29.09.05, 14:00
własnie dostałam info, że mam zapłacić 400 wpisu sadowego...
dla mnie porażka, w uzasadnieniu, że koszty utrzymania dziecka po połowie...
mimo, że napisałam że nie płaci ani złotówki...
Obserwuj wątek
    • bezecnymen Re: koszty 29.09.05, 14:29
      wpisowe musisz zapłacić jako strona wnosząca pozew. inaczej sprawa nie trafi na
      wokandę. koszty sprawy zostana rozłozone na obie strony po równo, gdy będzie
      bez orzekania winy bądź w całości na strone winną rozkładowi
      nie bardzo rozumiem okreslenie: koszty utrzymania po połowie..... dotąd
      sądziłem, że małzonek odchodzący od rodziny ma obowiązek utrzymac poziom życia
      dzieci na poziomie zbliżonym do poprzedniego, o ile nie założył nowej
      rodziny... może to tylko wstępne założenie przed sprawą,ale odebrałem to tak,
      że własnie dlatego, że dotąd nic nie dawał o czym napisałas w pozwie, sąd
      zobowiązał go tymczasowo do pokrywania połowy wydatków na dziecko, jesli tego
      nie będzie raczył czynic mozna zahaczyc o komornikasmile
    • brzoza75 Re: koszty 29.09.05, 14:39
      myślisz, że o to właśnie chodzi? że mu nakazali? mam nadziejęsmile
      czytali mi rodzice przez telefon więc wieczorem się doczytam po pracysmile
      iskierka nadziei mi się zapaliłasmiledzięki
      • bezecnymen Re: koszty 29.09.05, 14:43
        to jak doczytasz to napiszsmile nie jestem pewien czy to dobrze zinterpretowałemuncertain
        • brzoza75 Re: koszty 29.09.05, 14:56
          jutro rano napiszę
    • akacjax Re: koszty 29.09.05, 15:47
      a wnosiłaś o zabezpieczenie powództwa małoletniego na czas sprawy? czy jak to
      się zwie?
      Wpis tymczasowy jest rozliczany na koniec, jeżeli dochodzi badzanie dziecka
      koszty wzrastają, gdy bierze sie orzeczenie winy, strona jedyna winna płaci
      całość.
    • brzoza75 Re: koszty 30.09.05, 08:16
      no więc tak...
      wniosłam o zabezpieczenie na czas sprawy, ale co jak nie płaci? co mam zrobić?
      iść do komornika? chyba nie mogęsad i niestety napisali , że w ocenie sądu
      sytuacja jest na tyle korzystna że jestem w stanie uiścić kwotę w/w bez
      uszczerbku bla bla, wobec nie wykazania przez powódkę przesłanki z art 113
      paragraf 1 kpc postanowiono nie zwalniać i dofasolić - to już moj dopisek
      ale ja napisałam o wydatkachsad nic to idę w poniedziałek do prawnika mam 7
      dni,na szczęście są ludzie dobrej woli którzy zdecydowali się pomóc mi poradą
      prawną bezpłatnie, dzięki wam za wsparciesmiledziś zaprowadziłam małą do
      przedszkola, mają wycieczkę za 30 zł, zacisnęłam zęby i zapłaciłam nie pozwolę
      aby odczuła , kiedys przecież to wszystko się skończy prawda?smile
      • arek-zabki Re: koszty 30.09.05, 13:09
        Składasz pismo , jak najszybciej o zabezpieczenie materialne dziecka na czas
        rozprawy. Sad w trybie natychmiastowym musi wydać takie postanowienie.(podawaj
        zawsze wieksza kwotę niż byś żeczywiście chciała bo i tak sąd zasądzi mniej). W
        piśmie musisz podkreślić to że do tej pory dobrowolnie nie płacił i w związku z
        tym prosisz o postanowienie z klauzulą "natychmiastowego wykonania". I z tym
        postanowieniem od ręki idziesz do komornika a on już wyciągnie te pieniądze od
        niego.
        • brzoza75 Re: koszty 30.09.05, 15:22
          mimo tego że tak wnioskowałam w pozwie o rozwód?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka