marta1220 18.11.06, 23:34 dostałam całkowite zwolnienie z kosztów sądowych-sprawa o separację,czy mogę wystąpić o adwokata z urzędu i czy muszę to jakoś umotywować? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majkel01 Re: adwokat z urzędu 18.11.06, 23:48 tak. Musisz to uzasadnic... ale sad i tak moze taki wniosek oddalic. Adwokat z urzedu nie przysluguje wszystkim ktorzy sieo niego staraja. Sad moze uznac ze stopien zawilosci sprawy nie jest na tyle wielki by strony nie poradzily sobie ze sprawa. Sad tez bada np prawidlowosc formulowania wnioskow, formulowania wypowiedzi itd. Paradoksalnie wiec im lepiej uzasadnisz fakt ze potrzebujesz pelnomocnika z urzedu tym mniejsze szanse sa na to ze go otrzymasz. Duzo zalezy od osoby sedziego. Sa tacy ktorzy prawie wszystkim ustanawiaja pelnomocnikow z urzedu ale sa tez i tacy ktorzy odrzucaja prawie wszystkie tego typu wnioski. Sprawa o rozwod czy separacje nie jest zasadniczo sprawa na tyle skomplikowana by nie poradzila sobie z nia osoba nie majaca zadnego doswiadczenia w sprawach sadowych. Odpowiedz Link
anikab Re: adwokat z urzędu 19.11.06, 16:23 dokładnie, właśnie mi sąd odpisał, że sprawa jest prosta. Więc będę wkrótce sama sie "sądzic", bez adwokata Odpowiedz Link