gabriela2005 04.02.10, 18:48 Witam pytanie retoryczne jak wyżej jelsi bede chciala zlozyc apelację to jaka kwote musze zaplcic oraz jak to jest z aktami sprawy ja sama je dostaje czy Sąd Apelacyjny wystepuje do Sądu w ktorym byla sprawa o akta. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majkel01 Re: Apelacja jaka opłata 04.02.10, 19:56 Pomimo, że zastrzegłaś że to pytanie retoryczne odpowiem, że będzie to 600 PLN. Można rzecz jasna starać się o zwolnienie. Akta sprawy nigdy nie są wydawane stronom. Sąd okręgowy prześle jest do sadu apelacyjnego a ten po rozpoznaniu apelacji zwróci je do sądu okręgowego. Odpowiedz Link
gabriela2005 Re: Apelacja jaka opłata 04.02.10, 20:10 A mam jeszcze inne pytanie jesli druga stona bedzie apelowac i np w wyroku bedzie napisane alimenty w kwocie .....a np nie bedzie placic bo bedzie apelowal ( niezaplacenie tych 600 zł lub wniosek o zmniejsznie )byleby sparwe odwlec to jak to rozwiazac. I czy na taka sprawe dlugo sie czeka i czy strony musza byc obecne.Prosze o odp. Odpowiedz Link
majkel01 Re: Apelacja jaka opłata 04.02.10, 20:41 Jeśli dobrze zrozumiałem: Na czas trwania procesu jest zabezpieczenie. Jeżeli zostało ustalone, wówczas obejmuje również postępowanie apelacyjne. Na rozprawę apelacyjną czeka się różnie, ale raczej dłużej niż krócej. Kwestia kilku miesięcy. Stawiennictwo nie jest na rozprawie apelacyjnej obowiązkowe, chyba że sąd zarządzi stawiennictwo obowiązkowe. Odpowiedz Link
fragile66 Re: Apelacja jaka opłata 05.02.10, 10:32 W okresie pomiędzy dniem wydania wyroku a dniem rozprawy apelacyjnej strona, która w wyroku została zobowiązana do płacenia alimentów, nie ma takiego obowiązku, bo wyrok jest cały czas nieprawomocny. Zupełnie odrębna sprawa to przyzwoitość i konieczność bieżącego utrzymywania dzieci. No i podejście praktyczne, bo w chwili uprawomocnienia się wyroku trzeba będzie zapłacić zaległe alimenty za wszystkie te miesiące, które upłynęły od wydania wyroku, co może oznaczać poważną kwotę jednorazowego wydatku (u mnie od wyroku do apelacji upłynęło 9 miesięcy razy 2400 złotych - jeśli nie płaciłbym na bieżąco, to musiałbym jednorazowo wysupłać - bagatela! - 21 600 złotych). Ale jeśli ktoś uważa, że wygra apelację, albo chce po prostu dopiec byłej za przedłużanie sprawy rozwodowej, to pod względem prawnym może tak postąpić. Odpowiedz Link
wiosenka.pl Re: Apelacja jaka opłata 05.02.10, 10:51 A apelacja od alimentów to też 600 zł? A od innych wniosków? (które w I inst. kosztują 40 zł) Odpowiedz Link
gabriela2005 Re: Apelacja jaka opłata 05.02.10, 11:19 Dziekuje za odp a mam pytanie czy znacie przypadki ze Sąd Apelacyjny zmienil wyrok bo np nie wszytsko zostalo wziete pod uwage lub np stronniczosc sedziego ktory wydal krzywdzacy wyrok dla żony lub np maz apeluje bo np Sąd zasadzil duzo wyzsze alimenty a maz ukrywa dochod Prosze o odp. Czytalam gdzie ze na 100 spraw 2 lub 3 gdzie wyrok jest zmieniany przez Sad Apelacyjny.Prosze o odp. Odpowiedz Link
sauber1 Re: Apelacja jaka opłata 05.02.10, 15:46 gabriela2005 napisała: > Dziekuje za odp a mam pytanie czy znacie przypadki ze Sąd Apelacyjny zmienil wy > rok bo np nie wszytsko zostalo wziete pod uwage lub np stronniczosc sedziego kt > ory wydal krzywdzacy wyrok dla żony lub np maz apeluje bo np Sąd zasadzil duzo > wyzsze alimenty a maz ukrywa dochod Prosze o odp. Czytalam gdzie ze na 100 spra > w 2 lub 3 gdzie wyrok jest zmieniany przez Sad Apelacyjny.Prosze o odp. Odpowiedz Link
wiosenka.pl Re: Apelacja jaka opłata 08.02.10, 15:00 A w przypadkach, jak powyżej napisałam? Odpowiedz Link
fragile66 Re: Apelacja jaka opłata 08.02.10, 15:48 Opłata za apelację wynosi tyle, ile opłata od złożenia pozwu w sprawie, od której chcemy się odwoływać. Jeśli to jest apelacja od wyroku w sprawie o alimenty, a od takich spraw nie wnosi się opłaty, to chyba też od apelacji nie ma opłaty. A może się mylę? Odpowiedz Link
wiosenka.pl Re: Apelacja jaka opłata 08.02.10, 16:32 fragile66 napisał: > A może się mylę? Tym razem - nie wiem Wiem natomiast, że udzielasz porad pewnym tonem, chociaż bywają w nich oczywiste błędy. Odpowiedz Link
majkel01 Re: Apelacja jaka opłata 08.02.10, 16:54 ale chodzi o apelację w sprawie o rozwód dotyczącą tylko punktu odnośnie alimentów ? Moim zdaniem opłata będzie wynosić normalnie 600 PLN, bowiem istnieje zasada integralności wyroku. Oznacza to, że pomimo iż apelacja odnosi się do konkretnego punktu (w tym przypadku alimentów) to dotyczy całego wyroku. Odpowiedz Link
wiosenka.pl Re: Apelacja jaka opłata 08.02.10, 17:41 majkel01 napisał: > ale chodzi o apelację w sprawie o rozwód dotyczącą tylko punktu odnośnie >alimentów ? Autorce - może Ja pytałam o apelacje w sprawie samych alimentów (jak i różnych wniosków) jako osobnej sprawy, nie w czasie rozwodu. Odpowiedz Link
majkel01 Re: Apelacja jaka opłata 08.02.10, 20:19 art. 96 ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych: Nie mają obowiązku uiszczenia kosztów sądowych: ... 2) strona dochodząca roszczeń alimentacyjnych oraz strona pozwana w sprawie o obniżenie alimentów; ... Odpowiedz Link
majkel01 Re: Apelacja jaka opłata 08.02.10, 20:25 uzupełniając: w przypadku rozwodu, jeżeli wyrok zaskarża małżonek jedynie w części rozstrzygającej o alimentach, domagając się podwyższenia zasądzonej kwoty również nie wnosi opłaty za apelację. Ale jeżeli będzie skarżył np. alimenty i winę wówczas już płaci. Odpowiedz Link
wiosenka.pl Re: Apelacja jaka opłata - inne sprawy 11.02.10, 10:58 Majkel, czy można przyjąć ogólne założenie, że opłata za apelację równa się tej z I instancji? Są opłaty stałe 200zł czy 40 zł, więc w II instancji zapłacimy tyle samo? Odpowiedz Link
majkel01 Re: Apelacja jaka opłata - inne sprawy 11.02.10, 17:14 tak, zgodnie z art. 18 ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych przepisy przewidujące pobranie opłaty od pozwu lub wniosku wszczynającego postępowanie w sprawie stosuje się również do opłaty od apelacji itd. Odpowiedz Link
matkapolka.4 Re: inne sprawy - opłaty sądowe 07.04.10, 19:42 Koszty sprawy o obniżenie alimentów to: (różnica w alimentach x 12mcy) x 5%, czyli jesli teraz alimenty wynoszą 1500 zł i chce obniżenia na 500, to wartość przedmiotu sporu jest 12000 (róznica 1500-500 x 12mc) i z tego 5% czyli 600 zł to koszty sądowe. Z tego co znalazłam, apelacja kosztuje tyle samo. Kosztów sądowych nie uiszcza osoba dochodząca ustalenia ojcostwa, macierzyństwa, roszczeń alimentacyjnych (sprawa o alimenty, podwyższenie alimentów) Odpowiedz Link