15.12.12, 22:08
Mam problem i mam nadzieję, że ktoś mi pomoże go rozwiązać.

Minelo 1,5 roku jak zmarla moja mama, a 2 miesiace temu zmarł tato.Cale mieszkanie nalezalo tylko do mojego taty, ktore przeszlo na 3 dzieci. Ja mam 19 lat a rodzenstwo po 21 i mam z nimi problem, ciagle sie nademna znecaja, nie wytzymuje juz znimi, mozna sie wykonczyc psychicznie. Chcialabym zeby splacili mi moja czesc, ktora mi sie nalezy czyli 1/3 mieszkania. Sprawa w sadzie o spadek sie juz odbyla. Co mam zrobic by mi splacili?( nie chce zeby mi splacali tak jak slyszalam, ze mozna po 50-200 miesiecznie, chcialabym zeby spacili w calosci abym moga kupic przynajmniej kawalerke) Czy adwokat bedzie potrzebny? Ile kosztuje zalozenie sprawy? Jak dlugo trzeba czekac na sprawe?
Mam nadzieje, ze ktos pomoze mi rozwiazac ten problem, z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • altz Re: Witam 15.12.12, 22:29
      niebieskooka321 napisał(a):

> Ja mam 19 lat a rodzenstwo po 21 i mam z nimi problem, ciagle sie nademna znecaja,
      > nie wytzymuje juz znimi, mozna sie wykonczyc psychicznie.
      > Chcialabym zeby splacili mi moja czesc, ktora mi sie nalezy czyli 1/3 mieszkania.

Ciężka sprawa, nawet nie patrząc na stronę prawną.
      Poznałem jedną osobę, która w wieku 21 lat miała kupione własne mieszkanie za swoje własne, uczciwie zarobione pieniądze, ale to zdecydowanie wyjątkowa sprawa. Zazwyczaj ludzie nie mają większych pieniędzy w tym wieku.
      Czy za to mieszkanie uda się kupić trzy kawalerki? Raczej wątpię, bo małe mieszkania mają dużo droższy metr kwadratowy, niż w tych większych.
      Za co będziecie żyli? Utrzymanie trzech kawalerek to jest spory koszt.
      Nikt nikogo nie wyeksmituje na ulicę, rodzeństwo nie zgodzi się na sprzedaż i będziecie się ciągać po sądach, zamiast się wspierać, będzie jeszcze gorzej, niż obecnie.
    • mayenna Re: Witam 16.12.12, 08:27
      Z uzyskaniem spłaty może być problem.
      Jedli celem jest nieznęcanie sie rodzeństwa to poszukaj pomocy w MOPS-ie, centrach kryzysowych, niebieskiej linii. Tam też sa prawnicy, którzy pomogą.
      Uczysz die pewnie jeszcze więc masz renetę po rodzicach. Może wyprowadź się na razie?
      Zmuszenie kogoś do sprzedania mieszkania gdy nie ma innego lokum, bez możliwości kupienia nowego, nie będzie łatwe.
      • noname2002 Re: Witam 16.12.12, 09:09
        Rodzenstwo moze przeciez wziac kredyt hipoteczny na to mieszkanie po ojcu i splacic Niebieskooka.
        • mayenna Re: Witam 16.12.12, 09:37
          Jeśli rodzeństwo się uczy to może nie mieć możliwości spłaty kredytu. Trudno coś doradzić jak się nie zna faktów.
          • zmeczona100 Re: Witam 17.12.12, 00:45
            mayenna napisała:

> Jeśli rodzeństwo się uczy to może nie mieć możliwości spłaty kredytu. Trudno co
            > ś doradzić jak się nie zna faktów.

Zawsze może sprzedać mieszkanie.
          • niebieskooka321 Re: Witam 17.12.12, 21:47
            Siostra uczy sie, ma rente po tacie, brat pracuje.
        • logicman Re: Witam 16.12.12, 13:03
          noname2002 napisała:

> Rodzenstwo moze przeciez wziac kredyt hipoteczny na to mieszkanie po ojcu i spl
          > acic Niebieskooka.

Tylko teoretycznie. W praktyce, obecnie bardzo ciężko dostać kredyt, nawet przy zarobkach przekraczających średnią krajową.
          • noname2002 Re: Witam 17.12.12, 00:37
            Tylko teoretycznie. W praktyce, obecnie bardzo ciężko dostać kredyt, nawet przy
            > zarobkach przekraczających średnią krajową.

Ale chodzi o kredyt wartosci 1/3 mieszkania odziedziczonego,watpie,zeby byly z tym klopoty.
            To inna sytuacja niz kupno mieszkania na kredyt.
            • jan7911 Re: Witam 17.12.12, 01:28
              Niebieskooka - spróbuj rozwiązać problem polubownie z rodzeństwem. Sprawa spadkowa się już odbyła a teraz możecie dokonać działu spadku u notariusza. Szkoda nerwów i kasy na papugę.
      • niebieskooka321 Re: Witam 17.12.12, 21:58
        Jezeli zglosze sie do Mops-u to bedzie jeszcze gorzej niz jest, brat jest bardzo agresywny, dlatego chcialam sie dowiedziec czegos na temat tej spaty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka