brzoza75 29.09.05, 14:00 własnie dostałam info, że mam zapłacić 400 wpisu sadowego... dla mnie porażka, w uzasadnieniu, że koszty utrzymania dziecka po połowie... mimo, że napisałam że nie płaci ani złotówki... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bezecnymen Re: koszty 29.09.05, 14:29 wpisowe musisz zapłacić jako strona wnosząca pozew. inaczej sprawa nie trafi na wokandę. koszty sprawy zostana rozłozone na obie strony po równo, gdy będzie bez orzekania winy bądź w całości na strone winną rozkładowi nie bardzo rozumiem okreslenie: koszty utrzymania po połowie..... dotąd sądziłem, że małzonek odchodzący od rodziny ma obowiązek utrzymac poziom życia dzieci na poziomie zbliżonym do poprzedniego, o ile nie założył nowej rodziny... może to tylko wstępne założenie przed sprawą,ale odebrałem to tak, że własnie dlatego, że dotąd nic nie dawał o czym napisałas w pozwie, sąd zobowiązał go tymczasowo do pokrywania połowy wydatków na dziecko, jesli tego nie będzie raczył czynic mozna zahaczyc o komornika Odpowiedz Link
brzoza75 Re: koszty 29.09.05, 14:39 myślisz, że o to właśnie chodzi? że mu nakazali? mam nadzieję czytali mi rodzice przez telefon więc wieczorem się doczytam po pracy iskierka nadziei mi się zapaliładzięki Odpowiedz Link
bezecnymen Re: koszty 29.09.05, 14:43 to jak doczytasz to napisz nie jestem pewien czy to dobrze zinterpretowałem Odpowiedz Link
akacjax Re: koszty 29.09.05, 15:47 a wnosiłaś o zabezpieczenie powództwa małoletniego na czas sprawy? czy jak to się zwie? Wpis tymczasowy jest rozliczany na koniec, jeżeli dochodzi badzanie dziecka koszty wzrastają, gdy bierze sie orzeczenie winy, strona jedyna winna płaci całość. Odpowiedz Link
brzoza75 Re: koszty 30.09.05, 08:16 no więc tak... wniosłam o zabezpieczenie na czas sprawy, ale co jak nie płaci? co mam zrobić? iść do komornika? chyba nie mogę i niestety napisali , że w ocenie sądu sytuacja jest na tyle korzystna że jestem w stanie uiścić kwotę w/w bez uszczerbku bla bla, wobec nie wykazania przez powódkę przesłanki z art 113 paragraf 1 kpc postanowiono nie zwalniać i dofasolić - to już moj dopisek ale ja napisałam o wydatkach nic to idę w poniedziałek do prawnika mam 7 dni,na szczęście są ludzie dobrej woli którzy zdecydowali się pomóc mi poradą prawną bezpłatnie, dzięki wam za wsparciedziś zaprowadziłam małą do przedszkola, mają wycieczkę za 30 zł, zacisnęłam zęby i zapłaciłam nie pozwolę aby odczuła , kiedys przecież to wszystko się skończy prawda? Odpowiedz Link
arek-zabki Re: koszty 30.09.05, 13:09 Składasz pismo , jak najszybciej o zabezpieczenie materialne dziecka na czas rozprawy. Sad w trybie natychmiastowym musi wydać takie postanowienie.(podawaj zawsze wieksza kwotę niż byś żeczywiście chciała bo i tak sąd zasądzi mniej). W piśmie musisz podkreślić to że do tej pory dobrowolnie nie płacił i w związku z tym prosisz o postanowienie z klauzulą "natychmiastowego wykonania". I z tym postanowieniem od ręki idziesz do komornika a on już wyciągnie te pieniądze od niego. Odpowiedz Link