b.lange 25.09.08, 12:36 W przyszłym tygodniu na rynek wchodzi nowy pośrednik, więc myślę, że warto zaczekać jeszcze kilka dni i zobaczyć co on zaoferuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doradzamgd Re: Wstrzymajcie się z kredytami! 25.09.08, 12:42 a co może zaoferowac pośrednik? to co oferują inni, posrednik zajmuje się sprzedażą kredytów istniejacych banków a nie udzielaniem kredytów. Odpowiedz Link Zgłoś
b.lange Re: Wstrzymajcie się z kredytami! 25.09.08, 13:25 Spróbuję to wytłumaczyć przez analogię. Bank występuje tu jako producent jakiegoś towaru, pośrednik spełnia rolę hurtowni. Producent oferuje hurtowni lepsze warunki sprzedaży niż klientowi indywidualnemu, bo i tak na tym zarabia, poprzez zmniejszenie kosztów własnych kanałów dystrybucji. Żeby całość opłacała się także pośrednikowi, musi znaleźć klientów czyli odbiorców danego towaru. Jak może to zrobić? Poprzez lepszą ofertę niż konkurencja. A jak uzyskać lepszą ofertę? Poprzez mniejszą prowizję od banku. W ten sposób bank, odciążony kosztami dystrybucji może zaproponować lepszą ofertę dla klientów danego pośrednika. Nawet jeśli to będzie minimalnie lepsza oferta niż ta uzyskana w "okienku", to i tak przy kredycie na 5, 10 czy 15 lat będą to konkretne pieniądze które zostaną w kieszeni klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
w-iki Re: Wstrzymajcie się z kredytami! 25.09.08, 13:47 Ze strony pośrednika to może być jeszcze obniżenie kosztów własnych. Chociaż patrząc na rosnącą ilość oddziałów i ich wyposażenie, to mam wrażenie, że wybrano jednak inną drogę. Odpowiedz Link Zgłoś
doradzamgd Re: Wstrzymajcie się z kredytami! 25.09.08, 14:05 czyli bank musiałby zamykać własne oddziały. Dlatego, że pośrednik może przedstawic lepszą ofertę niż bank. Po co w takim razie komukolwiek isc do okienka, a w związku z tym banki mają zatrudniac pracowników, wyposazać oddziały. Poza tym pośrednik nie Tworzy kanałów dystrybucji? A jeśli tak to pewnie za darmo?;) Fakt, rózni pośrednicy mogą mieć różne wynagrodzenie ze strony banku. Jednka nie odbija sie to na ofercie banku. Odpowiedz Link Zgłoś
b.lange Re: Wstrzymajcie się z kredytami! 29.09.08, 00:02 Prowizje pośredników zawarte są w umowach między nimi, a bankami. Kto wytarguje lepszą ten więcej zarabia, a jeśli nowemu pośrednikowi udałoby się wytargować lepsze warunki umowy? Niższa prowizja za lepszą ofertę? Sporo by się na rynku zmieniło, prawda? Niektóre banki, korzystając z hossy podwyższają marżę, inne mogą je utrzymać lub licząc na nowych klientów wręcz je obniżyć zwłaszcza, że Rada Polityki Pieniężnej, w zeszłym tygodniu, wbrew zapowiedziom analityków utrzymała stopy procentowe na dotychczasowym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
doradzamgd Re: Wstrzymajcie się z kredytami! 29.09.08, 11:45 Po pierwsze, wiele banków nie stosuje prowizji, albo jest to oferta stała albo promocyjna. Kredyt składa sie miedzy innymi z prowizji za udzielenie, jeśli taka jest, marży i oporcentowania LIBOR dla CHF i WIBOR dla PLN. Marża jest ustalana przez bank i w niektórych bankach zależy od wkładu własnego, wysokości zaciąganej kwoty kredytu. W pewnych przypadkach podlega negocjacji. RPP decyduje o stopach procentowych, jeśli ostatnio nie wzrosły wcale nie znaczy, że osoby, które dopiero bedą zaciągały nowe kredyty nie bedą wyżej oprocentowane, ponieważ nikt nie broni podwyższenia marży bankom. I niektore banki już to robią. Obcinają jednocześnie zdolność kredytową. Mozna ksiązke napisać natomiast nie oczekiwałbym "zbawienia" na rynku kredytów. Odpowiedz Link Zgłoś
b.lange Re: Wstrzymajcie się z kredytami! 29.09.08, 13:50 Oczywiście, ja się z Tobą zgadzam. Są banki które grają na zwyżkę, są które grają na zniżkę, no może nie tyle grają co obawiają się. Natomiast tu chodzi o podejście do klienta. Wszyscy wiem, że to jest interes i bank musi wyjść na swoje. Zresztą tak czy owak z pewnością wyjdzie. Natomiast to czy bank chce zarobić poprzez zwiększanie roszczeń wobec klientów, czy przez zwiększenie podaży, a tego przecież nie da się zrobić bez konkurencyjnej oferty, to już decyzja każdego banku z osobna. W mojej opinii, to że kilka banków już weszło w ten interes i trwają negocjację z kolejnymi dowodzi tylko tego, że tym razem nie wszystkie banki pójdą utartym szlakiem zwiększania marży. Odpowiedz Link Zgłoś
tomala1111 Re: Wstrzymajcie się z kredytami! 25.09.08, 20:48 pozyjemy zobaczymy:) nie jeden tak juz mówił, na szczęście kredytów w hurtowni się nie załatwia:). za to wiem gdzie i polecam: Odpowiedz Link Zgłoś
swojadroga Re: Wstrzymajcie się z kredytami! 25.09.08, 20:51 Można żyć nadzieją...:) Ale daleko się w ten sposób nie dochodzi...:) Odpowiedz Link Zgłoś
oracki Wujek dobra rada 27.09.08, 01:29 Witam serdecznie, Oczywiście, zachęcam aby wszyscy wstrzymali się z kredytami. Od 1 października nastąpi podniesienie marży kredytów hipotecznych w MultiBanku i mbanku, z tego co już słyszałem, to w kilku innych bankach również. A zatem wypatrujcie nowego pośrednika.... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Wujek dobra rada 01.10.08, 15:27 Już 1szy... Czy marże gdzieś wzrosły? Skąd wytrzasnąłeś te informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
michas007 Re: Wujek dobra rada 01.10.08, 16:04 marże dziś wzrosły w nordei, polbanku; kilka dni temu w mbanku i multi. Pewnie pojawią się kolejne "wzrosty"... Odpowiedz Link Zgłoś
tomala1111 Re: Wujek dobra rada 01.10.08, 21:32 Dokładnie wzrosły i to mocno a wiem że za około tydzień kolejne banki szykuja wzrost marż Odpowiedz Link Zgłoś
tomala1111 Re: Wujek dobra rada 02.10.08, 22:17 To zalezy w jakich przedziałach itp ale nawet o 80% około Odpowiedz Link Zgłoś
timex78 Re: Wstrzymajcie się z kredytami! 21.10.08, 12:08 No i jakie warunki zaproponował ten nowy pośrednik. Warto było czekać? Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Wstrzymajcie się z kredytami! 21.10.08, 14:44 Zdecydowanie warto było się wstrzymać i warto wstrzymywać się dalej! Ale nie ze względu na pośredników... Odpowiedz Link Zgłoś