Dodaj do ulubionych

Z pamiętnika młodej lekarki

02.07.11, 07:09

Czas szybko płynie, świat się kręci wokół osi, dzieci wyjątkowo szybko rosną, a ja z uporem maniaka wracam do starej sprawy zabezpieczenia alimentów z 08.06.09
Byłem zawsze ponad podziw kiedy nas tu majkel01 z racji profesjonalnego podejścia do prawa napawał wielką nadzieją, dziś już jako EuGeniusze patrzymy na wszystko z pewnego dystansu, ale ta nasza codzienność jakby nie chciała się zbytnio na plus zmieniać, wszystko po streamu i ten wiatr w oczy, to tyle w kwestii powitania, a teraz do rzeczy ... smile
W necie można piękne słowa spotkać o np. cytuję -
"-. W przypadku egzekucji alimentów dłużnik może żądać umorzenia egzekucji, co do alimentów wymagalnych w przyszłości, jeżeli spełni następujące warunki: a) uiści wszystkie zaległe świadczenia alimentacyjne, b) złoży do sądowego depozytu kwotę odpowiadającą sumie alimentów należnych za okres sześciu miesięcy, c) umocuje komornika do podjęcia kwoty złożonej w depozycie.
-. Przy egzekucji należności alimentacyjnych niedopuszczalne jest umorzenie postępowania egzekucyjnego z mocy prawa (m.in. na skutek bezczynności wierzyciela) i z powodu bezskuteczności egzekucji."

Jednak były obawy i chyba słuszne co do upadku zabezpieczenia niewyegzekwowanych alimentów na dzieci z tytułu zabezpieczenia ich w trakcie trwania procesu rozwodowego, a dziś ...
ale czy to ma sens i czy kogoś jeszcze takie sprawy interesują?
Obserwuj wątek
    • niedow-iary77 Re: Z pamiętnika młodej lekarki 02.07.11, 09:29

Wydawać by się mogło że cała filozofia prosta, logiczna i polega na tym, że po uprawomocnieniu się wyroku alimenty są płacone według treści wyroku, do uprawomocnienia według treści postanowienia o zabezpieczeniu, a tu okazuje się, że jednak nie, wraz z uprawomocnieniem się wyroku upada wcześniejsze zabezpieczenie i roszczenia co do
      niewyegzekwowanych kwot, trochę niezrozumiałe, ale to też zapewne zależy bardzo wiele od humoru pracujących w sądzie ?
      • jasminowo Re: Z pamiętnika młodej lekarki 09.10.11, 11:34
        iii tam... ja się nie znam absolutnie.... ale wspomniałeś Majkela01 a ja właśnie dziś wspominkowo, tak sobie o nim przypomniałam, bo i mnie bardzo bardzo pomógł... dobry człowiek po prostu i mam u niego dług wdzięczności...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka