pamigotka 01.08.07, 09:03 bardzo dobry o tym ze nie opłaca sie w Polsce byc matak i starąc sie dobrze dawać rade po rozstaniu - bo to zwalnia ojca z odpowiedzialnosci. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
virtual_moth Re: Artyku w dzisiejszej wyborcze ! 01.08.07, 10:26 www.gazetawyborcza.pl/1,75248,4355704.html Cieszę się, że ktoś wreszcie poruszył ten problem! Słyszy się tylko o matkach, które są biedne i nie mają co "do garnka włożyć", matki te mogą starać się o zaliczkę alimentacyjną i NAJWAŻNIEJSZE - w och przypadku dłużnik ścigany jest Z URZĘDU. Matka dobrze zarabiająca nie wyegzekwuje NIC!!! "- Nie mogę dojść sprawiedliwości, bo prokurator nie chce skierować sprawy do sądu. Uznaje, że zarabiam wystarczająco, aby zapewnić córce podstawowe potrzeby życiowe. A mój mąż czuje się bezkarny." Tak jak u mnie - tyle że ja nie złożyłam doniesienia do prokuratora, bo czytam fora na gazecie, czytam forum MOPS i WIEM, że to nie ma sensu. Dobrze zarabiasz, jesteś ugotowana, a alimenciarz zupełnie bezkarny. Będziesz utrzymywać całkowicie SAMA dziecko do końca życia. Do tej pory uczę się POGODZENIA SIĘ z tym, ale to ciężkie, mimo że z ojcem córki nic kompletnie mnie już nie łączy, nie widziałam i nie rozmawiałam z nim od prawie 2 lat i mam go gdzieś. Po prostu cholernie boli, że starasz się, chodzisz do roboty, pracujesz na awans, podwyżki, sama martwisz się o dziecko, utrzymanie go i opiekę nad nim, a w nagrodę dostajesz widok gołych tyłków sądów i komorników, a alimenciarz, zdrowy byk bez zobowiązań żyje sobie zupełnie bezkarnie nie niepokojony przez nikogo! Odpowiedz Link
pelagaa Re: Artyku w dzisiejszej wyborcze ! 01.08.07, 12:40 > Matka dobrze zarabiająca nie wyegzekwuje NIC!!! To prawda Smutna, ale prawda. Ja sie zastanawiam, kiedy dostane kolejne wezwanie na sprawe o obnizenie alimentow. I tym razem, to mam jak w banku, ze przegram Odpowiedz Link
mangolda Re: Artyku w dzisiejszej wyborcze ! 01.08.07, 16:35 Co w tm dziwnego? Skoro dziecko ma zaspokojone podstawowe potrzeby to po co ciągnąć kasę od obcego człowieka? Pazerność exiar jest niesamowita! Odpowiedz Link
iziula1 Re: Artyku w dzisiejszej wyborcze ! 01.08.07, 19:04 mangolda napisała: > Co w tm dziwnego? > Skoro dziecko ma zaspokojone podstawowe potrzeby to po co ciągnąć kasę od > obcego człowieka? Od jakiego obcego? Mangolda strzel se baranka o ściane! Ojciec dziecka jest obcym facetem dla swego dziecka?! Zycze Ci jednego-abyś wszystkie swoje mądre rady sprawdziła na własanej skórze. Skoro sa słuszne,nie zaboli. Odpowiedz Link
virtual_moth Re: Artyku w dzisiejszej wyborcze ! 01.08.07, 23:13 Iziula, spokojnie, mangolda to forumowy pluszaczek-troll. Dla mnie za mongołem stoi jakiś fajny facet, który kreując tę obrzydliwą postać chce forumowiczom coś przekazać Żałuję, że w temcie mało kto ma coś do powiedzenia, ale w sumie się nie dziwię. Kobiety przyzwoicie zarabiające - czyli intelektualnie i społecznie raczej na wyższym poziomie - raczej rzadko wiążą sie z facetami, którzy są zdolni do wszystkiego (łącznie z ukrywaniem się), aby tylko uniknąć odpowiedzialności. Albo ja jestem społecznie upośledzona, albo trafiłam na wyjątkowego gada, który omotałby nawet najsprytniejszą dzewczynę. Fakt faktem, że zostałam z samotnym macierzyństem zupełnie sama - na państwo i PRAWO nie mam co liczyć, zupełnie. No ale kogo to obchodzi, dziecko ma co jeść, to wystarczy. Tak jak pisałam, próbuję się z tym pogodzić, ale to bardzo trudne. Znam forumowo dwie osoby nie otrzymujące alimentów, ale radzące sobie - one się z tym pogodziły, bo mają nowe związki i to chyba działa terapeutycznie. Ja jednak podziękowałabym za taką terapię - uważam, że zdrowy facet, intelektualnie sprawny, nawet bardzo, ma obowiązek płacić na swoje dziecko PO PROSTU i zarobki matki nie mają nic do rzeczy. Może kiedyś się z tym pogodzę. Odpowiedz Link
chalsia Re: Artyku w dzisiejszej wyborcze ! 01.08.07, 23:40 > wałabym za taką terapię - uważam, że zdrowy facet, intelektualnie sprawny, nawe > t bardzo, ma obowiązek płacić na swoje dziecko PO PROSTU i zarobki matki nie ma > ją nic do rzeczy. w 100% się z Tobą zgadzam. Odpowiedz Link
chalsia Re: Artyku w dzisiejszej wyborcze ! 01.08.07, 23:46 aaa, przypomniało mi się - w trakcie drugiej egzekucji komorniczej zaległych alimentów eks chciał "zniechęcic" komornika do wydajnych działań poprzez przekonanie komornika, że do biednych i niezaradnych nie należę i nie ma mowy u mnie o złej sytuacji finansowej. By to udowodnić dołączył do akt komorniczych moje PITy (już nie pamiętamn czy za 2 lata czy za rok), w których posiadanie wszedł w trakcie sprawy o obniżenie alimentów. Na całe szczęście AKURAT TEMU komornikowi zwisa stan majątkowy wierzyciela i nie ma wpływu na jego działania. Odpowiedz Link
virtual_moth Re: Artyku w dzisiejszej wyborcze ! 02.08.07, 08:07 chalsia napisała: > Na całe szczęście AKURAT TEMU komornikowi zwisa stan majątkowy wierzyciela :- ) > i nie ma wpływu na jego działania. Komornicy zwykle nie interesują się stanem majątkowym wierzyciela. Co więcej, bywa, że nie interesują się stanem majątkowym dłużnika Gorzej w sądzie - nie wiem kto wymyślił to idiotyczne prawo, że tylko w przypadku, gdy dziecko nie ma zaspokojonych podstawowych potrzeb można tatusiowi zarzucić zlośliwe uchylanie się. Gdy dziecko ma co jeść dzięki zarobkom matki, to tatuś się nie uchyla! Odpowiedz Link
iziula1 Re: Artyku w dzisiejszej wyborcze ! 02.08.07, 09:31 Virt, ja przeważnie ignoruje wpisy trolli ale wczoraj chyba trafił na mój gorszy dzień. Druga sprawa,że Mangolda nie musi byc trollem ani wytworem czyjejś bujnej wyobrażni.Takie osoby,niestety zyją wśród nas i jedyną racje jaką uznają to jest ich własna (np Macierewicz). Temat, który poruszyłaś jest ciekawy, ale powoduje we mnie krzyczące poczucie niesprawiedliwości. Nie rozumiem dlaczego tak jest,nie godzę się na to ale oprócz słów nie znam metod jakimi można to zmienić. Politycy,rzecznik praw dziecka czy praw obywatelskich - nikt się tym nie zajmię bo im nie zależy. Nasz sprzeciw nic nie da. Nie lubie bezradności nie lubie niesprawiedliwości. Ech... Odpowiedz Link
pelagaa Re: Artyku w dzisiejszej wyborcze ! 02.08.07, 19:28 > Kobiety przyzwoicie zarabiające - czyli intelektualnie i społecznie raczej na > wyższym poziomie - raczej rzadko wiążą sie z facetami, którzy są zdolni do > wszy stkiego (łącznie z ukrywaniem się), aby tylko uniknąć odpowiedzialności. Bez przesady, sadze, ze to niekoniecznie norma. Sa i nieplacacy gnoje na wysokich stolkach, ktorzy byli zwiazani z tymi dobrze zarabiajacymi. Znasz nawet jeden przyklad kombinatora przeciez, ktoremu ani ajkiu, ani wyksztalcenia odmowic nie mozna, a jednak kombinuje. Odpowiedz Link
kai_30 Re: Artyku w dzisiejszej wyborcze ! 02.08.07, 02:18 No właśnie, niedawno złożyłam pozew o podwyżkę alimentów, ciekawam, jakie będą skutki. Szanse mam głównie z tego powodu, że na rozprawie alimentacyjnej eks się pojawić nie raczył (nie wiedział chyba, że sąd może przyznać alimenty zaocznie), za to zaraz po uprawomocnieniu się wyroku złożył pozew o obniżenie, motywując go zupełnie idiotycznie (np: że podałam, że on zarabia około 2 tys brutto, a on zarabia jedynie 1500 NETTO ), i na pierwszej sprawie o obniżenie też się nie pojawił Odpowiedz Link
virtual_moth Re: Artyku w dzisiejszej wyborcze ! 02.08.07, 12:02 BTW, nie mamy szans na wytoczenie dłużnikowi sprawy karnej, ale to nie wszystko - nie mamy też szans na tzw. "alimenty od dziadków", że zacytuję siebie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=571&w=66869593&a=66878362 Pozostaje tylko zacząć ćwiczyć jogę i kupić sesję u psychoterapeuty by pozbyć się poczucia niesprawiedliwości i frustracji. Odpowiedz Link
dominika303 Re: Artyku w dzisiejszej wyborcze ! 02.08.07, 13:56 Nie chcę mącić, ale chyba Reksia z macoch ma alimenty na dzieci od ex-teściów! Chyba napewno ma. Więc jest to możliwe, tyle że to sa kwoty no powiedzmy wystarczające na paczkę pieluch lub bilet do cyrku + wata cukrowa. Odpowiedz Link
virtual_moth Re: Artyku w dzisiejszej wyborcze ! 02.08.07, 14:03 dominika303 napisała: > Nie chcę mącić, ale chyba Reksia z macoch ma alimenty na dzieci od ex- teściów! No ale przecież nie twierdzę, że się nie da zasądzić alimentów od dziadków. Reksia z tego co pisze zarabia nieźle, ale ma praktycznie na utrzymaniu męża, suma sumarum jest kiepsko. Może sąd wziąl wszystkie okoliczności pod uwagę w tym przypadku. Kwestia wysokości tych alimentów od dziadków to naprawdę zupełnie inna brożka. Mnie nie chodzi o kasę, ale o SPRAWIEDLIWOSĆ, nie chodzi mi o ściganie starszych ludzi, ale o BATA NA EKSA, może coś takiego skłoniłoby go do płacenia swoich zobowiązań. Bez szans jednak. Odpowiedz Link
virtual_moth BROSZKA :PPPP 02.08.07, 14:05 virtual_moth napisała: > dominika303 napisała: > > > Nie chcę mącić, ale chyba Reksia z macoch ma alimenty na dzieci od ex- > teściów! > > > No ale przecież nie twierdzę, że się nie da zasądzić alimentów od dziadków. > Reksia z tego co pisze zarabia nieźle, ale ma praktycznie na utrzymaniu męża, > suma sumarum jest kiepsko. Może sąd wziąl wszystkie okoliczności pod uwagę w > tym przypadku. > > Kwestia wysokości tych alimentów od dziadków to naprawdę zupełnie inna brożka. > Mnie nie chodzi o kasę, ale o SPRAWIEDLIWOSĆ, nie chodzi mi o ściganie > starszych ludzi, ale o BATA NA EKSA, może coś takiego skłoniłoby go do płacenia > > swoich zobowiązań. > Bez szans jednak. > Odpowiedz Link
dominika303 Re: BROSZKA :PPPP 02.08.07, 14:30 Myślę, ze nawet najpaskudniejszy z charakteru exio zacznie płacić, jak sięgnie się do kieszeni jego rodziców Może warto spróbowac? Odpowiedz Link
virtual_moth Re: BROSZKA :PPPP 02.08.07, 14:44 No cień szansy jest, myślę, że afera zrobiłaby się już po otrzymaniu przez nich pozwu, może eksa by ruszyło. Inna kwestia, że jakby sąd zobaczył moje "paski" za ostatanie pół roku to chyba by mnie wyśmiał, że domagam się alimentów od biednych (?) dziadków i po sprawie wszystko powróciłoby do punktu wyjścia. Nie wiem, czuję, że jakoś lepiej psychicznie bylo mi wszystko ogarnąć w trudnych materialnie czasach. Teraz, gdy jest lepiej czuję przytłaczającą mnie odpowiedzialność i niesprawiedliwość, tymbardziej, że wcale nie jestem cyborgiem, który zawsze i wszędzie sam sobie da radę Odpowiedz Link
dominika303 Re: BROSZKA :PPPP 02.08.07, 14:57 Buuuuuuuuuuu to jak nic takiej kobiecie jak ty pozostaje tylko zwolnic się z pracy i iść do pośredniaka -wtedy będziesz mogła liczyć na pomoc odpowiednich służb a ten exio nic a nic nie poczuwa sie do swoich dzieci? nie miści mi się w głowie, ze można na dziecko nie dawać pieniędzy, nawet małych jak ma sie mało, ale jednak ! A masz zasądzone alimenty?? Komornik itp poszły w ruch? - i dalej nic?? a moze odebrać prawo jazdy a moze da sie chociaz zlizytowac stary telewizor lub cos co jest exa. Odpowiedz Link
virtual_moth Re: BROSZKA :PPPP 02.08.07, 15:31 Wiesz, nie chcę wyjść na zrzędę, ale tak, nie da się NIC. Sprawa jest u komornika. Nieściągalny (sprawdzone wszystko: zusy, usy, konto bankowe). Oczywiście mam zasądzone alimenty, przecież O TO CHODZI, że w państwie prawa wyrokiem zasądzającym alimenty mogę sobie tyłek podetrzeć tylko dlatego, że nie żyję w nędzy. Odebranie prawka - aby starosta to łyknął musi być wytoczona sprawa karna o uchylanie się od alimentów. Jak pokazuje cytowany artukuł prokuratorzy nie kierują spraw do sądu (czy jaka tam jest procedura) w przypadku matek nie żyjących w nędzy. Odebrać telewizor? Z miłą chęcią, jednak nie wiadomo jaki jest adres pobytu dłużnika. Tak sparawa wygląda, choć mam do niego telefon, maila, gg i widuję jego kretyńskie opisy na gg (znak że żyje). Zapewne też czyta to forum i śmieje się w kułak. Mogłabym oczywiście spróbować z tym prokuratorem i dziadkami, ale - szczerze - historia podobnych przypadków mnie totalnie zniechęca Odpowiedz Link
dominika303 Re: BROSZKA :PPPP 02.08.07, 17:17 Co za kretyńskie prawo? To musisz udowodnić przed sadem , że on unika płacenia? Nie wystarczy przedstawić zaświadczenia od komornika, że od jakiegoś czasu nic z niego nie ściągnął??? A z ustaleniem adresu - hmm to moze w takiej sytuacji powinien prokurator ściągnąc rodziców oszołoma exa do sądu i to oni pod przysięgą powinni podac adres synia? Można jeszcze postarać sie o nakaz do admina strony na kótrej twój ex się udziela i spróbowac namierzyć IP i i jego serwer a pożneij adres . Bo raczej wątpię aby po kafejkach netowych się szlajał i sobie zmieniał opisy na GG Paranoja ................. Odpowiedz Link
virtual_moth Re: BROSZKA :PPPP 02.08.07, 18:59 Prokurator ocenia (ja tak zrozumiałam z artylułu) czy niepłacenie alimentów ma znamiona przestępstwa, kobieta niczego w sadzie nie musi udowadniać. Przy okazji bada sprawę pod kątem zaspokojenia potrzeb dziecka i jeśli te potrzeby są zaspokajane (w całości przez matke) mimo że facet nie płaci, to sprawa jest umarzana! Co do ustalenia adresu to chyba TYLKO prywatny detektyw. Policja nie zajmuje się szukaniem dłużników alimentacyjnychpo adresie IP. Jedyne co zrobiła w mojej sprawie to złożyła wizytę rodzicom eksa, kórzy oczywiście stwierdzili, że nie wiedzą gdzie przebywa. Byli też pod ostatnim znanym mi adresem (bez sensu, bo już wtedy wiedziałam, że go tam nie ma). I tyle. Zresztą adres pobytu jest w zasadzie bez znaczenia, dla komornika liczy się ZUS i US, jakiś majątek. Eks pracuje na czarno od momentu rozstania ze mną, od tamtego czasu nie wpływają do US żadne pity. Majątku zero. Prokuratorowi może zełgać, że nie płaci bo nie ma, a nie że zlośliwie, zresztą to i tak bez znaczenia, bo aby niealimentacja stała się przestępstwem potrzeby dziecka muszą być niezaspokojone, co nie ma miejsca, bo mamusia pokrywa 100% kosztow utrzymania dziecka. I to jest najbardziej bzdurne w tym wszystkim. Odpowiedz Link
iziula1 Re: BROSZKA :PPPP 02.08.07, 20:15 no cóz-witamy w IV RP! Będąc jeszcze siksą miałam sąsiada,który migał się od pracy.Miał 2 dzieci. Alimentów nie płacił,na utrzymanie rodziny nie łożył-ot niebieski ptak! I co ? Ano szybko ptaszka capneli,do kazamatów wrzucili i pare latek rodzina miała spokój i wsparcie finansowe państwa.Dodam,że kobieta pracowała. Inne prawo,inne państwo czy tylko interpretacja tego prawa się zmieniła? Odpowiedz Link
virtual_moth Re: BROSZKA :PPPP 03.08.07, 08:10 Wiesz Iziula, to chyba nie jest kwestia II czy IV RP, tylko kulawego prawa... A może raczej jego "ogólności", co daje duże możliwości interpretacyjne. Mowa jest o "zaspokojeniu podstawowych potrzeb dziecka", co zdecydowana większość prokuratorów interpretuje w ten sposób, że jak dziecko ma co jeść to już jego potrzeby są zaspokojone. Sytuajca o której mówisz - ta pani miała była raczej w ciężkiej sytuacji materialnej, utrzymanie na dobrym poziomie 2 dzieci, nawet gdy się pracuje, to niezbyt łatwa sprawa dla samotnej matki. Piszesz, że otrzymywała potem kasę z FA, a z tego co się orientuję wtedy też było jakieś kryterium dochodowe - łapała się, więc super jej się nie wiodło. Dziś też prawdopodobnie prokurator nie umorzyłby jej sprawy. Ja mówię o sytuacji, gdy nie będę się łapać na FA, nawet jeśli kryterium będzie 1000 zł na łebka (ponoć ma być taka opcja). Ja rozumiem, że inni bardziej potrzebują pomocy niż ja i nie o to mi chodzi, aby coś podatnikom wydzierać. Chodzi mi o sprawiedliwość. Poza tym nie mam mieszkania, leczy mnie tylko udupiajacy na 30 lat kredyt. Jeśli go wezmę (a muszę, córka musi mieć niedługo osobny pokój), to moja stopa życiowa DRASTYCZNIE spadnie, ale oczywiście NADAL nie będę się łapać na FA czy pomoc urzędników w ściganiu eksa, bo nikogo kredyty nie interesują, tylko dochody Ech, wiem, takie narzekanie nie ma sensu, ale mi trochę ulżyło, gdy się wypisałam Odpowiedz Link
bet66 Re: Artyku w dzisiejszej wyborcze ! 02.08.07, 16:43 jedno trudno zrozumiec, jak mozna związać się z facetem , który nie chce łożyć na własne dziecko ? to pytanie dedykuję exiom i nexiom. Odpowiedz Link
lady_telimena Re: Artyku w dzisiejszej wyborcze ! 02.08.07, 17:05 Pozwól Bet, że odpowiem pytaniem. Jak można związać się z dziadem co cię zdradza z młodszymi? Odpowiedz Link
pelagaa Re: Artyku w dzisiejszej wyborcze ! 02.08.07, 19:25 Tobie sie bet kolejnosc kopsa. Jak sie kobieta wiaze z facetem, to nie ma pojecia, czy jak sie ewentualnie rozstana (podejrzewam, ze nikt na poczatku rozstania nie zaklada), to on bedzie placil alimenty, szczegolnie, jesli facet jest z "pierwszej reki", czyli wedlug ciebie jedyny sluszny. Wieksza szansa na obserwcje pod katem alimentow i zaangazowania w dziecko jest przy facecie "z drugiej reki", co tez nie gwarantuje, ze bedzie placil na dziecko i sie z nim widywal, nawet jesli "pierwsze" dzieci utrzymuje i widuje. Przyszlosc to tylko wrozki widza Podobno Odpowiedz Link
bet66 Re: Artyku w dzisiejszej wyborcze ! 03.08.07, 08:27 kolejność jest następująca: 1. najpierw jedna głupia bierze sobie dziada, który ją zostawia gołą z dziećmi 2. potem druga jeszcze wieksza naiwna bierze sobie tego samego dziada licząc na to, ze z dziada zrobi się przyzwoity facet. Usmiać się mozna po pachy. Odpowiedz Link
natasza39 No to tylko mozna cieszyć się, że 03.08.07, 08:42 lektura forów o ludzkich problemach i kłopotach tak cię rozśmiesza. W twojej sytuacji na inne podniety i radości szans najmniejszych nie masz, więc chociaż to cie pociesza i przyczynę radości twej stanowi. A mnie, mimo wszystko, nie rozsmiesza twoja sytuacja, biednej starej, sfrustrowanej, porzuconej baby, która po 30 latach małżeństwa została zamieniona na nowszy model i to pomimo swych "mądrych" wyborów w przeszłości. Nijak mi sie śmiac z tego nie chce. Ale ty się śmiej. Wobec tego, że u ciebie juz lepiej nie będzie, przynajmniej pociechą jest, że inni też nie mają dobrze. bet66 napisała: > kolejność jest następująca: > 1. najpierw jedna głupia bierze sobie dziada, który ją zostawia gołą z dziećm > i > 2. potem druga jeszcze wieksza naiwna bierze sobie tego samego dziada licząc na > > to, ze z dziada zrobi się przyzwoity facet. > Usmiać się mozna po pachy. --------------------------------------------------------------------- Szarańcza jest plagą, chociaż jeden owad nie stanowi plagi. Podobnie jest z głupcami. Odpowiedz Link
bet66 do nataszy 03.08.07, 09:04 a śmiej się do woli, bo to co napisałaś mnie nie dotyczy; ja pośmieję sie razem z tobą.....hahaha Odpowiedz Link
natasza39 Re: do nataszy 03.08.07, 10:18 bet66 napisała: > a śmiej się do woli Nie smieje się z ludzi chorych, ułomnych i nieszczęśliwych. Nawet jak są psychicznymi trolami. >to co napisałaś mnie nie dotyczy; W psychiatrii to się nazywa efektem wyparcia. Pogódź się z tym, ale nie wypieraj tego z psyche. Tylko to cię jest w stanie uzdrowić. > ja pośmieję sie razem z tobą.....hahaha Cóż, chorzy ludzie często śmieją się, nawet z siebie samych. Wszak nic innego im nie pozostaje. Rozumiem to. Pośmiej się bet z siebiesamej jak chesz. JAk ci ma być od tego lepiej..... --------------------------------------------------------------------- Szarańcza jest plagą, chociaż jeden owad nie stanowi plagi. Podobnie jest z głupcami. Odpowiedz Link
bet66 Re: do nataszy 03.08.07, 10:25 to głupcy najlepiej znają się na psychiatrii... hahaha Odpowiedz Link
bet66 Re: Artyku w dzisiejszej wyborcze ! 03.08.07, 09:02 P.S. do kolejności: jeszcze pierwszą mozna usprawiedliwić młodość, naiwność, brak znajomości życia i ludzi, ale ta druga , ktora świadomie wiąze się z tego typu gnojem jest jego warta, czyli nic nie warta. A co jest warta nexia, która pomaga gnojowi obrabować jego własne dzieci? Odpowiedz Link
virtual_moth Re: Artyku w dzisiejszej wyborcze ! 03.08.07, 09:37 Bett, nie wiem czy jest sens zwracać uwagę na rzeczy oczywiste. Wiadomo, że kobieta wiążąca się z debilem, dająca się mu omotać jest głupia po prostu i ja taka byłam. To jednak nie zwalnia chyba żuczka od odpowiedzialności, bo "on już taki był, jest i będzie i czego tu oczekiwać?". Ja wiem, jaki jest mój eks i nie oczekuję 2 tys. alimentów co miesiąc, wiem, że jest leniwy, wyżej s...a niż dupę ma, mam chyba jednak prawo (mimo tego, że sama się w to bagno wpakowałam z głupoty) oczekiwać, że jak spłodził, to te 3 stówy chociaż niech płaci zgodnie z wyrokiem sądu. Nawet dla debila to chyba niezbyt wielki problem, dlatego mierzi mnie, że prawo nie daje większych możliwości by choć ten marny ochłap wyegzekwować. Odpowiedz Link
bet66 Re: Artyku w dzisiejszej wyborcze ! 03.08.07, 09:48 oczywiście, ze żuczek ma psi obowiązek płacić zasądzone alimenty. Co do prawa.... 1. exie mają pretensje, ze jest złe, bo nie egzekuje od takich pseudo_tatusiów 2. nexie mają pretensje, ze jest złe, bo za duzo daje exiom i pasierbom. Bądź tu mądry i pisz wiersze. Odpowiedz Link
nuke2005 Re: Artyku w dzisiejszej wyborcze ! 09.08.07, 12:20 A a propos topicu, to właśnie ja napisałam przytoczony przez moth post o alimentach od dziadków. Artykuł dogłębnie porusza istotę mojego postu, jest to wszystko po prostu moralnie niesprawiedliwe. Nawet gdyby matka zarabiała 50k miesięcznie, to ojciec swoją działkę płacić powinien i nawet gdyby było to choć raptem 200 zł. Dziecko jest tak samo jego jak i kobiety. I po jaką cholerę ja (i wszystkie inne babki w tej samej sytuacji) w ogóle walczyłam o alimenty, skoro nie można ich wyegzekwować. W takim razie odgórnie sąd przy rozwodzie powinien powiedzieć, że alimenty były_pan_i_władca płacić będzie w wysokości przez siebie ustalonej i w okresach mu sprzyjających. Beznadzieja ogólna jakaś! Odpowiedz Link