Dodaj do ulubionych

[Darowizna] - czy żona bez dochodu może odliczyć ?

26.04.07, 13:51
Mąż i żona rozliczają się wspólnie na PIT37. Pracuje mąż, żona nie ma
przychodów ale mają wspólność majątkową.
Żona wykonała przelew na organizację pożytku publicznego z tytułem "Darowizna
od żony". Czy można odliczyć?
Na forum "Podatki dla prowadzących działalność gosp." otrzymałem odpowiedź "TAK".
Pytam ponownie ponieważ program komputerowy do wypełniania i wydruku PITów
(IPS) nie przenosi kwoty odliczenia z PIT0 na PIT37 gdy żona ma dochód równy
zero.
Pozdrawiam
Wojtek

Obserwuj wątek
    • kjankowiak Re: [Darowizna] - czy żona bez dochodu może odlic 26.04.07, 14:05
      Uzupełniając: program IPS zgłasza mi błąd :
      "[Poz.92] W PIT-37 nie wpisano przychodów małżonka, a w POT/O wpisano odliczenia
      od przychodów. W PIT-37 należy uzupełnić przychody i koszty małżonka."

Przeniosłem tą darowiznę jako darowiznę męża i program nie zgłasza błędów.
      Nie będą się czepiać w US?

Pozdrawiam
      Wojtek
      • swietoslawy To będzie błąd 26.04.07, 23:12
        Nie ma możliwości odliczenia tej darowizny. To bedzie błąd. Przykładowe pismo z
        US (10% limit pochodził z dawnych czasów).

US.21/bf/415/994/2004, 2004.08.19, Urząd Skarbowy w Pruszkowie

Pytanie podatnika Czy możemy wraz z mężem odliczyć w zeznaniu podatkowym za
        2003 r. darowiznę na rzecz ochrony środowiska w wysokości do 10% każdy od
        swego dochodu) w przypadku, gdy na dowodzie wpłaty na rachunek bankowy
        obdarowanego widnieje tylko moje imię i nazwisko?

Zgodnie z art. 26 ust. 1 pkt 9 lit. b ustawy z dnia 26 lipca 1991r. o podatku
        dochodowymod osób fizycznych ( tekst jednolity Dz.U. z 2000r. Nr 14 poz. 176 z
        późn. zm. ) w brzmieniu obowiązującym za rok 2003 odliczeniu od dochodu
        podlegają darowizny przekazane m.in. na cele ochrony środowiska do wysokości 10
        % dochodu.

Małżonkowie podlegający nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu, o którym mowa
        w art. 3 ust. 1 ,w/w ustawy między którymi istnieje wspólność majątkowa,
        pozostający w związku małżeńskim przez cały rok podatkowy, mogą być na wniosek
        wyrażony we wspólnym zeznaniu rocznym opodatkowani łącznie od sumy swoich
        dochodów określonych zgodnie z art. 9 ust.1, po uprzednim odliczeniu, odrębnie
        przez każdego z małżonków, kwot określonych w art. 26 (dotyczy m. in.
        darowizn).

Stosownie do postanowień art. 26 ust. 7 w/w ustawy o podatku dochodowym od osób
        fizycznych, jeżeli przedmiotem darowizny są pieniądze, wysokość wydatków
        poniesionych na cele przewidziane w ustawie ustala się na podstawie dowodu
        wpłaty na rachunek bankowy obdarowanego. Dokument taki powinien zawierać: numer
        rachunku bankowego obdarowanego, imię i nazwisko darczyńcy, kwotę darowizny,
        jak również cel na jaki została darowizna przekazana.

Z załączonych dokumentów wynika , że darowizna została przekazana na ochronę
        środowiska , ale tylko przez Panią, gdyż na dowodzie wpłaty na rachunek bankowy
        widnieje tylko Pani imię.

Wobec powyższego odliczenie darowizny do wysokości 10 % osiągniętego w 2003r.
        dochodu w zeznaniu podatkowym PIT-37 za ten rok przysługuje wyłącznie od Pani
        dochodu.
        • swietoslawy Re: To będzie błąd 26.04.07, 23:18
          a moze powinniscie Panstwo zrobic tak - wspolne rozliczenie + przekazanie 1%
          podatku na organizacje pozytku publicznego?
          • kjankowiak Re: To będzie błąd 27.04.07, 19:56
            Dzięki za bardzo szczegółowe wyjaśnienie. Na szczęście

Sprawdziłem przelewy - są robione z naszego wspólnego rachuneku ROR i wyglądają
            tak:
            "Nazwa zleceniodawcy: <Imię i nazwisko męża>
            (...)
            tytułem: "Darowizna od <Imię i nazwisko żony>"

Mamy wspólnotę majątkową i wspólny ROR. Odliczę tą darowiznę. A Ty po ww.
            dodatkowych informacjach co byś zrobił?

Pozdrawiam
            Wojtek

• swietoslawy Re: To będzie błąd 27.04.07, 20:10
              skoro macie wspólny ROR to dlaczego jako "NAZWA ZLECENIODAWCY" figurujesz tylko
              TY?
              • kjankowiak Re: To będzie błąd 27.04.07, 22:42
                Chyba dlatego, że to ja składałem te zlecenia w systemie obsługi internetowej.
                Styuacja gdy tylko mąż pracuje a żona zajmuje się wychowywaniem dzieci i przy
                wspólnocie majątkowej nie może odliczyć darowizny byłaby moim zdaniem
                kuriozalna, przeczyłaby równouprawnieniu itp.

Pozdr
                Wojtek

• swietoslawy wspólny ROR 27.04.07, 23:21
                  czy ja dobrze rozumiem, że nawet jak się ma wspólne konto, to każdy z małżonków
                  ma osobny login i hasło do serwisu internetowego (nigdy nie miałem wspolnego
                  ROR :-))? Czyli mąż się loguje na swoje hasło, przelewa pieniądze, pisze jednak
                  w tytule przelewu "darowizna od żony". Jeżeli tak, to czy bank wyda jakiś
                  papier potwierdzający, kto się zalogował przed dokonaniem tego konkretnego
                  przelewu? I to załatwiloby sprawę - zalogowanie na hasło męża dowodzi, że to
                  mąż w rzeczywistości podarował pieniądze, a tytuł przelewu jest błędem.
                  • kjankowiak Re: wspólny ROR 28.04.07, 17:14
                    1. Bank nie musi wydawać żadnego zaświadczenia - sam mogę wydrukować logi
                    operacji na koncie ale myślę że do tego nie dojdzie.
                    2. Myślę, że nie powinnismy przesadzać - moim zdaniem liczy się intencja (nikogo
                    nie oszukuję, pieniądze przekazaliśmy na ludziom potrzebującym).
                    Przepisy powinny być interpretowane pod kątem celu ich ustanowienia bo literalne
                    ich interpretowanie prowadzi do absurdów. Te absurdy w kontaktach z US
                    oczywiście często się zdarzały. Mam nadzieję że w moim przyp. jeśli dojdzie do
                    kontroli to będzie 'normalnie'.

Pozdrawiam
                    Wojtek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka