Dodaj do ulubionych

Majkel ...

04.03.07, 23:59
Korzystając z okazji, że ostatnio często zaglądasz, chciałam prosić CIę o
ustosunkowanie się do pewnej sprawy którą przedyskutowaliśmy tu kiedyś, pod
Twoją nieobecność i wnioski były różne.
Ineteresuje mnie to zarówno od strony obowiązków pracodawcy, jak i matki
otrzymującej alimenty na dziecko w bardzo różnych terminach.Tu linka:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24087&w=57077976&a=57077976
Obserwuj wątek
    • amflandia Re: Majkel ... 05.03.07, 16:55
      POdbijam smile
    • majkel01 Re: Majkel ... 05.03.07, 17:31
      faktycznie tamten watek przegapilem bo mialem wtedy awarie netu.
      W skrocie: czy pracodawca ma obowiazek przekazywania alimentow bezposrednio
      osobie na rzecz ktorej zostaly zasadzone bo rozumiem ze to glowne pytanie ?

I tak i nie. Wedlug mnie pracodawca ma takie prawo ale nie obowiazek. Reguluje
      to kodeks pracy
      Art. 88. § 1. Przy zachowaniu zasad określonych w art. 87 potrąceń na
      zaspokojenie świadczeń alimentacyjnych pracodawca może dokonywać również bez
      postępowania egzekucyjnego, z wyjątkiem przypadków gdy:
      1) ....
      2) ....
      § 2. Potrąceń, o których mowa w § 1, pracodawca dokonuje na wniosek wierzyciela
      na podstawie przedłożonego przez niego tytułu wykonawczego.

Wykropkowalem czesc zeby skrocic, zainteresowanych odsylam do pelnej tresci
      tegoz artykulu. Wedlug tego zapisu pracodawca MOZE dokonywac potracen bez
      postepowania egzekucyjnego (czyli upraszczajac bez komornika) na wniosek
      wierzyciela na podstawie tytulu wykonawczego. Wynika z tego wiec ze tak,
      radzilbym jednak zwrocic uwage na slowo "moze". Moze czyli nie musi. Gdyby bylo
      napisane "ma obowiazek" to zmienia postac rzeczy ale przy slowie "moze" oznacza
      ze albo z tego uprawnienia skorzysta albo nie. Ja bym wlasnie to tak widzial
      chociaz nie wiem czy to jest sluszny poglad.
      • amflandia Re: Majkel ... 06.03.07, 00:04
        Dzięki serdeczne smile.
        • chalsia no to mamy dwie różne wersje prawne 08.03.07, 16:38
          pytanie, która jest obowiązująca - czy ta Majkela, czy moja poniżej.

Zgodnie z kodeksem pracy (stan prawny z 19/12/2006) pracodawca DOKONUJE
          potrąceń alimentów na wniosek wierzyciela z klauzulą wykonalności.

a tu linka (patrzeć art. 87 - 88)

www.pip.gov.pl/html/pl/doc/k0000003.pdf
          Chalsia
          • majkel01 Re: no to mamy dwie różne wersje prawne 08.03.07, 18:43
            jesli faktycznie jest ze zamiast "moze dokonywac" (<-dowolnosc) jest obecnie
            "dokonuje" (<-obowiazek) to twoje na wierzchu. Przyznam sie ze posilkuje sie nie
            najnowszym kodeksem pracy a jako ze lezy to poza zakresem obowiazkow (teraz to
            juz zupelnie) zbytnio zmiany w tymze kodeksie mnie nie interesuja.
            Jesli dotarlas do zapisu nowszego niz ten ktory ja zacytowalem tzn ze prawo
            poszlo przynajmniej w tym zakresie w dobrym kierunku. Chwala przynajmniej za to
            prawodawcom bo jak narazie prawo jest systematycznie psute.
            Przyjmujac Twoje stanowisko za sluszne nalezy w takim razie stwierdzic ze
            pracodawca ma OBOWIAZEK potracania alimentow bez koniecznosci wszczynania
            postepowania egzekucyjnego i angazowania komornika.
            • amflandia Re: no to mamy dwie różne wersje prawne 08.03.07, 20:29
              To powiedzcie mi jeszcze, co dalej.Idę do firmy, pokazuję papier, dla
              udokumentowania swych racji pokazuję ustawę a mimo to księgowa/szef firmy mówią
              mi do widzenia.Mam się oplakatować przed wejściem głównym? Założyć firmie
              sprawę w sądzie ?
              • dona47 Re: no to mamy dwie różne wersje prawne 08.03.07, 22:45
                Wszystko [tak mnie uczono kiedys],pisze sie na pismie[kserokopia w zalaczeniu
                potwierdzona pieczatka i podpisem].Niech "madra szefowa" ,odpowie Tobie na
                pismie.Tak mialam zrobic,ale maz wystraszyl sie[ze zrobie mu obciachu] i
                narazie placi.Ewentualnie listem poleconym ,za potwierdzeniem odbioru[w
                pismie ,wyszczegunic zalaczniki],tak bym tez zrobila.Nie do kazdego
                zakladu ,mozna wejsc
              • chalsia Re: no to mamy dwie różne wersje prawne 09.03.07, 11:59
                > mi do widzenia.Mam się oplakatować przed wejściem głównym? Założyć firmie
                > sprawę w sądzie ?

po zrobieniu tak, jak pisze Dona i uzyskaniu odmownej pisemnej odpowiedzi od
                firmy - jak najbardziej mozna by było firme do sądu podać.
                Choć niewątpliwie szybciej dostanie się te alimenty kierując wtedy swe kroki do
                komornika o sciąganie z pensji bieżących alimentów przez komornika.
                Chalsia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka