Dodaj do ulubionych

pionizator

20.08.09, 17:53
Dostałem zlecenie od lekarza na pionizator dla syna. Gdy cciałem podbić
zlecenie w oddziele NFZ (Tarnobrzeg, podkarpackie), zażądano dołączyć
zaświadcenie o przeszkoleniu pacjenta (syna) w użyciu pionizatora. Mam pytanie
czy to jest stanartowy załącnik do potwierdzenia zlecenia, czy tylko wymysł
naszych urzędników z rzeszowskiego NFZ
Obserwuj wątek
    • simsonek2 Re: pionizator 10.09.09, 13:48
      Witam,
      Ja w ubiegłe wakacje brałem pionizator, pani doktor wypisala mi papier, nfz
      podbil, bez zadnych pytan i jesli dobrze pamietam to z faktura za pionizator
      udalem sie do PCPRu i oni dolozyli 150% tego co dal nfz, wiec nie zaplacilem ani
      grosza za pionizator. To samo tyczy sie wozka inwalidzkiego, tylko powiedz
      lekarzowi zeby wypisal papier na wozek z podparciem glowy i plecow, wtedy nfz
      daje wieksza kase, plus to co da PCPR to jakies 4000 zł z aktore mozna kupic
      fajny wozeczek. Oczywiscie to przysluguje raz na 5 lat jesli dobrze pamietam.
      pozdrowionka

Sebastian
      • stachkw Re: pionizator 10.09.09, 16:19
        Zlecenie wystawione przez lekarza do tej pory nie jest potwierdzone przez NFZ ze
        wzglądu na brak zaświadczenia o przeszkoleniu syna(???) i rodzica w obsłudze
        urządzenia. Papier ten jest niezbędny dla naszego oddziału NFZ aby dostać
        dofinansowanie .Musiałem zorganizować szkolenie
        mamy go jutro 10 września.Mam nadzieje ze w NFZ-cie nie wymyślą w międzyczasie
        jakiegoś zaświadzenia które będę musiał dołączyć aby zacząć realizować zlecenie
        wystawione przez lekarza.
        • gruchotka Re: pionizator 13.09.09, 13:12
          Witaj
          Napisz, czy po przeszkoleniu w końcu udało Wam się zakupić pionizator?
          Dofinansowanie i widzimisię urzędników zależy od danego województwa.
          W Gdańsku, żeby dostać zwrot za pieluchomajtki, muszę w MOPS złożyć potwierdzoną kserokopię zlecenia, fakturę-Oryginał, ksero orzeczenia i zaświadczenie o dochodach. Przy zakupie wózka nie potrzebowałam kserokopii zlecenia, tylko: fakturę, zaśw. o dochodach i ksero orzeczenia. Z jednej strony to wkurzające, że muszę dowodzić, że moje dziecko potrzebuje pieluchomajtek. Ale wiem, że lekarze wypisywali zlecenia na niepełnosprawnych rodziców/dziadków, na pieluchy Pampers (dla zdrowych dzieci), które to pieluchy są do 25 kg, stąd te sprawdzanie.
          Dla mnie to jest uwłaczające, że mając dwoje niepełnosprawnych dzieci muszę odpowiadać za cwaniaków i mieć utrudniony zakup pieluch oraz zwrotu dofinansowania do: pieluch, wózka i innego sprzętu rehabilitacyjnego.

Ja miałam szczęście. Moja koleżanka (też ma dwójkę dzieci z DMD) oddała mi pionizator Mini Standy 3 i naprawdę jest bardzo pomocny.
          Starszy syn już nie stoi, no i dużo przytył, natomiast młodszy syn ma 8 lat i waży niecałe 22 kg (to ten "głodzony", bo starszy jest 'zapasiony', mimo, że je 2-3 razy mniej niż ten młodszy 'chudzielec'), więc młodszy przewracał się, ale po 'ćwiczeniach' na pionizatorze, znacznie się wzmocnił i jeszcze chodzi.
          Mam nadzieję, że u Was pionizator, też
          z będzie tak pomocny!

H.
          • stachkw Re: pionizator 13.09.09, 22:01
            Witam
            Zostaliśmy przeszkoleni i dostaliśmy zaświadcznie. Dzięki temu papierkowi
            zlecenie zostało zarejestrowane w tarnobrzeskim NFZ-cie i jest w trakcie
            realizacji. Zamówiony został pionizator dynamiczny Dr Pernera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka