Dodaj do ulubionych

Ciemiączko

29.11.12, 06:52
Synek mój ma 6cm i nie całe 2 tygodnie. Lekarka wymierzyła wczoraj ciemiączko 0,5 x 0,5 przy obwodzie główki 46 cm. Powiedziała że jest w porządku. Zaczęłam porównywać że starszakiem i w tym samym okresie życia (+/- 2 tyg.) starszak miał ciemiączko 1 x1 i obwód główki 46,8cm.Czy na pewno synkowi nie za szybko zarasta to ciemiączko? Podaję mu co drugi dzień 1 kroplę Devikapu i co drugi dzień 3 krople cebionumulti. Bardzo proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: Ciemiączko 29.11.12, 07:35
      Witam,
      najważniejsze są przyrosty obwodu głowy oceniane na siatkach centylowych, jeżeli cały czas w granicach tego samego centyla nie ma powodów do niepokoju.
      Pozdrawiam serdecznie
    • juustiik Re: Ciemiączko 29.11.12, 08:35
      Moja córeczka przy badaniu przed szczepieniem na 12m miała takie ciemiączko 0,5x0,5... i lekarka stwierdziła ze bardzo dobrze bo nie moze zarosnąć za szybko. W dodatku co do obwodu głowki to w wieku roku miała niewiele mm większy niż Pani synek teraz (na 50 centylu była). wynika z tego ze on jest na ostatniej lini siatki centylowej (97-przynajmniej ja mam taka w książeczce zdrowia i spr wiek tak wychodzi)
    • jugutka Re: Ciemiączko 04.12.12, 22:28
      Główka mojego dziecka (1o mcy) w 4 miesiace wskoczyla na 97 centyl. Lekarka stwierdzila ze przyczyną moze byc za mala ilosc wit d. Dajemy wiecej tranu i obserwujemy..
      • guderianka Re: Ciemiączko 05.12.12, 10:11

Zbyt szybkie zarastanie ciemiaczka NIE JEST normalne i zawsze wskazuje, że coś sie dzieje w organizmie. Obwód głowy rośnie-to dobrze,bo dzięki temu nie będzie a raczej nie powinno wzrastać ciśnienie śródczaszkowe. Co na to pediatra ? Zlecil jakieś badania ? Standardowymi przy tego typu objawach są badania hormonów tarczycy, przytarczyc,wapnia i fosforu.
        W przypadku mojej córki-mimo stałego wzrostu obwodu główki ciemiączko zarosło w 3 m-cu. Powodem był zbyt wysoki poziom wapnia i fosforu co skutkowało z kolei wprowadzeniem diety bezwapniowej i bezfosforanowej, kontrole ca i p co kilka tygodni a potem miesięcy do 2,5 roku życia, badania moczu i nerek (by wykluczyć powstawanie zlogów wapniowych)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka