Dodaj do ulubionych

Podawanie numeru karty kredytowej

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 16:07
Witam,

Interesuje mnie takie zagadnienie - w warszawskich Złotych Tarasach powstaje klub sportowy Reinhold Lifestyle, wszystko wygląda fajnie, warunki finansowe dobre, ale przy podpisaniu umowy na rok (jest to wymagane, ale dla mnie akceptowalne) trzeba jako zabezpieczenie podać numer karty kredytowej.

Moje pytanie jest następujące - czy jest to bezpieczne, a jeżeli nie bardzo, to co ewentualnie można zrobić posiadając numer czyjejś karty kredytowej i jego dane osobowe?

Pozdrawiam,
Andrzej

Obserwuj wątek
    • jan-w Re: Podawanie numeru karty kredytowej 15.01.08, 18:33
      Ty masz zabezpieczać interesy sprzedawcy? To raczej oni powinni ci dać
      zabezpieczenie, że wszystko będzie OK. Smieszna firma. Wyśmiej ich.
    • wichura Re: Podawanie numeru karty kredytowej 15.01.08, 22:27
      Nie dajmy się zwariować takim pseudo-elitarnym klubikom. Płacę i
      koniec (szczególnie, gdy płacę z góry). Jak się nie podoba, to
      żegnam. To ja, jako płacący dyktuję warunki.
      Pozdro
    • krzysztofsf Re: Podawanie numeru karty kredytowej 15.01.08, 22:46
      Gość portalu: andrzej napisał(a):

>
      > Moje pytanie jest następujące - czy jest to bezpieczne, a jeżeli nie bardzo, to
      > co ewentualnie można zrobić posiadając numer czyjejś karty kredytowej i jego d
      > ane osobowe?
      >
      Mozna zrobic transakcje zdalna majac dane z karty - np jak hotel przy rezerwacji.
      Jesli ci bardzo zalezy na nich, to albo mozesz dac im KK nie dajaca mozliwosci takich transakcji - np z mBanku najtansza karta za 18 zl, lub karte z ktorej nie bedziesz korzystal - i ja zastrzec nie wznawiajac.
    • bez-bik Re: Podawanie numeru karty kredytowej 16.01.08, 00:05
      najpierw sprawdź, czy ta oferta jest poważna... Czy to nie jakiś
      oszust pod fałszywym szyldem próbuje wyłudzić dane kart
      kredytowych;) Jeśli jednak faktycznie ktoś wpadł na tak idiotyczny
      pomysł to przy założeniu że zależy Ci na tej pracy podaj mu numer
      jakiejś karty którą możesz możliwie tanio lub darmo wyrobić sobie
      nową i zastrzeż ją po kilku dniach i zamów nową..

jeśli masz taką możliwość
      • wichura Re: Podawanie numeru karty kredytowej 16.01.08, 09:18
        "Czy to nie jakiś oszust pod fałszywym szyldem próbuje wyłudzić dane
        kart kredytowych"
        a nawet jeśli nie oszust, to pozostaje kwestia zabezpieczenia
        posiadanych danych (tak przed atakiem z zewnątrz, jak i na przykład
        przed nieuczciwym pracownikiem - a rotacja kadr pewnie będzie duża).
    • Gość: Andrzej Re: Podawanie numeru karty kredytowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 08:49
      @ Wichura

Jest również możliwość płatności z góry i jest wtedy nawet taniej. Ponieważ jednak mówimy o 12 miesiącach przy kwocie ok. 200 złotych miesięcznie, robi się to już spora suma. I chyba nawet większe ryzyko..

@ bez-bik

No właśnie zastanawiam się też, czy nie jest to jakaś podpucha. Z jednej strony firma znana, choć na razie głównie na rynku deweloperskim, do tego buduje się w samym centrum Warszawy (i nie tylko), co również można sprawdzić. Z drugiej.. różne przekręty już były i to nawet na większą skalę. Dlatego trochę się obawiam.

Co do wyrobienia sobie osobnej karty z małym limitem, to myślałem nad tym, tylko problemem jest czas. Jeszcze przez kilka dni (może dłużej, ale pewności nie mam), przy podpisaniu umowy opłata miesięczna wynosić będzie 175 złotych, później ta kwota ma wzrosnąć (docelowo przed otwarciem w kwietniu ma to być 250). A obawiam się, że wyrobienie karty potrwa raczej dłużej, nawet w MBanku, gdzie takie sprawy dość szybko się załatwia.

Ale generalnie chodzi o jedno - co można zrobić mając numer czyjejś karty kredytowej i jego dane osobe. Bo przecież w sumie zdobycie takich informacji nie jest trudne - wystarczy, że ktoś gdziekolwiek dokonuje płatności kartą (czyli numer można spisać lub zapamiętać) dodatkowo biorąc fakturę (czyli podając dane). Według mojego rozumowania to zdecydowanie za mało informacji, aby możliwe było użycie czyjejś karty. Ale być może się mylę..

• krzysztofsf Re: Podawanie numeru karty kredytowej 16.01.08, 09:07
        > Co do wyrobienia sobie osobnej karty z małym limitem, to myślałem nad tym, tylk
        > o problemem jest czas. Jeszcze przez kilka dni (może dłużej, ale pewności nie m
        > am), przy podpisaniu umowy opłata miesięczna wynosić będzie 175 złotych, późnie
        > j ta kwota ma wzrosnąć (docelowo przed otwarciem w kwietniu ma to być 250). A o
        > bawiam się, że wyrobienie karty potrwa raczej dłużej, nawet w MBanku, gdzie tak
        > ie sprawy dość szybko się załatwia.

Jesli jestes etatowcem to Eurobank i Polbank blyskawicznie, na drugi dzien po dostarczeniu zaswiadczenia z pracy (w polbank moze i na oswiadczenie.) Kilka dni dluzej , jesli karta ma byc spersonalizowana.

Co mozna zrobic - pisalem.
      • jan-w Re: Podawanie numeru karty kredytowej 16.01.08, 09:08
        Problem nie w danych z KK, transakcje nieautoryzowane przez ciebie nic cię nie
        kosztują, a dane jak słusznie zauważyłeś może mieć każdy sprzedawca. Moim
        zdaniem, nie należy dawać jeździć sobie po głowie. Mamy wolny rynek i nie musisz
        korzystać z usług dziwaka, który robi ci łaskę że przyjmie twoje pieniądze.
        • krzysztofsf Re: Podawanie numeru karty kredytowej 16.01.08, 10:00
          jan-w napisał:

> Problem nie w danych z KK, transakcje nieautoryzowane przez ciebie nic cię nie
          > kosztują,

www.kartyonline.pl/arty.php?id=198

> a dane jak słusznie zauważyłeś może mieć każdy sprzedawca.

Jesli spisze dane karty w chwili placenia.

> Moim
          > zdaniem, nie należy dawać jeździć sobie po głowie. Mamy wolny rynek i nie musis
          > z
          > korzystać z usług dziwaka, który robi ci łaskę że przyjmie twoje pieniądze.

Pewno skopiowali rozwiazanie zachodnie, gdzue takie zabezpieczneia sa czestsze.
          • jan-w Re: Podawanie numeru karty kredytowej 16.01.08, 10:57
            > www.kartyonline.pl/arty.php?id=198
            >
            To jest właśnie jedna z wielu różnic między dobrym bankiem, a złym. W dobrych
            nie zdarzają się takie problemy.

> Pewno skopiowali rozwiazanie zachodnie, gdzue takie zabezpieczneia > sa czestsze.
            >
            Nie spotkałem się zagranicą, z takim dziwacznym żądaniem. A trochę jeżdżę i
            korzystam z "uroków życia".
            • krzysztofsf Re: Podawanie numeru karty kredytowej 16.01.08, 11:30
              jan-w napisał:

> > www.kartyonline.pl/arty.php?id=198
              > >
              > To jest właśnie jedna z wielu różnic między dobrym bankiem, a złym. W dobrych
              > nie zdarzają się takie problemy.

Zalezy - na pbb nie znajdziesz banku "bez skazy".
              A wspomnianych poprawek w regulaminach dotyczacych transakcji zdalnych jakos nie wprowadzil ZADEN z polskich bankow, mimo, ze artykol ma juz ze dwa lata.

>
              > > Pewno skopiowali rozwiazanie zachodnie, gdzue takie zabezpieczneia >
              > sa czestsze.
              > >
              > Nie spotkałem się zagranicą, z takim dziwacznym żądaniem. A trochę jeżdżę i
              > korzystam z "uroków życia".

Ale nie jako mieszkaniec w abonamencie?
        • Gość: Andrzej Re: Podawanie numeru karty kredytowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 12:03
          Dla nich jest to zabezpieczenie, czy słuszne - trudno powiedzieć. Ale jak byłem w innym klubie, w Hotelu Marriot, to warunki były takie same (tylko koszty wyższe).

Generalnie gdybym miał sensowną alternatywę, to bym z niej skorzystał, ale jako że dużo podróżuję (a ta firma ma mieć docelowo kluby w 21 miastach), pracuję raczej za długo, żeby gdzieś dojeżdżać (Tarasy mam praktycznie pod nosem), to ten klub jest dla mnie atrakcyjny.
          Podstawowe pytanie jest więc, czy jest to bezpieczne, a nie czy się obruszyć i zrezygnować (chociaż zgadzam się, że mogliby opracować inny rodzaj zabezpieczenia).

Pozdrawiam
          • krzysztofsf Re: Podawanie numeru karty kredytowej 16.01.08, 12:11
            Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Podstawowe pytanie jest więc, czy jest to bezpieczne, a nie czy się obruszyć i
            > zrezygnować (chociaż zgadzam się, że mogliby opracować inny rodzaj zabezpieczen
            > ia).

Jest niebezpieczne.
            Podzwon po bankach gdzie najszybciej otrzymasz od reki KK spersonalizowana. I wyrob z malutkim limitem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka