Dodaj do ulubionych

formalności

02.10.13, 17:03
Witam.
Zapewne temat był poruszany ale ciężko jest się przekopać przez te wszystkie posty a mam mętlik w głowie i dwójkę chorych maluchów więc mam nadzieję, że ktoś się zlituje i w skrócie napisze mi co i jak smile
Składam pozew o separację/rozwód (na razie skłaniam się ku separacji ale wszystko może się jeszcze zmienić). Mamy dwójkę małych dzieci więc czego potrzebuję do ustalenia kontaktów tak żeby nie przedłużać w sądzie sprawy? Plan wychowawczy? Na czym on polega? Czy podaję świadka (ilu?) który zezna w sądzie w jakich warunkach żyją dzieci? Czytałam również o wizycie kuratora sądowego - to standardowa procedura?
Kwestia alimentów - wnoszę o zabezpieczenie alimentacyjne i wtey mąż ma obowiązek wypłacać mi alimenty na dzieci jeszcze przed ustaleniem daty rozprawy?
Rozdzielność majątkowa z datą wsteczną - mogę o nia wnosić od razu z pozwem o rozwód czy składam oddzielnie.
I ostatnie zwolnienie z kosztów opłat sądowych. Jeśli dobrze zrozumiałam jest to oddzielny wniosek i dołączam do niego oświadczenie majątkowe (tu kolejne pytanie, w oświadczeniu wymieniam członków roziny i ich dochody, czy wpisuję tu jeszcze męża i jego dochody czy też tylko ja i dzieci), dołączam zapewne wszystkie zaświadczenia o zarobkach, w moim przypadku o zasiłku na wychowawczym itp.
Wybaczcie tą masę pytań ale po trzech latach opieki nad dziećmi i rozmawiania dzień w dzień z niemowlakiem i 3-latką zaczynam wątpić w swoje zdolności logicznego myślenia oraz formułowania zdań wink
Obserwuj wątek
    • mayenna Re: formalności 02.10.13, 19:54
      W planie wychowawczym zawrzyj po prostu to jak widzisz kontakty ojca z dziećmi. On się będzie mógł do tego odnieść, albo ustalcie je wspólnie i te ustalenia wpisz. Sąd prosił mnie o podanie dwóch świadków. Jeśli sąd żadnego z nich nie powoła to zleci zbadanie sytuacji dzieci własnie kuratorowi. U mnie była miła pani, rozmawiała ze mna, potem z dziećmi i napisała wnioski do sądu.
      Zabezpieczenie alimentacyjne sad rozpatrzy na pierwszej rozprawie. Dopiero jego decyzja jest wiążąca dla pozwanego, ale musi je zapłacić od dnia złożenia pozwu - o co powinnaś w nim wnieść. Może dobrowolnie mąz ci zapłaci i wtedy powiesz o tym w sądzie.
      Rozdzielnośc majatkowa następuje z automatu po orzeczeniu separacji lub rozwodu, Żeby dostać ja wstecz trzeba powołać świadków na to, że takie rozwiązanie jest zasadne, że coś się działo takiego, co uzasadnia takie orzeczenie, np. mąż ma długi o których nie informował.
      Do wniosku o zwolnienie z kosztów wpisujesz tylko siebie i dzieci. Mąż ma sam zadbać o swoje koszty.
      • oliidawid Re: formalności 09.10.13, 07:16
        Dziękuję mayenna smile

Napisałam pozew o separację, zawarłam w nim orzeczenie alimentów oraz ustalenie o nieograniczaniu praw rodzicielskich czy w takim przypadku konieczny jest ten plan wychowawczy?

Jeśli wnoszę o separację bez orzekania o winie ale w uzasadnieniu prócz "niezgodności charaterów" wspominam o długach męża i nieodpowiedzialnych decyzjach finansowych to muszę przedstawiać dowody? No i jakie to mogą być dowody jeśli wszystkie kredyty są na niego, ja o nich nie wiedziałam i umów kredytowych nie widziałam ale od razu po tym jak się zorientowałam w sytuacji to pozapisywałam sobie na komputerze umowy kredytowe tych szybkich pożyczek, oraz print screeny z zakładów sportowych, z których wynika, że pieniądze z pożyczek mąż wydawał przynajmniej częściowo na granie na expect a nie na zapewnianie potrzeb rodzinie. Czy to może być materiałem dowodowym?
        Szczerze, nie wiem czy to wystarczające powody do zasądzenia rozdzielności majątkowej z datą wsteczną i jeśli zasądzenie tego miałoby przedłużać cały proces jeszcze z wątpliwym wynikiem to chyba sobie daruję.

A i jeszcze jedno, jakie macie doświadczenia w temacie alimentów? Doszliśmy z mężem do porozumienia co do wysokości alimentów na dzieci, czy sąd będzie podważał nasze ustalenia czy też jeśli jesteśmy w tym temacie zgodni to "przyklepie" to co jest ustalone?
        • logicman Re: formalności 09.10.13, 07:57
          oliidawid napisała:

> Napisałam pozew o separację, zawarłam w nim orzeczenie alimentów oraz ustalenie
          > o nieograniczaniu praw rodzicielskich czy w takim przypadku konieczny jest ten
          > plan wychowawczy?

Jest konieczny. Bez planu wychowawczego sąd "z automatu" ograniczy prawa rodzicielskie drugiemu rodzicowi (tzn. temu, przy którym nie będzie adres zamieszkania dzieci).
        • mayenna Re: formalności 09.10.13, 08:38
          Argumenty, które masz za orzeczeniem mają przekonać sąd, więc wszystko co spełnia tę funkcję jest ok.Dobrze by było jakby jeszcze ktoś potwierdził twoje słowa. Powiedział, że mąż te pieniądze przeznaczał na własne potrzeby, na hazard, a nie na rodzinę i że nie miałaś o tym pojęcia.
          Byłam kiedyś świadkiem w takiej sprawie i same zeznania, że mąż nie bardzo dokładał się do powstania majątku bo nie pracował, a jego interesy pochłaniały pieniądze, a nie je przynosiły, wystarczyło do orzeczenia takiej rozdzielności.
          Sąd potwierdzi wasze ustalenia i raczej nie będzie wnikał jakie one są. Ważne, żeby mąż nie zmienił zdanie i potwierdził gotowość do płacenia takich alimentów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka