Dodaj do ulubionych

forum LONDYN

22.10.04, 17:25
witajcie
Forum dla Polaków przebywających w Londynie lub wybierających się do tego
miasta w celach turystycznych, zarobkowych, edukacyjnych itp.
Pytajcie o wszystko co chcecie wiedzieć, piszcie o wszystkim czym chcecie
podzielić się z innymi.
pozdrawiam
londyniaczek
Obserwuj wątek
    • peterli Re: forum LONDYN 23.10.04, 23:56
      jak sie tobie zyje w londynie? ja bylem tam pare lat temu i to miasto
      zafascynowalo mnie ogromnie...
      i tak zawsze myslalem czy nie przeniesc sie tam na stale....
      • zobak Re: forum LONDYN 25.10.04, 14:09
        ja jeszce nie byłam, i dlatego pytam: czy to prawsda,że jest w tym mieście
        niesamowita atmosfera?...
        • londyniaczek Re: forum LONDYN 25.10.04, 17:14
          ja też nie byłem, ale mam nadzieję, że kiedyś tam się wybiorę.
          dwóch kupmli z pracy już tam pojechało i mogę napisać tylko to czego się od nich
          dowiedziałem:
          - praca legalna 9-17.30 (lub 18.00 nie pamiętam dokładnie) z obowiązkową przerwą
          na lunch (picie herbatki itp. duperały)
          - zarobki 4-5 razy większe niż w PL (kumple z IT)
          - dla IT (programiści C/C++) praktycznie zero problemów ze znalezieniem pracy
          powiedzieli mi też o innych ludziach. żeby wyjechać do GB i znaleźć jakąś
          legalną i w miarę dobrze płatną pracę trzeba znać angielski w stopniu
          przynajmniej średniozaawansowanym, tj. żeby rozumieć jak przełożony powie
          "przynieś, podaj, pozamiataj"!!! bez znajomości języka nie ma co wyjeżdzać.
          fajnie jest się załapać do jakiejś restauracji. praca w takowej do lekkich nie
          należy, ale są napiwki, z reguły można też coś zjeść nie płacąc za to.
          to tyle, jak będę wiedział coś więcej to napiszę.
    • tagore1 Re: forum LONDYN 08.11.04, 14:11
      W niedzielę wybieram sie na tydzień do Londynu. Mam gdzie spać, ale nie mam
      zupełnie pomysłu jak i od czego zacząć zwiedzanie. Proszę o propozycje.
      I jeszcze standardowe pytanie o ceny: kilka przykładów. Gdzie i za ile (tanio!)
      można coś zjeść.

• ollie1 Re: forum LONDYN 20.02.05, 16:05
        szkoda, ze nie wspomnieli, ze koszty zycia kilkakrotnie wyzsze rowniez!
        Glupi bilet na metro kosztuje tu £2.5 Bilet na autobus miejski £1.20, ze o
        jedzeniu i czynszach nie wspomne. Owszem, rodakow duzo, pracuja za grosze, po
        kilku w jednym pokoju mieszkaja to i cos odloza. I potem opowiadaja w kraju jak
        to swietnie w tym londynie.
        Owszem, jak zna sie jezyk i ma sie jakis zawod w reku to mozna normalnie zycie.
        Ale to tez wymaga ciezkiej pracy. Oficjalne godziny, owszem 9.00-17.00. Ale jak
        o 17.00 pakujesz sie do domu to daleko nie zajdziesz. W pracy siedzi sie tyle
        ile trzeba, a lunche czesto to tylko tyle aby do kafejki wyskoczyc i sobie
        kanapke przyniesc do biura.
        Nie pojmuje ludzi, ktorzy zupelnie w ciemno tu przyjezdzaja, bez jezyka, bez
        kontaktow, bez kasy. Potem tylko sie czyta w gazecie o rodakach, ktorzy z
        tutejszymi bezdomnymi o darmowe zupy sie bija, a darmowych biletow do kraju nie
        chca. Wstyd normalnie.

• nitaa Re: forum LONDYN 07.03.05, 18:50
          Mieszkam tu od 5 lat - nie jest tak pieknie jak media pisza - ten kto
          przyjezdza musi byc choc troszke przygotowany, najlepsze sa porady tych kto
          znaja tu realia. Podstawy jezyka obowiazkowe, POzdrawiam!!!
    • rowciania Re: forum LONDYN 12.11.05, 13:51
      wkrótce wybieram się na kilka dni do Londynu i mam w zwiazku z tym pytanie:
      Jakie jest napięcie w kontaktach ??? Chodzi mi po prostu o to czy nie ma
      problemów z polskimi ładowarkami, suszarkami, golarkami itp.

z góry dziekuję za odowiedź :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka