Dodaj do ulubionych

Zarobki programisty w Amsterdamie

IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.10, 22:35
Witam,

Czy możecie napisać, na jakie zarobki może liczyć programista w Holandii (zwłaszcza w Amsterdamie, jeżeli to miasto znacząco odbiega od reszty kraju).
Jakie są koszty życia (wynajem mieszkania, wyzywienie).

Zależy mi na ogólnych informacjach. Nie pytam o to ile najwięcej mogę zarobić.
Chcę jedynie oszacować ogólne realia życia.

Jestem programistą-freelancerem pracującym w technologiach mobilnych - Google Android i Samsung Bada. Zastanawiam się nad wyjazdem z kraju (np. na rok). W kraju nie ma w zasadzie jeszcze zapotrzebowania na te technologie.

Poza tym, jeżeli mogę prosić, to napiszcie jaki jest poziom stresu w życiu zawodowym/codziennym, jacy są tam ludzie, jak się tam żyje...

Pozdrawiam,
Mateusz
Obserwuj wątek
    • Gość: misuszatek Re: Zarobki programisty w Amsterdamie IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.11, 11:37
      wszystko zalezy od rodzaju zatrudnienia i dotychczasowego doswiadczenia zawodowego... wiec ciezko mi stwierdzic ile zarabiac moze programista, szczegolnie ze obracam sie w nieco innej branzy. wydaje mi sie jednak, ze jakies 2000 eur na reke to minimum (?).

jesli zas chodzi o koszty zycia, to samodzielny wynajem mieszkania w miescie to przynajmniej cos okolo 1000 eur (i to jak na centrum jest dosc tanio). wyzywienie natomiast, znow w zaleznosci od potrzeb i preferencji oczywiscie, szacowac mozna na jakies 500 eur miesiecznie (w wyzywienie wliczam zarowno wyjscia towarzyskie na piwo jak i zakup papieru toaletowego).

stresu nie ma i atmosfera jest bardzo przyjemna. zyje sie dobrze i w porownaniu do Polski na duzym chillu. Amsterdam o tyle fajny, ze duzo obcokrajowcow a malo holendrow, a jesli juz jacys holendrzy to zmuszeni do wiekszej tolerancji niz ci na perfyferiach, tak wiec jest dosc milo i wesolo.

pozdrawiam!
      • Gość: Marek Re: Zarobki programisty w Amsterdamie IP: 70.79.120.* 14.02.11, 20:32
        Mieszkam od wielu lat na emigracji i miejwiecej co 2lata odwiedzalem Amsterdam (rowniez inne miejscowosci w Holandii)......bylo to fajne miasto......hmmmm bylo......poniewaz obecnie czesto widac,balagan,brod,narkomanow,pijakow i podejrzany element to miasto powoli sie stacza w przepasc,a szkoda bo bylo naprawde ladne kulturalne miasto zyjace "pelna piersia" oby sie "pozbieralo".........Pozdrawiam.......Marek.....Canada.....Vancouver......
    • mister1 Re: Zarobki programisty w Amsterdamie 09.03.11, 12:56
      to ze w Amsterdamie sa wyzsze pensje to bzdet - wiekszosc central bankow to Utrecht, Eureko
      to Zeist, podobnie jak posiadajacy miliardy fundusz emerytalny.Wiele waznych instytucji to Rezydencja czyli Haga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka