • lelesio Re: 1 marca 2002 15.11.01, 14:39
          o ile ja zrozumiałem to podatek nie bedzie ściągany do
          końca lutego a od marca już będzie, ale nie z lokat
          długoterminowych założonych przed ogłoszeniem zmian
          podatkowych (30.XI?).
          :)
    • Gość: katinka Re: podatek/premia z książeczki mieszkaniowej IP: *.dialup.medianet.pl 13.11.01, 15:56
      A czy może być również opodatkowana wpłata na prywatne konto np. ROR po
      01.03.2002r premii gwarancyjnej z książeczki mieszkaniowej?
      Jak to będzie z ROR-ami?Czy przelewane pensje przez zakład pracy będą też
      opodatkowane na tych kontach?
      • Gość: lesio Re: podatek/premia z książeczki mieszkaniowej IP: *.*.*.* 15.11.01, 09:36
        Oczywiście że TAK!
        To zresztą będzie główne źródło dochodów z tego podatku
        bo Ci co mają pieniądze na lokaty znajdą sposób
        niepłacenia podatku.:)
    • Gość: Wili Re: podatek od oszczednosci IP: 212.33.90.* 17.11.01, 18:11
      Uważam, że ten rząd jest jeszcze większym niewypałem niż poprzedni. Oglądając w
      TV debatę na temat opodatkowaniu odsetek bankowych stwierdziłem, że ten rząd
      może w końcu coś osiągnie. Im dłużej się temu przysłuchiwałem, a szczególnie po
      wystąpieniu Pana Belki utwierdziło mnie to tylko w przekonaniu, stwierdziłem,
      że wygląda to zbyt pięknie aby było prawdziwe. No i się nie myliłem. Na drugi
      dzień jeden z posłu został usunięty z partii, drugi sam odszedł, posypały się
      nagany i upomnienia.
      Jedno można wnioskować, że ten jak i poprzedni rząd idzie na łatwiznę
      zdzierając piniądze z najbiedniejszych. No pewnie. Bo jak się dobiorą do
      bogatych to tak jak by na sobie postawili krzyżyk.
      Pewnie jest to, że będziemy dokładać do opdatkowanch odsetek w banku. Tylko
      nasi panowie posłowie mają głęboko w d...e jak rodzina z dwójką dzieci może
      wyżyć za 670 zł miesięcznie. Najczęściej Oni nie mają żadnych oszczędności i
      pewnie stwierdzili, że dla nich to nie robi różnicy. A nawet jeśli mają
      oszczędności to niewielki no to i tak trzeba ich dorżnąć i oskubać do ostatniej
      złotówki, bo tak jest najłatwiej i najprościej. Czyż nie mam racji Panowie
      Posłowie ?
      Proszę nie odpisujcie tylko, że to dotknie wszystkich, bo mi się niedobrze robi.
      • Gość: Krzych Re: podatek od oszczednosci IP: *.chello.pl 17.11.01, 18:34
        Nie popieram tego rzadu, ale sadze, ze ten podatek trafi w osoby średnio
        zamożne. Wątpie żeby biedna rodzina trzymała swoje "oszczędności" w banku
        licząc na zarabianie na odsetkach. Czy będzie ją stać na opłaty za prowadzenie
        konta, kartę itp.? A może założy wirtualne konto w internecie, gdzie wszystko
        jest za darmo? Ale najpierw kupi sobie komputerek, modem albo zainstaluje sobie
        kablówkę ze stałym łączem :). Nie sądze żeby jakakolwiek biedna rodzina miała
        oszczędności niwelujące powyższe opłaty. A jak ma, to nie jest wcale taka
        biedna. Na szczęście nie udało się przeforsować innych projektów, jak np.
        opodatkowanie dochodów z giełdy (ufff..) .Ten rząd jak i wszystkie inne chcą
        zniszczyć zamożniejszych Polaków. Narka Pozdr
        • Gość: Leziox Re: podatek od oszczednosci IP: *.arcor-ip.net 19.11.01, 01:27
          Nie dać się złodziejom.W krajach Europy zachodniej,którymi wyciera sobie
          pyszczek niejaki Belka,istnieją podatki od oszczędności,ale też i suma wolna od
          podatku,która jest dość pokaźna.U nas tego nie będzie.
          Może się zdarzyć,że powiedzmy tylko 20%wszystkich ciułaczy będzie chciało wyjąć
          swoje oszczędności z banków przed 1.03.02,aby je przenieść w różne miejsca.Coś
          takiego mogłoby wreszcie zachwiać postawą pazerniaków z rządu,ale naruszyłoby
          też z pewnością wypłacalność Polski.Ja to jednak chrzanię,jeszcze przed
          1.03.likwiduję wszystkie swoje konta w polskich bankach.Skarbiak nie zobaczy
          ani złotówki z moich ciężko zarobionych pieniędzy.Fuck off!
          • Gość: Sposobik Re: podatek od oszczednosci IP: *.bbnplanet.com 19.11.01, 12:28
            Ja mam dwa sposoby na to jak się nie dać:
            1. Wycofać lokaty i oszczędności z banków, co zmusi je do podniesienia
            oprocentowania (może nie o całe 20%, ale zawsze ...)i w ten sposób pomimo że
            budżet zarobi my nie stracimy. Nie słuchć reklam i ofert banków i nie dać się
            owczemu pędowi!
            2. lokować oszczedności w walucie, te są niżej oprocentowane (wiec i podatek
            mniejszy) a zarobić można na różnicach kursowych. Tylko czy te drugie są wolne
            od tego podatku????

• Gość: Krzycho Re: podatek od oszczednosci IP: *.acn.waw.pl 20.11.01, 00:12
            Leziox!
            Popieram całkowicie - zwłaszcza ostatnie zdanie.
            Żadnych pieniędzy dla Belki z naszych kieszeni.
            ŻADNYCH!!!
            Po 1.03 nic nie oszczędzam, zresztą już wkrótce oprocentowanie depozytów w
            Polsce będzie bardzo mizerne i cała sprawa z oszczedzaniem mocno straci sens,
            bo nie będzie tak dużej róznicy stóp procentowych w stosunku do inflacji jak w
            tym roku. Po wejsciu do UE a potem do Euro będzie pod tym względem tylko gorzej.
            A jeszcze nie tak dawno w MBanku bylo ok 18%! Takie czasy jednak szybko nie
            wrócą (albo wcale).
            Zostają inwestycje giełdowe - póki co jeszcze rok nie opodatkowane, z obecnych
            zakusów Belki widać, że już za rok giełdzie nie przepuszczą.
            Tu jednak spora loteria, no i indeks podniósł się 35% od dołka.

• Gość: za Re: podatek od oszczednosci IP: *.pressmedia.com.pl 20.11.01, 19:28
          Gość portalu: Krzych napisał(a):

> Wątpie żeby biedna rodzina trzymała swoje "oszczędności" w banku
          > licząc na zarabianie na odsetkach. Czy będzie ją stać na opłaty za prowadzenie
          > konta, kartę itp.?

Bo oszczędności nie trzyma się na jakimkolwiek koncie, tylko na lokacie
          terminowej (np). Nie ma żadnych opłat, ani za prowadzenie, wpłacanie czy
          wypłacanie, nie ma żadnych kart, a jedyna niedogodność to mocne obcięcie odsetek
          gdy zlikwiduje się lokatę przed terminem, jest mniejszy zysk ale też nie ma
          opłat. Biedna rodzina jak najbardziej może mieć lokatę na tzw. "czarną godzinę",
          a bardzo popularne jest zakładanie lokat przez emerytów, żeby mieć na pogrzeb...
          • Gość: Milka Re: podatek od oszczednosci IP: 212.243.143.* 23.11.01, 12:35
            O. Ciekawy temat poruszyles. Czytalam w GW ze dodatek pogrzebowy to ponad 4000
            PLN. Czy to sie kazdemu zmarlemu nalezy ?
            Pozdrawiam.
            • Gość: leziox Re: podatek od oszczednosci IP: *.arcor-ip.net 28.11.01, 02:39
              Chyba już nie chcesz umierać,że martwisz się o pieniądze należne dla
              ludzi,którym,z powodu zejścia,już na niczym nie zależy.
            • Gość: agulha Re: podatek od oszczednosci IP: 10.131.128.* 02.12.01, 10:41
              Gość portalu: Milka napisał(a):

> O. Ciekawy temat poruszyles. Czytalam w GW ze dodatek pogrzebowy to ponad 4000
              > PLN. Czy to sie kazdemu zmarlemu nalezy ?
              > Pozdrawiam.

Ty się śmiejesz, cholero :), bo nie czytasz prasy dokładnie!! Panowie z rządu już
              mówią, że to niesłuszne, żeby każda rodzina dostawała zasiłek pogrzebowy po
              śmierci bliskiego - chcą to ograniczyć do najbiedniejszych rodzin.
              Niby OK, ale:
              - zmarły płacił na ZUS m.in. w tym celu - skoro do tej pory się należało, znaczy,
              że było wliczone w koszta - pan Belka chyba tego nie fundował
              - u nas za "oficjalnie biednych" uznaje się ludzi, którzy wg dokumentów to już w
              ogóle nie powinni żyć, tylko umrzeć z głodu, a koszta pogrzebu są bardzo duże i
              chyba tylko dla bardzo bogatych ludzi nie stanowiłyby problemu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka