Witam.
Zapewne temat był poruszany ale ciężko jest się przekopać przez te wszystkie posty a mam mętlik w głowie i dwójkę chorych maluchów więc mam nadzieję, że ktoś się zlituje i w skrócie napisze mi co i jak

Składam pozew o separację/rozwód (na razie skłaniam się ku separacji ale wszystko może się jeszcze zmienić). Mamy dwójkę małych dzieci więc czego potrzebuję do ustalenia kontaktów tak żeby nie przedłużać w sądzie sprawy? Plan wychowawczy? Na czym on polega? Czy podaję świadka (ilu?) który zezna w sądzie w jakich warunkach żyją dzieci? Czytałam również o wizycie kuratora sądowego - to standardowa procedura?
Kwestia alimentów - wnoszę o zabezpieczenie alimentacyjne i wtey mąż ma obowiązek wypłacać mi alimenty na dzieci jeszcze przed ustaleniem daty rozprawy?
Rozdzielność majątkowa z datą wsteczną - mogę o nia wnosić od razu z pozwem o rozwód czy składam oddzielnie.
I ostatnie zwolnienie z kosztów opłat sądowych. Jeśli dobrze zrozumiałam jest to oddzielny wniosek i dołączam do niego oświadczenie majątkowe (tu kolejne pytanie, w oświadczeniu wymieniam członków roziny i ich dochody, czy wpisuję tu jeszcze męża i jego dochody czy też tylko ja i dzieci), dołączam zapewne wszystkie zaświadczenia o zarobkach, w moim przypadku o zasiłku na wychowawczym itp.
Wybaczcie tą masę pytań ale po trzech latach opieki nad dziećmi i rozmawiania dzień w dzień z niemowlakiem i 3-latką zaczynam wątpić w swoje zdolności logicznego myślenia oraz formułowania zdań